He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Gátlástalan, törvényeket taposó kormányunk van?

2015.04.23. 09:03 guma

Videó: "Mi vagyunk az emberi erő forrása!" - egyre dühösebbek a diákok

Több mint ezren tüntettek a kormány legújabb felsőoktatási átalakítása és több szak megszüntetésének terve ellen. A diákok és oktatók az emberminisztérium elől átvonultak a bezárásra ítélt Raoul Wallenberg iskola elé, ahol szolidaritásukat fejezték ki.

http://hvg.hu/itthon/20150423_Video_Mi_vagyunk_az_emberi_ero_forrasa_

Két percet szánt a Wallenbergre a kormány

Fegyelmivel fenyegetik a megszüntetésre ítélt iskola vezetőit; a diákok kétszer is utcára vonulnak a héten.

A szerdai kormányülésen napirendi pont volt a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola megszüntetésének ügye is. Értesülésünk szerint a kormány mintegy két percen át foglalkozott a kérdéssel, s a döntés az: iskolának július első napján mennie kell, helyére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem költözhet. Az iskolamegszüntetéssel kapcsolatos tiltakozásokkal a kormány nem foglalkozott.

Kicsöngettek

A kérdés egyébként már 2011-ben felvetődött, a döntés – melyről Halász József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ főosztályvezetője azt mondta hétfőn, nem végleges – már a március 18-i kormányülésen megszületett.

Igaz, a fenntartónak végül csak az a feladata maradt, hogy kezelje a döntés nyomán kialakult konfliktushelyzetet, és találjon helyet a főváros más iskoláiban az 1200 diáknak és a 70 tanárnak.

A KLIK tervei szerint hat másik középiskolába irányítanák át a középfokú egészségügyi képzés budapesti bázisának számító Wallenberg diákjait.

A tiltakozások hatására Balog Zoltán kedden az M1 Híradójának azt nyilatkozta, hogy „jó híréhez méltó körülmények közé költözik majd a fővárosi Raoul Wallenberg szakközépiskola". Az erőforrás-miniszter szerint a szakközépiskolának azért kell kiköltöznie az épületből, mert az az NKE Ludovika Campusának része.

Miközben zajlik az iskola körüli ködösítés (a KLIK a szülők és a pedagógusok véleményét kérte, miközben kormányzati szinten már rég meghozták a döntést), a háttérben mindennaposak a fenyegetések. A Wallenberg iskola vezetői azt az üzenetet kapták, hogy fegyelmit kaphatnak, ha továbbra is megszólalnak a nyilvánosság előtt.

A KLIK nyilatkozatstopot rendelt el a tanárok számára, és nem sajtónyilvános eseménynek minősítette az indulatos véleményeket tartalmazó szülői fórumot is. Ezen a diákok képviselője, a közalkalmazotti tanács vezetője és Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet elnöke is elfogadhatatlannak nevezte az eljárást, a szakszervezet pedig kilátásba helyezte, hogy bíróságon támadja meg a döntést.

A diákok péntekre tiltakozó gyűlést szerveznek, a demonstráció délután háromkor kezdődik, a tanulók az Arany János utcából vonulnak az EMMI épülete elé. A diákok csatlakoznak a szerda estére meghirdetett felsőoktatási demonstrációhoz is.

Legutóbb hétvégén tüntettek a wallenbergesek, körülbelül ötszázan vettek részt a "zártnak" szánt fórumon:

http://nol.hu/belfold/wallenberg-botrany-kicsongettek-1529643

Amíg a kormány betart, a diákok kitartanak

Nem hisznek a kormánynak, ha az oktatásról van szó

Sem a hallgatókat, sem az egyetemi tanárokat nem nyugtatták meg felsőoktatási államtitkár kedden bejelentett engedményei, hogy az olyan kérdéses szakokat, mint a nemzetközi tanulmányok vagy az ipari design  mégsem szüntetnék meg. Szerda este a tiltakozások folytatódtak, a tüntetők a felsőoktatási tervezet teljes visszavonását követelték.

Mivel a hétfői tiltakozásokkal ellentétben a szervezőknek most sikerült megoldaniuk, hogy három azonos témájú rendezvény ne három különböző helyen történjen, így lényegesen nagyobb tömeg jött össze, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Raoul Wallenberg Szakközépig vonuljon.

elte_tuntetes_tatk_6_fejlec

A tiltakozók szerint a kormány csak az időt akarja húzni azzal, hogy a legnagyobb létszámú szakok esetében engedményeket lengetett be, de ezzel mégsem tudta lehűteni az egyetemisták felháborodását. Még azoknak a szakoknak a hallgatói sem nyugodtak meg, amiknek kedden kegyelmet adott a kormány. Ráadásul a tüntetés előtt az is kiderült, hogy a megmaradásul feltételéül megkövetelt reformjavaslat kidolgozására a kormány csak négy napot adott az egyetemeknek.

Ugyanakkor a tüntetők között nagy számban ott voltak a  Raoul Wallenberg Szakközép diákjai is, amit a kormány azért akar megszüntetni, hogy a szomszédos Nemzeti Közszolgálati Egyetem átvehesse az épületet.

Ezért a szerdai tüntetésen nem is csak az egyes szakok megmaradásáért, hanem az egyetemi autonómia megtámadása ellen tiltakoztak, mivel a szerintük az átalakításokat a kormány átláthatatlanul, az érintett intézmények megkérdezése nélkül hajtja végre.

felsooktatas tuntetes 2

A Wallenberg iskola előtt az első felszólaló, Dinók Henriett összekapcsolta az egyetemi szakok leépítését és Kúria mai döntését, amivel gyakorlatilag jóváhagyta a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában zajló szegregációt. Szerinte a vallásos nevelés mögé bújtatott szegregációért és az egyetemek kézi vezérlésre állításáért egyformán Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a felelős. A tömeg Balog lemondását kezdte el követelni.

Ezt követően azonban hullámzó hangminőség mellett a megszűnésre ítélt szakok egy-egy hallgató beszélt arról, hogy miért is van szükség a társadalmi tanulmányokra, a filmesztétikára vagy a világbékéért küzdő interkulturális pszichológiai és pedagógiára. A hangulatot végül a gimnazisták hozták vissza, akik ahelyett, hogy különböző egyetem szakirányok magyarázgatásával kavarták volna meg a közönséget, egyszerűen megköszönték, hogy ilyen sokan eljöttek megvédeni a sulijukat.

Hammer Ferenc / Fotó: Botos Tamás Hammer Ferenc / Fotó: Botos Tamás

A kormányellenes tüntetések egyik leggyakoribb felszólalója, Hammer Ferenc mi mással is kezdhette volna a beszédét, mint az állami hírtévé cseszegetésével:

Ha itt vagytok, és sikerült bekapcsolnotok a kamerát, akkor belemondom, hogy a KORMÁNY JÓ, vehetitek!

Aztán főleg arról beszélt, hogy a kormány az ingyenes oktatási programok felszámolásával, a kreatív képzések megszüntetésével és a rossz tankönyvekkel, nem az EU 2020-ra kitűzött intelligens növekedési célkitűzéseinek elérése felé tart, hanem az 1920-as Magyarország programját hajtja végre.

A keddi engedményekre utalva elmondta, hogy nem lehet hinni a kormánynak, mert a valódi politika az, amikor a döntésekbe az érintetteket is bevonják. Az egyetem pedig akkor jó és elszámoltatható, ha szabad a gazdálkodásában, a tanításban és a kutatásban.

elte_tuntetes_tatk_3

A tüntetést azzal a követeléssel zárták, hogy hétfőig ultimátumot adtak a kormánynak: hozzon nyilvánosságra minden változtatásokról szóló hatástanulmányt, jegyzőkönyvet és egyéb dokumentumot.

http://444.hu/2015/04/23/nem-hisznek-a-kormanynak-ha-az-oktatasrol-van-szo/

Megvan a kilenc gyakorlóiskola listája

Szerda este az Index kérdésére az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkársága közölte annak a kilenc gyakorlóiskolának a nevét, amelyeknek a fenntartását átvenné az állam a felsőoktatási intézményektől.

  • Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskola
  • Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma
  • Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája
  • Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
  • Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskola
  • Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium (Sopron)
  • Pécsi Tudományegyetem 1. Számú Gyakorló Általános Iskola
  • Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium (Jászberény)
  • Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola”

Az Emmi a 25-ből összesen 9 gyakorlóiskola fenntartását venné el az egyetemektől. 

A győri Öveges-iskolában 450 gyermek tanul. A következő évfolyamban két első osztályt indítanak 32-32 diákkal. A tanári kar 35 pedagógusból áll. Az intézmény régóta gyakorlóhelye a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán tanuló pedagógusjelölteknek, írja a Kisalföld.

A felsőoktatási államtitkárság az egyetem vezetésének küldött levélben azt javasolta, hogy az iskola kerüljön át az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg-központhoz (Klik). A hírek hallatára a szülői munkaközösség fórumon és a Facebookon is tiltakozott az iskola fenntartóváltása ellen.

Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatási rektorhelyettese az Indexnek azt mondta: ragaszkodnak a gyakorlóiskolához, az egyetem mindenképpen szeretné megtartani az intézményt, hiszen a pedagógusképzés fontos szakmai műhelyéről van szó. Az egyetemnek van lehetősége arra, hogy ne fogadja el a felsőoktatási államtitkárság által felajánlott lehetőséget az iskola klikes fenntartásba adására, mondta az oktatási rektorhelyettes.

A kedd délutánra összehívott győri fórumon hangzott el, hogy a szintén a Nyugat-magyarországi Egyetem fenntartásában lévő, soproni Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskolának is felkínálták a lehetőséget a fenntartóváltásra. A fórumon az hangzott el, hogy a soproni erdészeti szakközépiskola várhatóan kiszakad az egyetem kötelékéből, és a Földművelésügyi Minisztérium égisze alatt folytatja a munkát.

Az ELTE nem érintett

Az ELTE sajtóirodája az Index kérdésére azt válaszolta: az egyetem nem kapott olyan jelzést a felsőoktatási államtitkárságtól, hogy a gyakorlóiskoláinak fenntartását a Klik átvenné. Az ELTE-hez tartozik az Apáczai-, a Trefort-, és a Radnóti Miklós gyakorlógimnázium is.

Ezt az információt Cseh Sándor megerősítette az Indexnek. Miután nagyon kevés erdészeti szakközépiskolai tanárjelölt van, a szakközépiskola már nem töltötte be gyakorlóiskolai funkcióját. Az Emmi eleve azt ajánlotta fel, hogy az iskola szakmai profilja miatt a földművelésügyi tárca fenntartásába kerüljön.

A lista több nevét is nyilvánosságra hozó Cink kedden írta meg, hogy a Pécsi Tudományegyetem 1. Számú Gyakorló Általános Iskoláját is át akarja venni a Klebelsberg-központ. A felsőoktatási államtitkárság az iskolának azt írta: az intézmény működése nem hatékony, túl sok a vezető tanár és kevés a hallgató.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az Indexnek azt válaszolta: felmérték az ország összes gyakorlóiskoláját, amelyek az egyetemek és főiskolák fenntartásában maradtak. Kilenc intézménynél látták úgy, hogy a gyakorlóiskola „nem támogatja” az egyetemi, főiskolai pedagógusképzést.

A tárca problémája az volt többek közt, hogy az érintett iskolákban szerintük nem oktat elég szakmai gyakorlaton lévő pedagógushallgató, márpedig ez lenne a gyakorló iskolák célja.

Egyik gyakorlóiskola sem szűnik meg, de ezeknek az iskoláknak felajánlják, hogy az egyetemektől átveszi őket a Klik. Az Emmi szerint "a lépés nem okozna komoly változást". A miniszternek a törvény szerint május végéig kell döntenie erről.  "Addig minden érintett felsőoktatási intézmény véleményezi az államtitkárság kezdeményezését, és a döntést ennek figyelembe vételével – az intézményekkel lefolytatott egyeztetés után – hozza majd meg a tárca" - írta az Emmi.

A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetségének 25 iskola tagja. Ezekben az iskolákban 18 ezer diák tanul. Az iskolákban 1719 pedagógus tanít, akik közül 786 szakvezető. Az egyetemek fenntartásában ezenkívül több gyakorlóóvoda is van. 

http://index.hu/belfold/2015/04/22/gyakorlo_iskola_felsooktatasi_allamtitkarsag_nyugat-magyarorszagi_egyetem_gyakorlo_iskolak_klik_emmi_sopron_gyor_pecs/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr127390866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása