He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Te nem akarod tudni?

2014.01.16. 04:11 guma

PuPu blogjában jó kérdéseket tett fel "okleveles" hozzászóló, amikor azt feszegeti mire kér felhatalmazást a választóktól a kormányzásra készülő összefogás:

Ezt írta:  
Szeretném hallani az elképzeléseket arról, mi lesz
1. az Alaptörvénnyel,
2. a kétharmados adó-törvényekkel,
3. a választási törvénnyel,
4. az Alkotmány Bíróság jogkörével és a jelenlegi személyi összetételével,
5. az Ügyészség vezetésével,

6. a közszolgálati tv, rádió jelenlegi vezetésével és műsor készítőivel,
7. a Költségvetési tanáccsal,
8. az Állami Számvevőszék vezetésével,
9. az MNB vezetésével, 
10. a TEK –kel,
11. a földbérletekkel,
12. a trafikokkal, 
13. a Közgéppel,
14. a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal,
15. a helyi önkormányzatok elkobzott vagyonával,
16. a Takarékszövetkezetek szétverésének rendezésével,
17. a Terror Házával,
18. a Veritas Történetkutató Intézettel,
19. a Századvég és az egyéb hasonlóan független tanácsadó szerveztek milliárdos támogatásaival,
20. a Heti Válasz és a többi jobboldali sajtó támogatásával,
21. a felcsúti stadionnal?
Egyáltalán - mi lesz a KÖZTÁRSASÁGGAL? 
Mi lesz a fülkeforradalmárokkal?
Mi lesz a lenyúlt vagyonnal?
A listát esetleg lehet még bővíteni...

Ezen a blogon pedig a mutyitár jelentkezik...

Itt az első mutyilista

A Fidesz kormányzása az intézményi szintű korrupció elburjánzását hozta magával. A mostani végéhez közeledő ciklusban egyenesen tobzódtunk a különféle mutyikban. Az alkalmazott képlet minden alkalommal az, hogy jogszabály-módosításokkal átrendezték a tulajdonviszonyokat és (államosítás helyett) baráti kezekbe játszották az adott piacot a klientúra "kitöméséért".

A blogunkban kísérletet teszünk röviden összefoglalni a legjelentősebb mutyikat. Szó lesz a tavaly nyáron elindult trafikrendszerről, a földpályázatokról, a nemzeti bankrendszer kialakításáról, a nagyobb nyelviskolákról és a nyerőgépeket először betiltó, majd újból engedélyező kormányzati szélkakasról is. 

Az elmúlt 3 és fél évben sajnos a korrupció nemhogy csökkent volna, hanem egyenesen intézményi szintre emelkedett: kialakult a foglyul ejtett állam állapota. (Ennek diszkrét megnyilvánulását itt láthatjuk.) A 2010-ben az elszámoltatással kampányoló Fidesz módszeresen szállta meg a közintézményeket és számolta fel a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Ezúton szeretnénk bátorítani mindenkit: ha egy, a cikkben nem szereplő mutyi ( értsd: jogszabály módosításokkal átrendezni a tulajdonviszonyokat és (államosítás helyett) baráti kezekbe játszani az adott piacot a klientúra kitömését) a kedves olvasóink eszébe jut, ami történetesen pont beleillik a fent megfogalmazott képletbe, kéretik megosztani velünk!

mutyipoly.jpgTrafikmutyi

A mutyik mutyijának végrehajtása a trafikrendszer bevezetéséhez kapcsolódott. A trafiktörvény 2011 decemberi benyújtása óta követtük figyelemmel a tavaly júliusban megnyíló Nemzeti Dohányboltok sorsát. Már az ötlet felmerülésekor leírtuk, hogy miért tartjuk problémásnak (és álszentnek) a dohánytermékek árusításának állami kézbe vételét. Aki nem pontosan emlékszik a részletekre, az az alábbi táblázat segítségével felfrissítheti az emlékeit:

trafikmutyi_1.png

A klientúra megnyugodhat, őket ugyanis egy esetleges kormányváltás esetére is bebetonozták, kárpótlást előírva nekik. Közben a trafikrendszer miatt felvirágzott a dohánytermékek feketekereskedelme, ami lassan eléri a hazai forgalom felét, miközben 50 milliárdos kiesést jelent az államnak. A rendszer már bevezetésekor több sebből vérzett: a 3 százalékos árrést (ami miatt sok trafikos alapból nem pályázott) a pályázati időszak lezárulta után 10 százalékra emelték, a nyertesek kiválasztása gyakorlatilag pártbelügy lett, a termékek a leszabályzott piac miatt megdrágultak, ráadásul a trafikok rendkívül egyenlőtlenül oszlottak el. A legális dohánypiac a felére zsugorodott eközben.

Közben egészen elképesztő indokkal megtiltották, hogy hipermarketekben, plázákban, benzinkutakon működhessen dohánybolt (persze, hogy a fiatalok miatt, akik az iskolák mellett azért továbbra is vásárolhatnak ha tudnak, hiszen ott a trafikok végül maradhattak).  A valós indok persze más, az ezeken a helyeken található 200 dohánybolt a piaci forgalom 17 százalékát lefölözte, miközben 2500 trafik a megélhetés határán van. Nem sikerült tehát tökéletesen monopolizálni a piacot, ezért a finomhangolás.  Úgy tűnik tehát, még a piac újraosztását is el lehet szúrni, amit aztán azon keveseknek kizárásával orvosolnak, akik hatékonyan valósították meg a torz elképzelést.

Földmutyi

Az új földtörvény visszásságairól már mi is több ízben beszámoltunk. A kormánypártokon belül is heves indulatokat kiváltó tervezethez több mint kétszáz módosító indítványt nyújtottak be a parlamenti képviselők, ezekből 55-öt a Fidesz belső ellenzékét alkotó  két korábbi államtitkára, Bencsik János és Ángyán József. Szerintük a javaslat alapvetően szembemegy pártjuk eredeti koncepciójával és elveivel.

agrár tábla_1_1.png

A valódi nyertesek

Hogy melyek  azok a nagyüzemi érdekeltségek, amelyek a legnagyobb mértékben részesülnek a közös kasszából, és amelyek kormányzati kapcsolataik révén képesek teljesen eltéríteni a törvényhozást a kezdeti céloktól? Ángyán József szerint az agrártámogatások nagy része Csányi Sándor, Nyerges Zsolt és Leisztinger Tamás érdekeltségeihez kerül, állítását pedig többek közt a föld napja alkalmából kiadott jelentésében is bizonyítja. Elmondása alapján a 6 legnagyobb érdekeltséghez egy év alatt 14 milliárd forint támogatás került, ebből Csányi 4 milliárdot, Nyerges Zsolt érdekeltsége 3,7 milliárdot, Leisztinger Tamás érdekeltsége pedig 2,6 milliárd forintot kapott. Eközben a háromszázezer embert érintő tanyaprogramra összesen 1 milliárd forintot sikerült kiharcolni.

 A nemzeti bankhálózat kialakítása

Többször hallhattunk arra ígéretet Orbán Viktortól, hogy a magyar bankrendszer felét legalább hazai kézen kell tudni. Az új évet Matolcsy György jegybankelnök azzal kezdte, hogy akár több külföldi tulajdonú bank vonulhat ki Magyarországról. Tény, hogy a Fidesz 2010 óta mindent megtett, hogy megnehezítse a bankok helyzetét, sőt, hogy kiszorítsa azokat, amelyek számára nem szimpatikusak.

Brutális bankadó, végtörlesztés - amely nem az igazán bajba jutott devizahiteleseken segített - , majd a tranzakciós adó, amelyet a bankok áthárítottak az ügyfeleikre. Miután Matolcsy György év végén arról beszélt, hogy négy nagy bank távozhat Magyarországról, később ezt a számot Varga Mihály 1-2 bankra szűkítette.

Ezt követően robbant a hír, hogy a Raiffeisen kivonulhat Magyarországról, és az Erste Bank is követheti. Az Erste gyorsan cáfolt, a Raiffeisen esetében viszont egyre több hír keringett arról, hogy a vevő a Széchenyi Bank, a vételi ár egy euró lett volna. Mérlegelve a fantasztikus ajánlatot, a Raiffeisen-nél végül úgy döntöttek, ez túl nagy veszteség lenne, így egyelőre mégse kerül eladásra a hazai üzletág. 

mutyilista2.png
Nyelviskolamutyi

A tavaly szeptembertől hatályos felnőttképzési törvény a nyelvoktatás számos területét rendeleti szabályozás alá vonta. A nyelvi képzésekre vonatkozó szabályok azonban egyáltalán nem világosak, ráadásul az érintetteket sem vonták be az előkészületekbe. Így a nyelviskolák és az egyéni nyelvtanárok már hónapok óta bizonytalanságban dolgoznak

Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium jelezte, hogy a nyelvi magántanárok nem tartoznak a törvény hatálya alá, a nyelvi magántanár és a nyelviskola elhatárolása rendkívül problematikus. Az azonban valószínűnek tűnik, hogy a nyelvoktatással foglalkozó mikrovállalkozások is a törvény és a rendelet hatálya alá tartozhatnak. A felnőttképzési törvény hatálya ugyanis kiterjed az egyéni vállalkozókra. A minisztérium által jelzett, kedvező adózási szabályokat is biztosító "lex bejárónő" rendelkezése alapján csak a gyermekek házi tanítására, illetve annak is csak arra a formájára terjed ki, amelyet egyéni vállalkozónak nem minősülő természetes személy nyújt. Így a számla adására képes szervezetek - mi legalábbis ezt olvassuk ki a szövegből - a szigorú akkreditációs szabályok hatálya alá tartoznak.

A minisztérium a nyelvoktatás minőségének javításával (amire kétségtelenül szükség van) indokolja a változásokat. Csakhogy az új szabályok a kisebb nyelviskolákat ellehetetleníthetik, közben pedig a támogatásokkal kitömött nagyobbakhoz terelik a tanulni vágyókat.  

Szerencsejáték-mutyi

2012. október 2-án 238 igen szavazattal fogadta el az országgyűlés azt a  törvényjavaslatot, amely a pénznyerő automaták teljes betiltásáról gondoskodott. A kivételes sürgős eljárással tárgyalt tervezetet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető jägermeister államtitkár azzal indokolta, hogy az eddigi szigorítások (korábban jelentősen emelték a játékadót) csak részben voltak hatásosak: a leghátrányosabb helyzetben élők egy része még mindig a pénznyerő automatákba dobálja a pénzét. Sőt, Lázár János kifejezte saját és a kormánypárt aggályait a szerencsejátékkal szemben mondván, ez ellentétes "a mi politikai családunk" krédójával. 

Nos úgy tűnik, hogy ezzel kapcsolatban (is) megváltozott a Fidesz álláspontja. A jelek szerint, ha állami koncesszió tulajdonosok üzemeltetik ezeket, már nem is annyira zavaró a káros hatás, amit előidéznek. Elvégre a kaszinónként tervezett évi 850 millió forintos adóbevétel mind az aggályokat, mind a krédót elhallgattatja. Arról nem is beszélve, hogy ezzel újabb lehetőség nyílik arra, hogy (ismét) egy igen értékes üzletet lehessen átjátszani a Fidesz-közeli körök kezeibe, ezzel is tovább építve a hátországot.

Ti, milyen mutyikkal találkoztatok?

http://tenytar.blog.hu/2014/01/15/itt_az_elso_mutyilista#more5739774

Pár szó a szegénységről is essen, mert számuk nagyon megnövekedett hazánkban:

1488042_447475228711262_1852324371_n.png

Nem adhatsz enni a budapesti szegényeknek

Sorozatban napolta el mostanában az illetékes fővárosi bizottság az ételosztást tervezők közterület-használati kérelmeit azzal a megjegyzéssel, hogy az ételosztásokról majd "vezetői szinten" kell dönteni. Amíg nincs döntés, bírság fenyegeti azt a kérelmezőt, aki mégis ételt osztana. A gyülekező szegény embereket kiszorítanák a frekventált helyekről, a Nyugatitól, a Keletitől, a Széll Kálmán térről.

http://index.hu/belfold/2014/01/15/csondben_beintettek_az_etelosztasoknak/

Főváros: Elviselhetetlen bűz terjengett

A budapesti, közterületi ételosztások ellehetetlenítéséről szóló cikkünk megjelenése után megérkezett a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóságának hétfő óta várt válasza. Teljes terjedelmében közöljük:

olvasd itt: http://index.hu/belfold/budapest/2014/01/15/tarlosek_szamtalan_lakossagi_panasz_erkezett/

Nem adhatsz enni a budapesti szegényeknek

http://index.hu/belfold/2014/01/15/csondben_beintettek_az_etelosztasoknak/

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr235760738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tótágas 2016.04.17. 08:08:57

Suttyomban nem tudom mit oktatnak hittan és erkölcstan gyanánt a még hamvas lelkecskéknek. Mert a fent felsoroltak csak a testnek ártanak. De a lelkekért ki a felelős?
Ép testben ép lélek, és csak ép léleknek lehet ép a teste.

Pedagógia a legcélravezetőbb módszernek a példaadást tartja.
Most: Lopj! Csalj! Hazudj! Tedd nevetségessé! Csak a haverok! Csak magadnak mindent! "Új erkölcs"

guma 2016.04.23. 17:04:54

@tótágas:

az a gond, hogy nincs egyszerű válasz erre a totális letámadásra ami az embereket érte.

olyan mennyiségű ocsmányság lát napvilágot nap mint nap és mivel a média többsége (ami a "köznéphez" eljut) kormány pr-t mantráz terelve a témát a mindenkit érintő problémákról és választ a néhol felbukkanó kérdésekre meg nem ad.
süti beállítások módosítása