He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Megleptük a világot!

2014.10.22. 23:54 guma

Kommunikációs győzelem!!! A magyar internetadón ámul a világ

SIKERÜLT!!! BEJÖTT AZ ELTERELÉS!!! Mindenhol címlapon a magyar géniusz újabb szüleménye, az internetadó. Válogatás a legjobbakból.

http://444.hu/2014/10/22/kommunikacios-gyozelem-a-magyar-internetadon-amul-a-vilag/

FT: Magyarország elsőként vezet be a világon netadót

Magyarország éppen arra készül, hogy a világon elsőként adót vezessen be az internethasználatért - írja a Financial Times budapesti tudósítója, aki az Orbán-kormány és "az egyre dominánsabb Fidesz" egyik legutóbbi unortodox gazdasági intézkedéseként említi a nagy botrányt kavart javaslatot.

A cikk Varga Mihályt is idézi, miszerint a szolgáltatók által befizetendő netadó "logikus kiterjesztése a telefonhívásokra és szöveges üzenetekre 2011-ben kivetett adónak." (Azaz a távközlési adó internetszolgáltatásokra való kiterjesztéséről van szó.)

A szerző megszólaltatta Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnökét, aki szeint az intézkedés "tönkreteszi Magyarország digitális gazdaságát." Kroes megjegyezte, hogy nem túl okos dolog bevezetni egy ilyen adót, ez ugyanis a felhasználókat terheli majd. Ráadásul Magyarországon az EU-s átlagnál kevesebb internetező van, kevesebben használnak szélessávú internetet és a digitális szabályozás is hagy maga után kívánnivalót. Az adó pedig "nem fog ezen segíteni."

A cikk említést tesz arról a facebookos csoportról is, amely a netadó ellen szerveződött, és egy órán belül több mint hatezren csatlakoztak hozzá. (A Nol.hu is írt a vasárnapi tüntetésről.)

A FT szerint  a netadó csak az utolsó azon "ellentmondásos adók és bírságok között, amelyeket az Orbán-kormány vezetett be az utóbbi években, hogy rendbe tegye a közpénzeket, illetve  - a kritikus hangok szerint - megbüntesse ellenfeleit." A cikk a vitatott lépések közé sorolja az elszámoltatási törvényt és a reklámadót. Ezek miatt Brüsszel folyamatosan összeütközésbe kerül a Fidesszel. A cikk szintén Kroes szavait idézi, aki szerint a reklámadót azért találták ki, hogy "elhallgattassák a dinamikus vitát", ráadásul támadást jelent a magyar demokrácia ellen.

A szerző megemlíti, a párt annak ellenére népszerű, hogy Orbán Viktor szeptemberben illiberális állam létrehozásáról beszélt, olyan példákat hozva fel, mint Kína, Oroszország és Törökország. Az önkormányzati választásokon a Fidesz egy kivétellel az összes nagy magyarországi város polgármesteri székét megszerezte. Győzelmi beszédében pedig Orbán azt mondta, nem hagyja békén a bankokat, el kell őket számoltatni.

A cikk a Magyar Telekomra is hivatkozik, amely szerint az adó évi 100 milliárd forintos terhet jelentene a szektornak, ami megbéníthatja a szélessávú hálózat fejlesztését is. A kormány egyik szóvivőjét idézi a lap, aki szerint az adó ellenzői csak hisztériát akarnak kelteni, a parlament úgyis felső korlátot szab majd. Azt a figyelmeztetést is elutasította, mely szerint az adó ártani fog a digitális gazdaságnak: - A távközlési adóval kapcsolatban is ezt a vádat olvasták a fejünkre, de éppen ennek az ellenkezője igazolódott - idézi a FT.

http://nol.hu/kulfold/ft-magyarorszagon-lesz-eloszor-netado-a-vilagon-1494073

Ne szopjuk be a 700 forintos plafont!

Ha nem betárcsázós neted van, szívni fogsz.

Mivel jelenleg a magyar internetezők döntő többsége már réges rég nem hívásalapú szolgáltatást használ, így a nagy fellélegzéssel fogadott plafon rájuk nem vonatkozik. Rövidebben: ha nem betárcsázós neted van, szívni fogsz.

Arról már nem is beszélve, hogy egy európai összehasonlításban méretes digitális lemaradásban levő országban elvi kérdés kellene, hogy legyen: a világhálóhoz való hozzáférést nem szűkíteni, és nehezíteni, hanem lehetőleg minél szélesebb rétegek számára elérhetővé kell tenni. De erről Havas Jon kolléga tegnap már bővebben írt.

A lényeg, hogy egyelőre úgy tűnik: a kormány tényleg komolyan gondolja, hogy szopórollerre ültet mindannyiunkat, és, ha ezen tegnap felhúztuk magunkat, akkor ma sincs rá semmi okunk, hogy lehiggadjunk.

A 150 forintos gigabájtonkénti internetadó kiválóan illeszkedik a kormány adópolitikai felfogásába. Demográfiai vagy gazdasági racionalitás nélkül, csak a pénzre hajtani, lehetőleg közvetetten, hogy a dráguló szolgáltatások miatt mindig más legyen a bűnbak. Persze, hogy a vállalkozások.

A keddi bejelentés szerint forgalomarányos adót vetnének ki Magyarországon az internethasználatra. A hír napvilágra kerülése óta mindenki azt számolgatja, hogy mit jelenthet ez konkrétan, mekkora teher. (Hatalmas). Aki pedig túljutott a számoláson, az hüledezve kérdezi magától vagy másoktól, hogy ezt tényleg meg merik lépni? (Meg hát.) Sorjáznak az érvek, hiszen oda a modernizáció, nő a lemaradás, korlátozott mértékű lesz a hírfogyasztás, növekednek a tájékozódás és az oktatás költségei, ellehetetlenülnek az internetbe költöztetett szolgáltatások a zenehallgatástól a szoftverbérlésig.

Fordítva ülünk azonban a lovon. Aki a fenti logika szerint gondolkodik, az vagy nem volt itt az elmúlt években velünk, vagy még mindig túl naiv.

Az adók kivetése Magyarországon hagyományosan csak és kizárólag a költségvetésről szól. „Mi másról szólna, mint a pénzről?” – kérdezi a laikus, pedig a valóság az, hogy sok minden másról is szólhatna. Van amikor az eltérítő hatás miatt vetnek ki adót, a társadalmilag káros szokások, vagy termékek drágítása céljából. Vagy szólhatna bizonyos közvetett finanszírozásról, közteherviselésről, amikor egy adó az pántlikázottan valami más közjó fedezésére szolgál. Vagy lehetne az oka gazdaságvédelem is, igaz, az Európai Unió nem nézi jó szemmel az ilyen jellegű lépéseket a tagállamokban.

Nem, nálunk minden egyes adó azért van kitalálva, hogy jöjjön pénz a büdzsébe. Legyen a neve útadó, vagy környezetvédelmi adó, vagy szakképzési hozzájárulás, akármi, egyetlen nagy lukacsos zsebbe megy: betömni a költségvetési hiányt.

folytatás  http://penzkerdes.blog.hu/2014/10/22/ujra_jon_az_alruhas_ado?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201410

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr596825203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása