A tésztához:
- 25 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz
- 4 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 12.5 dkg kis darabokra forgácsolt vaj
- 1 db tojás
- szárazbab a vakonsütéshez
- vaj a sütőforma kikenéséhez
A tetejére:
- 2 evőkanál mazsola
- 4 evőkanál cukor
- 1 kiskanál reszelt citromhéj
- 50 dkg áfonya vagy más bogyós gyümölcs
- 5 dl tej
- 2 evőkanál konyak vagy rum
- 2 db tojás
- 12.5 dkg búzadara
Elkészítés
A linzertésztához összegyúrjuk a lisztet, a sütőport, a sót, a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. Cipót formálunk belőle, és 30 percre hideg helyre tesszük.
Kikenjük a sütőforma alját. A tésztát belisztezett munkalapon kerekre nyújtjuk. Kibéleljük vele a formát, 2 cm magas peremet is kialakítunk. A torta alját több helyen megszurkáljuk, és körülbelül 20 percre behűtjük.
A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegítjük. A tésztát sütőpapírral letakarjuk, szárazbabot vagy -borsót szórunk rá, s 10–12 percig sütjük. Ha megsült, a sütőpapírt és a babot eltávolítjuk.
A töltelékhez felfőzzük a tejet, beleszórjuk a grízt és a cukrot, majd 3 percig csendes lángon főzzük. Kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját gyorsan a tejbegrízbe keverjük, citromhéjjal és konyakkal vagy rummal ízesítjük. Hozzáadjuk a mazsolát, és duzzadni hagyjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, és a masszához keverjük.
Megmossuk a gyümölcsöt, leszemezzük, jól lecsepegtetjük, és óvatosan a grízes masszába keverjük. Ráterítjük a tortalapra, és egyenletesre simítjuk. A tortát 15–20 perc alatt az előmelegített sütőben készre sütjük.