Francia, elzászi fűszeres kenyér - pain d'épice
Az első fűszeres kenyeret már a római korban elkészítették. Az ünnepi időszak jellegzetes süteménye, melyet igen könnyű elkészíteni!
Formabontó módon most karácsonyi ünnepi sütemény receptjét posztólom, mert kirándulások, túrák energiabombájának is kiválóan megfelel. Könnyű elkészíteni és a szendvics mellé édeségnek csomagolni is egyszerű ép úgy mint a gyümölcskenyeret.
Elzászi fűszerek
Elzászban sok jellegzetes fűszert használnak az ünnepekkor, mely hamisítatlan ízt adnak a mézeskalácsnak vagy a forralt bornak. Néhány aprósüteményt vagy fűszert dekoráció gyanánt is használnak, melynek illata belengi a lakást. Az elzászi ünnepek elhagyhatatlan ízei: ánizs, fahéj, kömény, mák, szegfűszeg, szerecsendió. Édes vagy sós ízre vágynak, az elzászi ínyencek számos finomság közül választhatnak: ánizsos aprósütemény, springerle keksz, mézeskalács, savanyú káposzta, elzászi flammeckueche, nokedli és még sok más finomság!
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 150 g vaj
- 1 evőkanál sütőpor
- 180 g cukor
- 1 marék tört dió vagy mogyoró
- 1 tojás
- 2 dl tej
- 2 evőkanál méz
- 1 kiskanál gyömbér
- 1 kiskanál fahéj, 1 kiskanál őrőlt szerecsendió és szegfűszeg
- 1 kiskanál szódabikarbóna
Keverjük el egy tálban a lisztet, a sütőport, a cukrot, a fűszereket és a diót/mogyorót. Egy másik tálban keverjük ki a vajat, a felmelegített tejet és a mézet. Ezt hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a tojást. Keverjük jól el, majd öntsük hozzű a lisztes-fűszeres keverékhez. Kivajazott őzgerinc formában 30 perc alatt süssük készre tűpróbáig.