He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Szájer: „Németország minket küldött előre”

2015.01.19. 16:45 guma

Merkel Orbán védőangyala?

Kormánypárti politikusok már jó előre hűtik a kedélyeket Angela Merkel látogatása kapcsán, miszerint a német kancellár azért jönne, hogy alaposan megmossa Orbán Viktor fejét. Erre azért sem kerül sor szerintük, mert Magyarország a diplomáciában hű szövetségese Berlinnek, ráadásul egy sor üzleti kérdésben, például a Paksi Atomerőmű bővítése, vagy az internetadó kérdésében pedig úgy táncolunk, ahogy a németek fütyülnek.

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője mondta ki nyíltan először azt, amire korábban a párttársai csak óvatosan mertek utalgatni, miszerint teljesen betagozódtunk Németország befolyási övezetébe. A szabadságharcos magyar politikai retorika miatt Szájer ezt diplomatikusabban fejezte ki: „Németország minket küldött előre”, mondta a politikus vasárnap az ATV-ben, azt állítva, hogy a német és a magyar álláspont betűre megegyezik az Oroszország elleni szankciók ügyében, de Budapest határozottabban tudja képviselni a szankciókkal szemben kritikus álláspontot, mint Berlin.

A Fidesz európai parlamenti képviselője úgy látja: „Európa magára hagyta Magyarországot” az energiaellátási problémáival, ezért méltánytalanok a Magyarország Ukrajna- és Oroszország-politikáját érő bírálatok. Annál is inkább, mivel Budapest tartja magát a közös uniós állásponthoz annak ellenére, hogy Berlinhez hasonlóan a magyar kormány is úgy látja: az elmúlt hónapok szankciói és ellenszankciói nem vezettek sehova.

A német biznisz

Az elmúlt hetekben több kormánytaggal és a Fidesz politikájára hatást gyakorló, a mainstreamhez tartozó országgyűlési képviselővel tudtunk beszélni a német-magyar kapcsolatokról, amiből az a kép rajzolódott ki, hogy:

1. az elmúlt években kialakult egy orosz-német-magyar gazdasági „háromszög”, aminek egyik eleme például a Paksi Atomerőmű bővítése. Az amerikaiak a németekre is nagy nyomást gyakoroltak az orosz üzleteik miatt, számos angolszász lap cikkezett rosszallóan arról, hogy a német „keleti nyitás” jegyében milyen nagyságú üzleteket kötött Németország az oroszokkal. Az internetadó ötletének kivezetése mögött állítólag nemcsak a tömegtüntetések, hanem az is szerepet játszott, hogy Frankfurtból jelezték a magyar kormánynak az új adónemmel szembeni „elégedetlenségüket”.

2. Oroszország ügyében, pontosabban a Moszkva elleni szankciók témájában a német diplomácia „használta” a magyart. Nyár óta a magyar kormány összehangolta a lépéseit Berlinnel, nemcsak az orosz szankciók, hanem brüsszeli politikai kérdésében is. Ez utóbbi alatt azt kell érteni, hogy az „elszállt” költségvetésű országok, például Franciaország és Olaszország azt szorgalmazza, hogy lazítsanak a maastrichti kritériumokon, magyarán: ne kelljen 3 százalék alatt tartani az államháztartási hiányt. A magyarok a németekkel együtt a lazításellenes német álláspontot képviselik Brüsszelben.

Szájer nyilatkozata annyiban új, hogy ő feketén-fehéren elismerte, hogy Budapest mennyire függ Berlintől. A Fidesz vezető politikusainak nyilatkozataiban egyébként lehetett erre vonatkozó utalást találni. Lázár János miniszterelnök-helyettes, a Figyelőnek adott - főleg Kövér Lászlót és Pokorni Zoltánt ekéző mondatai miatt idézett – interjújában például ez áll: „Magyar szempontból ma a világ legfontosabb vezetője Angela Merkel. A közép-európai régió Németország számára kiemelten fontos: itt tud Európa gazdasági értelemben dobbantani. Ezt a német politika jól ismerte fel. Magyarország jó szövetségese lehet Németországnak.”

Az atv.hu értesülése szerint a kormányban az egyik kiváló német kapcsolatokkal rendelkező politikus éppen Lázár János. Információnk szerint tavaly a félresikerült internetadó kivezetésében nemcsak a tömegtüntetések játszottak szerepet, hanem az is, hogy a miniszterelnök-helyettes Frankfurtból, a német pénzügyi élet központjából is tiltakozással szembesült.

Az oroszul csevegő Merkel

Egy vezető fideszes politikus egy minapi háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy az elmúlt fél évben a magyar-német kapcsolatok nagyon szorossá és kiváló minőségűvé váltak, éppen ezért az ellenzéki várakozásokkal szemben nem számítanak arra, hogy Angela Merkel német kancellár egy „kritikai csomaggal”, vagy „selyemzsinórral” érkezne Magyarországra. Különösen azt nem veti majd Orbán szemére Merkel, hogy Magyarország a Moszkvával kapcsolatos szankciók ügyében miért a galambok táborához tartozik, hiszen ez éppen a Berlinnel egyeztetett álláspont.

Forrásunk, aki maga is járt ősszel Németországban a Fidesz bizalomépítő diplomácia offenzívája keretében, német kormánypárti politikusoktól hallott pletykát is idézett annak megértésére, hogy Putyin és Merkel között is meglehetősen szoros a diplomáciai kapcsolat. A CDU/CSU körökből hallott anekdota szerint ugyanis a két vezető rendszeresen beszél egymással telefonon: Merkel oroszul, Putyin németül. (Merkel az NDK-ban nőtt fel, ahol kötelező volt oroszul tanulni, míg Putyin a KGB-nél a német „vonalon” dolgozott – a szerk).

Egy, a német kapcsolatokra rálátással bíró kormánypárti országgyűlési képviselő azt magyarázta lapunknak, hogy a németeknek, akik ugyancsak a Moszkva elleni szankciók kritikusai voltak, szeptemberben kellett stratégiát váltaniuk. Ősszel ugyanis, állította forrásunk, az amerikai külügy „megzsarolta” Berlint, hogy vagy ők is keményen beállnak a Moszkva elleni szankciós politikába, vagy az amerikai gazdasági kapcsolatokat bukják. Oroszország jelentős partnere a német gazdaságnak, de az Egyesült Államok ennél is nagyobb, ezért Berlin stratégiát váltott, elfogadta Washington „visszautasíthatatlan ajánlatát”. A magyar álláspont is ezt követően, a németekkel összhangban keményedett be a Moszkva ellenes szankciók ügyében.

Frankfurti „közvetítők”

A magyar ellenzék hónapok óta támadja a Paksi Atomerőmű orosz segítséggel történő bővítését. Úgy tűnik, Merkel látogatásától sem lehet azt várni, hogy a német kancellár a magyar ellenzék segítségére sietne. Kormánypárti forrásaink szerint ugyanis egy frankfurti üzletház segítségével lehetett tető alá hozni ezt a gigantikus üzletet. Frankfurt ma Európa gazdasági fővárosa, itt található az Európai Központi Bank székhelye, Európa egyik legnagyobb tőzsdéje, a Frankfurti Értékpapírtőzsde és a világ legnagyobb határidős tőzsdéje, az EUREX.

Egy befolyásos forrásunk arra is felhívta a figyelmünket, hogy a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán Günther Oettinger, az akkori energiaügyi EU-biztos nem emelt szót. Egyébként a magyar kormány előre eljuttatta a tervezett megállapodás szövegét Brüsszelbe, a biztos hivatalához. Az előbbi pár mondatban a kormánypárti politikusok szerint az „megfejtés”, hogy Oettinger német származású, posztjára a német kormány delegálta. A felturbózott Paksi Atomerőmű által megtermelt többletenergia pedig a kormánypárti folklór szerint kulcsszerepet tölt be a német ipar jövőbeli villamos áram igényében.

Az RTL-kód

Kormánypárti politikusok leginkább az RTL-ügyben szokták egyöntetűen azt állítani, hogy az vélhetően nem lesz a Merkel látogatásának témája, mert „ilyen kényes témát a német politikusasszony nem hozhat nyíltan elő, talán egy államtitkára egy alacsonyabb szintű találkozón megjegyezheti”.

Mint ismert, a Fidesz és az RTL Klub között állóháború tavaly robbant ki a reklámadó bevezetésekor, amit már több vezető fideszes politikus bán, hiszen a róluk szóló, a csatorna híradójában bemutatott negatív hírek hozzájárultak a Fidesz népszerűségvesztéséhez és egyes politikusaik és háttérembereik médiabeli vesszőfutásához.

Hogy jön ide Merkel? Úgy, hogy Európa legnagyobb TV-, rádió és filmvállalatának, az RTL Groupnak (amelynek része a Magyar RTL) tulajdonosa a Bertelsmann médiakonszern. A Bertelsmann felfutatása és világcéggé válása a 2009-ben elhunyt, a céget 60 éven át vezető Reinhard Mohn nevéhez köthető, akinek özvegye, Lis Mohn közismerten jó kapcsolatot ápol Angela Merkellel. Ez a bizalmas kapcsolat nem túl jó jel az Orbán-kormánynak.

Vannak, akik szerint a német kancellár látogatásáig kitörhet a kormány-RTL „béke”, ennek azonban ellentmond, hogy éppen a Merkel érkezése előtti napon indít új politikai, vélhetően kormánykritikus magazint az RTL Klub.

Sikerkampány lesz

A Fideszben leginkább talán azt igyekeznek sugallni, hogy óriási siker Orbán Viktor számára, hogy rövid időn belül két illusztris politikai vezető, Angela Merkel és Vlagyimir Putyin is Budapestre érkezik, cáfolva azt az ellenzéki dogmát, miszerint a magyar miniszterelnök végzetesen elszigetelődött volna a világban. Forrásaink szerint mindkét látogatásban lehetnek kockázatos elemek, például Merkel mondhat egy-két ügyben finom kritikát, míg Putyin miatt az angolszász lapok keménykedhetnek Orbánnal, de összességében a kormánypárti várakozások szerint „Magyarország ismét felkerül a térképre.”

http://www.atv.hu/belfold/20150119-merkel-orban-vedoangyala/hirkereso

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr947089127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása