He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A bank vásárlás nem üzlet?! - egy magánvélemény

2014.01.09. 05:14 guma

Felcsuti a Raiffeisen-ügyről: elértékteleníti a kormány a bankokat

Elértéktelenítette a kormány a bankokat. A Raiffeisen megvásárlása a kormány számára sem üzlet, hanem egy politikai szándék leképeződése, ami rendkívül versenytorzító - mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Felcsuti Péter, a bank korábbi vezérigazgatója.

Felcsuti Péter szerint:

  • A lényeg: nagyon szomorú, hogy egy bank, amely több százmilliárd forint fektetett be, több ezer embert alkalmazott, évi több tízmilliárd forint adót fizetett, félmillió ügyfele van és a hatodik legnagyobb bank Magyarországon, 27 év után úgy dönt, hogy ki akar vonulni.
  • Olyan kormányzati politika folyik immár 4. éve, amely lényegében elértékteleníti a bankok üzletét. El lehet értékteleníteni kormányzati akciókkal, adózási akciókkal, visszamenőleges törvényekkel, verbális agresszióval és nem is burkolt fenyegetésekkel is.
  • Innentől kezdve mindegy, hogy egy üzlet számviteli értelemben mennyit ér, az állam bármikor tud olyan helyzetet előteremteni, hogy a jövőbeni nyereségtermelő képessége és a bank értéke akár nulla legyen.
  • A vásárlás nem üzlet az állam számára sem, alapvetően egy politikai szándék leképeződéséről van szó. A környező országok mindegyikében jelentős a külföldi bankok aránya, de a magyar kormány nekivadult attitűdjét egyik országban sem tapasztalják.
  • A bank nyereségessé tehető állami üzletekkel, de ez súlyosan versenytorzító. Minden ilyen beavatkozás jellemzően áremelő hatású, és akadályozza az innovációt.
  • Betétesként egy tulajdonosváltás miatt nem aggódna, hitelesként lehet, hogy egy kicsit igen. Lehetnek például olyan hitelügyfelek, amelyek nem rokonszenvesek a kormány számára. A legfontosabb, hogy egy olyan bankot "szekálnak ki az országból", amely 27 éven keresztül "tisztességes vállalati polgárként" működött.
  • Senkinek nem lenne kifogása a többségi magyar tulajdon ellen, ha természetes úton alakulna ez ki. Akár erkölcsileg, de jogilag mindenképpen vitatható módszerek révén megvalósítva azonban kifejezetten nem jó ez a cél.
  • http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/felcsuti_a_raiffeisen-ugyrol_elertekteleniti_a_kormany_a_bankokat.5.193692.html

Osztrák lap: egy pincészetnyi bank nézte ki magának a nagy Raiffeisent

Csak egyetlen fiókkal rendelkezik, ennek ellenére a Raiffeisen nála százszor nagyobb leánybankjának átvételét tervezi a pincészethez fogható méretű Széchenyi Bank - írja az osztrák Wirtschaftsblatt, úgy értékelve Töröcskei Istvánék vételi ajánlatát, hogy ez csakis a legjobb politikai összeköttetésekkel lehetséges.

Előbb terítékre kerülhet a Raiffeisen súlyos veszteséggel küzdő magyar leánybankjából történő kivonulása, mint azt korábban feltételezhettük - írja a lap, utalva arra, hogy a magyar médiában január közepi határidőről is szó van. Emellett megjegyzi, hogy a Napi.hu szerint a Széchenyi Bank kereken egy euróért vásárolna be, átvéve a meglévő hiteleket is. A Raiffeisen bécsi központjában eközben elzárkóznak attól, hogy kommentálják a híreket, de hetekkel ezelőtt már világossá tették: a magyar és az ukrán leánybankra is kaptak ajánlatot.

Osztrák lap: egy pincészetnyi bank nézte ki magának a nagy Raiffeisent


A Széchenyi Bank az osztrák lap megfogalmazása szerint eddig semmilyen szerepet nem játszott a magyar gazdaságban. Egyetlen fiókja van, miközben a Raiffeisen még egy kemény leépítési folyamat után is 125 egységgel rendelkezik. A mérlegfőösszeg alapján a Raiffeisen közel 100-szor akkora, mint a Széchenyi Bank. Miközben azonban a bank Magyarországon nem gazdasági tényező, tulajdonosa, Töröcskei István annál inkább az: a kormánypárti Fidesz szoros bizalmasa, tulajdonos volt a pártközeli médiában, Simicska Lajos közeli barátja. Az ÁKK vezetésének 2012-es átvétele után érdekeltségei többségéből kiszállt, kivéve a Széchenyi Bankot, amelyben nagy expanziós tervekkel rendelkezik.

Töröcskeinek sok más, például a Mol felügyelőbizottsági tagsága mellett pincészete is volt. Utóbbi számára több mint hobbi, sőt több munkatárssal rendelkezik a pincészet, mint maga a bank. A politikai hátszélnek köszönhetően azonban utóbbinál is többről van szó, mint növekedési fantáziáról: Orbán Viktor miniszterelnök már évek óta forszírozza a hazai befolyás növelését, tavaly nyáron pedig konkrét lépések is követték a szándékot a Széchenyi Bank és a Demján Sándor ingatlanvállalkozó érdekeltségébe tartozó Gránit Bank 49%-ának megvásárlásával. Egy olyan hatalmas cégért, mint a Raiffeisen, csakis állami háttérrel érdeklődhet valaki - írja a lap.

Az év első felében adózás után 83 millió eurót veszített Magyarországon a Raiffeisen, az év egészében pedig három számjegyű lehet a veszteség mértéke (millió euróban).

Osztrák lap: egy pincészetnyi bank nézte ki magának a nagy Raiffeisent

 http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/osztrak_lap_egy_pinceszetnyi_bank_nezte_ki_maganak_a_nagy_raiffeisent.3.193666.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr255748164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása