He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Ismered? My Son Vietnám

2013.12.23. 08:24 guma

44-My_Son_Tower.jpg A My Son (vietnami nyelven: Mỹ Sơn) elhagyott és részben romba dőlt hindu templomok együttese Vietnam középső részén.

thanh-dia-my-son-tours-special.jpg A templomokat az időszámítás szerinti 4. és 14. század között az egykori Champa Királyság (占城 Chiêm Thành) uralkodói építtették és Siva istennek szentelték, akinek több más, helyi neve is ismert, közülük a legfontosabb Bhadresvara.

WH48T0054My-Son.jpg

My Son Dep.jpg

My-Son-Vietnam-travel1.jpg

centralvietnam_015p.jpg 1999-ben az UNESCO kulturális világörökségi listájára került azzal az indoklással, hogy My Son templomvárosa az indiai szubkontinens hindu építészetének Délkelet-Ázsiára tett befolyását jelképezi, és a kulturák keveredésének kivételes példája (kritérium II).

280px-My_Son.jpg

myson-11.jpg

Thap Chien Dan.jpg

01My son.jpg

13-Thap Doi.jpg

(Vietnam)+-+My+Son+Sanctuary+2.jpg Ezen kívül a Champa Királyság fontos része volt Délkelet-Ázsia politikai és kulturális történetének, amit szemléletesen igazolnak My Son romjai is (kritérium III).[1]

gimage.jpg

my-son-6.jpg A 4. és 14. század között a völgy, ahol My Son található, vallási szertartások helyszíne volt az uralkodó Champa-dinasztia királyai számára, valamint a királyi család tagjainak és nemzeti hősök temetkezési helyeként szolgált. Akkoriban a terület több mint 70 templomnak adott helyet és számos síroszlopon történelmileg fontos szanszkrit és cham feliratok voltak.

VIETNAM.MySon2.jpg

my-son-halfday-tour(vietnamtourism-jsc_com).jpg My Son a Quảng Nam nevű megyében, a Duy Xuyên közigazgatási területen Duy Phú nevű település közelében, kb. 10 kilométerre Trà Kiệu történelmi városától található. A templomok egy völgyben kb. két kilométeres szélességben elszórva helyezkednek el, két hegylánc határolja őket.

my son trong.jpg 1969-ben a vietnami háború során amerikai repülők bombázták a területet: szétrombolták a 24 méter magas, oroszlán és elefánt szobrokkal díszített központi főépület tornyát és súlyos károkat okoztak a 20. század elején a École française d'Extrême-Orient régészei által feljegyzett hetven templom közül ötvenben. Az épületek újjáépítése különösen nehéz, mivel a chamok fuga nélküli építkezési módját még nem sikerült reprodukálni, de a habarcs használata kedvez a mohának, ami csúnyán benövi az épületeket.

best-of-my-son-vietnam-6.jpg

20110414102718194.jpg szöveg: http://hu.wikipedia.org/wiki/My_Son
 képek: net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr595703628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása