He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

"Szükségünk van Oroszországra"

2015.02.18. 12:01 guma

Orbán: Tegnap a "törzsfőnöknek" kellett rábólintania a gázmegállapodásra

Külpolitikai újságíróknak tartott háttérbeszélgetést a Putyin-látogatás másnapján Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondta: az orosz elnök a Malév-tartozást kérte tőle, viszont megígérte, hogy Magyarország stadiont építhet a 2018-as oroszországi foci-vb-re. Beszélt arról is, hogy tegnap Putyinnak mint "törzsfőnöknek" kellett rábólintania a gázmegállapodásra. Orbán szerint az európai vitás kérdéseket sikerült elsimítani, csütörtöki varsói útja viszont nehéznek ígérkezik. Arról is beszélt, hogy áprilisban várható döntés egy nagy autóipari beruházásról, ahol Magyarország az esélyes célpontok között van - de nem a BMW-ről van szó. Orbán saját bevallása szerint maga vetette fel a Fidesznek, hogy katonákat küldhetnénk Kurdisztánba az Iszlám Állam ellen, de a frakcióban nem talált támogatásra a javaslat.

érdemes elolvasni nagyon jó összefoglaló: http://hvg.hu/gazdasag/20150218_Orbanhatter

Külföld: Orbán EU-s szankciókat sértett, és megalázta Ukrajnát

 

A felek kölcsönösen előnyösnek látták tegnap a Putyin–Orbán-találkozót és eredményeit, ám a külföldi sajtót böngészve nem is olyan biztos ez.

Mindkét fél jól járt a Putyin-vizittel, írtuk tegnap: Putyin megmutatkozhatott egy EU-s országban, először a Krím-félsziget elfoglalása óta, Orbán pedig győzelemként kommunikálhatta, hogy megállapodott az idén lejáró hosszú távú gázszerződés módosításáról, melynek köszönhetően az ennek keretében még fel nem használt mennyiséghez 2015 után is hozzáférhetünk, és csak akkor kell fizetni, amikor azt igénybe vesszük. (Persze, kérdés, hogy milyen áron.) Az is jól jött ki, hogy a Gazprom a magyar szükségleteken túli gázmennyiséget is eladhat nekünk, amit mi tárolhatunk, és ebből a magyar fél sok pénzt keres majd (Persze, kérdés, hogy az állam vagy magáncégek). A kölcsönös előnyökre mutatott rá a naturalgaseurope.com is.

A külföldi sajtót böngészve viszont más perspektívák is megnyíltak, amiket tekintve nem jövünk ki a legjobban a történetből.

Orbán ugyanis megsértette az EU-szankciókat, amire a Kreml szócsövének számító Russia Today utal. A lap ezt a bátorság jelének tartja Orbán részéről. A Krím-félsziget elfoglalása után érvénybe lépő szankciók a gazdasági intézkedések mellett diplomáciai előírásokat is tartalmaztak, melyek egyike az EU tagállamok számára előírta a rendszeres diplomáciai kétoldalú csúcstalálkozók megtartásának tilalmát („EU member states decided not to hold regular bilateral summits”). Márpedig Putyin kétoldalú találkozóra jött, melyen Orbán azonnal visszainvitálta Moszkvába. Emellett a felek olyan gazdasági-kulturális megállapodásokat kötöttek, amelyek nem egyszeri problémamegoldásról szóltak (mint mondjuk az ukrán tűzszünet, amely miatt Minszkben az EU leült tárgyalni Putyinnal). Összesen öt ilyen csomag született, ha tetszik, ötször sértette meg Magyarország a közösen vállalt nemzetközi szankciókat.

Fotó:

Arcok Vlagyimir Putyin látogatásán, tíz másodpercben, a Modern idők című Chaplin-film zenéjére a 444 válogatásában.  

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr697185699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lone Wolf 2015.02.19. 19:25:30

Putyinnal tárgyalni muszáj, mert megkerülhetetlen, de jópofizni nem kötelező, és figyelembe véve a feszültségforrásokat, a kialakult helyzetet, nem is szabad.

guma 2015.02.21. 06:03:54

@Lone Wolf:
nincs vitám a megkerülhetetlenség kérdésében, de a hogyan nagyon lényeges!:)
süti beállítások módosítása