He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A terror napja Párizsban: november 13.

2015.11.14. 23:50 guma

Párizs gyászol

Egész éjjel égtek a mécsesek – városszerte. És nemcsak a tragédia hat színhelyén, hanem másutt is, tereken, emlékművek tövében. Egymás után érkeztek a gyászolók, sok-sok szomorú ember. Szombat este, egy nappal a párizsi tragédia után.

A péntek esti párizsi merényletsorozat nem csak Franciaország-szerte hívott életre fokozottabb biztonsági intézkedéseket. Szombaton a frankfurti reptéren is egyenként ellenőrizték a gépek utasait érkezés után. A francia rendőrök éppen így tesznek a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren. Jönnek a szokásos kérdések, ki miért érkezett. 

Virágok és gyászolók az egyik lövöldözés helyszínén, a Carillon kávézónál

Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Elcsendesedett a város

Ha most körbesétál valaki a francia fővárosban, az szokatlan arcát mutatja. A város érezhetően csendesebb. Szombat este a belváros utcáin rendszerint tömött sorokban araszolnak a gépkocsik, a dugó dominálja a városképet, nem lehet taxit fogni. Most minden más: gyér a forgalom, a járdákról hiányzik az ilyenkor általában szórakozni induló tömeg.

Más van a levegőben.

„Én véradásról jövök, hátha azzal tudok segíteni a sebesülteken” – meséli Matthieu Chrisiom, egy párizsi fiatalember egy nappal a szórakozóhelyeken elkövetett vérengzés után.

Alig két óra alatt 129 emberrel végeztek a merénylők

Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Egyszerű fehér gyertyát gyújtott egy rendőrkordon tövében rögtönzött kis emlékhelyen, a Bataclan bárnál, ahol a legtöbb áldozatot követelő lövöldözés volt. „Olyan tehetetlennek érzem magam. Egyszerre munkál bennem a fájdalom és a harag. Nem tudom, mit tegyek. 

Letaglózott, hogy itt teljesen ártatlan embereket végeztek ki – válogatás nélkül. Hogyan lehet egy ilyet elkerülni?” – teszi fel a megválaszolhatatlan kérdést Matthieu. „Tegnap este összejövetel volt nálam, írtam egy barátomnak, hogy ugorjon át. Azt mondta, hogy a Bataclanban van találkozója, de nálam szívesebben lazul, úgyhogy lemondta a találkozót, és átjött hozzám. Lehet, hogy ezért van most életben.”

Az egész világ osztozik a gyászban

A bárhoz szűk átjáró vezet, ezt lezárva tartja a rendőrség, az előtte lévő utcákat viszont megtöltik a gyászoló párizsiak - és a közvetítőkocsik, kamerák, riporterek. Egymást érik az élő bejelentkezések Ázsiától az amerikai kontinensig. 

Ez a környék szombat este zsúfolt, ez az egyik vigalmi negyed, talán a jobban ismert latin negyedhez lehetne hasonlítani. Számos zenés szórakozóhelyet találni itt, a Bataclan is egy a sok közül, élő zenével, stand up komikusokkal.

Valahogy túl kell tennünk magunkat ezen”

– győzködi magát az arab származású Nazih Benounechiara. Magas, vékony fiatalember, bukósisakkal a kezében, motorral jött ide, most lehajtott fejjel ácsorog a virágok és mécsesek előtt.

Azt hiszem, az emberek most félnek. Én nagyon szomorú vagyok. Nem érzek haragot.”

Késő estig jönnek a párizsiak, virágokkal, papírlapra firkált üzenetekkel a szélsőségeseknek és a világnak. Jönnek gazdagok és szegények, öregek és fiatalok, egy srác két mankóra támaszkodva poroszkál. Fél órát nézte a gyertyák lángját.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20151114-parizs-gyaszol-egy-nappal-a-terrortamadas-utan.html

Faktor

Miért éppen Franciaország az első számú célpont?

2015-11-13T215121Z 1936830426 GF20000058403 RTRMADP 3 FRANCE-SHO
Bár iszlamista terrortámadás volt már Londonban és Madridban is, maga az Iszlám Állam terroristái állítják, hogy az elsődleges célpontjuk Franciaország. De miért? És miért nem létezik százszázalékos biztonság a terrortámadások ellen? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

Még egy év sem telt el azóta, hogy a francia fővárosban iszlamisták vérengzésbe kezdtek, legutóbb idén januárban, a Charlie Hebdo szatirikus újság szerkesztőségében gyilkoltak. Bár a Charlie Hebdo elleni támadáskor voltak olyanok - köztük európai politikusok -, akik azt sugallták, hogy az újságírók hosszú évek alatt provokálták ki tragikus sorsukat, erre az otromba áldozathibáztatásra most valószínűleg nem kell számítani. Az, ami november 13-án este történt a legnyilvánvalóbb bizonyítéka annak, hogy a dzsihadista terroristák számára mindenki kiiktatható ellenség, aki nem velük van, függetlenül attól, milyen vallású vagy nemzetiségű az áldozat.

Az, ami az áldozatokban és a szerencsés túlélőkben (köztük magyarokban) mégis közös, hogy mindannyian Párizsban, a terroristák által kiszemelt helyszíneken voltak. Márpedig Franciaország már hivatalosan is az Iszlám Állam elsődleges célpontja, ezt maga a terrorista szervezet közölte a vérengzés másnapján. Ez és az, hogy a legutóbbi terrorakció óta még egy év sem telt el, sokkal jelentősebbé teszi azt, ami pénteken történt. 

Péntek este több franciát öltek meg iszlamista terroristák, mint 2001 óta összesen. 

Több oka is van annak, hogy éppen Franciaország az elsődleges célpont.

Nagyon sok a muszlim

Nyugat-Európán belül Franciaországban van a legnagyobb számú muszlim közösség, a katolikusok után ők vannak a legtöbben. Ugyan nem lehet tudni, hogy pontosan hány muszlim él az országban, mert a francia államnak nincs joga közvetlenül megkérdezni a polgárait, hogy milyen vallásúak, de különböző reprezentatív felmérések alapján végzett becslések vannak. Eszerint  2010-ben az országban 2,1 millió, önmagát muszlimnak valló, 18 és 50 év közötti ember élt, közülük pedig 70-110 ezer között volt azoknak a száma, akik eredetileg nem muszlimok voltak, csak később tértek át erre a hitre. De csak alsó hangon lehetnek ennyien, egy, a kormány által végzett felmérés szerint akár 5-6 millióan is lehetnek, igaz, ebből kétmillió az, aki gyakorolja is a vallását. Ez a kormányzati számítás úgy készült, hogy földrajzi alapon nézték meg, ki honnan érkezett, és beleszámították a bevándorlók gyermekeit is. És van olyan tanulmány, ami szerint 2010-ben 4,7 millió muszlim élt az országban. 

Akikkel szemben bizalmatlan a többség

Önmagában az, hogy sok muszlim él egy nyugat-európai országban, még nem jelentene veszélyforrást. Egy kutatás szerint például éppen a Párizsban és főváros környéki régióban élnek a legiskolázottabb és egyúttal leginkább vallásos muszlimok, akiknek a többsége mélyen elítéli az erőszakot és lojálisnak tartja magát Franciaországhoz. Annak ellenére, hogy az integráció nem tökéletes és a muszlimok iránt a világi franciák többsége bizalmatlan.

Az Ipsos egy két évvel ezelőtti felmérése szerint a francia válaszadók mindössze 26 százaléka gondolta úgy, hogy az iszlám kompatibilis a francia társadalommal. (Mindeközben a többség szerint a katolicizmus és a zsidó vallás kompatibilis.) Ez az elutasítottság valószínűleg szerepet játszik abban, hogy egy Franciaországban élő muszlimnak kevesebb az esélye magas gazdasági vagy politikai funkciók betöltéséig eljutni, mint egy nem muszlimnak. De a felmérések szerint a muszlimoknak eleve nehezebb munkához jutni, a fizetéseik pedig rendszerint alacsonyabbak, mint a nem muszlimoké.

A frusztráltakat könnyebb radikalizálni

A diszkrimináció feszültséghez, frusztrációhoz vezet, amit a politikai klíma, beleértve például a francia szélsőjobboldal megerősödését, nemhogy enyhít, hanem felerősít. Az Iszlám Állam és az ahhoz hasonló dzsihadista szervezetek pedig ezt próbálják kihasználni. Sikerrel:

  • Mohamed Mera, a 2012-es touluse-i lövöldöző kemény külvárosban nőtt fel, kisebb bűncselekményeket csinált fiatalon, majd börtönbe került, végül a dzsihád adott értelmet az életének.
  • Mehdi Nemouche, aki négy embert ölt meg Brüsszelben, 2014-ben a börtönben radikalizálódott. Szabadulása után Szíriába utazott, majd támadást hajtott végre a zsidó múzeumnál.
  • Chérif Kouachi és Amedy Coulibaly hasonló utat jártak be: lehetőségek hiánya, bűnözővé válás, börtön, majd radikalizálódás.

A nagy számok törvénye tehát a terroristáknak kedvez, hiszen többmillió emberből bőven tudnak harcosokat toborozni maguknak, akik akár Szíriába mennek, hogy ott csatlakozzanak az Iszlám Államhoz, akár Nyugat-Európában maradnak, hogy segítőként vagy elkövetőként végrehajtsanak merényleteket. Csak becslések vannak, hogy több ezre lehetnek a Franciaországban élő és az Iszlám Állammal szimpatizáló muszlimok, akik potenciális terrorfenyegetettséget jelentenek. 

Az erő ide sem elég

Ahogy arról már a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merényletkor írtunk, több ezer szélsőséges muszlimot egyszerűen képtelenség folyamatosan megfigyelni. Képzeljük el például, hogy Magyarországon hány ember akar fegyverhez jutni, vagy hányan vannak azok, akik azt hangoztatják, hogy legszívesebben cigányokat vagy zsidókat ölnének. Sem pénz, sem emberi erőforrás nincs arra, hogy az összes ilyen embert hosszú éveken át figyeljenek, vajon mikor lép valóban akcióba. És ezt a terroristák is pontosan tudják. Másképpen fogalmazva: ahogy nincs totális megfigyelés, úgy nincs száz százalékos biztonság sem.

A megelőzés működne, de a titok nyitja nem biztos, hogy az erő fitogtatásában, a határok ellenőrzésében és a látványos rendőri, katonai felsorakozásban rejlik, ezek ugyanis csak ideig-óráig fenntarthatóak. Ennél kevésbé látványos, de annál hatékonyabb módszerek is vannak. 

A megelőzés része lehetne például az, hogy a hatóságok nyomon követik, mi történik a francia börtönökbe kerülő muszlimokkal. A brit Telegraph egyik friss cikkében arról ír, hogy a francia börtönökben az elítéltek 70 százaléka muszlim a becslések szerint. Összehasonlításképpen: Angliában és Walesben ugyanez az arány 14 százalék a Belügyminisztérium statisztikái szerint, míg a teljes népességre vetítve pedig 5 százalék.

A Charlie Hebdo elleni támadás után éppen a Telegrapgh számolt be a francia börtönök iszlám rabjairól. Arról, hogy miközben a fent látható százalékok mutatják, mennyivel több muszlim rab van az országban, mint amennyi Angliában, mégis sokkal kevesebb imám látogatja a börtönöket, mint Angliában. Ahogy azok a programok is hiányoznak Franciaországban, amelyek megelőznék a börtönben ülő muszlimok radikalizálódását. 

Franciaország azért is ideális célpont, mert az országba nagyon könnyen be lehet csempészni a fegyvereket. Belgium régóta küzd a fegyverkereskedelemmel, a Charles Hebdo támadóinak fegyverei is onnan származhattak, de a Balkánon is virágzik ez az üzlet, a balkáni államok a délszláv háború óta tele vannak olcsó, működő, de nem regisztrált fegyverekkel.

És végül: Párizs harca a dzsihadizmus ellen

Azért is Franciaország az elsődleges célpontja az Iszlám Államnak, mert a párizsi vezetés mindig is büszke volt arra a harcra, amit a szélsőséges iszlamisták ellen vív. Jelenleg több mint tízezer francia katona teljesít szolgálatot az ország határai kívül: háromezer Nyugat-Afrikában, kétezer Közép-Afrikában, és több mint háromezer Irakban. 

Ahogy arra a Telegraph cikke rávilágít, a maghrebi al-Kaida 2013-ban éppen a francia katonai beavatkozás miatt is gyengült meg, nem véletlen, hogy két héttel ezelőtt éppen ennek a szervezetnek a vezetője biztatta híveit arra, hogy támadják meg Franciaországot, megtorolva ezzel jelenlétüket a térségben.  

Múlt héten pedig Francois Hollande elnök jelentette be, hogy Franciaország egy repülőgép-hordozót telepít a Perzsa-öbölbe, ezzel segítve az iraki Iszlám Állam elleni harcokat, és haragítva magára még inkább a terroristákat.

A párizsi eseményekről  itt olvashat percről percre>>>

http://index.hu/kulfold/2015/11/14/miert_eppen_franciaorszag_az_elso_szamu_celpont/

    Többezren emlékeztek Párizsban a tiltás ellenére

    Többezren gyűltek össze délután Párizsban a République (Köztársaság) téren, hogy a pénteki merényletekre emlékezzenek - annak ellenére, hogy a francia kormány biztonsági okokból még éjjel gyülekezési tilalmat rendelt el. A rendőrök megpróbálták hazaküldeni az embereket, de sikertelenül.

    fotó: AFP/Joel Saget

    fotó: AFP/Joel Saget

    Az AFP hírügynökség helyszíni jelentése szerint sokan könnyes szemmel emlékeztek az áldozatokra, és virágokat vittek a francia köztársaságot szimbolizáló Marianne szobor lábához. Egy rendőr a hírügynökségnek azt mondta: csak figyelmeztetik az embereket, hogy ne maradjanak sokáig, de nem akarják megtiltani nekik, hogy emlékezzenek.

    fotó: AFP/Joel Saget

    fotó: AFP/Joel Saget

    A République téren gyűlt össze hatalmas tömeg januárban is azon a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonuláson, amelynek élén mintegy ötven ország állam- és kormányfője is ott haladt Francois Hollande francia államfő oldalán - emlékeztet az MTI. Akkor a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni véres merénylet és az azt követő túszejtések 17 áldozatára emlékeztek, a megmozdulás a terrorizmus elleni általános tiltakozás is volt egyben.  

    http://faktor.hu/faktor-tobbezren-emlekeztek-parizsban-a-tiltas-ellenere

    Túlélő a Bataclanból: a terroristák hidegvérrel végezték ki a közönséget

    Julien Pearce rádióriporter a CNN-nek beszélt a vérfürdő tíz percéről, aminek szemtanúja volt. A terroristák semmit sem szóltak, csak öltek.

    A CNN műsorvezetője, Wolf Blitzer telefonon szólaltatta meg Julien Pearce rádióriportert, aki jelen volt a párizsi Bataclan koncertteremben az Eagles of Death Metal koncertjén, amikor a terroristák berontottak és elkezdték lemészárolni a közönséget. Pearce két feketébe öltözött terroristát látott AK-47-es géppisztolyokkal, nem viseltek maszkot, egy szót sem szóltak. A tíz perc alatt, aminek szemtanúja volt, többször is újratáraztak, hogy folytathassák a vérfürdőt. Neki is az egyik ilyen újratöltés alatt sikerült elmenekülnie, és egy súlyosan vérző tinédzser lányt is kimentett, akit egy taxival kórházba küldött.

    2015. november 13-án, pénteken éjjel Párizsban számos helyszínen párhuzamosan hajtottak végre terrorcselekményeket. Percről perce tudósításunkat itt találja, az összes ide tartozó hírt, videót, véleményt pedig a terror Párizsban címke alatt.

    http://mandiner.hu/cikk/20151114_tulelo_a_bataclanbol_a_terroristak_hidegverrel_vegeztek_ki_a_kozonseget

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr978079308

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása