He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Oroszországtól nagyonis érdemes félni?

2014.11.07. 12:30 guma

Helyettes államtitkár: agresszív orosz fenyegetés éri Magyarországot

„Nem vagyunk biztonságban”: stratégiai veszélynek nevezte az „agresszív orosz politikát” a védelmi helyettes államtitkár.

Moszkva fenyegető fellépése és az iszlám radikalizmus terjedése miatt Magyarországnak újra kell gondolnia biztonsági statégiáját – mondta Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára egy biztonságpolitikai konferencián, csütörtökön.

„Keleten Oroszország egyre agresszívebben érvényesíti akaratát, ami ma elsősorban Ukrajnát sújtja. Délen pedig az ISIS létrejöttével brutális terrorista szervezkedés született, amely állami fukciókra tör, ráadadásul katonailag igen hatékonyan működik” – mondta az államtitkár.

Siklósi szerint „Oroszország nem csak a posztszovjet térség országaira nézve jelent potenciális fenyegetést. Aggodalomra ad okot a NATO keleti határain lévő néhány szövetségesünk, különösen Litvánia, Lettország és Észtország, de talán még Lengyelország esetleges fenyegetettesége is.” Hozzátette: a potenciális orosz fenyegetés nem korlátozódik a NATO keleti határaira. „Az elmúlt hetek provokációi után svéd és finn partnereink sem érezhetik magukat biztonságban úgy, ahogyan azt a Szovjetunió széthullását követően remélték.”

A helyettes államtitkár beszédében elemezte Oroszország stratégiai helyzetét. Mint mondta, Oroszország valójában nem erősödik, hanem gyengül. Nukleáris arzenáljának megőrzése ellenére sem szuperhatalom, sőt, „a nyugattal folytatott konfliktus hatására várhatóan tovább fog gyengülni és mozgásterét az is jelentősen korlátozza, hogy bavatkozásai számláját állnia kell.” Siklósi szerint azonban az igazán komoly veszély Oroszország számára a palagáz forradalom, ami az állami bevételei alapját rendítheti meg, már középtávon is.

A gyengülés azonban nem jelenti azt, hogy Moszkva kisebb veszélyt jelentene a jövőben. Épp ellenkezőleg: „a sarokba szorított medve a legveszélyesebb” – érzékeltette a jövőbeli kihívásokat a helyettes államtitkár.

A nyugati világ számára még ennél is nagyobb kihívást jelent az iszlám fundamentalizmus és radikalizmus terjedése, ami „beláthatatlan következményekkel járhat”. Siklósi emlékeztetett rá, hogy „az iszlám radikalizmus a nyugatot dekadensnek tartja, miközben önmaga morális felsőbbrendűségét hirdeti. Ki kell mondanunk, hogy az iszlám radikalizmus terjedése hosszabb távon egzisztenciális fenyegetést jelenthet, nem csak a Közel-Kelet államai számára, hanem a nyugat, és azon belül is elsősorban Európa számára is” – jelentette Siklósi, aki szerint a radikális iszlám elleni küzdelem – különösképen az Iszlám Állam elleni harc – napjainkra kulcsfontosságúvá vált.

Az Egyesült Államok és Oroszország konfliktusáról és az új hidegháború kihívásairól tartott kétnapos nemzetközi konferenciát az Antall József Tudásközpont szervezte. A rendezvényen felszólal többek között Jeffery D. Gordon, a Pentagon volt szóvivője, John O’Sullivan, Margaret Thatcher egykori beszédírója és a Moszkvai Stratégiai Intézet korábbi vezetője, Andrej Pjontkovszki is.

Nyitókép: honvedelem.hu / Dévényi Vera

http://www.atv.hu/belfold/20141107-helyettes-allamtitkar-agressziv-orosz-fenyegetes-eri-magyarorszagot/hirkereso

(A videó beágyazásánál az alábbi szöveg található:

Végre kimondta valaki a magyar kormányból, hogy Oroszországtól nagyonis érdemes félni

Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára egy biztonságpolitikai konferencián tartott előadász csütörtökön. A konferencia témája az Egyesült Államok és Oroszország szembeállása volt. Siklósi pedig erről is beszélt, a magyar kormány tagjaitól egyáltalán nem megszokott nyíltsággal mondta ki, hogy

az orosz agresszió veszélyezteti Európát.

Egészen pontosan olyanokat mondott, hogy

„Moszkva fenyegető fellépése és az iszlám radikalizmus terjedése miatt Magyarországnak újra kell gondolnia biztonsági stratégiáját.”

vagy hogy

„Nem vagyunk biztonságban.”

 

 

Siklósi szerint Oroszország nemcsak a posztszovjet térség államaira jelent veszélyt, hanem az olyan nem NATO-tagokra is, mint Finnország vagy Svédország. Ezen kívül keleti NATO-szövetségeseink, mint a balti-államok vagy Lengyelország sem érezheti magát biztonságban, de az orosz agresszió elsősorban Ukrajnát sújtja.

A helyettes-államtitkár végre kimondta azt is, hogy Oroszországra nem érdemes szuperhatalomként tekinteni, az állam nem erősödik, hanem gyengül. Megtartotta ugyan a szovjet nukleáris arzenált,

„a nyugattal folytatott konfliktus hatására várhatóan tovább fog gyengülni és mozgásterét az is jelentősen korlátozza, hogy beavatkozásai számláját állnia kell.”

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Moszkvától kevésbé kellene tartani. Ahogy Siklósi is mondja:

„A sarokba szorított medve a legveszélyesebb.”

(via ATV)

A helyzetértelmezésben nagy segítség lehet, ha elolvassa ezt meg ezt a cikket. Ez két, részben egymással szemben álló nézőpont, de néhány helyen mindkettő egyezik Siklósi nézeteivel.

http://444.hu/2014/11/07/vegre-kimondta-valaki-a-magyar-kormanybol-hogy-nagyonis-oroszorszagtol-erdemes-felni/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr336874849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása