Galíciai töltött tészta
Hozzávalók:
Tészta - 5 dkg élesztő, 2,5 dl langyos víz, 1 kiskanál cukor, fél kg liszt, fél dl olaj, 2 kiskanál só.
Töltelék – 3 közepes hagyma, 2 paradicsom, 1 paprika, 3 gerezd fokhagyma, 4 tengeri halfilé, 1 konzerv tonhal, 1 konzerv szardínia, petrezselyem, 10 dkg zöld olívabogyó, só, bors, olaj, 1 felvert tojás.
Elkészítés:
A lisztet egy tálba öntöm, közepébe mélyedést készítek, beleteszem az élesztőt, a cukrot, a sót, majd beleöntöm a langyos vizet. Puha tésztát készítek, a végén beledolgozom az olajat is. Meleg helyen egy órát kelesztem, közben elkészítem a tölteléket: a hagymát megdinsztelem és rádobom a kockára vágott zöldségeket, a zúzott fokhagymát, a kockára vágott halfilét és a tonhalat. Pár percig párolom, majd petrezselyemzölddel ízesítem és hagyom kihűlni.
Ha a tészta megkelt, kettéveszem, az egyik felét kinyújtom és zsírozott, lisztezett magas peremű tepsibe, porcelántálba fektetem, hogy túlérjen a peremén. A szardíniák gerincét eltávolítom, egyesével a tésztára fektetem. Ráöntöm a zöldséges halmixet, majd beborítom a tészta másik felével, a szélét összenyomkodom, hogy összezáródjon. A felvert tojással megkenem, néhány helyen beleszúrom a kést a tetejébe, sütőben aranybarnára sütöm.
Zöldséges tonhaltorta
1 kg fagyasztott zöldség (franciasaláta keverék vagy mexikói keverék)
fél dl olívaolaj
fél dl almaecet
1 csésze majonéz
1 tubus krémsajt/turistasajt
1 tonhalkonzerv
1 zacskó zselatinpor
Elkészítés:
A fagyasztott zöldségeket roppanósra megpárolom sóval ízesítve, az olívaolajjal együtt. A majonézt, krémsajtot, ecetet és a tonhalat összekeverem, ha a tonhal nagyon darabos, botturmixszal pépesítem. Sóval, borssal, almaecettel ízesítem. Ha a zöldségek kihűltek, elvegyítem a tonhalas masszával. A zselatint a csomagoláson található instrukció szerinti mennyiségű vízzel felfőzöm, kevergetés közben hagyom hűlni, ha már langyos, a zöldséges masszához keverem, jól elvegyítem. Vizezett tortaformába öntöm, legalább két órán át hűtőszekrényben dermesztem. Kitűnő kísérő a hideg sonkatálhoz!