He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Mi történt - hírek vélemények gyűjteménye

2015.02.08. 08:55 guma

Simicska aduja - Ha ő egyszer kinyitja...

Jóval többről van szó, mint a meghirdetett médiaháborúról, véli Krekó Péter, a Political Capital igazgatója. Semmilyen szempontból nem normális ez a helyzet, és nagyon komoly válságot jelez – Simicska Lajos az utóbbi időben jól láthatóan kényelmetlenné vált a kormány számára, cégbirodalma messze túlnyúlik a médián, és az államigazgatástól a törvényhozásig túlzottan nagy erőt képviselt. Ez válhatott kényelmetlenné a miniszterelnöknek, aki Seszták Miklós kinevezésével, s így Simicska embereinek fontos pozíciókból történő eltávolításával egy ideje már kinyilvánította szándékát: egykori jó barátja hatalmának meggyengítését.

Krekó Péter - Forrás: nol.hu

„A kormánynak jelenleg az az érdeke, hogy ne egyetlen egyeduralkodó, hanem több üzleti érdekeltség vegye körül. A miniszterelnök valószínűleg már túl nagy kihívást, veszélyt érzett ebből az irányból, ezért próbálta meg letörni Simicska Lajos hatalmát. Ezt jelezte az is, amikor az uniós pénzek elosztását Lázár János kezébe adta, ami komoly érvágást jelentett a Közgép urának”, magyarázza az elemző.

Valószínűnek tűnik egyébként, hogy a miniszterelnök érdekköre is túlment egy határon, amikor Simicska Lajos megregulázásáról volt szó – ezért szakadhatott el a cérna.

Jelenleg túl vagyunk a racionalitáson, így szinte megjósolhatatlan, hogy mi történik az elkövetkező napokban. Amikor ugyanis az a kérdés, hogy a politikai hatalom milyen eszközökkel küzd meg a gazdasági hatalommal, nem mindegy, hogy előveszik-e a nehézfegyvereket. Nagyon valószínű, hogy mindkét fél bőséggel rendelkezik olyan információkkal, amelyek végzetesek lehetnek a másikra nézve, de egyelőre nem tudni, hogy be merik-e egyáltalán vetni azokat. Az biztos, hogy mindkét félnek nagyon nehéz lesz innentől az élete. „Azt nem mondanám, hogy a háborút Orbán Viktor nyerte meg, de az biztos, hogy ezt a fontos csatát Simicska Lajos vesztette el” – mondja Krekó Péter. A legfőbb kérdés viszont az, hogy egyedül Orbán marad-e a porondon, vagy mindketten elesnek-e. Mert az legyen egyértelmű, hogy Simicska rengeteg kárt tud okozni a kormánynak. Mindenesetre a kormány egyelőre hallgat.

Krekó Péter szerint „azt nem tudjuk, hogy a színfalak mögött mi folyik, de az biztos, hogy a kormány több elég kétes ügyből is ki tudott jól jönni azzal a stratégiával, hogy érdemben nem reagáltak a felmerülő vádakra – ilyen volt a NAV körüli botrány vagy az ingatlanügyek esete”.

Ráadásul egy nyers, hatalmi konfliktust látunk, amelyben az a groteszk helyzet állt elő, hogy egy minimum megkérdőjelezhető hitelességű ember, mint Simicska Lajos, a transzparenciát és a demokráciát tűzi a zászlójára… Az elemző szerint ez minimum furcsa, mint ahogy az is, hogyan reagál ezekre a hívószavakra például a baloldal. Akik egyrészt hátradőlve nézik a műsort, másrészt egyfajta áldozati szerepben látják Simicskát. Egyik sem tűnik túl jó megoldásnak.

A fő kérdés természetesen az, hogy a bizonytalan szavazók, a pártkötődés nélküliek hogyan reagálnak majd erre az esetre, melyik párt tud profitálni a mostani, felfokozott hangulat szülte lehetőségekből.

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/ha_o_egyszer_kinyitja

A Fidesz inkább "nem kíván beleszólni" a Simicska-ügybe

A Fidesz szóvivője nem szeretné minősíteni Simicska Lajos stílusát, de szerinte "az mindig azt az embert minősíti, aki éppen mond valamit". Jogi lépéseket nem terveznek, és senkivel nem szeretnének háborúzni.

Egy más ügyben tartott sajtótájékoztatón megkérdezték Tuzson Bencét, a Fidesz szóvivőjét, hogy miért romlott meg a Fidesz és Simicska Lajos viszonya. A szóvivő úgy felelt: "egyes médiaorgánumok belső ügyeibe nem kívánunk beleszólni". Azt is mondta, "senkivel sem szeretnénk háborúzni".

Arra a felvetésre, hogy Simicska Lajos súlyos kijelentései miatt terveznek-e jogi lépést, a frakciószóvivő úgy reagált: a stílust nem szeretné minősíteni, "az mindig azt az embert minősíti, aki éppen mond valamit". Az pedig eddig nem vetődött fel, hogy bármilyen lépést tegyen a Fidesz-frakció a kijelentések miatt - fűzte hozzá.

Mint arról beszámoltunk: még tegnap délután elutazott az országból Simicska Lajos, miután nemcsak lecserélte médiabirodalma vezetőségének nagy részét és kivásárolta a szerinte "árulóvá vált" Liszkay Gábor üzletrészét a médiumok kiadóvállalataiból, hanem vulgáris kirohanásoktól sem mentes nyilatkozatok sorát is adta. A vállalkozó tegnap azt mondta, ma már "szánkózni" megy.

http://hvg.hu/itthon/20150207_A_Fidesz_inkabb_nem_kivan_beleszolni_a_Si

Ami kirobbantotta ezt a háborút amikor Merkel látogatása után "szétterítik" a betervezett adót...

Orbán és Simicska 'egész pályás háborúja': Egymás torkának estek

Miután elhagyták sajtóvezérei, Simicska Lajos előbújt és legecizte Orbánt.
- Az alapvető kérdés, hogy a kormányfő egyedül marad-e a porondon vagy Simicskával együtt elesik.
- A harc egy gazdasági rendszerváltásért zajlik.

Már el kellett volna indulnunk, csak hát megcsúsztunk a tegnapi események miatt, mosolyog ki szemérmesen a kerítés felett Simicska Lajos. Az ország első számú oligarchája megeteti a két kutyát, s már startol is szánkózni, interjút későbbre ígér. Amit „tegnapi események”-ként emleget, azt a sajtó médiaháborúnak aposztrofálja. Ám hiba lenne ezt a finomkodó kifejezést használni, célszerűbb egész pályás háborúról beszélni. Tény, a kormányzat újraértelmezett reklámbevétel-adója valóban súlyos veszteségbe vinné Orbán Viktor volt szobatársának médiaérdekeltségeit.

Ám a sajtóbirodalom nem önmagáért a profitért fontos, hanem érdekérvényesítő volta miatt: képes a nyilvánosság előtt „szerecsent mosdatni” gyanús közbeszerzéseket; elengedhetetlen része az imázsépítésnek; nyomást lehet vele gyakorolni akár a kormányra is; fontos csatorna a szimpatizánsok felé. Magyarán a Simicska médiaérdekeltségeit beszántással fenyegető kormányzati lépés nemcsak a sajtóbirodalomra jelent fenyegetést.

Az inkriminált intézkedés, hogy a kormány – leginkább Merkel kancellár nyomására – a jövőben nem sávosan szedi be a reklámbevételekre kivetett adót (így az RTL-nek sem kell emiatt a hirdetési pénzei felét becsengetni a költségvetésbe), hanem minden médiaszereplőtől egységesen elkéri a reklámbevételek 5 százalékát.

Csakhogy ez a lépés a kisebb, kevésbé nyereséges kiadókat is padlóra küldheti – köztük Simicska Lajos érdekeltségeit. A félelem jogos, hiszen Ausztriában egy azonos mértékű sarc kivetése után a kiadók 19 százaléka húzta le a rolót. Azaz miközben a kabinet a német demokrácianyomásra kihúzza az RTL fejét az adóhurokból, felszámolja az ellenzéki vagy csak kevésbé kormánybarát orgánumok egy részét. (Az a kormányzati felvetés, hogy a kabinet adott összeget kíván beszedni ebből a sarcból, ezért teríti most egységesen a médiapiacon, nem állja meg a helyét: egyértelmű, hogy a „behalt” kiadók nem fizetik be a kirótt adót.)

És hát egyértelmű volt, hogy a kabinet nem bánja, ha a balos lapokkal együtt a Simicska-érdekeltségek is megrogynak. Pár hónapja arról szóltak a hírek, hogy Habony Árpád, Orbán Viktor első számú kommunikációs tanácsadója át akarja venni a Simicskamédiát, aztán pár hete kiszivárgott, hogy Orbán világossá tette nem pumpálnak több állami pénzt a jobbos orgánumokba. (Ezzel párhuzamosan féltucat csatornán támad majd a feltőkésített közmédia, Habony bábáskodásával.)

Márpedig a Kantar Media adatai szerint a Heti Válaszba 298 millió forintot, a Magyar Nemzetbe 868 millió forintot nyomott az állam – így a bevételük 42 százalékát nem a piacról kellett összeszedniük. A Metropolt majdnem 3 milliárd forinttal dotálta a költségvetés, és a Class FM is legalább 1,7 milliárd forintot kasszírozhatott. (A Music FM nem egészen 300 millióval beérte.) Azaz, ha Orbán elzárja a hirdetési csapokat, akkor Simicska orgánumai kiszáradnak – az viszont sok milliárdot kaszál, akihez átirányítják az állami forintokat.

A „kiszáradást” támasztja alá, hogy a mintegy 174 milliárdos reklámpiacon körülbelül 160 milliárd forintot az 5 milliárd forint nettó árbevételt meghaladó forgalmú cégek tesznek el, de így is 1,6 milliárd forinttal bukóban van a piac.

Mindenesetre azok, akik jelen voltak az inkriminált „csapelzárási” megbeszélésen, pénteken – lelkiismereti okokból – felmondtak, Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztőjének kivételével. Ment Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az MNO főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter és Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztőhelyettesei. Liszkay tulajdonostárs is volt, üzletrészét nyomban eladni kényszerült az őrjöngő Simicskának.

Akit az dühített, hogy nem tudta, mire készülnek emberei, így első felindulásból gecinek titulálta Orbánt, de azt mondta, elvi alapon teszi, ugyanis az zavarja, hogy a miniszterelnök bármikor megvakarhatja a fejét, és duplájára emelheti a médiaadót. Megjegyzendő: ez az autoriter magatartás sem a banki különadók, sem az élelmiszerláncok megsarcolásakor nem zavarta.

Azt Simicska cáfolta, hogy lapirányítói azért álltak volna fel, mert egy dossziét kaptak Orbánról. A volt kollégiumi szobatárs szerint ő soha senkinek nem mondta, hogy személyében támadja a miniszterelnököt vagy annak családját.

Persze az is igaz, hogy Simicska, ha úgy döntene, képes lenne finanszírozni médiabirodalma veszteségét, hiszen például csak tavaly 500 milliárd forintnyi közpénzhez jutottak érdekeltségei. Ha viszont eltűnik a médiája, akkor a zsaroló/ érdekérvényesítő potenciálja is csökken. Márpedig a jelek alapján az nem elég, hogy Bayer Zsolt szerint tényleg ő tartotta 1994 után életben a Fideszt, 1998-ban ő teremtette meg a párt gazdasági bázisát (részben APEH-elnöki ténykedésével), illetve ő hozta össze Orbánnak az első kétharmadot. (A mondás szerint 2010 és 2014 között Orbán volt a politikai kormányzó, Simicska a gazdasági. Ő volt a rettegett pártpénztárnok, aki elé nehezebb volt bejutni, mint a miniszterelnökhöz.)

Ám az előző ciklusban Orbán kinevelte a saját oligarcháit, akik csakis hozzá kötődnek, és most helyet kérnek.

Ám, hogy kapnak-e, az így is erősen kétesélyes: míg Simicska szánkózni ment, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője máris arról beszél, hogy nem biztos az 5 százalékos sarc kiterjesztése.

ÖSSZEÁLLÍTOTTA:
DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA,
NAGY B. GYÖRGY

-------------------------------------------

ÍGY LÁTTÁK
Népszabadság: Hozza a baloldalon elvárt kötelezőt, de semmi extra, csak egy korrekt összefoglaló: „Most már totális a médiaháború Simicska és Orbán között”.
Népszava: Egy közepesen rossz karikatúrán egyenesen áldozatként mutatják be Simicska Lajost, kihangsúlyozva, hogy még akár a testi épségét is féltheti.
Magyar Hírlap: Kissé eldugva, de jól érthető módon fogalmazza meg hitvallását: „Nemet mondtak az ellenzékiségre Simicska Lajos médiacég- vezetői”.
Magyar Nemzet: Egy hírösszefoglalóra futotta: „Botrány a reklámadó miatt”. Egy szó sincs gecizésről, elvekről annál inkább.
Blikk: Egyedül a bulvárlap vállalta be a „Simicska: Orbán egy g*ci!” címet, az esetet pedig alpári stílusú háborúskodásnak nevezi.

Kivéreznek
Ha életbe lépne az egységes, 5 százalékos reklámadó, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter lebegtetett meg, akkor azzal a kisebb médiacégek sokkal rosszabbul járnának.

Orbán mondta Simicskáról:
„Simicska Lajos volt a legokosabb
közöttünk.” (1989. április)
„A mi felfogásunk szerint oligarcha az a milliárdos, aki közvetlen politikai hatalmat is akar szerezni a gazdasági súlya mellé, és az ország fontos ügyeinek eldöntését is saját hatáskörbe akarja vonni. Nálunk ez nem elfogadott, és nem is lesz. Nagytőkések mindazonáltal Magyarországon is vannak, mint a piacgazdaságban, és nagy vagyonnal vállalkozók is. A nemzeti együttműködés rendszerében oligarchák nincsenek, de természetesen a magyar nagytőke képviselői ott vannak.” (2012. május)

Simicska mondta Orbánról:
„Egy nagy csalódás számomra, államférfinak képzeltem, de rá kellett jönnöm, hogy nem az.”
„Igen, fenntartom: egy geci (Orbán – a szerk). Lehet, hogy holnap reggel visszavonom, mert már lenyugszom.”
„Az Orbán-kormánynak vannak olyan törekvései, hogy gyakorlatilag föl akarják számolni a független médiát, de természetesen ennek a média, a mi médiánk ellen fog állni, és kurvára le fogja szarni, hogy az Orbán mit akar.”
(2015. február)

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/egymas_torkanak_estek


Nem tervezek öngyilkosságot.

Ha visszanézitek a Facebook oldalamon a hozzászólásokat, az elmúlt időben rendszeresen jelzik emberek, hogy féltenek, "mert ezek mindenre képesek".
Bevallom, félvállról veszem mind a fenyegetéseket, mind az ilyen jószándékú figyelmeztetéseket, mert nem vagyok hajlandó félelemben élni.

Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy Simicska azt feltételezi korábbi barátairól, hogy akár ki is nyírhatják. Ő ugyanis belelát az Orbán-rendszer működésébe, tisztában van azzal, milyen eszközöket használnak hatalmuk megtartása érdekében Orbán és emberei. Ha ő ezt feltételezi, azt is gondolhatom, van némi alapja.

Ez alapján lehet, hogy Szebellédi István nem öngyilkos lett, hanem csak útban volt valakiknek? Ő volt annak a CC Audit nevű cégnek a tulajdonosa, amelyik a belvárosi ingatlaneladásokhoz előállította a "szakértői véleményeket".
http://magyarnarancs.hu/belpol/szebelledi-konyvvizsgalo-cca-talalgatasok-helyett-89635

Komolyan kell vennünk annak lehetőségét, hogy Váradi András barátomat nem véletlenül ütötték el a választások előtt egy nappal Felcsút közelében?
http://nepszava.hu/cikk/1037821-ki-okozta-varadi-andras-halalat

Elképzelhető, hogy Komáromi Andrást, a Welt 2000 Kft tulajdonosát is megölték, mert nem akarta eladni a cégét Lázár János és a kormányzat törekvései ellenére?
http://444.hu/2014/03/03/meghalt-a-welt-2000-alapitoja/

Lehet, hogy Welsz Tamás nem maga vette a szájába a mérget a rendőrautóban?
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/ez-mar-hivatalos-mereggel-lett-ongyilkos-welsz-2256065

Az Orbán-bányák ügyeit firtató Vancsik Zoltán sem balesetet szenvedett, hanem letolták az útról?
http://www.origo.hu/itthon/20010818halalos.html

Ezekre gondol Simicska Lajos?
Vagy mi alapján feltételezi, hogy akár meg is ölhetik?

Én mindenesetre - köszönöm szépen -, jó lelkiállapotban vagyok. Boldog családi életet élek, és örömöt okoz a munkám, mert meggyőződésem, hogy hasznos a közösségnek, amiben élek.

Tehát nem tervezek öngyilkosságot.
Erősen van rögzítve a rács az erkélyemen, és nem hajolgatok ki feleslegesen. Óvatosan vezetek, mindig körülnézek, mielőtt az úttestre lépek. Nem fogyasztok semmilyen kábítószert, amit túladagolhatnék, és nincs fegyverem, ami véletlenül elsülhetne.

Gondoltam jobb, ha tudjátok.
https://www.facebook.com/Juhi.JuhaszPeter/photos/a.486159078123247.1073741827.478686885537133/822020147870470/?type=1&theater
Egy nagyon régi 14 éves eset ,amire Juhász utal, kicsit kibontva:

Egyelőre tisztázatlan Vancsik balesetének oka

Hirtelen kormánymozdulat, rosszullét, esetleg egy váratlan telefoncsörgés okozhatta Vancsik Zoltán szocialista képviselő halálos balesetét péntek éjszaka. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy indulása előtt Vancsik Zoltán nyitva találta autóját, ám cáfolta, hogy ennek bármi köze lenne a balesethez.

A rendőrség elsődleges megállapításai szerint egy hirtelen kormánymozdulat, rosszullét, más információk szerint egy váratlan mobiltelefon-csörgés okozhatta azt az autóbalesetet, amelyben péntek éjszaka meghalt Vancsik Zoltán szocialista képviselő, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja. Vancsik Zoltán péntek este Budapest felé tartva az M7-es autópálya egyenes szakaszán Peugeot 306-osával egy kamiont előzött. A manőver után egyelőre tisztázatlan okokból először balra húzódott, majd hirtelen jobbra rántotta a kormányt, s fékezés nélkül az út menti bokros területen egy fának ütközött.

A lap információi szerint a képviselő előzőleg Székesfehérváron egy futballmeccsen vett részt, s barátaival a tiszteletbeli vendégek számára fenntartott VIP-parkolóba visszatérve nyitva találta autóját. Ezt megerősítette Németh Lajos alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Leszögezte azonban: az autót nem törték fel, értékeket nem vittek el, s Vancsik Zoltán sem tett bejelentést a rendőrségen. A rendőrség ezért kizárja, hogy ennek a momentumnak bármi köze lenne a balesethez.

A lap úgy értesült, a helyszínelésnél a Nemzetbiztonsági Hivatal egy megyei munkatársa is részt vett. Az orvos szakértői vizsgálat eredménye a héten várható, a gépkocsi műszaki szakértői vizsgálata azonban több időt vehet igénybe.

Vancsik Zoltánt az Országgyűlés és Magyar Szocialista Párt is saját halottjának tekinti. Az MSZP közleménye szerint Vancsik Zoltán kérlelhetetlen kritikusa volt a közélet visszásságainak és elkötelezett híve a demokrácia normáinak. A nemzetbiztonsági bizottság szerdára tűzött ki tárgyalást a MiG-29-es repülőgépek felújításával kapcsolatban felmerült, korrupcióra utaló információkról. Mivel a bizottságnak15 tagja van, Vancsik Zoltán tragikus halála miatt a határozatképességhez - a szocialista és a szabaddemokrata politikusok mellett -három más pártbeli képviselőnek is részt kell vennie a szerdai rendkívüli ülésen -nyilatkozott Keleti György, a bizottság szocialista elnöke.

Az 58 éves Vancsik Zoltán 1998-ban megyei listáról került a Parlamentbe. 1995-től az MSZP frakcióigazgatója, 1998-tól a párt frakcióvezető-helyettese volt. A nemzetbiztonsági bizottságban fia kábítószerügye miatt bírálták. A politikus ugyanakkor a parlamentben azt állította, az autópálya-építők a piaci árnál jóval drágábban vásárolnak követ Orbán Viktor kormányfő édesapjának bányavállalatától.

A Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal két hónappal ezelőtt tanúként hallgatta ki Vancsikot, ám ő úgy nyilatkozott: meghallgatása nincs összefüggésben a fehérvári maffiaüggyel. Legutolsó parlamenti felszólalásában azt firtatta a Femol '97 Kft. autópálya-építési megbízása kapcsán (a cég vezetője Molnár Csaba, a Felcsút futballcsapatának menedzsere), megfelel-e korrupció fogalmának, ha valaki állami megrendelést kap, majd ebből visszaoszt. A távirati iroda értesülése szerint a szocialista párt megyei szövetségi gyűlése dönt majd arról, hogy a 18 fős megyei listáról ki veszi át az elhunyt honatya helyét a parlamentben.

Vizsgálják Vancsik Zoltán balesetének körülményeit

.

"Péntek éjjel tíz perccel tizenegy óra után autóbalesetben elhunyt Vancsik Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő. A politikus Székesfehérvárról Budapest felé tartott egy Peugeot 306-os gépkocsival az M7-es autópályán. Az 55-56-os kilométerszelvény között eddig tisztázatlan körülmények között letért az útról és egy fának ütközött. A helyszínen életét vesztette. Németh Lajos alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tudósítónknak elmondta: a reggelig tartó helyszíni vizsgálat után sem lehet pontosan tudni, hogy mi okozta a balesetet. Föltehető, hogy Vancsik autója egy hirtelen kormánymozdulat után rohant le az autópályáról. Azzal kapcsolatban, hogy ezt mi váltotta ki, még csak feltételezések vannak. Az alezredes szerint a hirtelen kormánymozdulatot akár egy, az úttesten átszaladó állat, vagy egy váratlan mobilhívás is okozhatta. Németh hangsúlyozta: az autópálya kérdéses szakaszán nincs forgalomkorlátozás, így az M7-esen folyó felújítási munkák biztosan nem hozhatók összefüggésbe a balesettel."

.

.

"Vancsik a Magyar Szocialista Párt alapító tagja volt. 1994-ben Székesfehérvárról egyéni jelöltként - Orbán Viktort legyőzve - került az Országgyűlésbe. 1995 áprilisától az MSZP parlamenti frakciójának igazgatója. 1995 decemberétől a magyar-orosz olajszállítások kapcsán felmerült összeférhetetlenségi-korrupciós vádakat kivizsgáló ideiglenes bizottság alelnökeként dolgozott. 1996 áprilisától volt tagja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának."

http://nol.hu/archivum/archiv-27447-16730

Valahol utat vesztettünk

Vancsik Zoltán szocialista országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti halálának a körülményeiről tényszerűen jelenleg nem sokat tudunk. A szakértői jelentések egyelőre nem készültek el, és ezek nélkül az eddigi részinformációk - a politikus gépkocsija műszakilag talán nem volt a legjobb állapotban, a végzetes utazás előtt nyitva találta az autó ajtaját stb. - semmit nem érnek. Csak egyvalami biztos: Vancsik az M7-esről nagy sebességgel letért, egy fának ütközött, és szörnyethalt.

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/valahol_utat_vesztettunk-54032

Az út a "Simicska a legokosabb"-tól az "Orbán egy geci"-ig

Közel három évtizeden keresztül megbonthatatlan volt a szövetség köztük, Simicska Lajos felépítette azt, amire Orbán az 1994-es választási vereség után annyira vágyott: a jobboldali médiabirodalmat. A Fidesz elnöke sokáig minden támadással szemben megvédte, a tavalyi választások után viszont maga indított háborút a régi kollégiumi szobatársa ellen.

„Csak egyetlen egy, a Simicska Lajos volt. Ő is volt a legokosabb egyébként közöttünk” – mondta egykori kollégiumi szobatársáról Orbán Viktor egy 1989-ben készült interjúban.

Fotó:

Huszonöt évvel ezt követően egy decemberi rádióinterjúban elismerte, hogy közte és régi szobatársa között vita van, de azt mondta, ezt majd „az élet megoldja”. Simicska – aki felhúzta magát, hogy a jobboldali média Orbánhoz hű vezetői lemondtak – pénteken már „gecinek” nevezte a miniszterelnököt.

„Az Úristen irgalmazzon néktek!”

„Simicska politikai tudatossága és ’fantasztikus agya’ később is nagy hatással van Orbán Viktorra, aki egy időben valósággal csodálja őt; egyetemi, illetve szakkollégiumi társai – köztük Fodor Gábor szerint – Simicska az egyetem elején afféle szellemi apa vagy idősebb báty szerepet tölt be Orbán mellett.” Ezt már Debreczeni József írta 2002-ben kettőjük viszonyáról, amikor a publicista még nagy támogatója volt a kormányfőnek (egy időben tanácsadóként állt mellette).

folytatás: http://hvg.hu/itthon/20150206_Igy_juttottunk_el_a_Simicska_a_legokosabb

Simicska előre menekül: új Közgép-cég alakult

Új céget alapított a kegyvesztőben lévő, médiaháborút indító Simicska Lajos érdekeltségében lévő Közgép.

Új céget alapított a kegyvesztőben lévő, médiaháborút indító Simicska Lajos érdekeltségében lévő Közgép.

Fémszerkezet-gyártással foglalkozik fő tevékenységként a Simicska Lajos kegyvesztőben lévő, a napokban totális médiaháborút hirdetett oligarcha érdekeltségében lévő Közgép Zrt. új cége, a Közgép-Kivitelezési Zrt.

folytatás: http://blog.atlatszo.hu/2015/02/simicska-elore-menekul-uj-kozgep-ceg-alakult/

"Orbán számára is pusztító lehet" - A Simicska-Orbán háború a világsajtóban

A nemzetközi lapok is tudósítottak a Simicska-Orbán háború legújabb fejezetéről. A Reuters szerint a Fideszben ismét repedések mutatkoznak, a Die Presse pedig már azt találgatja: a miniszterelnök, vagy az oligarcha bírja tovább a háborút?

New York Times/Reuters: Súlyos csapást szenvedett Orbán

Súlyos csapást szenvedett el a magyar miniszterelnök, akinek pártján belül növekszik az elégedetlenség: nyilvánosan ellene fordult régi barátja és egyben az egyik fő oligarcha. A Fideszben újabban repedések mutatkoznak a kormány által elkövetett politikai hibák és diplomáciai melléfogások miatt, és mivel a hatalom népszerűsége egy évvel a választások után egyharmadával esett. Simicska azzal vádolta meg Orbánt, hogy az a reklámadóval független sajtóorgánumokat akar bezáratni. Úgy tűnik, a két régi szövetséges viszonya megromlott az újraválasztás óta. A nagyvállalkozó most azt nyilatkozta, hogy nem hagyja magát. Krekó Péter úgy látja, hogy ez a viszály a legsúlyosabb a Fideszen belül az elmúlt 20 évben. Próbálják ugyan tagadni, de a háború valóságos és folytatódik – mondta a Political Capital vezetője, hozzátéve: Orbán vagy gyorsan leszereli a konfliktust, vagy az számára is pusztító lehet - írja a Reuters.

Washington Post/AP: Váratlanul lemondott a menedzsment

Váratlanul lemondott a magyar kormányfő korábbi szövetségese által kézben tartott médiacsoport  6 vezetője, miután főnökük azt közölte, hogy szembeszáll a hatalommal a vitatott reklámadó ügyében. A kabinet szerint azért kell módosítani a közterhen, amelytől 6-10 milliárdos bevételt várnak, mert az EU arra figyelmeztetett, hogy az tisztességtelen és befolyásolja a verseny tisztaságát. Simicska az ország egyik leggazdagabb embere, akinek érdekeltsége van a nagy hirdetőtáblák piacán és ismeretlen nagyságú részt birtokol a Közgépben, amelynek jövedelme nagy mértékben megugrott – hála az állami megrendeléseknek -, amióta Orbán 5 éve visszatért a hatalomba. A lemondásokat egyébként néhány hónappal az után jelentették be, hogy az MTVA jelezte: új sport- és hírcsatornát indít - írja a The Washington Post.

Die Presse: totális háború a kormányfővel szembem

Az eddig kormányhű médiacár, Simicska Lajos szerint Orbán Viktor fel akarja számolni a független sajtót és meghirdette a kormányfővel szemben a totális háborút. Erre válaszul megváltak tisztségüktől az üzletember sajtóbirodalmának vezetői. A nagyvállalkozó vagyona javarészt közmegbízásokból származik, éspedig amióta a Fidesz van hatalmon. A miniszterelnök többször hangoztatta, hogy addigi szoros barátjának a befolyása túl nagyra nőtt, és tavaly Simicska jó néhány bizalmasát eltávolította a kormányzati pozíciókból. A magyar sajtó jelenleg arról találgat, melyikük bírja tovább. Ugyanis a milliárdost igencsak érzékenyen érintheti, ha a miniszterelnök törli a Simicska-féle médiának szánt állami hirdetéseket, illetve cégei nem kapnak több közmegrendelést - írja a Die Presse.

atv.hu  http://www.atv.hu/belfold/20150207-orban-szamara-is-pusztito-lehet-simicska-orban-haboru-a-vilagsajtoban

 "Csak a narancs volt". c könyvben Fodor mesél:

"Valószínű, hogy a Simicska-Varga duó már 1991-ben elkezdett üzletelni az MDF-fel. Térnyerésük aggasztó volt. Mondtam Orbánnak, hogy nekem ez nem tetszik, mire azt válaszolta, ő megbízik bennük. Németh Zsoltot kinevezték a vagyonkezelő bizottság elnökének, de a tényleges munkát Simicskáék végezték, akik tevékenységét nem volt szabad sem megkérdőjelezni, sem firtatni. Az ügyekről senki nem tudott semmit. A székházról annyit hallottunk, hogy van még tárgyalnivaló. Néha választmányon Orbánék elmondták, hogy rendkívül jól mennek a tárgyalások, Simicskáék zseniálisak, és meg fogjuk kapni, ami jár. Viktor foglalkozott ezekkel a kérdésekkel, és el kellett fogadnunk, amit mond. Már nem volt rálátásom a legbelső ügyekre. Később úgy hallottam, hogy Simicska, Varga, Orbán, Kövér és néha Stumpf rendszeresen találkoztak bizalmas beszélgetésre a Századvég irodájában. Az elbeszélések szerint whiskyzés folyt, mert Simicska és Varga szerette a whiskyt. Közben megbeszélték az üzleti ügyeket, politizáltak. Valakik kitalálták azt a módszert, amit a későbbiekben tökélyre fejlesztettek, és amit később mozaikokból tudtunk összerakni. Politikai hátszéllel felvettek nagy pénzeket különböző bankoktól, ahol valószínűleg valamelyik belső körbeli pártvezető járt el. Elmondta a bankvezérnek, hogy a Fidesznek szüksége van pénzre, és jönnek majd az embereink. Nekem is voltak kapcsolataim az üzleti világgal, sok bankárt ismertem, és visszahallottam, hogy a Fidesz nevében a gengszterfilmekre emlékeztető két ember járt náluk. Bundában, vastag aranygyűrűkkel, napszemüvegben, nagy Mercedesekkel, mintha egyenesen Ukrajnából jöttek volna. Az egész országgal együtt később tudtuk meg, hogy a fölvett pénzeken megindítottak cégeket, kiszivattyúzták belőlük az összes pénzt, majd a cégeket csődbe vitték, és 1995-ben eladták Kaya Ibrahimnak és Josip Totnak. Ma már tudjuk, csináltak vagy egy tucat ilyen céget. Volt, aki a Fideszen belül nem akarta nevét adni ezekhez a machinációkhoz, azt kirúgták, majd életveszélyes fenyegetéssel hallgatásra intették, és - véletlen egybeesés? - két nappal később ismeretlen tettesek éjszaka megrongálták a háza előtt álló autóját. Olyan megfélemlített, hallgatási fogadalmat tett emberrel is találkoztam, aki egy iratcsomót három példányban biztos helyre rejtett arra az esetre, ha történne vele valami. 1992-ben már ez volt a Fidesz."

VAGY:

Elfeledett székházügy avagy az ősbűn

Húszéves a hírhedt székházügy. Mint a Népszabadság írta, az ügy 1993. május végi kipattanása után már csak a kivételes képzelőerővel megáldottak gondolhatták azt, hogy a Fidesz a tiszta és romlatlan nemzedéket képviseli a politikában.

Mielőtt a nagyon elkötelezettek úgy gondolnák, hogy a korrupció és a közpénzlenyúlás csak baloldali sajátosság – nyilván ők sem szentek, „uralkodásuk” idején biztosan éltek a lehetőséggel –, ennek az intézményesített formáját húsz éve az úgynevezett székházeladási üggyel az MDF és a Fidesz honosította meg Magyarországon.
Minden, ami a ma közpénzlenyúlás és korrupció „címen” zajlott a közelmúltban (például Hagyó-ügy) vagy most zajlik (például trafikbotrány, földpályázatok mutyija) az ebből a sajátosan magyar történetből „nőtt ki”.


A székházügy „jubileumáról” a Népszabadság emlékezett meg. Tanulságos visszatekintés – főleg a mai események tükrében.
„A Fidesz húsz évvel ezelőtt éppen ezen a napon esett ki a tisztességesnek vélhető pártok kicsiny köréből. Ekkor leplezte le egyszerre két napilap az akkori legerősebb kormánypárt és az (akkor) legnépszerűbb ellenzéki párt közös buliját, mellyel sok-sok közpénzt emeltek át a pártkasszába és a pártközeli zsebekbe. (Közpénzzé váló pártházak. A Fidesz és az MDF közös ingatlanjai, Magyar Hírlap, 1993. május 25.; Több milliárd forinton osztozott a Fidesz és az MDF?, Népszabadság, 1993. május 25.)


A történet azzal kezdődött, hogy a rendszerváltó pártok valamelyest helyre akartak igazítani egy örökölt, kapitális igazságtalanságot. A diktatúra lebontásáért harcoló ellenzéki pártok az első szabad választások előtt használatba kaptak székházakat. Akkorákat, amekkorák épp jutottak nekik. Az ország fölött évtizedeken át diktatúrát gyakorló párt jogutódja, az MSZP viszont hatalmas ingatlanvagyon tulajdonosa maradt. Hosszú viták után az akkori hat parlamenti párt megegyezett egymással, és a megegyezés alapján az Országgyűlés 1991. szeptember 17-én 85 százalékos többséggel elfogadta „az 1990. évi országgyűlési választásokon minősített pártok részére székház juttatásáról szóló” 1991. évi XLIV. törvényt. (…)


A jogosulatlan többletjuttatás nagyjából megfelelt a tiszti kaszinóból juttatott vagyonrészeknek. A tiszti kaszinót a két párttól azonnal megvásárolta irreálisan magas áron, 1 milliárd 530 millió forintért a magyar állam többségi tulajdonában lévő Magyar Külkereskedelmi Bank. Ennek az összegnek az „adóoptimalizálásáról” is gondoskodtak. Az MKB „előszerződést” kötött a két párttal 1992 szeptemberében, s rögvest kifizette a vételár 90 százalékát. Decemberben megszavazták a párttörvény módosítását, mellyel január elsejei hatállyal eltörölték a pártok áfafizetési kötelezettségét, s ezután kötötte meg az MKB és a két párt 1993. január 11-én a végleges szerződést. Így jutottak hozzá gyorsan a pénzükhöz anélkül, hogy áfát kellett volna fizetniük. A két párt tisztán másfél milliárd forintot markolt ki a közpénzből törvényes alap nélkül. Ez mai értéken mintegy 11 milliárd forint. (…)


Bízvást megállapíthatjuk tehát, hogy a legilletékesebbektől, Orbán Viktortól és az apjától tudjuk, hogy a székházpénzből, a közpénzből 3,55 millió forint közvetlenül a miniszterelnök családját gazdagította. Ez az összeg mai értéken szűken számolva 25 millió forint. Nincs az a nokiásdoboz, melybe ennyi belefér."


A lap két cikke itt és itt olvasható.


(forrás: Népszabadság - 10kerkult.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr467151089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása