He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Z. Karvalics László - A FELEJTÉS HULLÁMAI

2016.02.19. 08:01 guma

Mindenkinek ajánlom, sok szeretettel! (A 2011. 06. havi poszt frissítése)

guma : Találtam egy gondolatokban, töprengésben gazdag írást a "felejtésről". Kétségbeejtő mennyire nem figyelünk mi az elődök tapasztalataira, figyelmeztetéseikre. Talán nem ártana ezt is újra megtanulunk saját érdekünkben. Mi történik a világban posztomhoz kapcsolódik témában, de igazán másról is szól...)


1896-ban hatalmas cunami pusztította el Japán észak-keleti partvidékének egyik kis falucskáját, Aneyoshit. Mindössze két túlélő maradt, akik végignézték, hogy az újranépesedő kis kolónia a veszély ellenére a tenger felé terjeszkedik. Jött is menetrendszerűen a következő szökőár 1933-ban, és négy túlélőn kívül ismét nem maradt semmi a faluból.

Ezt követően állíthatták azt a két méter magas kőoszlopot, ami ékes (bár kissé archaikus) nyelven figyelmezteti a lakókat, hogy ennél a pontnál közelebb ne építkezzenek a vízhez. A település 34 lakója közül senki nem tudja, kinek köszönhetik a jelzést, csak hogy érdemes komolyan venni a tanácsot. A gyerekek már az iskolában tanulják, hogy a földrengés után azonnal magaslatot keressenek. Az ősök üzenetét megfogadva sikerült megmenekülni 1960-ban, és most is, amikor a hatalmas hullám nem sokkal a kő alatt vesztette el csak az erejét. 

A földrengést követő szökőár-veszélyre figyelmeztető cunamikövek szinte összefüggő riasztórendszert alkotnak ezen a partvidéken, közülük jó néhány 600 évesnél is öregebb. Nem mindig a hullámhatárt jelzik, néha egyszerűen csak arra figyelmeztetnek, hogy „a magaslatok adták a békét és a harmóniát az elődöknek”, hogy „mindig készen kell állni a váratlan cunamikra, és az életet kell menteni a javak és ingóságok helyett”. A kövek azonban önmagukban kevésre képesek, az emberek könnyen felejtik a veszélyt. Sokan úgy pusztultak el, hogy a földrengés után visszatértek házaikba, sebtében összegyűjteni az értékeiket.

Natori városa, ahol kétezernél is többen haltak meg és tűntek el, jó példája annak, mit ér a kőbe zárt figyelmeztetés. A település terjeszkedését nem tudta megállítani a felirat, egy játszótér dísze lett, és a tenger felé húzódó „értékes” területeken sorra húzták fel a házakat és közintézményeket. Az óriáshullám aztán mindent elmosott, magát a követ is, jelezve, hogy az ősök bölcsességének is vannak korlátai: a soha-nem-volt méretű cunamira ők sem tudják felkészíteni az utódokat. De legalább mindent megtettek: nemcsak a kövekkel, hanem sok település nevével is korábbi idők pusztulásaira emlékeztek. Nokoriya annyit tesz, hogy a „túlélők völgye”. Namiwake a „hullám széle” – tudósok derítették ki, hogy az 1611-es nagy cunami pontosan 5 kilométernyit hatolt be a szárazföldre, és a község határáig jutott.

A kutatók azt is mondják, hogy a visszatérő veszély diszkontálásához, elbagatellizálásához három generáció is elég. Ugyanakkor a felejtésben is van valami mélyen emberi: az agyak hátsó fertályaiba száműzött rettegésen felülemelkedve élni egészen más minőségű mindennapokat jelent, mint nemzedékeken keresztül mindent átjáró örök félelembe ragadni a talán megérkező pusztító erők miatt. A romok, a megsemmisült értékek, a sok ezer halott látványa és a komor cunamikövek persze arról üzennek, hogy nem szabad felejteni: de vajon mit gondolnak erről majd azok, akik még meg sem születtek?

 Z. Karvalics László írásai a Liget folyóiratban

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr302952024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donna (Cara)mba 2011.06.05. 08:21:15

Szia, Margaríta! De sok ilyen átvitt értelemeben vett "cunami kő" kellene valóban nekünk is itt, kishazánkban.

A felejtés kétélű, valóban. Van amikor NEM FELEDÜNK, de van amikor meg igenis FELEDNÜNK kell! A kettő közötti különbségtételre kellenének az "öreg bölcsek", akik sokat láttak és átfognak minimum 3 generációt!

Nagyon szép, mély üzenetű a posztod! Gratula!
De Nálad nem ez az első ilyen:-)

tokmányos 2011.06.05. 11:02:04

@Donna (Cara)mba: Szííja! Látom vetted Guma adását,és feltetted az í-re a pontyot. " A felejtés kétélű, valóban. Van amikor NEM FELEDÜNK, de van amikor meg igenis FELEDNÜNK kell! A kettő közötti különbségtételre kellenének az "öreg bölcsek", akik sokat láttak és átfognak minimum 3 generációt! " Hát ennek a Vastagbür korcsmának is ez a lényege :Miközben keressük a bölcsek kövét, az úton tapasztalt ismereteinket átadjuk egymásnak! (Sok kicsi ...bölcsecske) Amúgy mi jót főzöl? ( Én már érzem a Mama főztjének illatát :brassói pecsenye)

Horizont 2011.06.05. 14:17:17

Nálunk nem kellett 3 generáció ahhoz, hogy az emberek nagy részéből kivesszen a "cunamikő"!!!! Pedig nagyon kéne!Eddig és ne tovább!!Láthatjuk, hogy a hiánya milyen károkat okoz!

Donna (Cara)mba 2011.06.05. 20:43:54

@tokmányos: Ma rántott csirke volt:) Igazi falusi, kapirgálós volt szegény, amikor még élte fiatal csibe életét:-(

Anyám is tartott még tavaly csirkéket, most már sajnos bottal is alig tud járni, de azért kapál derekasan a kertben, és közben, mikor kérdezem: de hát miért csinálód, Anyu? Nem látod, hogy mozogni, csoszogni is alig bírsz?
A válasza: amíg még mozogni tudok, kislányom, addig én nem tudok csak úgy, üldögélni.

Anyósom valamivel jobban bírja magát, és van csirkéje, sok.
Bár ahogy anyámat ismerem, úgyis beszerez legalább vagy 10-et, hogy majd legyenek tyúkjai. Nem neki kell, hanem szerinte NEKÜNK, mert az a bolti tojás, vagy tyúk a tyúklevesbe az - ahogy ő mondja lesajnálólag - olyan is...

Szóval könnyű ilyen alapanyagokból jót főzni!:)
Ja, meg volt friss zöldborsóm, szintén anyósomtól, abból levest szerettem volna, de a férjem főzeléket kért...

Én imádom a kapormártást is, rengeteg kaprot kaptam, abból majd talán holnap este kreálok valamit. Hűtőbe tettem egy zacsiba, abban tök friss marad...Olyan kellemes a kapor illata:) Én káposzta levesbe is teszek kaprot, jó sokat. Meg sok minden egyébbe.

A brassóit is imádom. Csak most olyan "káka-bélű" vagyok a sok idegességtől:-(

Én főzök, közben nem eszek és fogyok, a férjem meg eszik és hízik:-)

Idegfeszültség esetén én bánat-nem-evő vagyok, a férjem meg bánat-evő:-)
Szépen kiegészítjük egymást ilyen vonatkozásban...

Donna (Cara)mba 2011.06.05. 20:47:04

@Horizont: Igazad van, sajnos! Nálunk talán az egész országot be kellene "cunami-kövezni" feledés és emberi butaság ellen...Amíg még nem késő.
süti beállítások módosítása