He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Veszélyes az Orosz, Ukrán légtér? Igen!

2014.07.18. 04:32 guma

Esemény és vélemény saláta:

Maláj utasszállítót lőttek le Ukrajnában

  • Kelet-Ukrajnában, csütörtök kora este lezuhant egy Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó malajziai utasszállító, fedéltezén 295 emberrel.
  • Az áldozatok közül 80 gyermek. A roncsok és a holttestek tizenöt kilométeres körzetben szóródtak szét.
  • Kijev szerint a szeparatisták semmisítették meg a 10 kilométeres magasságban repülő gépet, a kelet-ukrán szakadárok az ukrán hadsereget vádolják.
  • Egy hangfelvétel tanúsága szerint a szeparatisták egy ukrán katonai szállítót akartak lelőni, tévedésből érte a találat a polgári gépet. A felvétel hitelességégét nem lehet megerősíteni.
  • Petro Porosenko ukrán elnök felvetette, hogy lehetővé kell venni külföldi erők bevonását a szeparatisták elleni harcokba.
  • Szinte minden légitársaság közölte: nem repülnek Kelet-Ukrajna fölé. Az ukrán légteret részlegesen lezártnak nyilvánította az Eurocontrol is.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök a tragédia kapcsán telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel.
  • Ukrajna szerint a szeparatisták ellehetetlenítik a történtek kivizsgálását. A kelet-ukrán fegyveresek a feketedobozt is megtalálták, de nem adják át a kijevi hatóságoknak, inkább Moszkvába küldenék.
  • Brit javaslatra pénteken, magyar idő szerint 16 órakor rendkívüli ülést tart az ENSZ BT.

A földbe csapódott egy malajziai utasszállító Ukrajnában az orosz határ közelében, a Kelet-Ukrajnában harcoló kijevi vezetés és az oroszbarát szeparatisták egymást vádolják a gép lelövésével. Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépen utazó 280 utas és 15 fős személyzet közül senki sem élte túl, és ukrán belügyi források szerint a becsapódás helyszínén is többen meghalhattak, így több mint 300 áldozat lehet.

Az ukrán miniszterelnök vizsgálatot indított. Nagy-Britannia az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezi. Az Eurocontrol, az európai légiügyi hatóság csütörtök este elrendelte a polgári légi közlekedés gépeire vonatkozó teljes ukrán légtérzárat.

Független vizsgálatot akar a magyar külügy

 A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) fontosnak tartja, hogy független nemzetközi testület vizsgálja ki a tragédiája körülményeit, és nevezze meg „ennek a gyáva és embertelen tettnek a felelőseit". Őszinte együttérzésükről biztosítják a tragédia 295 áldozatának hozzátartozóit.

A Reuters egyik tudósítója a magyar idő szerint hat óra után nem sokkal már a helyszínen volt, látta az égő roncsot és az áldozatok holttesteit nagyjából 50 km-re az orosz határtól. A gép becsapódásának helyszínétől 15 kilométerre is láttak szétszóródott roncsokat.

„Rasszipnaja faluból hívtak a rokonok, azt mondják, tucatnyi meztelen ázsiai holttest (kínai vagy vietnami) zuhant a falura”

- idéz az unian orosz közösségi oldalakról. „A holttestek a kórház környékére hullottak. Most szedik össze őket a katonák” – írták a szemtanúk.

Ki lőhette le a gépet?

Az Interfax szerint egy Buk föld-levegő rakétával lőhették le a gépet. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadójára a Facebook-oldalán azt állította, a gépet oroszbarát szeparatisták lőtték le.

 http://index.hu/kulfold/2014/07/17/lezuhant_egy_malajziai_utasszallito_ukrajnaban_az_orosz_hatar_kozeleben/

Lehallgatott beszélgetés: „A kozákjaink lelőttek egy gépet”

Miután csütörtökön az orosz-ukrán határon ismeretlenek lelőttek egy maláj személyszállító repülőt, megindult a felelősök keresése. Kijev az oroszbarát szeparatistákat vádolta, a szakadárok viszont azt állították, hogy nekik nincs is olyan fegyverzetük, amivel képesek lettek volna a gép lelövésére. Orosz forrásokban már olyan hírek is megjelentek, hogy a támadók valójában Vlagyimir Putyin magángépét akarták lelőni.

Ukrán forrásokból viszont csütörtök este egy olyan hangfelvétel került nyilvánosságra, amely állítólag a kelet-ukrajnai szakadárok közötti lehallgatott beszélgetést rögzítette. Az állítólagos oroszbarát szeparatisták Őrnagy és Görög néven szólítják egymást és a lelőtt polgári repülőgépről beszélnek.

– Ebben a pilanatban lőttek le egy gépet.

– Elmentek megkeresni. Úgy harminc perce történt.

– Őrnagy, hallgatom!

– Szóval, a mi csernuhinszkieink lelőttek egy gépet.

– Kicsodák?

– A csernuhinszki ellenőrző ponton lévő kozákok lelőttek egy gépet. A gép a levegőben szétszóródott a petropavlovszki bányák közelében. Megtaláltuk az első kétszázast [a beszélgetés angol leiratában arra utalnak, hogy a 200 egy katonai kód, a holttest megnevezésére.]

A beszélgetés több részből áll össze, egy másik részletben ez hallható:

– Na, Szása, mi van nálatok?

– Szóval, basszus, tuti, hogy polgári gép volt.

– Sok ember van ott?

– Kibaszottul. A roncsok egyenesen az udvarokba zuhantak.

– Milyen gép?

– Még nem tudom, a fő résznél még nem voltam, csak ott, ahová az első testek zuhantak. Fotelek, alkatrészek, emberek.

– Fegyver van?

– Semmi. Minden polgári. Gyógyszerek, törölközők, vécépapírok.

– Iratok vannak?

– Igen, egy indonéz diáké. A Tompson Egyetemről. Basszus.

Egy másik beszélgetés egy Kozicin nevű orosz tiszt és egy meg nem nevezett orosz fegyeres között zajlott:

Kozicin: - A Sznyezsnoje és Torez között lelőtt gépről kiderült, hogy polgári volt. Grabovo környékén zuhant le. Tengernyi holttest, nők, gyerekek. Most nézik a kozákok a helyszínt.

- A tévében azt mondják, talán AN-26-os gép volt, ukrán szállító gép, de az van ráírva, hogy Maláj Légitársaság. Hát az mit keresett ukrán területen?

Kozicin: Akkor tehát kémeket szállítottak. Fasznak kell röpködni, háború van.

http://index.hu/kulfold/2014/07/17/elfogott_hangfelvetel_a_kozakjaink_lottek_le_a_gepet/

Öt ok, hogy miért a szakadárok lőtték le a maláj gépet

Habár egyelőre nem lehet tudni, hogy a Malaysian Airlines MH17-es járatát ukrán vagy orosz felségterületről lőtték-e le, több jel arra utal, hogy az oroszbarát szakadárok keze van a modern európai történelem eddigi legszörnyűbb, 295 halálos áldozatot követelő merényletében – írja a Telegraph.

A brit lapban Shashank Joshi, a Royal United Services Institute (RUSI) nevű brit biztonságpolitikai think-thank kutatója szedte össze azt az öt okot, amiből leginkább erre lehet következtetni:

  1. Az oroszbarát, szeparatista erőknek nincsen saját repülőjük, ezért habár nem kizárt, elég valószínűtlen, hogy az ukrán hadsereg repülőgépeket próbáljon lelőni. 2001-ben ugyan Ukrajna véletlenül lelőtt egy orosz utasszállító gépet, de az a mostanitól teljesen eltérő körülmények között történt.
  2. Oroszország sokféleképpen nyújt katonai segítséget az oroszbarát felkelőknek, többek között tankokkal és más nehézfegyverek átadásával. Az orosz különleges erők több jelentés szerint a helyszínen is együttműködnek a szakadárokkal, ezért a fejlettebb katonai eszközök használatában is segíthettek nekik.
  3.  A szakadárok két hete foglalták el az A-1402-es katonai bázist, amely kifejezetten rakétavédelmi bázisként működött, ezért mozgatható Buk rakétaelhárító eszközökkel volt felszerelve. Ezek éppen alkalmasak arra, hogy lelőjenek egy 10 000 méter felett közlekedő gépet.
  4. Az intézet közösségi médiát figyelő munkatársa szerint éppen a gép lelövése előtt pár órával szúrtak ki egy oroszbarát katonai egységet egy Bukkal, Toreznél. Ez a falu közel van ahhoz a helyhez, ahol a gép lezuhant. Az AP egyik riportere is látott egy Bukot Sznyizsnénél, ami a Google Maps szerint 17 percre van onnan, ahol a katasztrófa történt, bár rakétákkal megrakodva ennél valamivel tovább tarthat eljutni oda.
  5. Csak az elmúlt négy napban két ukrán katonai repülőgépet lőttek le. Egyelőre nem világos, hogy ezeket földről indítható rakétákkal, vagy más repülőgépekkel szedték le. Az mindenesetre nagyon valószínűtlen, hogy az ukránok két saját repülőjüket lőjék le ennyire rövid időn belül. Jóval reálisabb, hogy vagy a szakadárok, vagy Oroszország keze van a dologban. Mindkét eshetőség nyugtalanító.

A cikk szerzője azt írja: bár logikailag nem kizárt, hogy merő véletlenből egy ukrán rakéta éppen akkor talált el egy civil gépet, amikor szakadárok ugyanilyen eszközöket használtak a térségben, de a jelek egyértelműen Moszkva irányába mutatnak. A kutató szerint ha bebizonyosodik, hogy a szakadárok álltak a merénylet mögött, az döntő fordulatot hozhat Európa Ukrajnával kapcsolatos politikájában.

http://index.hu/kulfold/2014/07/18/ot_ok_hogy_miert_a_szakadarok_lottek_le_a_malaj_gepet/

Szörnyű részletek a maláj gép katasztrófájáról

Ukrajnában a donyecki szakadárok egyik parancsnoka előbb eldicsekedett egy repülőgép lelövésével, majd igyekezett eltüntetni ennek nyomait. Amerika észlelhette a rakétaindítást. Cikkünket folyamatosan frissítjük a csütörtöki katasztrófa fejleményeivel. Megrázó képek!

Csütörtökön délután Ukrajnában, az orosz határ közelében lezuhant a Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata 295 emberrel a fedélzetén. Minden jel arra utal, hogy a polgári utasszállító gépet lelőtték. A Boeing-777-es Ukrajna szakadárok uralta donyecki régiójában zuhant le. A szeparatisták egyik parancsnoka el is dicsekedett a lelőtt géppel, majd igyekezett eltüntetni internetes bejegyzéseit erről.

Erről számoltunk be csütörtökön:

  • Az ukrán biztonsági szolgálat közölt egy lehallgatott beszélgetést, ami állításuk szerint arról szól, hogy egy szakadár az orosz hírszerzésnek számol be arról, hogy lelőtték a gépet.
  • Az ukrán belügyminisztérium tudomása szerint fosztogatók járnak a roncsok körül.
  • A szakadárok már tagadják, hogy rendelkeztek volna a gép lelövéséhez szükséges eszközökkel.
  • A légitársaságok elkerülik Ukrajna területét.
  • Nem kell látnia a célpontot annak, aki le akar lőni egy tíz kilométer magasan repülő gépet - mondta a biztonságpolitikai szakértő a Hír24 híradójában.
  • Pénteki fejlemények (folyamatosan frissítjük):

    17.50

    Megérkeztek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői és szakértői Kelet-Ukrajnába, arra a helyszínre, ahol lezuhant a maláj utasszállító gép. "Mintegy harmincan érkeztek a helyszínre helikopterrel" - mondta el az EBESZ egyik szóvivője. Egyben közölte: az EBESZ, Oroszország és Ukrajna diplomatáiból álló "kontaktcsoport" már összeült, s egy videokonferencia keretében a kelet-ukrajnai szakadár vezetőkkel is tárgyalt. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint az EBESZ szakértőket rövid egyeztetés után odaengedte a szétszóródott roncsokhoz a szakadárok egy csoportja. "Nem vagyunk nyomozók. Azért jöttünk, hogy biztosítsuk a helyszínt és az áldozatok holttestének a lehető leghumánusabb módon történő kezelését" - mondta el Alexander Hug, az EBESZ-csoport egyik tagja a szakadároknak.

    17.43

    Gyertyás virrasztást tartanak a maláj utasszállító áldozatainak emlékére a malajziai Petalingban.

     
    Fotó: MTI/EPA 

    17.35

    Miközben Ukrajnában a roncsokat gyűjtik össze, New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén zajlik a diplomáciai csata. "Teljes mértékben az ukrán kormányt hibáztatjuk" – mondta Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet. Hozzátette, hogy „a kijevi kormány úgy döntött, kiirtja a másként gondolkodókat". Samantha Power amerikai nagykövet nem sokkal ezelőtt így fogalmazott: „Oroszország befejezheti ezt a háborút. Oroszországnak be kell fejeznie ezt a háborút". Power felszólalásában azt is elmondta, hogy a repülőgépét valószínűleg egy föld-levegő rakétával lőtték le, amelyet minden valószínűség szerint egy kelet-ukrajnai, a szakadárok által ellenőrzött területről indítottak. Hozzátette: az SA-11 föld-levegő rakétarendszer technikai összetettsége miatt nem zárhatják ki azt, hogy működtetésében technikai segítséget nyújtottak az oroszok.

    17.20

    Mintegy száz AIDS-szakértő, vakációzni induló hétköznapi családok, egy virágárus pár, ismert étteremtulajdonosok és egy szenátor - valamennyien életüket vesztették sokakkal együtt a maláj légitársaság MH17-es járatának ukrajnai katasztrófájában. Itt elolvashatja, kiket gyászol a világ.

    17.15

    Magyarország kész bármilyen módon segíteni a malajziai légitársaság lezuhant utasszállítójával kapcsolatos hiteles és független nemzetközi vizsgálatot - írta Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter holland kollégájának, Frans Timmermansnak címzett pénteki levelében.

    17.10

    Aktív volt több ukrán légvédelmi rendszer is a maláj utasszállító katasztrófája idején a kelet-ukrajnai térségben - közölte az orosz védelmi tárca pénteken. "Az orosz rádióműszaki egységek a szerencsétlenség napján, csütörtökön bemérték a Buk-M1-es légvédelmi rakéták irányítására szolgáló Kupol radarállomás működését mintegy 30 kilométerre a kelet-ukrajnai Donyecktől" - tájékoztatott a minisztérium sajtószolgálata. A város nem messze található az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg összecsapásainak térségében történt szerencsétlenség helyszínétől.

    16.50

    Áder János köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét a holland és a malajziai uralkodónak. A Vilmos Sándor holland királynak címzett táviratban azt írta: mélységes megdöbbenéssel és szomorúsággal értesült a malajziai légitársaság MH17-es járatának lezuhanásáról, amely sok ártatlan civil életét követelte. Az államfő részvétét fejezte ki az uralkodónak és Hollandia népének, egyúttal együttérzéséről és szolidaritásáról biztosította az áldozatok családját. Áder János hangsúlyozta: Magyarország kész bármilyen lehetséges módon segíteni a tragédia hiteles és független nemzetközi vizsgálatát. Az Ibni al-Marhum Tuanku Abdul Halim államfőnek, Malajzia legfőbb uralkodójának küldött táviratban a köztársasági elnök szintén részvétét fejezte ki a királynak és Malajzia népének, az áldozatok családjának.

    16.37

    Közben tanácskozott az ENSZ. A Biztonsági Tanács teljes, alapos és független nemzetközi vizsgálatot szorgalmazott. A BT egyhangúan elfogadott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy minden résztvevő félnek biztosítania kell a vizsgálatot végző tisztségviselők számára a 298 halálos áldozatot követelő katasztrófa helyszínének megközelítését.

    A szervezet megerősítette, hogy 80 gyerek utazott a gépen, amelynek lelövését a Biztonsági Tanács „erősen elítélte". A tagok felszólították Ukrajnát, hogy biztosítsa a polgárok védelmét. A BT ülése egyperces néma csönddel kezdődött New Yorkban. 

    16.30

    A szakadárok lőtték le a gépet – ez az amerikai hírszerzés előzetes értékelése, amely szerint a kelet-ukrajnai szakadárok által kilőtt rakéta találta el a csütörtökön lezuhant maláj utasszállítót - jelentette az MTI a The Washington Post információja alapján.

    16.20

    Egy holland biciklista a Malaysia Airlines mindkét gépének katasztrófáját megúszta. Majdnem az utasok között volt az eltűnt 370-es utasszállítón, az Ukrajnában lezuhant 17-es járatra szóló jegyét pedig az utolsó pillanatban módosította. Maarten de Jonge, holland profi kerékpáros az utolsó pillanatban módosította a repülőjegyét, amely az Ukrajnában lelőtt, Kuala Lumpurba tartó gépre szólt volna. A sportoló rejtélyesen csak azt írta ki a Twitterre, miután értesült a hírről, hogy "Ha ma elrepültem volna, akkor..." De Jonge azonban idén majdnem rajta volt a Malaysia Airlines 370-es járatán is, amely még márciusban tűnt el az Indiai-óceán felett – írja a német Spiegel cikke alapján a hvg.hu.

    15.55

    A BBC megszólaltatott néhány szem- és fültanút, akik Rozsypnében élnek. Ez az az a Donyeck megyei város, amelynek környékére szóródtak a lelőtt gép roncsai. Az egyik lakos azt mondta: „Robbanásszerű hangot hallottunk, azt hittük, bombáznak minket. Kifutottunk, és láttuk, hogy a repülő egyik darabja a házunkra zuhan. Néhány darab az udvarunkban landolt" – mesélte Alla, aki papírokat, sőt bankkártya maradványokat is talált háza környékén.

    Egy másik lakos így nyilatkozott: „Délután 5 óra körül lehetett. Nagyon hangos gépmorajt hallottam, aztán egy robbanást vagy csapkodásfélét. Aztán embereket láttam az égből hullani. Egyenesen a felhők közül bukkantak elő. Aztán megpillantottam a repülőgép törzsét, ami 50 méterre landolt".


    Fotó: MTI/AP 

     

    15.30

    A kelet-ukrajnai szakadárok vezetője azt állítja, hogy nincs náluk a maláj gép egyik adatrögzítő doboza sem, holott korábban egy katonai parancsnokuk éppen az ellenkezőjét állította. Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnöke közölte pénteken, hogy a szakadárok egyetlen fekete dobozt sem találtak a tragédia helyszínén. "Reméljük, hogy a szakértők megtalálják őket, és összeáll a kép arról, hogy mi történt" - idézi Borodaj szavait az MTI. Néhány órával Borodaj tájékoztatása előtt azonban Ihor Sztrelkov, az oroszbarát szakadárok parancsnokának egyik névtelenül nyilatkozó helyettese azt mondta, hogy a Boeing-777-es 12 adatrögzítő berendezéséből nyolcat megtaláltak a tragédia helyszínén. Hozzátette: Sztrelkov még mindig mérlegeli, hogy engedélyezze-e egy nemzetközi vizsgálóbizottság tagjainak bejutását a tragédia - széles területet felölelő - helyszínére.

    Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyanakkor leszögezte, hogy a kijevi állításokkal ellentétben Oroszországnak nem áll szándékában átvenni a fekete dobozokat. Mint mondta a Rosszija 24 tévécsatornának nyilatkozva: az adatrögzítő berendezések elemzése a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) dolga, és Oroszország nem kívánja megsérteni az ilyen helyzetekre vonatkozó nemzetközi szabályokat. "Azt akarjuk, hogy nemzetközi szakértők menjenek mihamarabb a katasztrófa helyszínére, hogy elvigyék onnan a fekete dobozokat" - mondta Lavrov.

    15.15

    A maláj légitársaság módosította az utaslistát. Ez alapján nem 173, hanem 189 holland volt a gépen. Rajtuk kívül 44 malajziai, 27 ausztrál, 12 indonéz, 9 egyesült királyságbeli, 4 belga, 3 fülöp-szigeteki, egy kanadai és egy új-zélandi állampolgár utazott a szerencsétlenül járt repülőn. Négy utasnak még nem sikerült kideríteni az állampolgárságát - írja a BBC. 

    14.42

    Az utasszállító repülőgépének darabjai hevernek a Donyeck megyei Rozsypnében

     
    Fotó: MTI/AP 

    14.35

    Angela Merkel berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: "nagyon-nagyon sok jel" utal arra, hogy a malajziai utasszállító repülőgépet lelőtték. A tragédia vizsgálatát a "lehető leggyorsabban" el kell kezdeni, amihez elengedhetetlen a fegyvernyugvás a térségben - tette hozzá. Az eset nem változtat azon, hogy az ukrajnai válság "politikai-diplomáciai rendezésének nincs értelmes alternatívája", ezért továbbra is párbeszédre kell törekedni Moszkvával - emelte ki az MTI szerint a kancellár. Arra a kérdésre, hogy a malajziai utasszállítóval történtek miatt szükséges-e az Oroszország elleni szankciók további szigorítása, azt mondta, hogy túl korai ilyesmiről beszélni, hiszen először a tényeket kell feltárni.

    14.30

    A légiforgalmi korlátozások miatt mintegy 5 százalékkal nőhet az átrepülő légi forgalom Magyarország magaslégterében az ukrán légtérzár miatt – így kalkulál a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. A szolgálat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az emberi erőforrásokat és műszaki-technológiát tekintve is felkészült arra, hogy egy ilyen mértékű forgalomnövekedést kezelni tudjon, ha annak kedvezőtlen időbeli eloszlása nem okoz rendkívüli terheléssel járó, átmeneti helyzeteket.

    14.25

    Az orosz külügyminiszter is megszólalt. Szergej Lavrov arra figyelmeztetett, hogy országa visszavág, amennyiben Ukrajna területéről szándékosan lövik. Meg kell semmisíteni az ukrajnai tűzfészkeket, ha azokról szándékosan lövik Oroszország területét, de egyelőre vagy a hozzá nem értés miatt történtek ilyesmik, vagy véletlen esetekről van szó - közölte a külügyminiszter a Rosszija 24 állami televízióban sugárzott interjúban.

    14.20

    A maláj gép megtámadása emberiesség elleni nemzetközi bűntett. Az oroszok által támogatott terrorsitáknak a bíróságon kell felelniük tettükért. A kormány eltökélt a gyors kivizsgálás indításában - ezt a rövid üzenetet tette közzé nemrég a Twitteren Jacenyuk ukrán miniszterelnök. 

    13.57

    Arszen Avakov ukrán védelmi miniszter közölte: pénteken reggel egy BUK légvédelmi rakétarendszert szállító járművet vettek észre, ami az orosz határ felé haladt - írja a KyivPost.

    13.46

    Lebuktak a légitársaságok. A katasztrófa után többen azt nyilatkozták, hogy hónapok óta elkerülik Kelet-Ukrajnát, ehhez képest egy internetező a repülési radarok képe alapján rábukkant, hogy még tegnap, a katasztrófa előtt is haladtak arra gépeik. A finn légitársaság elnézést kért korábbi, valótlan nyilatkozatáért – tudósít a Mirror

    13.41

    „Nemsokára otthon leszek” – írta az egyik pilóta a feleségének felszállás előtt. Wan Amran Wan Hussin, aki huszonöt éve dolgozott a légitársaságnál, egy tíz és egy nyolc éves gyermeket hagyott hátra. Szeptemberben lett volna ötven éves – írja a Wall Street Journal

    13.36

    Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a Hír24-nek elmondta, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy egyszerűen eltévesztették a gépet a szakadárok, katonai szállítónak hitték. Olvassa el vele készült beszélgetésünket »

    13.29

    Hollandia gyászol, a világ megdöbbent. Az emberek virágokat visznek az amszterdami Schiphol repülőtérhez - tudósított twitterén Ben Rossington, a Mirror újságírója.

    13.25

    A szeparatisták korábban ezt a képet tették közzé az általuk zsákmányolt BUK légvédelmi rakétákról:

    Továbbra sincsenek pontos információk, de feltételezhető, hogy akár ezzel lőtték le a maláj utasszállítót.

    13.20

    Az ukrán parlament emberi jogi bizottságának elnöke, Valerija Lutkovszka elmondta, hogy a lelőtt gépen nyolcvan gyermek utazott. „Fájdalmas elfogadni és még nehezebb megérteni ártatlan emberek százainak halálát, köztük nyolcvan gyermekét. Az úgynevezett donyecki és luhanszki népi köztársaságok emberi lénynek nem nevezhető vezetői, akik ukrán gyermekeket használtak emberi pajzsként, most az egész világ gyermekeire emelték véres kezüket” – idézte szavait az Interfax ukrán hírügynökség.

    13.15

    Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint elengedhetetlen, hogy tűzszüneti megállapodás szülessen Ukrajna és a keleti szeparatisták között – írja a Wall Street Journal. A miniszter kritizálta Kijevet amiatt, hogy terrorcselekménynek minősítette a történteket. Szerinte még korai ilyen következtetéseket levonni.

    13.10

    A genfi egyezmény szerint háborús bűncselekmény lehet a maláj utasszállító lelövése – mondta a Mirrornak James Summers, a Lancaster Egyetem Nemzetközi Jogi Intézetének igazgatója. Malajzia nemzetközi bíróság előtt kezdeményezheti azok felelősségre vonását, akik lelőtték a gépet, illetve akik a rakétákat biztosították ehhez – mondta. Ukrajnának és Oroszországnak is kötelessége megbüntetni a felelősöket – tette hozzá 

    12.56

    Messze nem a maláj légitársaság gépe volt az egyetlen, ami a szakadárok által uralt Kelet-Ukrajna felett haladt el. Csak ezen a héten 825 járat közlekedett a régióban, európai és ázsiai légitársaságok gépei egyaránt - írja a Medium.com. Egy térképet is készítettek, amin látszik a teljes légiforgalom. Azt írják, Kelet-Ukrajna felett azért látszik üres rész, mert a háborús konfliktus miatt ott jelenleg nem működnek a radarok, de jól látszik, ahogy a vonalak a kihagyott rész után folytatódnak.

    12.49

    Egy ausztrál nő az idei két maláj légikatasztrófában két rokonát vesztette el – tudósít az AP hírügynökség. Testvére az áprilisban az Indiai-óceán felett eltűnt Malaysia Airlines-gépen utazott, most pedig mostohalánya ült ugyanennek a légitársaságnak az Ukrajna felett lelőtt gépén. A nő másik testvére azt mondta, a család számára felfoghatatlan a kettős tragédia. A légitársaságot nem hibáztatják, „senki nem tudta volna előtte elképzelni, hogy ez megtörténhet” – mondta a testvér.

    12.39

    Willem Witteveen, a holland szenátus 52 éves munkáspárti képviselője is életét vesztette a maláj gép katasztrófájában – tudósít a Wall Street Journal

    12.37

    Ukrajna magyarországi nagykövetsége az ország és az egész világ tragédiájának nevezte a maláj gép katasztrófáját. Porosenko elnök azonnali intézkedéseket tett egy állami bizottság felállítására nemzetközi szervezetek bevonásával – közölték. Az esetet terrorista merényletnek nevezték. Azt írják, a roncsok olyan területen vannak, amit fegyveres terrorista csoportok ellenőriznek, akiket Oroszország támogat. Az ukrán külügyminisztérium operatív törzset állított fel, ami folyamatosan fogadja az elhunytak hozzátartozóinak megkeresését és koordinál az Ukrajnába akkreditált diplomáciai kirendeltségekkel. A külügyminisztérium biztosítja az áldozatok hozzátartozóinak sürgősségi vízumkiállítását, akár a kijevi Boriszpol repülőtéren is érkezés után.

    A követség kiemelte, hogy a terroristaellenes műveletek megkezdése óta az ukrán fegyveres erők nem használtak légvédelmi rakétarendszert és az ukrán légierő egyetlen vadászgépe sem tartózkodott a katasztrófa idején a levegőben. Az ukrán biztonsági szolgálat által közölt hangfelvételekre, melyen a szakadárok lehallgatott beszélgetései hallhatóak, az ukrán követség megdönthetetlen bizonyítékként hivatkozik. Azt írják, hogy a rendkívüli helyzet nem belpolitikai események következménye, hanem – Oroszország részéről – állami terrorizmusról beszélhetünk, ami az egész világot fenyegeti.

  • folytatás: http://www.hir24.hu/kulfold/2014/07/18/a-szakadarok-dicsekedtek-a-lelott-malaj-geppel/

Maláj gép – őket gyászolja a világ

Mintegy száz AIDS-szakértő, vakációzni induló hétköznapi családok, egy virágárus pár, ismert étteremtulajdonosok és egy szenátor - valamennyien életüket vesztették sokakkal együtt a maláj légitársaság MH17-es járatának ukrajnai katasztrófájában.

Dzsungeltúrára készült a négyfős család

"A bátyám és a legjobb barátom volt" – mondta el az AFP francia hírügynökségnek a 63 éves Sander Essers, aki 66 éves bátyját, Petert, 60 éves sógornőjét, Jolette-et, valamint 20 éves unokahúgát, Emmát és 17 éves unokaöccsét, Valentijnt veszítette el.

Jolette neves pszichológus volt, Peter a távközlési iparban futott be karriert: "annyi terve volt, ott a hajója a kikötőben, és világot akart látni" – mondta el bátyjáról Sander Essers.

Jolette arcképe bejárta a világot csütörtök este, amikor a gép roncsai között megtalálták az útlevélképét és feltették az internetre. Peter és Jolette, két gyermekével Hága elegáns negyedében lévő házában lakott. Az életteli és kalandvágyó Emma orvosnak tanult, a gimnazista Valentijn labdarúgásban és teniszben ért el eredményeket.

Az Essers-család barátokkal együtt Borneóra tartott egy háromhetes dzsungeltúrára.

AIDS- konferenciára tartó kutatók

A gépen utazott mintegy száz AIDS-szakértő is, akik a kétévente megrendezett, vasárnap kezdődő AIDS-világkonferenciára tartottak az ausztráliai Melbourne-be. Közöttük volt az 59 éves Joep Lange holland kutató, a Nemzetközi AIDS Társaság (IAS) volt elnöke és Glenn Thomas, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 49 éves brit szóvivője is.

"Az AIDS elleni harc volt az élete" – mondta Jaap Goudsmit, Joep Lange régi barátja és kollegája. "Együttérző ember volt, valósággal betege volt annak, hogy fiatal emberek belehalnak ebbe az őrült betegségbe" - tette hozzá.

Joep Lange ötgyermekes családapa volt, és felesége társaságában utazott. "Hatalmas veszteség érte az AIDS elleni küzdelmet, Hollandiát és engem is" – tette hozzá Jaap Goudsmit.

Virágok a kijevi holland követség előtt
Fotó: Europress Fotóügynökség

Szörnyű valóság lett a viccből

A 33 éves Cor Schilder és a 30 éves Neetlje Tol virágárus története szintén bejárta csütörtök este a világot. A beszálláskor Cor lefényképezte a repülőgépet, a képet a következő szöveggel tette ki a Facebookra: "Arra az esetre, ha eltűnne: így nézett ki." A Malaysian Airlines járatának márciusban az Indiai-óceánban történt eltűnésén ironizálva Cor nem sejthette, milyen tragikus sors vár ugyannak a légitársaságnak szintén Boeing-777 típusú gépére.

Az Amszterdamtól mintegy 15 kilométerre fekvő Volendamban lakó Cor néhány napja idilli tengerparti fotókat tett ki a közösségi hálóra "még egy kicsit várni kell" kísérőszöveggel.

Melegszívű étteremtulajdonosok

Az 54 éves Jenny Loh, két neves rotterdami kínai étterem tulajdonosa az édesanyjával és 60 éves férjével, Shun Po Fan mesterszakáccsal utazott a gépen. Egyetlen fiuk, Kevin csütörtök este fogadta a család megmaradt tagjait az egyik étteremben, a Dim Dailyben. "Erősnek kell lennem a családom érdekében" – idézte a férfit az Algemeen Dagblad című napilap.

A melegszívűként ismert Jenny Loh és férje, Shun Po Fan több évtizede éltek Hollandiában. Éttermeiket nagyra értékelték a gasztronómiai kritikusok.

Gyerekselfie indulás előtt

Jeroen Wals, felesége, Nicole és négy gyermekük, Jinte, Brett, Amel és Solenn szintén életét vesztette. Az Algemeen Dagblad című napilap a szomszédok elmondás alapján intelligens, keményen dolgozó családként jellemezte őket. A család legkisebb gyermeke, a kilencéves Solenn "olyan okos kislány volt, hogy egy évvel előbbre léphetett az iskolában". A 15 éves Jinte egy órával a beszállás előtt írta a következő Twitter-üzenetet: "alig egy óra múlva a Malajziába tartó gépen ülök". Fivére, Brett, egy selfie-t tett ki a közösségi hálókra röviddel az indulás előtt.

A holland Munkáspárt (PvdA) egyik szenátora szintén meghalt a szerencsétlenségben – közölte a holland szenátus.

A Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépe csütörtökön zuhant le eddig tisztázatlan körülmények között a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, a 283 utas és a 15 fős legénység életét vesztette. 80 gyerek utazott a gépen. A katasztrófa másnapján történtekről folyamatosan frissülő cikkünkben olvashat.

http://www.hir24.hu/kulfold/2014/07/18/malaj-gep-oket-gyaszolja-a-vilag/

vagy olvasd a nemzetközi vízhangot itt:

http://index.hu/kulfold/2014/07/18/malaj/:

 

14 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr826518205

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.07.18. 17:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.19. 08:24:38

Az egyetlen hibás az ukrán kormány, mely presztízsokokból nem zárta le a polgári repülés cáljaira a légteret egy háborús övezet felett.

guma 2014.07.19. 10:48:49

@maxval, a gondolkodó birca: szerintem meg hibás aki lövöldözik repülőkre Európa határán (is)...

és kicsit sem érdekel melyik hülye merte ezt megtenni.
kapják el és viselje a következményeit tettének - presztízs okokból is!

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.19. 10:53:29

@guma:

Ez nem fog menni. Amerika közeli szövetségese az új ukrán vezetés.

guma 2014.07.19. 17:02:03

@maxval, a gondolkodó birca: szerinted, az amcsik nem engednek a roncs közelébe?

mert a légtér le volt zárva:

A térség légterét július 14-én lezárták, de csak a 32 ezer láb alatti repülési magasságok használatát tiltották meg, egyetlen hónapra. A maláj gép eddigi ismereteink szerint 33 ezer láb magasan, tehát teljesen szabályosan repült. Érvényes és jóváhagyott repülési terve volt, és folyamatosan kapcsolatot tartott az ukrán légiirányítással.

A polgári légiirányítás radarrendszerei ezzel szemben a repülőgépek válaszjeladóinak adatai alapján követik a légiforgalmat. Ekkor a repülőgép jeladója, észlelve a repülőgépet érő radarsugarat, „megmondja, hogy ki ő" és milyen magasan repül, milyen irányba, illetve mekkora sebességgel. Ezeket azonban a BUK-rendszer alapesetben nem észleli. Ha nincs kapcsolata az ukrán polgári légiirányítási rendszerrel, nem kapja meg a működési körzetében tartózkodó repülőgépek adatait sem.
.......

„A maláj 777-es könnyű célpont volt. Egyenletesen mozgott, kitérő manővert nem végzett, védekező elektronikus önvédelmi rendszere, amely megzavarhatta volna a rakéta célravezetését, nem volt."
A kilőtt rakéta repeszei árulkodóak lehetnek ...

Achmed, a hitetlen 2014.07.19. 17:09:00

@maxval, a gondolkodó birca: látom a Fidesz-központban megvolt az eligazítás. Putyin segge arra van, háromra nyalás. Egy-két-há, egy-két-há, egy-két-há...

Egy gondolkodni képtelen, agyatlan, elvtelen, orbánseggnyaló barom vagy, bazmeg! Remélem legalább megfizenek azért, hogy orbán és putyin szarát eszed.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.19. 17:45:17

@Achmed, a hitetlen:

Magadból indulsz ki. Attól, hogy te pártkatona vagy, az még nem jelenti, hogy mindenki más is az.

guma 2014.07.19. 18:58:52

@maxval, a gondolkodó birca:

még Tesla se vette át a Nobel díjat, pedig ő valamivel több tényt tudott mint te...

tényeket nem tudok, csak a szakértők szövegét az ukrán gépek lelövése után kialakult helyzetről...

Achmed, a hitetlen 2014.07.19. 22:40:37

@maxval, a gondolkodó birca: esetleg ha valami forrással is alátámasztanád... ja, bocs, a fidesz székházban mondták, tehát igaz.
És mi alapján azonosítottál be pártkatonának, hülyegyerek? Hogy nem bégetek együtt a bircamenettel?

@guma: bocsi a hangnemért, ez a barom egy ideje idegesít, jól esik elküldeni az anyjába :D

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.19. 22:54:28

@Achmed, a hitetlen:

Maradjunk annyiban, hogy hülye vagy. Buta balliba pártkatonaként képtelen lennél agyilag feldolgozni részletes válaszomat, így eltekintenék ettől.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.19. 22:56:07

@guma:

Repülhettek a térségben polgári gépek? Igen. Tehát a légtér nem volt lezárva.

Achmed, a hitetlen 2014.07.19. 23:16:00

@maxval, a gondolkodó birca: sajtóértesülések szerint 32 ezer láb magasságig le volt zárva te elmebeteg. A gép 33 ezer láb magasan repült. Egyébként a maláj légitársaságnak a márciusi gépeltűnés óta nem ment jól, valószínűleg spórolási okokból választották ezt a rövidebb utat, nem akartak kerülni a Fekete-tenger felé. Most pedig valószínűleg csődbe is mennek.

Oszt mitől lennék én ballib pártkatona, magyarázd már el! Orbánt ugyanannyira rühellem, mint az összes többi selejtes agybeteg pszichopata maffiózót, aki politikusnak nevezi magát. Semmi különbség nincs közöttük, ugyanolyan hazaáruló bűnöző az összes. Te meg ezeknek tapsolsz, gratulálok hozzá.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.20. 08:01:57

@Achmed, a hitetlen:

Mivel a légvédelmi rakéta 25 km magasságig képes elmenni, így a 10 km-ig "lezárt" légtér nem lezárt légtér. Kijev alig várta, hogy hiba történjen. Sőt, nem kizárt, hogy ők lőttek magukat kelet-ukrán szabadságharcosnak álcázva.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.20. 08:03:30

@Achmed, a hitetlen:

Most már hiába magyarázkodsz, már késő.

A fidesznyik pártkatona szerint: ellenvélemény = balliba pártkatona.

Nálatok, balliba pártkatonáknál meg ugyanez megy fordítva.
süti beállítások módosítása