He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Ki hazudik? - hír, vélemény gyűjtemény Paksról is!

2014.03.14. 06:15 guma

MNB közleménye 2014. 03.13.-án (a 12.-i könyvbemutató, a "tényeket ismertető kiadvány" által kavart botrány után!): „Wiedermann Helga gazdasági regényében egy fikciót ír le, természetesen az NGM-et vezető miniszter nem tájékoztathatta a befektetőket arról, hogy Magyarország az IMF-hez fordul, hanem több lehetőség között ezt is, mint követhető utat jelölte meg"

videó: http://mno.hu/gazdasag/igy-kell-targyalni-az-imf-fel-1215392

„Bátorság” – súgta oda Matolcsy Györgynek Orbán Viktor, mielőtt beléptek arra a sajtótájékoztatóra, ahol a miniszterelnök Magyarország történelmének eddigi legkevesebb miniszterével felálló kormányát mutatta be.

Ezzel a mondattal indítja most megjelent, Sakk és póker c. könyvét Wiedermann Helga, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2010 és 2013 közötti kabinetfőnöke –, aki főnökét a jegybankba is követte titkárságvezetőként. A könyv azt ígéri, hogy bepillantást enged a Magyarország elleni pénzügyi támadás részleteibe, és feltárja a második Orbán-kormány gazdasági szabadságharcának belső világát is.

Mindezek tükrében tűkön ülve vártuk a pénzügyi nyalánkságokat, kikacsintásokat. amelyen bemutatták az értelem ellen folytatott szabadságharcuk 1) krónikáját (© Matolcsy György, 2014. március 11.), 2) fikcióját (© Matolcsy György, 2014. március 13.).

A bemutatón vagy "demonstráción" nem csak Matolcsy jelent meg személyesen, de Orbán Viktor kormányfő is, és a Monetáris Tanács több tagja. A könyvbemutatón Matolcsy azt közölte: azt ünnepeljük, hogy „volt valaki, aki megírta az elmúlt évek történetét”. A jegybankelnök elmondása szerint a kormányfő felkérésére született a könyv, aki arra biztatta Matolcsyt és kabinetfőnökét, hogy legyen bátorságuk meg is írni a történetet.

Wiedermann Helga és Orbán Viktor - Kovács Attila / MTI

A „Sakk és póker” című könyv legelképesztőbb sztorijára az Index.hu bukkant, innen szemezgetek:

Matolcsy szivárogtatott a Goldman Sachsnak

Egyszerűen elkotyogta a titkot a Goldmannak

Majd utána Matolcsy elment egy korábban megbeszélt ebédre a Goldman Sachs három bankárával, egy NGM-hez közeli, Michelin-csillagos étterembe. És itt átadjuk a szót Wiedermannak:

"A kulináris élvezetet ígérő étlap és egy mosolygós miniszter kimondottan kellemes ebédet jósolt. Az ételek megrendelése után azonban Matolcsy csak úgy mellékesen megjegyezte, aznap reggel 8 órakor tájékoztatta az IMF-delegációt arról, hogy Magyarország tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal. És hogy erről a döntésről tájékoztassuk a Nemzetközi Valutaaalapot és az Európai Uniót, már el is küldtük a levelet Brüsszelbe és Washingtonba.

A beszélgetőpartnerek kezében megállt a vajazókés. Egyikük a mosdót keresve azonnal felállt. Nem tudni, hány telefont eresztett meg, de amikor visszajött, igen gyorsra fogták az ebédet. A szokásos másfél óra helyett 40-50 perc alatt az összes fogással végeztek.

A történtek után Matolcsy egészen biztos volt abban, hogy minden korábbi híresztelés igaz: a nagy nemzetközi befektető csoportok életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen."

................................

Ha megnézzük az aznapi forint euró árfolyamot, valami ilyesmi történhetett. November 17-én hiába estek a környező országok devizái, és hiába terjedt a piacon a közelgő leminősítés híre, aminek tovább kellett volna gyengítenie az árfolyamot, valakik elég komolyan bevásároltak forintból már nagyjából fél kettőtől.

A hivatalos, délután négyes bejelentéskor pedig szinte percek alatt 4 forintott erősödött az euróhoz képest a forint.

teletrader

Kérdéses, hogy milyen következménye lehet annak, amikor egy miniszter egy igen bizalmas információt egy kiválasztott befektetési banknak a bejelentés előtt kifecseg. Az is felmerül, hogy Matolcsy munkaszerződésében is elvárható lenne egy olyan kitétel, hogy állami titkokat lehetőleg ne adjon ki egyetlen ismerős piaci szereplőnek se.

Más: Lázár János sem a teljes igazságot mondta el Paks ügyében?

 

Megvan a pénz a paksi atomerőmű bővítésére

Megvan a pénz a paksi atomerőmű bővítésére

Sikerült megállapodnia szerdán Magyarországnak Oroszországgal a paksi atomerőmű-beruházás pénzügyi szerződésének részletkérdéseiről – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Varga Mihály közölte: a szerződést néhány napon belül alá tudják írni.

http://mno.hu/belfold_archiv/megallapodtak-a-paksi-bovites-finanszirozasarol-1209421Fotó:

Némethné szerint 13 százalékkal olcsóbb lesz az áram a paksi bővítéssel

A számítások szerint 13 százalékkal csökkenthető lesz a villamos energia ára, ha megvalósul a kapacitásbővítés, azaz megépül a tervezett két atomerőművi blokk Pakson. Ez a gazdaságélénkítést, a befektetők vonzását segíti – mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Pakson.

http://hvg.hu/gazdasag/20140224_Nemethne_szerint_13_szazalekkal_olcsobb_a

Fidesz: a paksi bővítés a hosszú távú rezsicsökkentéshez szükséges

A Gyurcsány-koalíció jelenleg is kórusban hazudik - így reagált a nagyobbik kormánypárt szerdán közleményben arra, hogy a baloldali összefogás szerint a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodás évtizedekre devizaadóst csinál minden magyarból, és eladja az ország függetlenségét.

http://hvg.hu/itthon/20140219_Fidesz_a_paksi_bovites_a_hosszu_tavu_rezs

Viharos előszele volt a titkos paksi üzletnek

Az Orbán-kormány a legnagyobb titokban hozta össze a megállapodást az oroszokkal a paksi atomerőmű bővítéséről, de a hatalmas beruházásért évek óta ment a nyomulás a háttérben. Utólag sok mindent megvilágítanak a WikiLeaks-iratok. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin január 14-én írta alá a szerződést a paksi bővítésről

Forrás: AFP/Yuri Kochetkov

 http://www.origo.hu/itthon/20140122-a-paksi-atomeromu-bovitese-a-wikileaks-altal-kiszivarogtatott-amerikai-taviratokban.html

Kiderültek a részletek a paksi hitelszerződésről!

Az orosz kormány elfogadta a Magyarországnak nyújtandó paksi hitel feltételeit. Olyan részletek is kiderültek, melyeket eddig nem árult el a magyar kormány. A szerződés még aláírásra vár, aztán a magyar Országgyűlésnek is jóvá kell hagynia.

Az elfogadás után azonnal közzé is tették a szerződést.

Íme a részletek:


• A hitelösszeg maximum tízmilliárd euró lehet. Ez csupán keretösszeg, nem kötelező az egészet elkölteni, lehívása a 2014-2025 közötti időszakban történhet meg.
• A hitel a paksi beruházás 80 százalékát fedezheti, a maradék húszat a magyar félnek kell előteremtenie. Noha a magyar kormány korábban azt állította, hogy ezt a húsz százalékot majd csak az építkezés vége felé kell betenni, most kiderült, ez nem így van. Minden számlát külön-külön 80 százalékban a hitelből kell kifizetni, a többit a magyar fél közvetlenül utalja az építtető Roszatomnak. A benyújtott számlák elfogadására 15 napja van a magyar félnek, utána minden számla elfogadottnak és kifizetendőnek tekintendő.
• Minden költségvetési év előtt legkésőbb hat hónappal meg kell állapodni az oroszokkal, hogy az adott éveben mennyit szeretnénk elkölteni a hitelből.

Ami a törlesztést illeti, szintén új részleteket ismerhettünk meg:


• A hitelt 21 év alatt kell visszafizetni
• Utalni évente kétszer kell: minden év március 15-én és szeptember 15-én
• Az első részletet az új blokkok átadása utáni első fordulónapkor kell kifizetni, de legkésőbb 2026. március 15-én

Összesen 21 év alatt kell visszafizetni a teljes összeget, ez három hétéves ciklusra tagolódik:


• Az első hét évben a hitelösszeg 25 százalékát kell kifizetni egyenlő részletekben.
• A második hét évben a hitelösszeg 35 százalékát kell kifizetni egyenlő részletekben.
• A harmadik hét évben a maradék 40 százalékot, szintén egyenlő részletekben.

A kamatok mértéke az egyik legkritikusabb pont a végösszeget illetően, és itt is új információkkal gazdagodtunk. A korábbi állításokkal ellentétben négy szakaszra tagolódik a szerződés:


• A kamat 2014 és a törlesztés megkezdése között 3,95 százalék
• Ezután hét évig 4,5 százalék
• A következő hét évben 4,8 százalék
• Az utolsó hét évben pedig 4,95 százalék
• Fontos kiemelni, hogy a kamatszámítás alapja a mindenkori tőketartozás.

A szerződés igen szigorú kitételeket tartalmaz késedelmes fizetés esetére:


• 15 napot meghaladó késedelem esetén másfélszeres büntetőkamatot kell fizetni
• 180 további napot maghaladó késedelem esetén az orosz fél egyoldalúan felmondhatja a szerződést, valamint a teljes tartozást egy összegben követelheti a magyar féltől.
• Előtörleszteni bármikor lehet, de ezt 90 nappal előre jelezni kell az orosz félnek.

http://vs.hu/kiderutek_a_reszletek_paksrol-0313

Így fizetjük vissza az orosz gigahitelt

Az orosz kormány csütörtökön elfogadta a paksi atomerőmű bővítéséhez nyújtott 10 milliárd eurós hitelmegállapodás tervezetét. A dokumentumban a hitel minden fontos paramétere szerepel, így el lehet végezni azokat a megközelítő számításokat, hogy a magyar államnak mikor, mennyit kell törlesztenie. A tervezet szerint már 2014-ban kamatot kell fizetnünk a lehívott orosz hitelrész után (a hitelrész azonban feltehetően alacsony lesz, mert a projekt első éveiben nem jelentkeznek jelentős költségek). Az is új elem, hogy a magyar állam 20%-os önrészének (2,5 milliárd euró, mai árfolyamon számolva közel 800 milliárd forint) már a projekt indulásánál rendelkezésre kell állnia, mert az orosz kivitelező a számlát a kezdetektől benyújtja a magyar államnak is.

A paraméterek

A most közzétett kormányközi megállapodás-tervezet alapján a 10 milliárd eurós orosz hitel legfontosabb jellemzői a következők:

  • a hitel legfeljebb 10 milliárd eurót tehet ki
  • ez a teljes beruházás 80%-át fedezi, a maradék 20%-ot a magyar államnak kell előteremtenie
  • Magyarország 2014 és 2025 között használhatja fel a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os energiablokkjának megépítésére (az orosz kormány előírta, hogy az összeget csak a beruházásra fordíthatja a magyar kormány)
  • ezt követően a magyar államnak 21 év alatt kell visszafizetnie a hitelt
  • az első hiteltörlesztést legkésőbb 2026. március 15-én kell teljesíteni (függetlenül attól, hogy működnek-e az új blokkok)
  • évente kétszer kell a magyar félnek törlesztenie a tőkerészt euróban
  • az első hét évben a ténylegesen felhasznált hitel 25%-át kell törleszteni hét egyenlő részletben, a következő hét évben a ténylegesen felhasznált hitel 35%-át kell törleszteni hét egyenlő részletben, az utolsó hét évben pedig a ténylegesen felhasznált hitel 40 százalékát kell törleszteni hét részletben
  • a kamat fizetése már idén megkezdődik, 3,95%-os kamatot fizetünk a blokkok működésbe lépéséig, de nem később, mint 2026. március 15. (a türelmi időszakban a magyar fél a lehívott hitelrészlet után fizet kamatot)
  • a hiteltörlesztés első hét évében 4,5%-os, a második hét évben 4,8%-os, az utolsó hét évben pedig 4,95%-os kamatot kell fizetnie a magyar félnek
  • új elem, hogy az önrészt már a projekt elején bele kell tenni a 444.hu tudósítása szerint, a kivitelező Roszatom minden számlát kettébont és a költségek 20%-át a magyar államnak kell állnia

Feltételezéseink

A fenti paraméterek alapján elvégeztük a hitel visszafizetésére vonatkozó számításainkat. Számításaink során a következő feltételezésekkel éltünk:

  • egyszerűsítő feltételezést használtunk, miszerint évente egyszer törleszti a tőkerészt a magyar fél
  • a korábbi kormányzati kommunikáció alapján azt feltételeztük, hogy a hitelt a kormány részletekben hívja le, nem pedig egy összegben (ez a türelmi időszakban fizetendő kamat mértéke szempontjából fontos)
  • feltételezhetően az első 10 évben hívja le a hitelt a kormány, 2014-től kezdődően,
  • az is lényeges egyszerűsítés, hogy egyenlő részletben hívjuk le a hitelt, vagyis minden évben 1 milliárd eurónyit (a gyakorlatban azonban valószínűleg a projekt első éveiben alacsony részletet hívunk le és az idő előrehaladtával, a projekt ütemezésével párhuzamosan növekszik meg a lehívott összeg)

És akkor a számok

A dokumentum alapján azt feltételezhetjük, hogy már idén megkezdődik a projekt és így a magyar fél lehívja az orosz hitel egy részét. Feltehetőleg azonban ez az összeg nem lesz jelentős, mivel a projekt első felében nem jelentkeznek jelentős költségek. Ezzel azonban az is eldől, hogy már 2014-ben fizetni kell az orosz hitelért kamat formájában.

A sok bizonytalansági tényező miatt azt még nem tudjuk, hogy ezek a kamattörlesztési terhek (és az önerő korábbi előteremtése) az államháztartás extra terhei lesznek-e. Jelenlegi ismereteink szerint az államnak mind a költségvetés kiadásaiban, mind pedig az államadósságban el kell számolnia az atomerőmű építésének költségeit. Ez viszont azt is jelenti, hogy az államháztartás hiánya nemigen növekedhet a mostani szintről, vagyis ellentételező kiigazító lépések szükségesek. Amennyiben ez valóban így van, akkor a fent jelzett kamatterhek nem jelentenek többlet megterhelést, mert a kormány más kiigazító lépésekkel (adóemelés, kiadáscsökkentés) állítja helyre az államháztartás egyensúlyát.

Így fizetjük vissza az orosz gigahitelt

Így fizetjük vissza az orosz gigahitelt

Így fizetjük vissza az orosz gigahitelt


Minden a paksi beruházásról:

2014.02.24 12:20 Így durranthatja be Paks II. a magyar gazdaságot

2014.02.13 13:32 Tényleg ez életünk legjobb biznisze?

2014.02.20 10:05 Varga elárulta: ajtócsapkodás is volt az orosz tárgyalásokon (2.)

2014.03.13 10:35 Az orosz kormány jóváhagyta a 10 milliárd eurós paksi hitelt

2014.02.26 13:09 Orbán levelet írt Barrosónak Paks miatt

http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/igy_fizetjuk_vissza_az_orosz_gigahitelt.3.196494.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr15859558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása