He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A talajt senki sem szántja a természetben, mégis terem.

2015.05.03. 16:22 miről van itt nagybasz0

Nagyon nagyméretű zöldségeket láttam fotókon egy előadáson, ez pedig rögtön felkelti az ember érdeklődését.

b_700_700_16777215_00_images_thumbnails_aivan_eskertje.JPG

Az előadást a miskolci Ökológiai Intézet vezetője, Gyulai Iván tartotta, aki tapasztalatairól beszélt, hogyan is lehet ekkora bio zöldségeket termeszteni úgy, hogy közben nem pusztul a talaj. A talaj ugyanis tizenhétszer gyorsabban pusztul Európában, mint amennyire újratermelődne, így nem nehéz kiszámolni, hogy mikorra fog végleg kimerülni. Ezt az erőforrást tehát mindenféleképpen őrizni kell, hisz élelmezésünk alapja, ma azonban még sajnos nem tudatosult az emberekben az, hogyan is kellene megőrizni mennyiségileg és minőségileg ezt az erőforrást.

Ehhez megfelelő művelési módot kell választani, mely teljesen más, mint a „hagyományos”. Ennek alapelvei, főbb gondolatai az alábbiak:

A talajt senki sem szántja a természetben, mégis terem.

Gyulai Iván az erdőt járva vette azt a mintát, amit úgy fogalmaz meg, hogy az erdőben senki sem szántja a talajt, mégis terem benne minden. Vagyis nem kell szántani (és ásni) a termőföldet ahhoz, hogy növényeket tudjunk termeszteni, a nagyüzemi mezőgazdaság azonban mégis ezt teszi, pusztítva ezzel a talaj biodiverzitását. Azok az élőlények ugyanis, pl. baktériumok, melyek csak a földben belül élnek meg és ott fejtik ki hasznos tevékenységüket, a szántással és az ásással a felszínre kerülnek, és ott elpusztulnak, amik meg fent élnek, azok lekerülnek a mélybe, és szintén elpusztulnak. A talajt természetesen merítik még az ott termesztett növények is, így a földeket műtrágyával kell kezelni, hogy az éves termésátlagokat produkálni lehessen. Mára már nyilvánvaló, hogy ez a művelés nem fenntartható, egy idő után egyszerűen végleg kimerülnek, tönkremennek a földek. Gyulai Iván évekig, 1999-től kb. 2010-g kísérletezett azzal, hogyan termeszthető ásás nélkül a konyhakertben bármely zöldség, de csak néhány éve tart előadásokat, hogy ismertesse tapasztalatait. Előadásai révén sokan vágtak bele hasonló kertkultúrába.

Érdemes a filmet megnézni, akár kezdőknek is, hogyan kell eredményesen a termőföldet, a kertet „megművelni”, pontosabban úgy termeszteni zöldséget és gyümölcsöt, hogy a talaj, mint ahogy az erdőben is, évről-évre rendelkezésre álljon, megújuljon. (Aki nem szeretné, vagy nincs ideje végignézni a filmet, az itt olvashat bővebben a technológiáról.)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

http://utajovobe.eu

 

3 komment

Címkék: jövő élet magyarország aktuális mezőgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr427426896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2015.05.03. 16:34:50

tetszik ez az Iván! :))))

gazoló 2015.05.08. 06:52:22

@guma:

Iván remek ember számtalan használható ötlettel!
Természetesen az eltérő körülmények miatt nem lehet az itt elhangzottak összességét akceptálni,de nagyon jó volt,beinni!
Erdő,mező,vízpart,kert járó embereknek igazi kincsek,kösz!
süti beállítások módosítása