He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Azt a hétszentségét! (hírek, események, vélemények mentése)

2015.12.15. 08:01 guma

Átfutva a napokban az eseményeket és híreket, azt kell gondolnom, hogy vezetőink már a legelemibb erkölcsi aggályokat is sutba vágták és csak az emberek megnyomorításán keresztül az ország kiszipolyozásával vannak elfoglalva.

Miért alakulhatott ki ilyen véleményem?Talán az elért eredményeink miatt? Talán a célzottan alkotott törvények halmaza? A forint folyamatos romlása? Vagy, hogy egyetlen egy beruházást sem tudtak elindítani a beözönlő eus pénzből sem, stb? Esetleg a legfrissebb beszéd adta végső lökést sötét véleményemhez, amikor az eredmények alátámasztására sorolja fel a kormányfő, hogy minden pozícióba ők adtak embert? Bevallottan az egypárt rendszert építették újjá, annak minden gátlástalanságát felnagyítva - és ez nem alkotmányellenes?

Tehát már nem az az álszent morálisan is piti felfogás befolyásol, hogy maguktól pl a nyugdíjat nem vonták el (a tiszteletdíjuk mellett), mint más földi halandónak, hanem az amilyen vérlázító mértékben nyúlnak bele a közös kasszába. Mivel magyarázható világunkban, - és itt hazánkra tessék gondolni - hogy a hihetetlen adóemelések után, szinte semmi nem jár a polgároknak, az állami ellátórendszereken keresztül, illetve minden rohad el.

Csak a vezetőink meg a hozzátartózóik és a holdudvar kap meg mindent az adóforintokból. Ingyen orvosi ellátás, luxus körülmények közt, kocsik, utazások, lakások, költségtérítés a hazai viszonyok közt kiemelkedő fizetés mellé, mert a teljesítmény nem számít. Ha számítana akkor nem csúsztunk volna le az eu sereghajtói közé minden vonalon. Ami felbőszít a sok egyéb mellett (azért pár példára utalok lejeb adattal vagy véleménnyel) nálam az utolsó csepp a pohárban, az a nők szerepéről hirdetett vélemény és ennek a következménye(?) ez a tervezet:

Ingyenes oktatás? Még a szakkörökért is fizetni kellene ezentúl

Több ponton is módosítanák a köznevelési törvényt a kormány honlapjára feltett tervezet szerint. Többek között bekerült egy rész arról, ki számít „lemorzsolódással veszélyeztetett” tanulónak, de az is kiderült, mikért kell ezentúl fizetni a diákoknak, így nem lenne ingyenes a szakkör, de még az énekkar sem.

Forrás: Fülöp Máté

A kormány honlapjára kikerült egy tervezet, mely a köznevelési törvényt - egészen pontosan a 229/2012. Kormányrendeletet -  módosítaná. Eszerint bekerülne egy rész a törvénybe, mely azt taglalja, mely diákok számítanak „lemorzsolódással veszélyeztetett” tanulóknak. Mivel a kormány célja, hogy a lemorzsolódási rátát csökkentsék, így ezekre a tanulókra külön figyelniük kell az iskoláknak.

Ők a veszélyeztetettek

Ide számítanak azok a tanulók, akiknek félévkor nem éri el az átlaguk a közepes szintet, vagy akár megbuktak valamiből. De azok is veszélyeztetettnek számítanak, akiknek a magatartása hármas vagy annál rosszabb. Figyelni kell továbbá az évismétlőkre, és azokra is, akik az adott tanévben 100 óránál többet hiányoztak igazoltan. Bekerülnének a törvénybe a magántanulók és a menekültek is, valamint azok, akiket a gyámügy nevelésbe vett. Ezen felül azoknál a diákoknál is tartani kell a lemorzsolódástól, akiknél egyidejűleg két feltétel is teljesül az alábbiak közül: az adott tanévben 10 igazolatlan hiányzása van, kiemelt figyelmet igényel, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, legalább egyszer megszakította a tanulmányait, gimnáziumból szakközépiskolába vagy szakiskolába átiratkozott vagy akár szakközépiskolából szakiskolába ment át, a középfokú oktatásba 15. életévének betöltését követően lépett be.

Ingyenes koli

Fontos változás, hogy változtatnak a korhatáron a térítésmentes kollégium kapcsán: ha a tanuló nem nappali oktatás munkarendje szerint szervezett (tehát esti vagy levelezős) felnőttoktatás keretében vesz részt az iskolai oktatásban, akkor 25 éves koráig ingyenesen veheti igénybe a kollégiumot.

Ezek már nem lennének ingyenesek

A legnagyobb változás mindenképpen az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások körét érinti, a tervezet szerint ugyanis ezentúl nem lenne térítésmentes az első szakképesítésre való felkészülés, ennek keretében a gyakorlati képzéshez biztosított munkaruha, egyéni védőfelszerelés és tisztálkodási eszköz, a szintvizsga, a különbözeti vizsga, a javítóvizsga, a szakmai alkalmassági vizsga, a pályaalkalmassági vizsgálat, valamint az első szakmai vizsga a tanulói jogviszony ideje alatt, a tanulói jogviszony fennállása alatt megkezdett vizsga esetén a pótló szakmai vizsga és első alkalommal a javító szakmai vizsga.

Fizetni kellene ezentúl a tanulmányi és szakmai versenyekért, a szakkörökért, a diáknapokért, az énekkari foglalkozásért (ez különösen annak fényében érdekes, hogy Balog Zoltán szeretné mindennapossá tenni az éneklést, amelyről itt olvashattok bővebben), más művészeti tevékenységért, az iskolai sportkörökért, a házibajnokságért, az iskolák közötti versenyekért és a bajnokságokért is.

De a kormány elvenné az ingyenességet a gyógypedagógiai tanácsadástól, a korai fejlesztés és gondozástól, a fejlesztő neveléstől, a fejlesztő felkészítéstől és a fejlesztő iskolai oktatástól is.

Ugyanakkor bekerülne a törvénybe az ingyenes étkezés, valamint az is, hogy a második szakképesítés és azoknak a vizsgái is ingyenesek.

A tervezetet a kormány egyelőre nem tárgyalta még.

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/12/14/kozoktatasi_torveny_modositas_2015_IU7X7V

Kövér: Nem akarunk genderőrületet

A Fidesz-holdudvar is veszi a "zsíros falatokat"

L. Simon László miniszterelnökségi (fenn balra) és Tállai András adóügyi államtitkár: a vagyonosodásról egyeztetnek? FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Alig két hét van hátra addig a határidőig, amit a miniszterelnök szabott meg 340 ezer hektár állami föld eladására. Az már biztos, hogy ez a határidő nem tartható. Licitekre szinte csak elvétve kerül sor, és a "zsíros falatokat", a nagyobb, egybefüggő állami birtokokat a Fidesz-holdudvarába tartozók, illetve külföldiek vásárolják meg. A szakemberek szerint az egyetlen helyes megoldás az állami földek árverésének azonnali leállítása, és egy valóban átlátható verseny semleges pályázat kiírása lenne.

Alig két hét van hátra addig a határidőig, amit a miniszterelnök szabott meg 340 ezer hektár állami föld eladására. Az már biztos, hogy ez a határidő nem tartható. Licitekre szinte csak elvétve kerül sor, és a "zsíros falatokat", a nagyobb, egybefüggő állami birtokokat a Fidesz-holdudvarába tartozók, illetve külföldiek vásárolják meg. A szakemberek szerint az egyetlen helyes megoldás az állami földek árverésének azonnali leállítása, és egy valóban átlátható versenysemleges pályázat kiírása lenne.

Az állami földek árverései legalább akkor vihart kavartak, mint korábban a termőföldek haszonbérbe adása. A legtöbb helyen a hivatalos propagandában célcsoportként megjelölt gazdák még akkor sem licitáltak, ha jelenlegi bérlőként elővásárlási joguk lett volna. Főleg azért maradtak távol, mert a kis- és közepes birokosoknak még a haszonbérlőknek járó kedvezményes 10 százalékos önrészt is ki kellene fizetniük a 30 ezer forintos regisztrációs díj mellé. Hiába a 3 millió és 100 millió forint között adható, 20 éves futamidejű, rendkívül kecsegtető 1,95-2,0 százalékos kamatozású hitel, sokaknak ez a teher is meghaladja a teherbíró-képességét. Nem csoda, hogy a miniszterelnöki ukáz ellenére sem tudja teljesíteni a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a kitűzött célt, vagyis hogy az év végig meg akarnak szabadulni 340 ezer hektár állami földtől. Lázár János kancelláriaminiszter éppen ezért arról beszélt, hogy 2016 elején kasszát csinálnak és a tapasztalatokat figyelembe véve indítják az állami földárverések - egyes agrárszakemberek megfogalmazása szerint "földátverések" - második lépcsőjét.

Azért akadnak, akik nem zúgolódnak az állami földek értékesítése miatt. A felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc, aki a kormányfő barátságával is magyarázta gyors gyarapodását, és családja a hvg.hu összesítése szerint 600 millió forintért mintegy 300 hektárt vett meg eddig.

A Népszava például a honlapján találta meg azt a közlést, hogy Mészáros Lőrinc felesége, Mészáros Beatrix Alcsútdobozon 9,5 hektárt 16,85 millió forintért vásárolt meg, ami megfelel az átlagos földáraknak. Kíméletlen licitről nem lehetett szó. Ezen kívül 66 hektárt szereztek a Fejér megyei Óbarokon és Etyeken pedig 202 hektárral gyarapodott a Mészáros-familia földbirtoka. Ezenkívül Bicskén is bevásároltak. Mészáros Lőrincről maga Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette ki, hogy "földműves", így jogosult termőföldet vásárolni.

Persze nem csak Orbán Viktor közeli "jó embere" jutott állami földhöz. De másnak is jutott állami föld. A miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak a bicskei földtulajdonos társa, Flier János is csipegetett itt-ott néhány hektárt. A szomszédos Száron 40,1 hektárt 48,5 millióért vett meg - a NFA honlapján olvashatók szerint.

Legutóbb a Blikk írt arról, hogy a korábban a saját "sárgabarck-magos" cégét is letagadó L. Simon László, fitneszedző felesége Nadapon 34.4 hektár szántót-legelőt vett 21 millió 250 ezer, vagyis hektáronként 617 ezer forintért. Ez messze elmarad a hazai átlagos földáraktól, de még az állami földárverésekre meghirdetett területek átlagától is. (Ráadásul a kikiáltási árakat a helyi árak plusz 10 százalékon kellett meghirdetni.) A napilap szerint a szomszédos Velencén majdnem 3 millió forintért adott el az NFA a meghirdetett állami földet.

A nem kifejezetten kiváló, magas aranykorona értékű földjeiről ismert Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is többnyire egymillió forint felett keltek el az állami birtokok, így a Miniszterelnökség államtitkárának neje igazán nem panaszkodhatott. Annál is kevésbé, mert L.Simonék tavaly 80 hektárnyi Velencei-tó környéki területen gazdálkodtak, s 80 millió forint agrártámogatást vettek fel.

A Népszava három megye állami földárveréseinek eredményét hasonlította össze. Érdekes kép alakult ki. Míg a jó, általában magas aranykorona minőségű Győr- Moson-Sopron megyei területekre alig akadt vevő, a szintén zsíros Fejér megyei állami földekre már nagyobb volt az érdeklődés, de azért bőven maradt még olyan helyrajzi számú föld, amire nem akadt vevő. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei földek nagy része viszont elkelt, sőt, ellentétben a két másik megyével, igazi küzdelmek, licitháború is kialakult egyik-másik területért. Újfehértón például akadt olyan 14,4 hektáros birtoktest, amiért 45 millió forintot adott a győztes. Ez a szakértők szerint irreális hektáronként 3 millió forintos ár. A megyében más településeken is történtek hasonló furcsa licit-összecsapások, amit a térséget ismerő agrárszakemberek azzal magyaráznak, hogy többször nem a gazdasági racionalitás, hanem inkább az érzelmek irányították az árverés résztvevőit. Volt olyan eset amikor a család egykori földjét akarta a gazda a szó szoros értelmében minden áron vissza szerezni, de előfordult az is, hogy korábban valaki az állami földbérlet pályázaton vitte el valakinek az orra elől a kívánatos birtokot, s az akkor vesztes most addig srófolta fölfelé az árat, amíg a bérlő már nem tudott élni az elővásárlási jogával sem.

Beke Károly, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnökhelyettese, az országos elnökség tagja a Népszavának elmondta, hogy a Mosonmagyaróvár környéki állami földeknek alig 20 százalékát sikerült eddig elárverezni. Ebben a térségben találhatók olyan területek, amelyeket Simicska Lajos agrárcége, a Mezort Zrt. bérel. Ezeket a birtoktesteket még 36 évig terheli haszonbérleti szerződés, vagyis addig az új tulajdonos legföljebb az aranykoronánként 580 forintos bérleti díjat szedheti be, ami az átlagos 2-3 ezer forintos díjak töredéke. Ennek ellenére összesen mintegy 500 hektárt vett meg négy érdeklődő - licitálóról nem lehet beszélni, mert licit az nem volt - majdnem egymilliárd forint értékben.

A megyében meghirdetett állami földeknek egyébként csupán 36 százalékától tudott megszabadulni az állam. Győr környékén viszont a legfeljebb 10, esetenként 35 hektáros területek 70 százalékára akadt vevő. Vevők többnyire - az ellenzéki politikus szerint - valóban helyben lakó családi gazdák voltak. Beke Károly lapunknak elmondta, a Mezort terület egy részének felvásárlói között akadnak külföldi állampolgárok is. Nagycenken egy osztrák állampolgár úgy vásárolt meg 174 hektár állami birtokot félmilliárd forintért, hogy azt még 2030. júniusig érvényes haszonbérleti szerződés terheli.

 

Versenyellenes a konstrukció
A magyar mezőgazdaság nem váltotta be azokat a várakozásokat, amiket az uniós csatlakozás előtt hozzá fűztünk. Ennek egyik oka a természeti adottságok szerepének csökkenése az agrotechnikai fejlődés révén. A másik ok pedig az, hogy a földforgalom állandó korlátozása miatt nem alakulhattak ki azok a megfelelő méretű és tudáskincsű mezőgazdasági üzemek, amelyek a beruházás igényes technológiákat sikeresen használni tudják - összegezte Némethné Pál Katalin a Gki Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője.
A 2015-ös földprivatizációnál látható, hogy a konstrukció nem a kisbirtokosok földhöz juttatását, inkább az eddig is preferált közepes méretű családi gazdaságok megerősödését szolgálja.
A gazdasági társaságok kizárása a földhöz jutásból eleve nem versenysemleges, sőt piacromboló lépés. A nagyjából öt év múlva lejáró bérleti szerződésekkel rendelkezők számára fenyegetést jelent a tulajdonosok érdekeltsége a kiszorításukra és a támogatások átvételére. Ők már nyilván nem fognak sem a műszaki felszerelésbe, sem a talajjavításba, öntözésbe beruházni, inkább gyorsítottan megpróbálják visszanyerni korábbi befektetéseikből azt, amit csak lehet, akár a földek kizsarolása, az állatállomány leépítése árán is.
A hosszabb időre szóló szerződéssel terhelt földeket viszont leginkább csak a bérlőnek lett volna érdemes megvenni. S ha egy immár ismételten beterjesztett törvényjavaslat lehetővé tenné a bérleti díjak idő előtti megváltoztatását az új tulajdonosok részéről, akkor az említett gazdasági társaságokat a hosszú lejáratú bérlet lejárta előtt is ki lehet szorítani a földről.

Mindezek fényében különösen hiteltelennek tűnik Orbán Viktor kormányfő 2010-es és a kormány 2015-ös fogadkozása, hogy külföldi kézbe egyetlen rög magyar termőföld sem kerülhet. Ha rög nem is, de több száz hektár idén ősszel, télen már külföldi, igaz, uniós állampolgárok tulajdonába került.

Azért nem csak a külföldi gazdálkodók, vagy a miniszterelnök falubelijei vannak anyagilag jól eleresztve. Az MSZP megyei elnökhelyettese arról számolt be lapunknak, hogy a beledi családsegítő szolgálat vezetője, vagyis közalkalmazott, 40 hektár állami föld tulajdonosa lett, 71,9 millió forintos áron. Beke Károly arra is felhívta a figyelmet, hogy csak az önrész itt meghaladta a 7 millió forintot.

Többször is előfordult, hogy egyes árverési napokon egyetlen érdeklődő sem jelent meg. A politikus úgy vélte, a gyenge érdeklődés egy hónap tapasztalatai alapján olyan tendenciának tekinthető, ami már nem igen fog változni az elkövetkező időszakban sem. Ebben szerepet játszhatnak a magas árak is. Emellett, aki valóban gazdálkodni szeretne a megvásárolt állami földön, az nem költ arra milliókat és adósodik el évtizedekre úgy, hogy 16-35 évig nem veheti birtokba a földjét. A sokat hivatkozott fiatal gazdák pedig nem vesznek a nyakukba jelentős hiteleket földvásárlásra, amikor a gazdaságuk megalapozására és beindítására is rengeteg hitelt kénytelen fölvenni: gépekre, jószágra, vetőmagra, egyéb beruházásra. Ehhez képest a fiatal gazdák támogatása személyenként legföljebb 10 millió forint lehet. Ez még akkor sem túl sok, ha a felmenőitől örökölt gazdaságon kezd bele az önálló termelésbe.

Az árverési nyertes az árverést követő 8 munkanapon belül köteles felkeresni a szerződéskötés időpontjának egyeztetése céljából az NFA területileg illetékes irodáját, ám sok helyről érkezett olyan jelzés, hogy ez nem történt meg. A szerződéskötést követően a földforgalmi törvény alapján 60 napos kötelező kifüggesztési időszak alatt élhet az elővásárlási jogával a jelenlegi bérlő. Ha nem él vele, akkor nyílik lehetőség a tulajdonjog bejegyzésére az ingatlan-nyilvántartásba, amelynek előfeltétele a teljes vételár megfizetése. Az NFA honlapján ugyan már megjelennek az árverési adatok, de az nem pótolja a törvényben előírt kifüggesztést, amit sok helyen elmulasztanak.

A szocialisták, a többi ellenzéki párthoz és a civil szervezetekhez hasonlóan az állami földek árverésének azonnali leállítását követelik. Egy valóban átlátható pályázat kiírása lehetne az egyetlen ésszerű megoldás - összegezte véleményét az MSZP elnökségi tagja.

Ahány tábla, annyi ár
Magyarországon a termőföld ára hektáronként átlagosan 1-1,5 millió forint, ám az ország különböző régióiban, sőt, a megyéken belül is igen eltérő lehet. A nyugati határszélen például inkább már 1,5-2 millió forint ez az átlag - jegyezte meg a Népszavának nyilatkozó Sahó Ákos.
Az X-Agro.hu portálvezetője ehhez hozzátette, ők a magánforgalmat figyelik és internetes oldalukon ezekre lehet licitálni. Sok függ attól, mekkora tábláról van szó, A kisebbek olcsóbbak, a nagy, összefüggő birtoktestek drágábbak. Figyelembe kell venni az aranykorona értéket, de még a domborzati viszonyokat is. Az 1,5-2  millió forintos hektáronkénti átlagár a jónak számító 20-30 aranykoronás szántókra érvényes
Meglepő, de igazán drága szántók Hajdú-Bihar megyében vannak, ahol a 40-60 hektáros területek esetében előfordul a 4-5 millió forintos hektáronkénti ár is. Békésben is találhatók hasonló földárak. Igaz, ezekben a térségekben találhatók a legjobb földek, gyakran 30 aranykorona fölötti minőségű birtokok is előfordulnak.
A nógrádi és Borsod-Abaúj-Zempléni térségben viszont 400-500 ezer forintért is lehet hektáronként földet venni.
A szakember ezért úgy vélte, lehet ugyan átlagos 1 millió forintos földárral számolni, csak nincs sok értelme a nagy szórás miatt. Bár korábban jelentős volt a földvásárlási igény, a cégvezető úgy látja, most a gazdák kivárnak, hogy mi lesz az első körös állami földárverések eredménye. Nem csak a gazdák, de Sahó Ákos is némely helyszínen magasnak találta a kikiáltási árat, ami visszafoghatta az érdeklődést. A családi gazdaságok leginkább az 5-10 hektáros táblákat keresik.
A szakember szerint a megmaradt területeket az állam vagy megtartja, vagy a feltételeket kell megváltoztatnia. Például lejjebb szállítja a kikiáltási árakat. Talán erre is számítanak a gazdák.

 

Bihari Tamás

http://nepszava.hu/cikk/1079640-a-fidesz-holdudvar-is-veszi-a-zsiros-falatokat

A KSH bemutatja: a világ legátverősebb grafikonja

Szuper reggelre ébredtünk ezen a decemberi hétfőn, hiszen a KSH egy ilyen grafikonnal örvendeztetett meg minket:

De hát ez csodás, nem? Mindjárt elérjük az EU-átlagot, közel a felzárkózás!

Hát nem.

Egyrészt ha jelöljük a bal tengelyen a száz százalékot, akkor máris távolabbra tűnik az az EU-átlag. Másrészt a Horvátországgal kiegészült EU28 a lehető leggyengébb EU-átlag, az eurózóna GDP/fője annál tíz százalékkal magasabb. Harmadrészt pedig, és ez a lényeg, a fenti grafikon tartalmaz egy trükköt, amit úgy hívnak, hogy vásárlóerő-paritás, azaz a PPP. Ez azt jelenti, hogy az adott ország GDP-jét kiigazítják az árszínvonal eltérésével és az árfolyam változásával. Ami kissé csalóka, hiszen hiába tűnik úgy a fenti ábrán, hogy zárkózunk, ha átváltjuk a forintunkat euróra, akkor az a világban egyre kevesebbet ér.

Szóval inkább ezt kéne nézni:

Forrás: Eurostat.

Piaci áron a magyar egy főre jutó GDP az EU-átlaghoz képest a 2008-as 41,3 százalék után most 38,7 százalékra esett.

Magyarul a KSH grafikonjában látható nagy magyar haladás a GDP/fő-ben a leginkább annak tulajdonítható, hogy egyre olcsóbbak vagyunk európai szemmel – mivel a forint évek óta gyengül az euróval szemben.

Forrás: Eurostat.

Emiatt a PPP-s kiigazítás Magyarország esetében azt jelenti, hogy a piaci áron számolt adatokat be kell szorozni 1,66-tal. Úgy tényleg könnyebb "felzárkózni" az EU-s átlaghoz.

Ezért elég fura, hogy a KSH miért kizárólag csak a vásárlóerő-paritáson számolt GDP/főt mutatta be ebben a kiadványban.

Igaz, a szövegben azért árnyalódik a kép:

"A felzárkózás ellenére Magyarország – a hasonló fejlettségű Lengyelországgal együtt – az uniós rangsorban a 23., a vizsgált országok körében a 26. helyet foglalta el."

De egy kis kontextus kedvéért megnézhetjük azt is, hogy hogyan állnak piaci és PPP GDP/főben a régiós országok az európai átlaghoz képest. PPP-ben így:

Forrás: Eurostat.

Piaci áron pedig így:

Forrás: Eurostat.

Hogy még jobban fájjon, legyen itt euróban a háztartások tagjaira jutó éves medián jövedelem. 

Forrás: Eurostat.

Ha így nézzük, egy átlag magyar háztartás tagjára az európai átlagháztartás jövedelmének 28,9 százaléka jut.

Vásárlóerő-paritással kiigazítva sem sokkal jobb a helyzet, úgy 7645 euró-PPS a magyar kereset, szemben a 15778-as európai átlaggal.

(KSH, Eurostat)

http://444.hu/2015/12/14/a-ksh-bemutatja-a-vilag-legatverosebb-grafikonja

Így hantázott Orbán a Fidesz kongresszusán

Az egy hónappal későbbre tolt Fidesz-kongresszuson semmi meglepő nem történt, a kötelező néhány ellenszavazat mellett ismét Orbán Viktort választották meg a párt elnökének.

Nem csak a kongresszus nem hozott átütő fejleményt, de Orbán Viktor beszéde sem: a miniszterelnök retorikája nem tért el az elmúlt hónapok beszédeitől, ostorozta az Európai Uniót, a magyar politikát és a gazdaságot sikeresnek találta. Támadta a liberalizmust, és természetesen ismét a menekültkérdés került a középpontba.

Sok igazságtartama ezúttal sem volt beszédének, de már régóta tudjuk, hogy ez nem is lényeg: a miniszterelnök mindenképpen fenn akarja tartani a háborús retorikát, és olyan nacionalista államférfi szerepét játssza, aki megvédi a magyarokat a veszélyektől, legyen az külső, vagy belső ellenség. 

Orbán Viktor nem először csapja ki a hantamétert az elmúlt 1 hónapban. Alig pár héttel ezelőtt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában adott egy nagyon emlékezetes interjút. A kormányfő retorikája azóta sem változott, és a Fidesz-kongresszuson tartott beszéde is tartalmazott jó pár hazugságot és csúsztatást, miközben az olyan fontos témákat, mint például az oktatás vagy egészségügy rendbetétele, kerülte. 

 Lássuk, ezúttal milyen emlékezetes hantái voltak a miniszterelnöknek:

Azóta öt év telt el, és Európa egyik legbiztosabb pontja lett Magyarország.

Ezen felül a kormányfő az alábbi megállapításokat tette az elmúlt évek gazdasági sikereivel kapcsolatban:

– 2010-ben szörnyű állapotban vették át a gazdaságot, szerinte mindenki úgy gondolta, hogy megyünk a lecsóba a görögökkel együtt.

– Elüldözték az IMF-et. A szervezetet markológépnek titulálta. 

– Ma már nem ingoványon egyensúlyozunk.

hantameter_csusztatas.png

Sokszor megírtuk már, hogy egyáltalán nem volt szörnyű a helyzetben a magyar gazdaság, és ezt maga Orbán Viktor is elismerte még 2010-ben. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott, hogy Magyarország világbajnoki teljesítményt tud felmutatni a fiskális konszolidáció területén, ezzel nyilvánvalóan a Bajnai-kormány teljesítményét dicsérte. Ezt követően egy olyan szabadságharcba kezdett, amelynek sok jó eredménye nem lett. 2010-ben valóban elhajtották az IMF-et, majd rá egy évre az Orbán-kormánynak kellett kilincselnie az IMF-nél, mivel 2011 novemberében súlyos finanszírozási problémák léptek fel az országban. (Egy nem nyilvános rendezvényen állítólag maga Orbán Viktor is elismerte, hogy 2011 őszén csődközeli helyzetben volt az ország, a nyilvános anyag azonban sosem látott napvilágot erről a beszédről.)

Magyarország amúgy annyira Európa legbiztosabb pontja lett, hogy továbbra is az uniós források tartják egyben a gazdaságot, és valójában brutális lemaradásban vagyunkA miniszterelnök tehát úgy ostorozza az Uniót, hogy valójában ő is jól tudja, hogy a brüsszeli támogatásokon múlik Magyarország jövője. Kérdés, hogy ilyen körülmények között valóban irigykednek-e ránk Nyugaton? Véleményünk szerint nem. 

Ha kell ütközünk, ha kell visszavonulunk, ha kell megállapodunk. De a cél mindig ugyanaz: a mi politikánk mindig magyarbarát politika. A Fideszben a mindennapi patriotizmus élettörvény. 

hantameter_hazugsag.png

 A miniszterelnök szerint a Fidesz magyarbarát politikát folytat, s meghallgatja az embereket. Furcsa ezt hallani, egy olyan kormányfőtől, akinek a pártja az elmúlt 5 évben egyáltalán nem törekedett a konszolidációra és buldózer módjára vették át a hatalmat minden fontos területen: Alkotmánybíróság, média, gazdasághoz köthető intézmények, kulturális intézmények, és még hosszasan lehetne sorolni. Eközben folyamatosan vonták ki a pénzt az oktatásból, és a magyar egészségügy helyzete sem javul. Ha az eközben mindent elárasztó, rendszerszintűvé vált korrupciót is beemeljük a képletbe, akkor egy biztos: magyarbarát politikáról aligha beszélhetünk.   

A visszavonulás és megállapodás sem tartozik a kormánypárt erősségei közé: az elmúlt 5 évből talán egyetlen egy olyan eseményt tudunk felidézni, ahol a Fidesz valóban meghátrált, és még csak trükközni sem trükközött: ez az internetadó volt. Ezt leszámítva hiába tüntettek vagy éppen érveltek civilek, szakmai szervezetek a Fidesz különböző aljas lépései ellen, meghallgatni sosem hallgatták meg őket. A népszavazás lehetőségét ellehetetlenítették (legalább is az ellenzék számára), és még olyan kezdeményezések útjába is akadályokat állítanak, mint a vasárnapi boltbezárásról szóló népszavazás lehetősége. 

Ezzel szemben az elmúlt években volt jó pár nemzeti konzultáció, ami annyira nem érdekelte az embereket, hogy a választópolgárok közel 80 százaléka vissza sem küldte a kérdőíveket, és a visszaküldött kérdőívekből sem derült ki semmilyen pontos eredmény. Ennek ellenére a Fidesz mindig sikertörténetnek könyvelte el a nemzeti konzultációt. Felesleges kérdőívek kiküldözgetése több milliárd forintért sok mindennek nevezhető, csak éppen rendes konzultációnak és az emberek meghallgatásának nem. 

Továbbra sincs kritika és verseny a Fideszben | Forrás: 444

Ma a migránsügy kapcsán nyugaton egy irányított médiavilág tárul fel a szemünk előtt, és (...) a gondolat-, szólás- és sajtószabadság Magyarországon színesebb, szélesebb és mélyebb, mint tőlünk nyugatra.hantameter_hazugsag.png

Orbán Viktor kijelentése a magyar sajtószabadsággal kapcsolatban csak egy rossz viccként értelmezhető, az ugyanis talán a rendszerváltás óta sosem volt ennyire rossz helyzetben.  Ahogy a médiapiaccal kapcsolatos elemzésünkben is rámutattunk, a Fidesz (illetve a hozzá köthető gazdasági szereplők) az elmúlt 5 évben a hazai médiumok jelentős hányadára rátette a kezét, amelyre pedig nem, azt elárasztotta az MTI propagandizált hírszolgáltatásával.

A közszolgálati médiával szinte már foglalkozni sem érdekes, a 80 milliárd forintnyi közpénzből kitömött állami médiabirodalom annyira egy oldalúvá vált, hogy akár a Fidesz székházból is sugározhatnának. A Fidesz azonban nem érte be a közmédia uralmával, és szép lassan a kereskedelmi csatornák irányába is kacsingatni kezdett. Talán ez a hatalomközpontosítás és a médiaadó vezetett oda, hogy Orbán Viktor és Simicska Lajos baráti kapcsolata finom szóval élve elhidegült. A kormánypárt a 2014-es választási győzelmek óta azon van, hogy függetlenítse magát Simicska médiabirodalmától, és ennek központi eleme most a TV2-üzlet

Ahogy elemzésünkben is írtuk, a közéleti kérdésekkel foglalkozó média közvetlenül, vagy közvetve mára csaknem teljes egészében a kormánypártokhoz, gazdasági hátországukhoz köthető tulajdonosok kezében van. Ezzel párhuzamosan kiépült a közszolgálati médiából fércelt állami médiabirodalom, amely soha nem látott cinikussággal önti magából a kormányzati propagandát, a kormánypárti vezetés alatt álló MTI pedig a teljes magyar médiarendszer tartalomszolgáltatását „áramvonalasította” a kormánypártok szájízének megfelelően. A független újságírás megmaradt szigeteivel szemben pedig a kormánypártok teljes offenzíváját láthatjuk, beszéljünk akár a fősodrú médiáról, a nonprofit világról, a csupán online elérhető lapokról vagy a pártos sajtóról.

A harc fegyvertára is változatos: a politikai nyomásgyakorlástól a tulajdonosi szerkezet kierőszakolt átalakításán, a gazdasági kivéreztetésen keresztül a hatósági, az állami és a jogi eszközök használatáig, szinte mindenre akadt példa. A kereskedelmi médiapiacon eközben felvásárlásokkal, a baráti média hirdetésekkel való kitömésével és jogszabályi változtatásokkal érik el az állami propaganda legszélesebb körben való terjesztését, így korlátozzák mind teljesebb mértékben az állampolgárok jogát a sajtószabadsághoz.

Biztonságosan, gyorsan és jogszerűen akarják betelepíteni a bevándorlókat Európába a brüsszeli elit tagjai, és velük tart hazánk egy híres és hírhedt fia.hantameter_csusztatas.png

Orbán Viktor ismét felhozta azt a témát, amely szerint a nyugat irányítja hazánkba és Európába a bevándorlókat. A híres és egyben hírhedt férfi alatt pedig azt a Soros Györgyöt értette, aki a 90-es évek elején még jelentős pénzekkel támogatta a Fideszt, és talán nélküle sosem kapaszkodhattak volna fel a párt meghatározó alakjai oda, ahol tartanak. 

soros1.png

A kormányfő kijelentésének ráadásul semmilyen alapja nincsen, és még egyetlen egy bizonyítékot sem mutatott teóriája alátámasztására. Finom szóval élve, ez az agymenés körülbelül azon a szinten mozog, mint amikor szélsőséges véleményformálók békaemberekről beszélnek.

No persze jól tudjuk, hogy a Fidesz és az Orbán-kormány számára háborús retorikára és ellenségekre folyamatosan szükség van (államadósság, IMF, rezsi, drogosok), úgy tűnik most éppen hajdani támogatójuk van soron. Most éppen a menekültválságot akarja Orbán Viktor és a teljes Fidesz-vezérkar az amerikai tőzsdeguru nyakába varrni. Soros bűne, hogy egy cikkben amellett érvelt, hogy Európának sokkal többet kellene tennie a menekültekért és a bevándorlókért. Egységes tervre van szükség, amit hat pontban foglalt össze, erről itt írtunk.

Az a kínos apróság persze már senkit nem érdekel a kormánypártban, hogy valójában sokkal inkább régi-új barátaink, az oroszok érintettek a kérdésben, hiszen szinte biztosan ők állnak a menekültek balkáni utaztatása mögött

Igen ám, csakhogy eközben Martin Stropnický azt mondta, hogy a Balkánról Nyugat-Európába tartó, menekülteket szállító autóbuszokat Oroszország finanszírozhatja. A cseh védelmi miniszter hozzátette:

A magyar védelmi minisztertől kaptam ezt a hírt, amelyet nem tudok száz százalékig megerősíteni, de nincs okom, hogy ne bízzak meg kollégám szavaiban.

Felidézte, hogy a Balkán területén, nem kis létszámban, autóbuszok jelentek meg, és senki nem tudja, hogy ezek az autóbuszok honnan kerültek oda, de elég valószínű, hogy Oroszország pénzelhette a projektet. A hatalmas emberáradatot ilyen módon szállították a schengeni határhoz.

http://tenytar.blog.hu/2015/12/14/igy_hantazott_orban_a_fidesz_kongresszusan#more8170096

140 millióért béreltek luxuslakást a képviselőknek

Több képviselő is akad, akik nem érik be havi 230 ezer forintos lakbér alatti lakással. A Bors által kikért adatok szerint főként az V. és a XIII. kerületet választják, ahol amúgy is drága a bérlés.

Az országgyűlési képviselők élhetnek a lehetőséggel, hogy az állam költségén albérletük legyen a fővárosban. Az Országgyűlés Hivatala által a Borsnak megküldött adatokból kiderült: erre idén összesen bruttó 139 millió 829 ezer forintot költöttek. Ezt az összeget mindössze 66 képviselő lakhatására fordították. A politikusok többsége havi 180 ezer forintos bérleti díjú lakásnál alább nem adja. Az albérletek harmadát az V. kerületből választják.

Lezsák Sándor: 2,77 millió Ft/év
Lezsák Sándor: 2,77 millió Ft/év

A listavezető a Fidesz-KDNP-s Lezsák Sándor parlamenti alelnök, aki az V. kerületi, 76 négyzetméteres, Garibaldi utcai lakás után 2,7 millió forintos támogatást kapott. Ez havonta ugyanis 231 ezer forintba kerül. Pedig a kerületben 95–120 ezer forint között is találhatók lakások. A fideszes Jakab István bérli a legnagyobb ingatlant évi 2,7 millióért: a XII. kerületi, Mátyás király úti lakás 169 négyzetméter. Igaz, a bérleti díja ugyanannyi, mint amit Lezsák fizet a feleakkora lakásért. Egy 61 négyzetméteres lakásért havi 229 ezer forintot (évi 2,7 milliót) fizet a fideszes Mátrai Márta a XIII. kerületben. A Bors itt is talált olcsóbb lakást, 90–135 ezer között.

– Elsődleges szempontként az vezérelt a lakások keresgélésénél, hogy közel legyen a munkahelyemhez. A parlamentben az éjjeli ülésvezetések között nincs lehetőség egy-két órás alvásra se. Másodlagos szempont volt, hogy amikor a gyermekeim Budapesten tartózkodnak, ne egy szobában kelljen összezsúfolódva élnünk – ad magyarázatot a Jobbik parlamenti alelnöke, Sneider Tamás. Ő a Falk Miksa utcában választott egy 77 négyzetméteres lakást, ami havi 230 ezer forintba kerül. – Mivel falusi környezetből jöttem, nem tudtam, mennyivel nagyobb a hőigénye egy fővárosi lakásnak, a mostani legnagyobb téli hidegben sem kell fűteni. A rezsi alacsony, nem haladja meg a harmincezer forintot – mondja Sneider.

Sneider Tamás: 2,76 millió Ft/év - Apáti István: 2,4 millió Ft/év
Sneider Tamás: 2,76 millió Ft/év - Apáti István: 2,4 millió Ft/év

A jobbikos Apáti István számított idén az egyik legdrágább képviselőnek 4,5 millióval. Ő 2,4 milliót vehetett fel bérleti támogatásra, 510 ezer forintnyi hotelköltséget is elszámolt, és 1,6 millióért tankolt. 

Jó hoteleket választanak a honatyák

Idén 8,9 millió forintot számoltak el a képviselők szállodai költségeikre. A Bors által megkapott adatok szerint a Fideszes Dankó Béla számolta el a legtöbbet, 864 ezer forintot, őt szorosan egy másik szocialista politikus követ, 718 ezerrel Teleki László. 647 ezer forintot a Fidesz-KDNP-s Simon Róbert Balázs is elhotelezett.  

A cikkben először tévesen Dankó Bélát MSZP-s képviselőként említettük, holott fideszes. A tévedésért elnézést kérünk!

http://www.borsonline.hu/20151214_140_millioert_bereltek_lakast_a_kepviseloknek

Szóval sok minden elhangzott a héten. A teljes foglalkoztatottság is ismét szóba jött, csak valamiről elfeledkezik az aki ezt a megoldást emlegeti. Ilyen közpénzen "eltartott" munkából családot fenntartani nem lehet és nem termeli meg az új és egyre több "káder" juttatását, pl nekik:

Az Index szúrta ki, hogy

a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai most havi 230 ezer forintot kapnak, a levelező tagok 160 ezret. A tervezet szerint 2016. január 1-jétől a havi összeg 260, illetve 190 ezer forintra emelkedne. A plusz 30 ezer forint a rendes tagok esetében 13 százalékos, a levező tagoknál nagyjából 19 százalékos emelkedést jelentene.

De nem kell aggódni, a tervezetet még lehet véleményezni. Hétfőig. Persze mindegy, mi a véleményünk

a végső cél, hogy az MMA tagjainak életjáradéka 2022. január 1-jétől elérje a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagjainak havi tiszteletdíját. Ez most az MTA rendes tagjainak esetében havi 455 ezer forint, a levelező tagoknál 353 900.

Talán már nem is furcsa senkinek, ha azt nézem mi történik és hallgatom a képviselőket, akkor ilyen véleménnyel is tudok azonosulni:

BÖRTÖNBE VELÜK!

Megvárta, míg elcsendesült a terem, majd előbújt a függöny mögűl a Nagy Magyar Vérnyúl, hogy szembenézzen a csőcselékkel.
Kérdezni merték.
Őt, a Zemberek Atyját, Viktor Magyarattyát, aki a magyaroknak olyan, mint töröknek Kemal Atatürk, - a pofátlanságnak nincs határa!
De jól meg is mondta nekik, mikor arról érdeklődött valamelyik potenciális kutyatáp, hogy mi a magyarázata annak, hogy a közbeszerzéseket csak az ő hozzátartozói meg barátai nyerik - forduljanak panaszukkal az illetékes állami szervekhez, ha törvénysértéssel találkoznának.

Ezek az ostobák még mindig nem veték észre, hogy itt ő törvény, sőt, az állam is ő, és az állami szervet a lelátón szokta vakargatni, miközben szotyit keres a zsebében.
Most meg ezek itten kérdezősködnek.


Ennyi erővel a betörőt is kérdezgethetnék, hogy milyen jogi alapra építkezik, miközben összecsomagolja Anyú nyakláncait, gyűrűit meg egyéb smukkjait, a mama temetésre félretett pénzecskéjét, meg a gyerek okostelefonját, - komolyan mondom, mikor ezeket idiótáknak nézi, az idióták agyba-főbe vannak sértegetve.
Hát lehet ezeket eléggé lenézni?

Naugye!

És mégis, az egyik kövéleménykutató szerint a Fidesz vezeti a népszerűségi listát, úgy a teljes népesség körében, mint a biztos pártválasztók között, utána jön a Jobbik, kis szünet, és utána a két, hellyel-közzel demokratikusnak mondható párt, együtt sem túl diadalmasan.
Aztán futottak még Pityipalkó meg Ugribugri, utánuk meg sehol senki.
Mai hír, hogy a Quaestor-károsultakon kívül a Hungária károsultjai is pénzhez jutnak.
Az állam egy rosszmodorú piaci kofa stílusában alkudozik mindenkivel, éppencsak azt nem kommunikálja, hogy hülyemagyar, szerencsétlen munkanélküli, éhendöglő közmunkás, te fizeted ki nekik a milliárdokat, mert te adófizető vagy, akkor is, ha csak egy kiló kenyeret veszel egy hónapban.
Te fizeted meg azt a kárt, melyet azok okoztak, akik a károsultak pénzével játszottak, remek hozamokat fizetve egyeseknek, akik állami szervezetek pénzeit fialtatták a károkozókkal, ki tudja, kinek a javára?
Merthogy az mintha nem lenne fontos, hogy kiderüljön: hova lett a befektetők pénze, kinél landolt a mutatvány végén.

Te meg csóválod a fejed, csak le ne essen, és a károsultakat sajnálod, amiben igazad is van, hiszen a legfőbb károsult te vagy.

Megy a herdálás ezerrel, és még mindig nem volt egyetlen politikus sem, aki azt merte volna mondani, hogy szevasz nép, figyelj ide, mert erre kérünk tőled felhatalmazást - meg figyelj ide rablóbanda, de nagyon!

Lehet, nem jutunk hatalomra 2018-ban, lehet 2022-ben sem, de arra számítsál, hogy ha egyszer, bármilyen sokára is hatalomra kerülünk, akkor minden vagyonotokat elvesszük, hívjanak bár jószolgálati nagykövetnek, vagy a haver haverjának is, az utolsó centig.
Minden törvényeteket, intézkedéseteket, amit az Alkotmány megváltoztatása után hoztatok érvénytelennek fogjuk nyilvánítani, a pályázataitok eredményeivel egyetemben, a vissza nem térítendő támogatásaitokkal együtt.
Azt hagyjuk meg nektek, ami rajtatok van, és beköltöztetjük a családotokat Ócsára, az Orbán Viktor Lakóparkba, ahol lakbért kell fizetniük, és kapnak egy forgótárcsás mosógépet, a lakópark köré meg Nato drótot.
És árgus szemekkel fogjuk figyelni a vagyon felbukkanását, ha kell, ötven évig is.

Igen, Tongán is, meg Svájcban is, meg mindenhol.
A gyerekeitek is odamennek, ha már a saját lábukon állnak, akkor meg pláne, saját jogon, ti meg a börtönbe, egytől egyig.

Ezt muszáj lenne kimondani, hogy senkit ne érjen meglepetés, se a népet, se a bűnözőket, merthogy ezek bűnözők, egytől-egyig.
Persze lehetne azért diferenciálni is, hiszen sokan csak éltek egy lehetőséggel, az ő bűnük nem akkora, mint azoké, akik a lehetőséget megteremtették.
De az állam vagyonát vissza kell venni, a korrupcióval vagy megvesztegetésként megszerzett vagyonból kártalanítani kell Magyarország azon felét, mely ennek a rezsimnek vesztese és áldozata volt.

Kártalanítani - jó egészségüggyel, magas színvonalú oktatással, élhető élettel.
Nem menne ez zokogás nélkül, néhány esetben még igazságtalanságok is előfordulhatnának, de ha ez az ára, hogy ennek az országnak igazságot szolgáltassunk, hát ezt az árat meg kell fizetni.


Orbánt meg be kell zárni, lehetőleg tényleges életfogytiglanra kell ítélni, mert ennek az országnak annyi kárt okozott, hogy kártékonyságát legfeljebb Szálasiéval lehet összevetni.
Nem, nem lövettett a Dunába ezreket, legfeljebb egy-két embernek leesett a létrája, vagy hirtelen szívrohamot kapott, esetleg a rendőrségi autóban érte utol a hirtelen halál.
A Parlamentet se gyújtotta fel egyelőre, habár arról sincs hír, hogy a kapuját ki robbantatta be annakidején és mit akart vele elérni, meg, hogy a Fidesz hatalomrajutásával miért maradtak abba a merényletek.
Viszont felgyulladt a Budapest Sportcsarnok, meg most a Testnevelési Egyetem Sportcsarnoka, éppen jókor, úgyis kellett a hely egy nagyobbnak, szebbnek.
És a vörösiszap is megfelelő időpontban indult neki, éjjel százak haltak volna meg, de hát van humanizmus is a világon, és a bauxitbányászat is bányászat...
Viszont meggyilkolta a magyar társadalmat, annak élő testét szétszakította, szembefordította a magyart a magyarral, felszította a nacionalizmust, a sovinizmust és az antiszemitizmust.

Nem véletlen nem támogatja a halálbüntetés bevezetését, okos ember ő, csak éppen szociopata.
A szociopata ember olyan személyiség, aki pontosan tisztában van tettei következményeivel, csak éppen nem törődik vele.
Tudja, a pénz beszél - a kutya ugat, és azt hiszi, hogy ő az a jóságos apa, aki évezredekre gondoskodik gyermekei anyagi jólétéről.
Téved, és ezzel a tévedésével nem árt mihamarabb szembesíteni.
Meg a tettestársait és haszonélvezőit is.
A gyerekeket nem kell büntetni, de talán jutalmazni se kellene őket azért, mert az apjuk Magyarország valaha volt legnagyobb gengsztere címet érdemelte ki.

Nem olvastam még arról, hogy Al Capone leszármazottait (vannak neki?) az Egyesült Államok Medal of Honorral tüntette volna ki...

Hogy ez nem demokratikus?
Lehet, de nekem elegem van már az olyan politikusokból, akik olyanok mint a szűz Juliska - zsebkendővel fogják a faxt.
Ha egyszer nekilátunk operálni, akkor ki kell vágni a rothadást, az élő húsig, mert ha csak piszkálgatjuk ennek az ótvarnak a felszínét, azzal csak további területeket fertőzünk el.
A műtét után majd előjöhetnek a széplelkek, és megmagyarázhatják, hogy hogyan kellett volna csinálni, de addig jobb, ha hallgatnak, hiszen az ő doktriner marhaságaik is vastagon benne voltak, hogy a helyzet idáig jutott.

Nehéz ügyek ezek, de előbb-utóbb színt kell vallani, mert a nép csak annak fog hinni, aki konlkrétan megmondja, hogy hogyan kíván élni a hatalommal.
Csak tájékoztatásul - a nép nem a második kerületben és a Nagykörúton belül lakik, hanem Somogyban, Zalában, a Nyírségben, Kőbányán, Miskolcon és Jászkarajenőn is.
És nem libamáj-pástétomot eszik, hanem amire futja abból a havi jövedelemből, melynek tízszeresét szippantja fel a miniszterelnök tanácsadója Ibizán, egy kellemes, langyos estén.
Uram Isten - egy ilyen ember a magyar politika legfelsőbb régióiban...

Nekem már Rogántól is hányingerem van - de hát az Úr biztosam lenéz ránk,és azt mondja: ezek ilyenek, ezeknek a Habony jár.

Köszönjük Uram, a te útjaid kifürkészhetetlenek, lehet, így akarod meggyorsítani a végkifejletet...

:O)))

http://www.pupublogja.hu/2015/12/bortonbe-veluk.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr638173380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása