Olvasom, hogy májusban az utcára vonulnak az egészségügyi szakdolgozók, ha követeléseik továbbra is süket fülekre találnak. Levelet is írtak a brókerbotrányban nyakig csücsülő kormánynak, egyebek mellett ezt írják:

"Az alacsony létszám, a sok munka, a nagy felelősség, a rossz munkakörülmények a kollégákat testileg és lelkileg is megnyomorítják. Ezzel sem foglalkozik senki. A munkáltatók szinte semmit nem tesznek, hogy ne kiégett, elfásult kollégák álljanak a betegágy mellett. Egyre több betegpanasz van a szakdolgozókra. Sajnos be kell látnunk, hogy a panaszok jogosak. Azonban az eddig felvázolt körülmények között elvárható az, hogy jól teljesítsenek a kollégák?"

Nem, valóban nem várható el. A fentieket éppen azért tartottam fontosnak előrebocsátani, mert miközben borzasztónak tartom, hogy Magyarországon 40 beteg jut egy ápolóra, legalább annyira felháborítónak érzem az egészségügyi rendszerrel szorosan összefüggő, dilettáns szociálpolitikában gyökerező társadalmi ellátás kérdését. Amelyet ezúttal kivételesen, a nagypolitika szennyétől elrugaszkodva a mindennapi, úgy értem, szürke hétköznapi való világ kiábrándító élethelyzetével fogok szemléltetni.

A sztori: B.A. 45 éves. 2010 óta két agyvérzése volt, anamnézise így fest: hypertonia, obstruktív tüdőbetegség, illetve jobb ACM területi keringészavar következményeként jobb felsőtagi paresis. Más szavakkal: agyi infarktus, stroke, magasvérnyomás-betegség, enyhe kognitív zavar, hypertensiv encephalophatia. Azaz minden, ami kell ahhoz, hogy egy, a legszebb korba jutott ember élete többé és kevésbé kettétörjön.

A 2013 novemberében dr. K.K. főorvos által kiállított, foglalkoztathatóságára vonatkozó, egészségügyi szakvélemény szerint nem foglalkoztatható. Nem azért, mert B. A. notórius munkakerülő, akinek ebből adódóan büdös a munka, és élete álma volt, hogy segélyből szeretné tengetni mindennapjait. Hanem azért, mert a kórtörténetének tanulmányozásával összefüggő, legalább egy órás komoly vizsgálat eredményeképpen az orvos saját felelősségének tudatában, nem nyomta rá az oké, mehetsz közmunkázni pecsétet a lapjára.

Ezzel a papírral B.A. azóta rengeteg fejtörést okozott az önkormányzatoknak, munkanélküli hivataloknak, akik abból a gagyi, életidegen törvénykezésből dolgoznak, amelyet a társadalom legkiszolgáltatottabb csoportjaival nyíltan háborúzó kormány vetett eléjük. Ugyanis B.A. nem foglalkoztatható, négyhavonta infúzióra jár, nem is szívesen áll szóba vele senki (legutóbbi munkahelyéről akkor rúgták ki, amikor értesültek betegségéről), ám ahhoz, hogy a foglalkoztatást helyettesítő jelenleg még 22 800 forintos, szánalmas támogatásra jogosult legyen, dolgoznia kell. Dolgozni viszont nem tud, és ha tudna is, azzal várható élettartamára nézve beláthatatlan döntést kellene meghoznia. Leszázalékolási kérelmét szintén elutasították: fiatal, nem látszik rajta, hogy beteg, ez nem az elmúlt nyolc év, hogy boldog-boldogtalan az állami költségvetés vérét szívja.

2015. március 30. B.A. újra az üzemorvos elé áll, hiszen a munkaügyi hivatal nyilvántartja, mit tehetne, nem tud vele mit kezdeni. B.A. néha kognitív zavarral küzd, nem tudja kifejezni magát, hivatalos ügyintézéskor néha előfordul, hogy segítséget vesz igénybe. B.A. kísérőjét nem engedik be a vizsgálatra, pedig másfél éve is közeli családtagjával ment oda, akkor nem volt akadálya annak, hogy a feltett kérdésekre hozzátartozója válaszoljon. Dr. Cs.T. főorvost nem igazán érdekli B.A. nem mindennapi paksamétája, vaskos kórtörténete. Öt, azaz ÖT perces, itt is megkopogtatom, ott is megkopogtatom egy kicsit, miért nem megy egyenesen?, na jó, nem szórakozom itt magával típusú orvosi villám-vizsgálata – kíváncsi kérdések és különösebb érdeklődés hiányában – megállapítja: B.A. meggyógyult. Másfél éve visszafordíthatatlannak diagnosztizált agykárosodása megszűnt. Foglalkoztatható. Egy „az egészségi állapotának megfelelő munkafeltételeket biztosító munkahelyen.” Teljes munkaidőben is akár.

Pedig B.A. állapota egyre romlik. Jobb keze már régen nem a régi, hamar elfárad, koncentrálni 8 órában aligha lenne képes. Pedig egész életében dolgozott, és most is azt tenné legszívesebben. De már nem megy. Agyvérzése után közölték vele: állapota legfeljebb szinten tartható, de ahhoz ideális körülményekre van szükség. 2015-ben az elfásult, kiégett, lelkileg megnyomorított, futószalagon szakvéleményeket kibocsátó üzemorvost ez a legkevésbé sem érdekli. És ha jobban belegondolok, nem is tehet mást. Kicsit olyan, mintha utasítást hajtana végre.

Mert higgyék el, B.A. példája nem egyedülálló. Bizonygatnia kell, hogy beteg, mert nem hiszik el neki, mert nem érdekli őket, mert nem akarják tudomásul venni: egy 45 éves embernek dolgoznia kell, nem betegnek lenni, és rontani a statisztikát. Mert a jobban teljesítő Magyarországon, ahol boldog és megelégedett közmunkások nyomják felfele az egészségtől kicsattanó foglalkoztatási statisztikákat, B.A. betegsége csak a bajnak van.

Ki kell lökni dolgozni, mert a szociális védőháló őt már nem tartja meg. Mert ez a védőháló túl sokáig, túl sokakat megtartott, akiket nem lett volna muszáj. És most, az ország gátlástalan szétlopkodása közben a szánalmas 22 800 forintra utalt, beteg embereket kell egészségesnek nyilvánítani, hogy úgy tűnjön: ez a kormány teszi a dolgát, méltányossági alapon ad-vesz, az illetéktelenektől megvonja, és azoknak adja, akik valóban rászorulnak.

És hogy mi történik valójában? Háborúzik a kiszolgáltatottakkal. Ami nem lenne baj, ha nem az életükkel játszadozna. Szemrebbenés, megfontolás nélkül alakítja a rokkantnyugdíjakat és a munkanélküli ellátásokat, csökkenti és közmunkához köti a segélyezést. Ha a magyarok istene is úgy akarja, szép lassan teljesen meg is szünteti azt. Befagyasztotta, ezáltal reál­értékben 20 százalékkal csökkentette a gyes és a családi pótlék értékét, és ha nem lép közbe a magyarok istene, az utóbbit munkavállaláshoz is köti. Nem sorolom.

Miközben Orbán kormánya eltökélten és koncepciótlanul harcol azért, „hogy a lustaság, a restség, az ellenszolgáltatás nélküli juttatások elcsökevényesítsék a munkaképes, egészséges polgárainkat" és „munkaképes emberek munkanélküliség címén való segélyezésének elvi ellenségeként definiálja magát, korszerű, hatékony és méltányos szociálpolitika helyett a kényszermunka és a jótékonysági leves osztás szakadékába taszítja Magyarországot. Ahol a B.A.-hoz hasonló, önhibájukon kívül munkaképtelenné vált, és a hozzá nem értés oltárán feláldozott, súlyosan beteg embereket egészségesnek hazudnak holmi hazug statisztikák kedvéért.

Ahol testileg, lelkileg megnyomorított embereket arra köteleznek, hogy testileg, lelkileg megnyomorított/megnyomorodott emberekbe rúgjanak. A dübörgő statisztika kedvéért. Többek között ezért gyűlölöm egyre jobban ezt az országot.

(A bejegyzés szereplői valós személyek, bármilyen hasonlóság a valósággal egyáltalán nem a véletlen műve.)

http://hu.blastingnews.com/hir/2015/03/magyarorszag-a-testileg-lelkileg-megnyomoritott-emberek-orszaga-00328233.html

Az oktatás is a kezében van!

 

Közelebbről még durvább – itt a részletes felsőoktatási koncepció

Lesz itt haddelhadd: radikálisan csökkentené az egyetemi autonómiát a kormányzat a kiszivárgott felsőoktatási koncepció alapján. Az egyetemek nyakára újabb állami eredetű vezetőség, a konzisztórium kerülne. Ezen felül az eddig kiszivárgott képzéseken túl megszűnne a kulturális antropológia alapszak vagy a filmelmélet képzés, de nem örülhet az sem, aki 2015-től filmdramaturgnak tanult volna. Rengeteg képzés mobilitása csökken, mivel osztatlanná válik az oktatása. És a HÖK sem zavarna sok vizet az Emmi elképzelésében: radikálisan megkurtítanák a hatáskörét.

Az új felsőoktatási koncepció főbb pontjai

- Bevezetik a konzisztóriumi rendszert, ami részben a rektori feladatokat veszi át, nő az állam beleszólása az egyetemi autonómiába

- Egyes szakok megszűnnek, de a megszüntetett szakok nagy része szakirányként megmaradhat

- Külön szabályozzák a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet

- Megszűnik a főiskola-egyetemi felosztás: alkalmazott tudományegyetemek és egyetemek lesznek

- A hallgatói önkormányzatok tisztségviselői legfeljebb két évre kapnak megbízást

- Megemelik a félévenként teljesítendő kreditek mértékét 15-ről 20-ra: az alapképzésben a 30 kredit kétharmadát hozni kell, ha valaki nem akar átkerülni a költségtérítéses képzésbe

- Emelkedik a hallgatók után járó normatíva

Az Átlátszó Oktatás megszerezte a Felsőoktatási törvény tervezett módosítását, melyet a keddi napon véleményez a Felsőoktatási Kerekasztal.

Tovább csökken az autonómia

folytatás: http://hvg.hu/itthon/20150421_felsooktatasi_startegia

 

Ha nem lenne ez az iskola, már nem élne a kishúgom

DSC 7328

A kormány az érintettek megkérdezése nélkül bezárja Budapest utolsó nagy egészségügyi szakközépiskoláját, a diákok felét pedig műszaki iskolákba szórja szét. Nagy a felháborodás a Raoul Wallenberg környékén, több száz család élete bonyolódhat azért, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megkapjon egy szép épületet. Az iskolaközösség nem hagyja annyiban, tüntetés lesz az intézményért, és azt ígérik, bármeddig hajlandóak elmenni.

Ha a kormány azt hitte, hogy az érintettek megkérdezése nélkül, 2015 tavaszán csak úgy bezárathat átszervezhet egy iskolát, akkor nagyot tévedett. Hétfő délután több száz szülő és diák vett részt a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola udvarán rendezett szülői fórumon, ahol nagyjából minden résztvevő egyet értett abban, nem hagyják, hogy elvegyék tőlük az iskolájukat.

Az iskola közösségét az bőszítette fel, hogy múlt szerdán értesítette őket a KLIK, hogy a kormány március 18-i döntése szerint, az intézmény a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez kerül, a KLIK pedig megkezdi a tanárok és diákok szétszórását 6-7 budapesti intézménybe.  

Nagyon úgy tűnik, hogy a kormányt hidegen hagyja, hogy milyen szintű és típusú oktatás zajlik a Wallenbergben, csak az érdekli őket, hogy az NKE újabb épülettel gyarapodhasson, hogy majd egyszer csak összeálljon az a nagy egyetemi campus, amit megálmodtak. 

 

Csakhogy az iskolából való költözés az intézmény végét is jelenti, hiszen ha 6-7 helyre szórják szét a diákokat és a tantestületet, akkor a Raoul Wallenberg iskola lényegében megszűnik. Az iskola közösségét tömörítő egyesület szerint van olyan iskolaépület Budapesten, ahova átmehetnének mindenestül, ha megkapják, azt jó kompromisszumnak fogják érezni. 

Bár közlekedési szempontból nagyon jó helyen van az iskola, ha egy épületben maradhat a közösség, akkor elfogadnánk

érzékeltette az Indexnek az egyik harmadikos diák, hogy lenyélnék a felháborodottságukat, ha legalább nem szórnák őket szét. Így viszont - mint fogalmazott -, bármeddig elmennek, tüntetni biztosan fognak az iskoláért, április 26-án például a József Nádor téren lesz demonstráció, állt azon a cetlin, amit a szülői fórum előtt osztogattak. 

Hiánypótló szakiskola

Bár a kormányt csak a szép épület érdekli, nem mellékes, hogy nem csupán egy átlagos iskola bezárásáról van szó. A szakképzés 2006-2007-es átalakításakor Budapesten tíz szakiskolából maradt egy, a megszűnő, szétdarabolt intézmények hallgatóit, tanárait a Wallenberg fogadta be. 

Így most Budapesten egyedül itt folyik egészségügyi, pedagógiai és szociális szakképzés, amely színvonalát az egyetemek is megirigyelhetik

mondta az Egyészségügyi Szakszervezetek elnöke a fórumon. Azt is hozzátette, hogy a Raoul Wallenberg több tízezer kollégáját képezte ki, adott nekik megélhetést. Az iskola fontosságát a fórumon felszólaló Balogh Kata a következőképpen érzékeltette: "ebben az iskolában tanítottak újraéleszteni. Ha nem lenne ez az intézmény, a kishúgom már nem élne". A tanuló és anyukája később kérdésünkre azt mondta, hogy tavaly nyáron állt le a 16 éves fiú szíve, Kata pedig 20 percen keresztül élesztette újra, míg végül sikerült megmenteni. 

Ha egy KRESZ-vizsgán tanítanak meg újraéleszteni, már biztosan nem élne. Nincs olyan, hogy valamire nem emlékszünk abból, amit itt tanítottak nekünk, mert azt úgy tanították meg, hogy sose felejtsük el

- mondta Balogh. 

Még nincs döntés, csak ezt mondják a hivatalos szervek 

A fórum két öregdiák wallenberges dalával kezdődött, majd jöttek a szülői kérdések, amelyeket a KLIK szakképzési főosztályvezetőjének, Halász Józsefnek tehettek fel. Halász nem tette zsebre, amit kapott, látszott, hogy nem nagyon tudott mit kezdeni a helyzettel, a tanácstalansága tetőfokán elővette a bombaérvet: 

én csak egy kormányhivatalnok vagyok.

 

Halász első megszólalásában elárulta, hogy szeptembertől a Wallenberg nem ebben az épületben fog működni, majd magának körülbelül ötvenszer ellentmondva ismételgette, hogy még nincs döntés, még bármi lehet, a KLIK csak megkezdte az átszervezést, a végső szó a miniszteré, Balog Zoltáné. De ha nincs döntés, miért kell átszervezés, hangozott újra és újra a kérdés, mire Halász újra és újra tanácstalanul csak annyit reagált, hogy nincs döntés.

 

Halász azzal igyekezett tompítani a felháborodást, biztatta a hallgatóságot, hogy bátran mondják el a véleményüket, ő meg majd továbbítja. Erre a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy "rendkívül megalázó helyzetbe hozzák a szülőket", hiszen úgy tűnik, mintha kikérnék a véleményüket, de tulajdonképpen azt sem tudják, miről. És valóban, a KLIK képviselője egyszer sem fejtette ki, hogy valójában miről is vár véleményt.

De azt azért elmondta, hogy ugyan hatástanulmány nem készült az iskola bezárásáról, vannak "részletes elemzések", amelyek tartalmát nem mondhatja el a hallgatóságnak. Az ilyen, és ehhez hasonló megnyilvánulások miatt a fórum az elejétől a végéig lincshangulatban telt.

Hogyan gondolták, hogy 1100 gyereket majd csak úgy átmozgatnak? Az én lányomnak Káposztásmegyerről két óra lenne bejutni az új iskolájába

mondta az egyik osztály szülői munkaközösségének vezetője. Mert hogy a diákokat már arról is értesítették, hogy a tervek szerint hol folytatnák ősztől a tanulmányaikat. Persze, döntés még nincsen, csak úgy ötletelgetnek. A többségnek az az igazán felháborító, hogy a diákok fele ráadásul műszaki iskolákba kerülne. 

Tehát a KLIK eddigi tervei szerint egy egészségügyi szakközépiskola diákjainak felét műszaki iskolába tolnák tovább.

 

A szülők szerint ez súlyosan csorbítja a gyerekek szabad pálya- és iskolaválasztásához fűződő jogát. Halász erre is csak annyit tudott mondani, hogy "ami jó a rosszban, hogy nincs még végleges döntés". Majd azt is hozzátette, hogy "higgyék el, valóban hathatnak a döntéshozókra", erre viszont szórványos fütty és cinikus kommentárok jöttek vissza a közönségből.

 

Bármennyire is igyekzett Halász megnyugtatni az embereket, nem vették be, hogy ez a meccs már nincsen régen lejátszva. Erre az érzésre erősít rá az Emmi Indexnek küldött levele, amely szerint

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a magas színvonalú egészségügyi és szociális szakképzés a jövőben is biztosított legyen a fővárosi intézményekben, így a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztése miatt előzetes egyeztetéseket folytatunk arról, hogy a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola diákjai hol folytathatják tanulmányaikat, a pedagógusok a munkájukat.

Nagyon nehéz ebből nem azt kiolvasni, hogy a Wallenberg épülete nem került majd végül a Közszolgálati Egyetemhez. Az Emmitől egyébként azt is megkérdeztük, hogy nem tartják-e aggályosnak és törvénysértőnek, hogy az érintettek megkérdezése nélkül elkezdenek átszervezni egy iskolát, de erre nem kaptunk választ. Kerestük az átszervezést végző KLIK-et is, de ők egyáltalán nem reagáltak. 

[A szülő fórum a KLIK utasítása szerint nem volt sajtónyilvános, az ott elhangzott információkat a fórumon részt vevő szülők segítségével rekonstruáltuk.]

http://index.hu/belfold/2015/04/20/raoul_wallenberg_iskola_szuloi_forum/

Együtt maradunk! – skandálták a wallenberges diákok

Leiskolázták a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szakképzés-szervezési főosztályvezetőjét a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola szülői fórumán.

A feszült hangulatú eseményre azért került sor, mert a Klik április 13-án arról értesítette az egészségügyi szakképzés fővárosi bázisának számító iskolát, hogy "a kormány március 18-án elfogadta" a jogutóddal történő megszüntetést. A javaslat szerint az iskola közel 1200 tanulója és 70 pedagógusa hat másik középiskolába kerülne át. A javaslatot, amelyet lapunkban ismertettünk, élénk tiltakozás követte. Ennek része volt a hétfői fórum, amelyet a Klik "nem sajtónyilvános" rendezvénynek nyilvánított. Az iskola előtt rendőrök várakoztak, amire sokan felkapták a fejüket. A fórumot, amelyen legalább ötszázan vettek részt, nem sikerült végül hermetikusan elzárni a nyilvánosság elől.

folytatás: http://nol.hu/belfold/egyutt-maradunk-skandaltak-a-wallenberges-diakok-1529239

Egyetemi botrány: a hallgatók nem adják fel

Több százan vettek részt a fórumból demonstrációvá alakult megmozduláson. Az Emmi előtt a hallgatók bejelentették, folytatják a tüntetést.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, több egyetemi szakot megszüntetne az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy kiszivárgott tervezet szerint. Az ELTE Társadalomtudományi Karát érzékenyen érintené, a nemzetközi tanulmányok alapképzés megszűnése (csak mesterszak formájában maradna meg), a társadalmi tanulmányok BA szak pedig teljesen megszűnne.

Folytatják, de mára vége

Helyszíni beszámolók szerint a tömeg megérkezett a minisztérium elé, ahol különféle zászlókat feszítettek ki, az egyikre például az volt írva, hogy „Harcolunk, hogy tanulhassunk”. Van, aki azt javasolja, hogy menjenek át a Parlament elé, de ebből az ötletből nem lett semmi, a fórumnak indult délután az Emmi előtti tüntetéssel ért véget.

A demonstrálók szerda este 6 órára újabb tüntetést hirdettek meg, ha addig az érintett minisztérium nem vonja vissza a szakmegszűntetések tervezetét.

 Kép: MTI / Szigetváry Zsolt

folytatás:http://www.hir24.hu/belfold/2015/04/20/egyetemi-botrany-a-bme-re-vonulnak-a-tiltakozo-diakok/

Ne szűnjön meg az ELTE TáTK - Veszélyben vannak az egyetemeink

Követeléseink hat pontban.

1. Követeljük, hogy az EMMI vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét!

2. Követeljük a felsőoktatási autonómiát! Követeljük azt, hogy az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat!

3. Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz! Ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!

4. A XXI. században nem az állam dönti el, kiből mi lesz! Nem az állam dönti el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést sem tilthat be, illetve monopolizálhat a kormány egyeteme számára.

5. Hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat! Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot! Ne döntsenek rólunk nélkülünk!

6. Ezeknek a szakoknak a megszüntetésével a kormány szembemegy a nemzetközi és európai trendekkel, aláássa a jövőnket, és végképp ellehetetleníti Magyarország érvényesülését a világban.

https://www.facebook.com/veszelybenazegyetemeink/posts/805174259568851?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201504

 

Sarokba szorítanák az egyetemisták a kormányt

HUS 2500

http://index.hu/belfold/2015/04/20/darazsfeszekbe_nyulnak_az_atalakitassal/

Több százan tiltakoztak az ELTE-n és a BME-n

 

Több száz hallgató és oktató vett részt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Társadalomtudományi Karán a több alapképzési szak kormányzat által tervezett megszüntetését megvitató hétfő esti fórumon. Mezey Barna rektor közölte: a pénteken nyilvánosságra hozott, elfogadása esetén szakok megszüntetését is jelentő tervezet még az első változat, amelyről tárgyalnak majd, hétfő este például a Magyar Rektori Konferencia ülésén. Mint mondta, az egyetem vezetőjeként kötelessége képviselni a hallgatókat és az ELTE hagyományait, valamint „mindazon szakokat, ahol az ország legjobbjai tanulnak”.

Tausz Katalin, a társadalomtudományi kar dékánja azt hangsúlyozta: a siker záloga az oktatók és a hallgatók egysége, ennek egyik megjelenése a mostani fórum is. Hangsúlyozta: elutasítanak minden olyan döntést, amelyhez nem készült hatástanulmány, és amelyet nem előzött meg egyeztetés. A megszüntetni kívánt nemzetközi tanulmányok alapképzési szak példáját említette a dékán, utalva arra, hogy a diákok többsége költségtérítéses hallgató volt, az ott végzettek 36 százaléka továbbtanult, 46 százalékuk munkába állt, az átlagos diplomás pályakezdőkénél magasabb bruttó bérrel.

Több felszólaló is arról beszélt: napirendre kell tűzni a felsőoktatás súlyos problémáit, amelyek – többi között egyes szakok tanárhiánya – a mindennapokban is tarthatatlan helyzeteket okoznak, ugyanakkor mind több fiatalt indítanak arra, hogy külföldön kezdjék meg vagy folytassák tanulmányaikat. 

Hosszas taps kísérte a diákok – már a rendezvény előtt közzétett – követeléseinek felolvasását. A később a résztvevők által megszavazott pontok között szerepel, hogy a szaktárca vonja vissza a szakok megszüntetéséről szóló előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét, az autonómia jegyében az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat, valamint azt, hogy „ne tiltsák be” a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz értő embereket kinevelő szakokat. Nem az állam dönti el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést sem tilthat be, illetve monopolizálhat a kormány egyeteme számára – hangsúlyozzák, követelve, hogy hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat. Megjegyzik: a tervezett szakmegszüntetésekkel a kormány szembemegy a nemzetközi és európai trendekkel, aláássa a jövőt, és végképp ellehetetleníti Magyarország érvényesülését a világban.

A fórumot követően az ELTE-s diákok elindultak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elé, ahol szintén fórumoznak az ott tanuló hallgatók: ők az ipari termék- és formatervező mérnöki alapképzés megszüntetése miatt gyűltek össze. Ezen a beszélgetésen megjelent Palkovics László államtitkár is, aki a tudósítások szerint igaz nem érdemben, de válaszolt néhány kérdésre, de csak a BME-t érintőekre. Az Átlátszó Oktatás újságírójától például megvonták a szót, amiért a pszichológia szak átalakításáról érdeklődött volna az államtitkártól.

Időközben a BME-n is véget ért a fórum, az ottani résztvevők és az ELTE-sek pedig az utcán egyesülnek. Az Átlátszó Oktatás szerint a cél a Corvinus. Miután oda megérkeztek, már indultak is tovább a Kiskörúton. Az ELTE BTK-ra mentek volna, de mivel zárva az ajtó, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé vették az irányt, ahol aztán az épület bejáratára kifüggesztettek egy „Harcolunk, hogy tanulhassunk” feliratú molinót, majd újra elmondták azt a bizonyos hat pontot.

Ezt követően a tüntetés véget ért, de a szervezők azt ígérik, hogy ha szerda estig nem vonják vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó tervezetet, akkor újra demonstrálni fognak.

Örökbe szeretném fogadni Balog Zoltánt

Mi történne, ha szembesülni kellene a valósággal azoknak, akik a döntéseket hozzák?

balog1Régebben valamelyik tévécsatornán volt egy akció, “Fogadj örökbe egy szemétdombot” címmel. A készítők fel kívánták hívni a figyelmet az illegálisan lerakott szeméthalmokra, mégpedig úgy, hogy maga a szerkesztőség is “örökbe fogadott” egy ilyen képződményt és erre kérte a nézőket is. Természetesen az aktus nem azt jelentette, hogy hazavitték a hulladékot és tejszínhabos kakaóval kínálták, hanem gumikesztyűt húztak a stáb tagjai, felgyűrték a ruha ujját és teherautóra pakolták az adoptált kupacot. A végeredmény egy tiszta, élhető területt lett.

Valami hasonlóra gondoltam én is. Persze szó sincs teherautóról, vagy konténerről, dehogy akarnám én a nagyszerű politikusainkat ilyen kellemetlenségeknek kitenni. Meg hát amilyen árak vannak a közterületeseknél, nem is futná rá… Arról főleg nincs szó, hogy párhuzamot kívánnék vonni, egyszerűen a dolog szellemisége ragadott meg, minden állampolgáriatlan és tiszteletlen hátsó gondolat nélkül. Tényleg!

Az örökbefogadás abból állna, hogy mindenki hazavinne egy – számára szimpatikus – geng... politikust és bemutatná neki a valóságot. A kiválasztott élőben tapasztalhatná meg az általa megszavazott, esetleg éppen benyújtott törvények, szabályok, döntések következményeit. Saját bőrén érezhetné, milyen az, amikor egy sörös-büfis vacsoraasztalnál, vagy a parlamentben – a hozzá hasonlóan semmiről semmit nem tudó kollégáival röhögcsélve – kiagyalt ötlet az élete részévé válik.

 Folytatás itt >>>

Edgar Swan  http://gepnarancs.hu/2015/04/orokbe-szeretnem-fogadni-balog-zoltant/

Pécsi botrány: elvennék az egyetemtől a gyakorló iskolát

Pécsi botrány: elvennék az egyetemtől a gyakorló iskolát

A Cink kezébe került egy levél, amiben a felsőoktatási államtitkár elég nyers modorban közli a PTE rektorával, hogy el akarják venni tőlük az 1. számú gyakorló iskolát. Ez Pécs egyik legpatinásabb iskolája. Az egyetem megírta a Cinknek, hogy nem örülnek a dolognak. A minisztérium és a KLIK egyelőre hallgat. Lehet, hogy felszámolják az összes magyar gyakorló iskolát?

Pécsi botrány: elvennék az egyetemtől a gyakorló iskolátPalkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára április 10-én olyan levelet írt Bódis Józsefnek, a pécsi egyetem rektorának és Jenei Zoltán kancellárnak, aminek a címzettek feltehetőleg nem nagyon örültek. A levél ugyanis – annak ellenére, hogy összességében átlagos terjedelmű – kurtán-furcsán közli az érintettekkel, hogy el akarják venni tőlük a legpatinásabb gyakorló általános iskolájukat.

A szöveg 3 általános bevezető bekezdésben közli az alaphelyzetet, miszerint felmérték az összes felsőoktatási intézmény gyakorló iskoláit, mert a miniszternek a törvény szerrint május végéig kell döntenie arról, hol melyik maradjon meg. (A megújult közoktatási rendszerben már minden állami fenntartású iskolát benyelt a KLIK, a felsőoktatási intézményekhez tartotó pár tucat gyakorló iskolát kivéve. )

Ezután jön a keserű pirula, egyetlen bővített mondatban: ha jól értem a bürokratanyelven megfogalmazott szövegszörnyet, túl sok a vezetőtanár és ahhot képest túl kevés a pedagógushallgató, az iskolát ezért átadnák a KLIK-nek.

Pécsi botrány: elvennék az egyetemtől a gyakorló iskolát

http://cink.hu/pecsi-botran

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr117385282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.