He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Franciázunk kicsit... -friss információk, ha odakészülsz

2014.07.19. 10:37 guma

ff53104a77aae26ff4d110159a77641b.jpg

Plázsok a francia városokban

Több tonnányi homok, nyugágyak, napernyők...: azért mert épp a városban töltjük a nyarat, még nem jelenti azt, hogy nem élvezhetnénk a strandok hangulatát. Íme néhány francia nagyváros, ahol a városi plázsokon napfürdőzhetünk. 

Párizs

A Párizsi Plázs 13. alkalommal kerül megrendezésre 2014. július 19 és augusztus 17 között. A folyó jobb partjánál, a Georges-Pompidou rakparton minden strand klasszikus megtalálható lesz: strandröplabda, tai-chi edzések, pétanque... A bassin de la Villette (19. kerület) területét pedig az aktív sportok veszik át a helyet. 

Lille 

Lille városában is hódolhatunk a strandolás örömeinek, az ottani plázs a boulevard de Strasbourg sugárúton lett kialakítva, mintegy 8.000 m²-es területen, melyből 4.200 m² finom homokot rejt. A strandot július elejétől lehet használni. Három édesvízű medence lett kialakítva minden korosztály számára. A plázs területén sportolási lehetőségek, pálmafák és zöld területek is várják a nyaralókat egészen augusztus végéig.  

Amiens 

Július 4-től augusztus 25-ig a place Gambetta téren a pihenésé lesz a főszerep. Itt is homokos partszakasz, medence, nyugágyak, pálmafák várják a kikapcsolódni vágyókat. Az Amiens-les-Bains fürdőterület hangulatát a Saint-Pierre Parkba helyezik át július 12-től augusztus 24-ig: gyermek pancsolók, szökőkutak, strandröplabda... vár mindenkit! 

Rouen 

A Rouen sur Mer plázs július 12-től augusztus 17-ig kerül megrendezésre a Szajna bal partjánál. Homokos partszakasz, sportesemények, kulturális programok, gyereksarok... adja meg az igazi strandhangulatot. e5ee4adf52c19c7ba6627c51499cdb37.jpg

Reims 

Július 26. és augusztus 10. között stranddá alakul a város Fléchambault- és a Venise híd közötti csatornaszakasza. Plázs, vízi sportok, koncertek, szabadtéri mozi... szórakoztatja a járókelőket.  

Strasbourg 

Július 20-augusztus 31-ig  a médiathèque Malraux - André-Malraux félsziget veszi át a strand szerepét. Idén egy csónakázásra és vízibiciklizésre is alkalmas tavat is kialakítanak a területen. 

Clermont-Ferrand 

A "Sable Show" rendezvény július 5-augusztus 24-ig tart. Lesznek itt sportesemények, játékok, kulturális programok, művészeti kiállítások. A folyó bal partjánál a pihenésé lesz a főszerep, a jobb partszakaszon pedig a játékterek és a vízi játékok találhatóak meg.  

Toulouse 

Július 12-től augusztus 24-ig élvezhetik a Toulouse Plages hangulatát. Itt a plázson kívül egy óriáskereket is élvezhetnek a turisták, mely az Exil Espagnol rakparton forog majd. 

Bordeaux 

Egy mesterséges tó körül alakították ki az itteni plázst (boulevard Jacques Chaban Delmas), mely egészen szeptember közepéig lesz élvezhető. Fürdeni csak augusztus végéig lehet minden nap, ezután csak pénteken és hétvégente lesz erre lehetőség.  

"Az '50-es évek francia divatja, 1947-1957" kiállítás Párizsban

2014. július 12-től 2014. november 02-ig

Az 1950-es években a ruhakészítés és a varrás nem csupán Franciaország első számú gazdasági szektora volt, hanem a divat laboratóriuma! 501d_0.jpg

Palais Galliera-ban bemutatásra kerülő kollekciókat a leghíresebb szabászok és divattervezők készítették, akik mára kicsit feledésbe merültek (Jean Dessès, Madeleine Vramant, Lola Prusac). A most megrendezésre kerülő kiállításon, mintegy 100 csodálatos ruhadarab és kiegészítő mutatja be a divat fejlődését 1947 és 1957 között: a New Look megszületésétől Christian Dior haláláig. 

Párizs az haute couture aranykorában nem véletlen nyerte el a divat fővárosa címet. 

1947 elején Christian Dior bemutatta első kollekcióját. Véget vetett a katonanős megjelnésnek, hiszen a háború véget ért - hirdette! A kollekciójára a sikkes, nőies vonalak voltak a jellemzőek: kiemelte a nők mellének vonalát, derekukat... Ezt az új kollekciót Carmel Snow, a Harper’s Bazaar főszerkesztője "New Look"-nak nevezte el. Ez a homokóra alakot mutató stílus sokaknál kiverte a biztosítékot, de ugyanakkor óriási és gyors sikerre tett szert Dior, mellyel az évtized egyik legjelentősebb divattervezőjévé vált.

A konkurensek stílusai is meghatározóak voltak: a Balenciaga vonal, a New Look ellentéte, a Chanel vonal, mely szigorú és egyenes szabású kosztümökkel törte meg a lendületet 1954-ben.504d_0.jpg

Az 1950-es évek nagy fordulatot hozott az 1929-es gazdasági válság óta megtört francia divatiparnak, ez az időszak nagyban hozzájárult, hogy a francia divat halhatatlanná vált...

Elég csak megemlíteni azokat a párizsi divatházakat, melyek világhírűvé váltak: Jacques Heim, Chanel, Schiaparelli, Balenciaga, Jacques Fath; Pierre Balmain, Christian Dior, Jacques Griffe, Hubert de Givenchy, Pierre Cardin.

A Chauvet-barlang felkerült az UNESCO listájáralions-en-chasse-cdrac-rhone-a-ministere-culturecommunication.jpg 

A Franciaország dél-keleti részén található Chauvet-barlang 2014. június 22-én felkerült az UNESCO kulturális világörökségi helyszíneinek listájára. Itt találhatóak a jelenleg ismert legrégebbi barlangrajzok. A barlang Dél-Franciaország Ardèche megyéjében található, a Rhône-Alpes régióban.  le-panneau-des-chevaux-c-jean-clottes-centre-national-de-la-prehistoire1.jpg

A Chauvet-barlang feltárása, barlangrajzai

Ez a hatalmas barlang 25 méterre a föld alatt található, melyet 1994. december 18-án fedezett fel három barlangász: Jean-Marie Chauvet, Christian Hillaire et Eliette Brunel. Mintegy 22.000 évvel ezelőtt bejáratát elzárta egy lezuhanó szikla. Közel 36.000 éves leleteket, rajzokat találtak a területén. A barlangban több terem is található. Mérete 800 méter hosszú és 18 méter magas

A barlangon található rajzok nők és férfiak alkotásai, melyek egészen az aurignaci kultúrából származnak: medvék, oroszlánok, bölények, párducok... vannak jórészt megörökítve. Emberábrázolást és kézlenyomatokat is találhatunk a rajzok között, melyek egy része művészi típusúak.


La Grotte Chauvet Pont-d'Arc - L'art et la... by Pole_Projet_Chauvet

A Caverne du Pont-d'Arc (Pont d'Arc barlangja) park létrehozása

Ezt a hihetetlen jelentőségű és gazdagságú lelőhelyet a legjobb állapotában akarják megtartani a kutatók. Így a nagyközönség nem látogathatja a Chauvet-barlangot. Azonban, hogy az érdeklődök mégis betekintést nyerhessenek a barlang kincseibe, 2015. tavaszán megnyílik a Caverne du Pont d'Arc park, ahol a barlangrajzok élethű másolatait alakították ki. Ez a másolat a híres Pont d'Arc természetes kőhíd közelében található, nem túl messze az eredeti Chauvet-barlangtól. 

A barlang másolatát, mintegy 3000 m2 területen alakították ki, ahol 10 állomáson keresztül vizsgálhatják meg a rajzokat, szobrokat... stb. a látogatók. 


La grotte ornée du Pont-d'Arc - The decorated... by Pole_Projet_Chauvet

Franciaország régióinak gasztronómiája

A francia régiók specialitásai

Gasztronómiai specialitások - a francia gasztronómiai klasszikus kínálatán túl, vagyis a boron, kenyeren és sajton kívül, minden régiónak megvan a maga specialitása.20097855_-_atout_france__-_pascal_greboval_-_2019._04.02..jpg

Aquitánia:

  • kacsahúsból készült specialitások (kacsamáj, kacsamell, zúza...),
  • a „piperade” (tojásrántotta zöldpaprikával és paradicsommal),
  • baszk csirke,
  • gascogne-i pastis,
  • bordeaux-i canelé, karemellás sütemény,
  • bordeaux-i borok.

További információ Aquitánia gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Auvergne:

  • Puy en Velay-i zöldlencse,
  • „Truffade” (burgonya, szalonna és olvasztott Cantal sajt),
  • töltött káposzta féle
  • zöldségekkel füstölt húsok,
  • „Pounti” (növényi fűszerekkel és aszalt szilvával töltött édes-sós sütemény).

További információ Auvergne gasztronómiájáról és látnivalóiról!

20122640_-_atout_france_-_phovoir.jpgBurgundia:

  • csiga,
  • „boeuf bourguignon” (vörösborban főtt marhahús sárgarépával),
  • „fondue bourguignonne” (marhahús fondü),   
  • „gougčre” (sajtos fánkok),   
  • Dijon-i mustár...
  • és a híres vins des crus de Bourgogne, burgundiai borok.

További információ Burgundia gasztronómiájáról és látnivalóiról!


Bretagne:   

  • palacsinták és lepények,   
  • tengeri gyümölcsök (kagylók),   
  • „far” (sütemény),   
  • „Kougin Amann" (sós vajjal készített sütemény),   
  • almabor.

További információ Bretagne gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Champagne-Ardennek:   

  • „andouillette de Troyes” (fehér hurka),   
  • Ardenneki sonka, 
  • Champagne-i húsleves  
  • Reimsi „croquignolles” (rózsaszín keksz),   
  • champagne azaz pezsgő.

További információ Champagne-Ardennek gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Elzász:

  • choucroute (fehérborban főtt fehérkáposzta jellegzetes helyi kolbásszal),
  • libamáj,
  • pain d'épices - fűszeres kenyér
  • flammekueche - szalonnás lepény
  • kuglóf,
  • Munster sajt
  • vins blancs secs d’Alsace (elzászi száraz fehérborok). 

További információ Elzász gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Franche-Comté:   

  • Comté és sok más sajt,   
  • tyúkhús erdei gombával,   
  • Marteau-i kolbász,   
  • kirsch (cseresznyepálinka) és abszint...

További információ Franche-Comté gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Korzika:   

  • felvágottak,   
  • vaddisznó,   
  • Brocciu (báránysajt),   
  • szelídgesztenyeliszt,   
  • „myrthe” likőr (növényi fűszer) vagy „cédrat” likőr (tipikus korzikai citromféle gyümölcs).

További információ Korzika gasztronómiájáról és látnivalóiról!

20086584_-_atout_france_-_hotel_de_crillon_-_2018.jpgLanguedoc-Roussillon:   

  • „Aligot” (burgonyapüré Tomme sajttal),   
  • „cassoulet” (fejtett fehérbab fokhagymával, kacsa- és sertéshússal),   
  • „brandade de Nîmes” (hal), 
  • camarguei-i só és rizs,
  • „Gardiane” (bikahús).

További információ Languedoc-Roussillon gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Limousin:   

  • „tortou” (palacsinta rozslisztből), 
  • gesztenye és az ebből készült ételek, desszertek, likőrök,
  • borjúfej,   
  • almafajták.

További információ Limousin gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Loire-völgye:

  • Jargeau-i hurka
  • Sologne-i vadhús
  • Loire halételei
  • kecskesajtok 
  • Tarte tatin almatorta
  • Pithiviers - mandulás leveles tészta

További információ Loire-völgye gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Lotaringia:   

  • „quiche lorraine” (zöldséges lepény),   
  • mirabelle (sárga ringló), 
  • madeleine sütemény,
  • baba au rhum,
  • sör, fehérbor...

További információ Lotaringia gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Midi-Pyrénées:   

  • „cassoulet” (fejtett száraz fehérbab, paradicsomos szósz, kolbász),   
  • libamáj,
  • felvágottak,   
  • gascogne-i pastis,   
  • leveles tészta,   
  • almabor és armagnac.

További információ Midi-Pyrénées gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Nord-Pas-de-Calais:   

  • „carbonnade flamande” (sörben főtt marhahús),   
  • hochepot (többféle húsból készült ragu), 
  • chichon (endívia saláta), 
  • szilvás nyúlhús,
  • moules-frites (kagyló és sült krumpli).

További információ Nord-Pas-de-Calais gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Normandia:   

  • camembert és különféle egyéb sajtok,   
  • „escalope de veau normande” (gombás, tejfölös szószban készült borda),   
  • "poulet vallée d’Auge” (almaborban sült, calvadosszal flambírozott csirke),   
  • „andouille de Vire” (Vire-i hurka),   
  • teurgoule (tejberizs-féle),   
  • Isigny karamel,
  • almabor.

További információ Normandia gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Párizs és Ile-de-France:

  • Meaux-i és Melun-i Brie sajt, Coulommiers, 
  • champignons de Paris gomba,
  • Lagny-i ecet,
  • Paris-Brest képviselőfánk, 
  • macaron.

További információ Párizs és Ile-de France gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Pikárdia:   

  • „ficelle picarde” (póréhagymával töltött palacsinta),   
  • „clafouti aux maroilles” (sajt),   
  • „cackruse” (aszalt szilvás sertéshús),   
  • „gâteau batu” (cseresznyés briós).

További információ Pikárdia gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Pays de la Loire: 

  • rillettes du mans
  • Nantes-i és Retz-i „sablé” (keksz),
  • berlingots bonbonok
  • folyami halak fehér boros mártással
  • tenger gyümölcsei, Vendée osztrigája
  • szarvasgomba, spárga

További információ a Pays de la Loire gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Provence -  Alpes - Côte d’Azur

  • „bouillabesse” (halleves),   
  • „anchoiade” (ajókakrém),   
  • aioli (fokhagymás majonéz),   
  • „soupe au pistou (bazsalikomos leves),   
  • „fougasse” (búzalisztből készült keletlen lepény),   
  • „calisson d’Aix (marcipános édesség).

További információ Provence-Alpes-Côte d'Azur gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Riviéra:   

  • „pissaladière” (paradicsomos, hagymás pizza-féle),   
  • nizzai saláta,   
  • „ratatouille” (lecsó-féle).   

További információ Francia Riviéra gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Rhône-Alpes:   

  • szavojai fondue (fehérborral, fűszerekkel készített 4-5 féle olvasztott sajt),   
  • „quenelles”,   
  • felvágottak
  • gratin dauphinois - tejszínes rakott burgonya, 
  • gesztenyekrém
  • nugát, 
  • Beaujolais Nouveau újbor és a Genepi likőr.

További információ Rhône-Alpes gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Tengerentúli területek:   

  • „accras de morue”,   
  • „samoussa” (hússal, hallal vagy sajttal töltött tészta),   
  • „cari” (csípős hús- vagy halragu),   
  • „rougail” (kolbászos, paradicsomos csípős ragu),   
  • punch.

További információ a Francia Tengerentúli Területek gasztronómiájáról és látnivalóiról!

Érdemes ellátogatni a francia borvidékekre is!

Tarte Tatin karamellizált almatorta

Sok legenda kering a Tatin nővérek híres, fordított almatortájáról. Egy biztos, érdemes kisérletezni vele, mert a keserédes karemell-vajas tészta-svanykás alma ízének egyvelege igazán fenséges!20122571_-_atout_france_-_phovoir_0.jpg

Hozzávalók a vajas, omlós tésztához:

10 dkg hideg vaj

1 tojássárgája

18 dkg finomliszt

1 csipet só

1-2 evőkanál jéghideg víz


A töltelékhez:

75 dkg kemény húsú alma

10 dkg vaj

15-20 dkg kristálycukor, az alma fanyarságától függően

Elkészítés

A vajas tésztához a lisztet elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és 1 evőkanál vizet. Gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk, ha szükséges kevés vizet még adunk hozzá: könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Fóliába csomagolva 30-45 percig hűtőben pihentetjük. 

A karemellizált almaréteget kétféle módon is készíthetjük: 

1, Vastag falú sütőedényt használunk, a legjobb az egyenes falú rézserpenyő (esetleg teflon), melyet majd a sütőbe is betehetünk. Ebben az esetben beletesszük a vajat és a cukrot, két evőkanál vizet adunk hozzá, világos karamellt készítünk. Belerendezzük rózsa alakban szorosan a meghámozott, kimagozott almacikkeket. 15-20 percre kis lángon pároljuk. Ilyenkor az alma puhul és a nedvességtartalma "locsolja" a karamellt.

2, Ha nincs speciális sütőedényünk vagy rézserpenyőnk, akkor egy hagyományos serpenyőt használjunk, melyben a vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a cukrot és 1-2 kanál vizet. Folyamatos keverés mellett aranyszínűre karamellizáljuk. A karamellhez hozzáadjuk a felszeletelt almákat és kicsit megpároljuk együtt őket (kb. 15 percig). A karamellizált almát beleöntjük a sütőedényünk aljára, mely lehet egy magasabb pitetál vagy torta forma. 

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vastag körré. Nyújtófa segítségével fedjük be az almákat a tésztával. A széleit is nyomkodjuk bele a formába, hogy sütés közben az értékes aromák és a keletkező nedvesség is benne maradjon. 22-25 perc alatt süssük világosra.Még melegen fogjunk egy tányért, amelyet a tésztára illesztünk, majd gyors mozdulattal borítsuk ki a tortát. Melegen tálaljuk!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr246523651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása