He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A Galápagos-szigetek fantasztikus világa

2016.02.01. 08:02 guma

2016. febr. 2-án

 



  tévé adó  kezdi sugározni a filmsorozatát 17:15-kor

Galápagos (angol dok. sor., I./1. rész, 2013) - A szigetek eredeteGalápagos-szigetek

 

Az Ecuadorhoz tatozó Galápagos-szigetek egy 13 nagyobb, 6 kisebb és 107 sziklából álló vulkanikus szigetcsoport. A szigetek az Egyenlítő környékén helyezkednek el, Ecuadortól 965 km-re nyugatra.Az első sziget 5-10 millió éve keletkezett forrópontos vulkanizmus következtében. A legfiatalabbak, az Isabela és a Fernandina még mindig alakulnak; a legutóbbi vulkánkitörés 2005-ben volt. A szigetcsoportot 1535. március 10-én fedezték fel a spanyolok; odáig lakatlan volt.


A szigetcsoport híres az endemikus fajok magas számáról, és közkeletű tévhit, hogy a galápagosi földipintyek tanulmányozása adta a döntő lökést Charles Darwinnak az evolúció elméletének kifejlesztéséhez. 1978-ban felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Napjainkra a Galápagos-szigetek teljes területét védetté nyilvánították és megóvása érdekében a turisták számát évi 60-70 ezer főben maximalizálták.

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

A partok csapadékszegények, ott a növényzet szárazságtűrő kaktuszos bozót. A nagyobb szigetek belsejének hegyoldalait már 1000–2000 mm csapadék öntözi, így ott kialakulhatott a trópusi esőerdő. 1968-ban a szigetek 98%-a a nemzeti park része lett. A szigetek leghíresebb állatai a  galápagosi óriásteknősök vagy elefántteknősök, és persze a szigetről szigetre különböző Darwin–pintyek, amik valójában nem is a pintyek, hanem a sármányfélék, és mára a világ legalaposabban tanulmányozott állatai közé tartoznak. Különlegesek az itt élő leguánok. Itt él a galápagosi medvefóka, és igazi különlegességek a galápagosi pingvinek .További madárkülönlegessége a kéklábú szula. A szigetek körüli vízben egyebek közt tengeri leguánok , a szárazon pedig varacskosfejű leguánok élnek.

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek

galapagos

Van az Egyenlítő környékén egy szigetcsoport, amelyet különleges állatfajok sokasága népesít be. A Galápagos-szigetek páratlan biológiai sokszínűsége még Charles Darwint is lenyűgözte.

Galápagos-szigetek

1. A Galápagos-szigeteken egyedülálló, semmilyen más tájékhoz nem hasonlítható élővilág alakult ki. Az itt élő 9000 állatfaj közül a madarak 80%-a, a hüllők és emlősök 97%-a sehol máshol nem található meg a világon.

Galápagos-szigetek
2 A Galápagos-szigetek olyan vulkanikus szigetcsoport, amely az aktív vulkáni tevékenység következtében folyamatosan alakul. Jelenleg 19 sziget, valamint 107 szikla alkotja.

3. A szigetek kora eltérő, a legnyugatibb részek nagyjából 700.000 évesek, míg a legrégebbi, keleti részeket 4 millió évesnek becsülik.

4. A galápagosi óriásteknősnek hatalmas tüdeje van, amely felül, az állat teknő alatti részén helyezkedik el. Amikor a teknős behúzza a nyakát, sípoló hangot hallat, ugyanis ilyenkor ki kell szorítania a levegőt a tüdejéből.

Galápagos-szigetek

5. Az ember megjelenése óta a szigeteken több állatfaj kipusztult. Az óriásteknősök száma is jelentősen lecsökkent: a 16. században még több mint 250 ezer példány élt a szigeteken, mára azonban alig 10-15 ezer maradt belőlük.

Galápagos-szigetek

6. Charles Darwin 1835-ben érkezett Galápagosra, és teljesen lenyűgözte a szigetek hihetetlen fajgazdagsága. Főleg a madár- és hüllővilágot tanulmányozta. Naplójában kiemelte, itt jutott igazán közel annak felismeréséhez, hogy miként jelentek meg új élőlények a Földön.

Galápagos-szigetek

Az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek egészen rendkívüli hely: elzártságának köszönhetően a helyi élővilág az évmilliók során sajátos és egyedi utat járt be. Ez az „élő laboratórium” azonban fokozottan ki van téve a külvilág romboló hatásainak, ezért tudósok és vadőrök egész serege kutatja az őshonos állatok szokásait az ökoszisztéma megmentése érdekében. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr238335480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása