He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Örökségünk Kandovan - Irán

2014.10.24. 08:00 guma

kandovan.jpg

KandovanV2.jpg

800px-Kandovan_troglodyte_village.jpg

800px-Kandovan_by_Mardetanha8036.JPG

 

Az iránAzerbajdzsán keleti részén, Osku és Tabriz közelében furcsa falu található, melynek látványa hosszú évszázadok óta megbabonázza az utazókat.

troglodyte-village-kandovan-iran+13384054917-tpfil02aw-30425.jpg


Kandovanmessziről hatalmas termeszkolóniának tűnik, közelről azonban sokkal több ennél: a bolygó egyik legbizarrabb települése, ugyanakkor egyedi történelmi és kulturális érték, mely nemcsak tudást ajándékoz az idelátogatóknak, de lelkileg és fizikailag is feltölti őket. falu házai közül néhány hétszáz évesnél is öregebb, a feltételezések szerint többségük a 13. századból származik, Kandovan első lakói pedig a legendák szerint azért költöztek ide, mert így próbáltak megmenekülni a félelmetes erejű mongol hadsereg pusztítása elől.

A furcsa otthonokat az idetelepülők vájták ki saját kezükkel a sziklákból, melyek alakja eredetileg is kúpokat formált.

 

Az általában könnyen megmunkálható vulkáni kőzetek – például a tufa – a Sahand-vulkán kitöréseinek köszönhetőek, mely monstrum oldalában Kandovan is fekszik.

Az épületek többsége két- és háromszintes, de akadnak négy szintből álló házak is. Minden szintnek megvan a maga funkciója, míg az alsókat az állatok foglalják el, felül terményeket tartanak, illetve más létfontosságú dolgokat tárolnak, középen pedig maguk a családok élnek. A házak egy része ma lakatlanul áll, ám a turistáknak így is több helyen lehetőségük van megtekinteni e hagyományos életforma velejáróitKandovan Village - 12.jpg

A furcsa formák az ellentétes keménységű kőzetek miatt jöttek létre, a természeti erők ugyanis nem azonos mértékben erodálták őket.

 

Kandovan csodás fekvése mellett viszonylag modern troglodita építményeiről vált híressé – a troglodita kultúra sziklába vájt lakhelyeiről is ismert volt -, sajátos környezetének és természeti adottságainak köszönhetően továbbá ma kedvelt turistafalu, ahol megannyi hotel, étterem és ajándékbolt várja a kíváncsi látogatókat. Bár sokak szerint nem túl kényelmes hasonlóan élni, a helyiek büszkék otthonaikra, és úgy tartják, azok nemcsak erősek, de energiatakarékosak is, fűtenek ugyanis a hosszú, hűvös évszakban, és hűtenek a meleg évszakban. A kando szó egyébként méhkast jelent, a falu innen kapta a nevét

A nagy metropoliszoktól messze eső települést különlegessége mellett a turisták a belőle áradó nyugalom és béke miatt is előszeretettel keresik fel, nem beszélve az itt található forrásvízről, mely állítólag képes gyógyítani a vesebetegségeket. A közelben található továbbá az ősi, ma a Világörökség részének számító Praaspa is, a hely, melyet a római hódító, Marcus Antonius nem tudott bevenni i.e. 36-ban.

 

A szöveg forrása: femina.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr486500451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása