He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Akiről Indiana Jones alakját mintázták

2014.08.31. 17:30 guma

0000013205.jpg 1867. augusztus 31-én született Percy Harrison Fawcett a régész-feltaláló

Az angol kutató, felfedező 1901-ben a brit Royal Geographiy Society tagjaként földmérést és térképészetet tanult, és ennek köszönhetően utazhatott is. 1906-ban a társaság elnöke felkérte Fawcettet, segítsen Dél-Amerika (pontosabban Brazília, Argentína és Bolívia) teljes, megbízható térképének elkészítésében, valamint segítse az államhatárok kialakítását. Veszélyes vállalkozásnak ígérkezett: állandó járványok, ellenséges helyiek, veszélyes őslakók – Fawcett ezredes mégis habozás nélkül beleegyezett. 1906 júniusában érkezett meg meg Bolíviába, s azonnal megkezdte felfedezőútját a kontinens szívébe.

Az első három évben Fawcett elsősorban Bolívia és Brazília területeire indult felfedező utakra. A munka végeztével visszavonult a katonaságtól, és saját maga kedvéért indult útjaira. Egyre inkább érdekelt a térség régészeti-történeti múltja. 1906 és 1924 között összesen hétszer vágott neki az ismeretlen őserdőknek.

Kutatásai során sok régi legendát hallott, régi dokumentumok között kutatott, s úgy gondolta, hogy Brazília őserdeiben, valahol a Mato Grosso régióban léteznie kell egy hatalmas elveszett városnak. images_67.jpgEzt Z-nek nevezte el (közismertebben a legendás El Dorado): úgy gondolta, itt él egy eddig ismeretlen és elzárt törzs, amely megőrizte az ősi kultúráját. Egy részletesen megtervezett felfedezőutat szervezett: fiával, Jackkel és annak barátjával indult útnak 1925. április 20-án.(mindig is úgy gondolta, hogy biztonságosabb kisebb csapattal, hisz így nem megszállítóknak tekintik őket az őslakók, s kisebb eséllyel támadják meg őket). Indulásuk előtt meghagyta, ha nem kapnának róluk hírt, akkor se indítsanak utánuk mentőexpedíciót, mert túl veszélyes lenne. 1925. május 29-én írta utolsó levelét, felségének címezve, amelyben leírja, hogy most készek elindulna a felfedezetlen területre. Visszaküldték a segítőket, akik addig kísérték őket, s hármasban folytatták tovább. Soha többé nem látták őket. Fawcett kérése ellenére több mentőcsapat is indult felkutatásukra, sikertelenül: de ahogy az lenni szokott, történetek születtek halálukról és további életükről az őserdőben.
Barátja volt az író Arthu Conan Doyle: Fawcett Amazóniáról készített beszámolói ihlették Az elveszett világ megírására. Valamint egyike volt azon figuráknak, akikről a hős régészprofesszor, Indiana Jones alakját mintázták.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr36652917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása