He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Elkezdődött a rendőrgázoló pere

2013.10.22. 18:11 guma

Rendőrgázolás: negyedórás dulakodás után bilincselték meg a vádlottat

A vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván a vádlott Hummer terepjárójával szándékosan halálra gázolta Kenéz Imre rendőrjárőrt - mondta korábban egy szemtanú, akinek vallomását kedden ismertették a Szegedi Törvényszéken.

A Hummerek konvoja mögött haladó román kamionsofőr akkor ért Apátfalvára, amikor a gázolás már megtörtént. Azt látta, hogy rendőrök dulakodnak a vádlottal, több lövést is hallott, a földön pedig egy kést is fölfedezett. A kamionsofőr megpróbált segíteni a földön fekvő áldozaton, aki szerinte nagyon rossz állapotban volt.

A tanú elmondta, a vádlott egyik útitársa kamerával rögzítette a történteket.

A vádlottról készült elmeorvos szakértői vélemény szerint nem szenvedett elmebetegségben, kóros tudatzavarban, szellemi leépülésben. A férfi személyisége kiegyensúlyozatlan, érzelmileg labilis. Állítása szerint, bár korábban devianciába hajló lépések is tarkították életét, fiatalkori botlásaiból tanult. Amióta családot alapított, meggondoltan cselekszik. A szakértő nem talált olyan adatot, amely alátámasztotta volna a férfi kábítószer-, alkohol- vagy gyógyszerfüggőségét.

A pszichológus előtt a vádlott egyértelműen az őt és társait ért, általa igazságtalannak tartott hatósági lépéseket okolta a történtekért. Következetesen tagadta, hogy szándékosan gázolta el az áldozatot, a rendőrrel és az őt segítő civillel folytatott dulakodásáról pedig azt állította, félelmében, saját életét védve cselekedett.

A szürke zakót viselő, haját hátul lófarokban összefogó vádlott szótlanul hallgatta végig Joó Attila tanácsvezető bíró szavait. Thomas Robert B. ingét nyakig begombolta, így nem látszottak tetoválásai. A vádlottról kiderült, két gyermeke van, az ebédszünetben pedig hosszasan beszélgetett feleségével, aki mindvégig jelen volt. A tárgyaláson megjelent az osztrák nagykövetség több munkatársa is.

Joó Attila elmondta, a per csütörtökön a rendőr tanúk meghallgatásával folytatódik. Az október 31-éig kitűzött összesen négy tárgyalási napon nem lehet befejezni az ügyet, a per három hónapon belül folytatódik.

......................................

Kátyúra, paprikasprayre és a rossz autóra keni a felelősséget a hummeres gázoló

A hummeres gázoló az eset óta minden percben arra gondol, hogy mit tett rosszul. Az osztrák férfi a bíróságon meg sem szólalt, nem tett vallomást, a nyomozóknak elmondott vallomásában viszont az útviszonyokat, az autó műszaki állapotát és az érthetetlenül viselkedő rendőröket hibáztatta a gázolásért.

Megtöltötték a hummeres gázoló tárgyalását kezdő Szegedi Törvényszék dísztermét az osztrák és a magyar sajtó munkatársai. A tárgyaló első sorát az Osztrák Nagykövetség munkatársai, valamint az elgázolt rendőr hozzátartozói foglalták el. A három börtönőr által kísért osztrák férfiról eddig nem nagyon jelent meg eddig fotó, Thomas B. első ránézésre inkább hasonlít egy békés rendszergazdára, mint egy rendőrgyilkosra.

Thomas B. copfja és fülbevalója

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Az ügyész a vádirat felolvasásával kezdte a tárgyalást, nagyjából elmondta azt, amit eddig is tudni lehetett az esetről. Thomas B.-t az ügyészség hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettével, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolta meg. A vádiratból kiderült, hogy az osztrák hummeres férfi egy három másik Hummer terepjáróból álló konvojjal egy romániai túráról tartott hazafelé, amikor a határ után gyorshajtás miatt lekapcsolták őket, ott Thomas B. egyik társa bírságot is befizetett.

Ezután a csapat még egyszer belebotlott egy traffipaxba, de a vád szerint a férfi nem állt meg, hanem megpróbálta leszorítani az útról a traffipaxos, civil rendőrautót. Thomas B. írásban tett nyomozati vallomásában ezen a ponton azzal próbált védekezni, hogy az autójának kormányzási gondjai voltak, nehezen lehetett vele tartani az irányt, ezért azt már Romániában is szereltetni kellett. A traffipaxos autót nem akarta leszorítani, csupán az út volt rossz, és eleve balra tartott, valamint azért, hogy megnézze, valóban mérik-e az adott útszakaszon a sebességet. A férfi többször elmondta, hogy nem akarta senkinek a testi épségét veszélyeztetni, sem a leszorításnál, sem a gázolásnál.

Nem volt szándékos

„Ostoba módon a középső ujjamat a motorkerékpárosoknak mutattam, és miután belerúgott az autómba, akkor váltottam irányt, de nem szándékosan a rendőr felé” – magyarázta az osztrák férfi, miért tűnhetett úgy, hogy le akarja szorítani az egyik motoros rendőrjárőrt, akit segítségül hívott a traffipaxos autó. Az osztrák férfi azzal indokolta a kekeckedést, hogy nem értette, hogy egy korábbi igazoltatás után miért zaklatják őket megint a rendőrök.

Nagy volt az érdeklődés

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A vádirat szerint a leszorított rendőrjárőr ezután célzott lövéseket adott le a terepjáró kerekeire, miközben járőrtársa, az áldozat, Kenéz Imre Apátfalván motorjával keresztbe állt a terepjáró előtt, hogy megállítsa a férfit. A hummeresek ekkor rádión tájékoztatták egymást a lövésekről, ezért a Hummer-konvoj megállt. Az addig másodikként haladó Thomas B. az oszlop élére állt, és még 40 métert ment Makó felé. A leszorított rendőr ekkor Thomas B. felé indult, majd az ablakot a motoros protektorral megpróbálta betörni. Ekkor történt a tragédia, ugyanis az ügyészség szerint a vádlott nagy gázzal elindult, majd először egyenesen, később jobbra, a menekülő rendőr felé hajtott. A rendőr, Kenéz Imre olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás közben meghalt.

„Miután a rendőrök rám lőttek, nagyon megijedtem, nem tudtam, hogy ezek mit akarnak” – vallotta Thomas B., aki szerint ezután a kocsival megállt, a rendőrjárőr pedig azt üvöltötte neki, hogy „Fuck you!”, és paprikaspray-vel a képébe fújt. „Kezeimet az arcom elé tettem, nagyon fájt az arcom, a gázpedálra léptem, nem láttam, hogy a rendőr az autóm előtt állt, éreztem, hogy áthajtok valamin” – magyarázta, hogy hogyan üthette el Kenéz Imrét. A rendőrök állítása szerint azonban nem használtak sprayt, mert Thomas B. ablaka zárva volt.

Thomas B. érkezik a tárgyalásra

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A gázolás után a vezetőoldalnál álló rendőrjárőr 2-3 méterről rálőtt az osztrák férfira, aki a hátán és a combján megsérült. Ezután az ügyészség szerint Thomas B. egy késsel a kezében kiszállt, majd visszaült, majd megint kiszállt, a rendőr megpróbálta kirúgni a kést a kezéből, de ez nem sikerült. Ezután dulakodni kezdtek, Thomas B. megpróbálta kiszedni a fegyvert a rendőr kezéből, a többi rendőr is odasietett, és megpróbálták lefogni. Hadonászott a késsel, és megpróbálta a földön fekvő rendőr fegyverét elvenni, mielőtt végleg ártalmatlanítani tudták.

Thomas B., hozzátartozói és az Osztrák Nagykövetség munkatársai

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Thomas B. ezzel szemben azt vallotta, hogy nem volt se kés, se semmi más a kezében. Olyan nyaklánca volt, amin egy kés van, a zsebében pedig egy uzsonnázó kés volt, a szerszámosládában pedig egy szereléshez használatos bicska, de egyiket sem használta. Nem akarta a rendőrök kezéből kivenni a fegyvert, csak magát védte, hogy ne verjék tovább. "Még egy pisztolycsövet is a számba tettek" - mondta az osztrák férfi, aki a földön fekve folyamatosan azért kiáltott, hogy segítsenek az akkor még életben lévő rendőrnek, neki akart segíteni, ezért volt nyugtalan.

Nem vettem be semmilyen kábítószert, a gerincproblémáimra vettem be egy barátomtól kapott fájdalomcsillapított – reagált a sajtóban megjelent hírekre is, miszerint kábítószert fogyasztott volna.

„A baleset óta minden percben arra gondolok, hogy mit tettem rosszul” – idézte a bíró Thomas B. nyomozati vallomását, ugyanis a férfi nem akart a bíróságon vallomást tenni. Thomas B.-ről kiderült, hogy egy Salzburg melletti kis faluban él 6 és 11 éves gyerekeivel, valamint feleségével, aki autóvezető-oktató. Havi 700-2000 eurós jövedelmét autószerelésből szerzi, büntetve nem volt korábban, és pszichiátriai problémája sincs. (A férfi szülőfalujáról szóló riportunkat itt olvashatja.)

Egoista, nárciszitikus személyiség

A tárgyaláson ismertették az elmeorvosi szakértői véleményt is, amely szerint Thomas B. nem szenved semmilyen pszichiátriai betegségben. A vádlott magas intellektussal, jó habitussal rendelkezik, és ezzel tisztában van. Személyisége kiegyensúlyozatlan, egoista és nárcisztikus, érzelmileg pedig labilis, a veszteségeket nehezen tűri - írja a szakértő, aki szerint bár az emberi együttélés normáit jól ismeri, előélete alapján kijelenthető, hogy sokszor megsértette őket, és deviáns megoldásokat is szeretettel alkalmaz. Segítőkésznek, családcentrikusnak és jó emberismerőnek véli magát, aki határozottan tagadja a szándékos gázolást, azt "indulati cselekménynek" tartja, és a rendőröket teszi felelőssé az eset miatt. A szakértő sem állapított meg semmilyen függőséget Thomas B.-nél.

Thomas B.-t vezetőszáron tartották

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Kedden délelőtt a vádiratot, a vádlott nyomozati vallomását ismertették, délután pedig egy szemtanút, a román kamionsofőrt hallgatták volna meg. A kamionos azonban nem jelent meg a tárgyaláson, így az ő vallomását a bíró olvasta fel. A kamionos közvetlenül az előtte haladó Hummerek mögött ment, amikor látta, hogy gyorsítanak. 5-10 perc múlva arra lett figyelmes, hogy megelőzi két motoros rendőr, akik használták a szirénát és a megkülönböztető jelzést is. Mikor beért a következő településre, az tűnt fel számára, hogy három Hummer az út szélén áll, míg az egyik rendőrmotor körülbelül 3 méterrel az autó előtt áll a bal oldali sávban, villogó fénnyel. Azt látta, hogy a rendőrmotortól kb. 8 méterre fekszik egy sérült rendőr, ettől néhány métere pedig az osztrák férfival dulakodó rendőröket látta. A kamionos ekkor kiszállt a teherautóból, és szaladt a szerinte nagyon rossz állapotban levő rendőr felé, miközben lövéseket hallott. A rendőr mellett a földön egy széttört mobilt és egy körülbelül 5-10 centis kést fedezett fel. Thomas B. eközben azt üvöltötte, hogy "doktor, doktor, doktor", megbilincselni viszont csak 15 perc után tudták. Azt mondta a kamionos, hogy volt olyan, hogy a vádlott a földről felugorva ismét dulakodni kezdett. A kamionos szerint Thomas B. csak akkor nyugodott, meg amikor orvos érkezett Kenéz Imréhez, és elkezdte levágni a ruháját. 

Csütörtökön az akcióban részt vevő rendőrök fognak tanúskodni, a jövő hét keddre az osztrák útitársakat idézték be, a jövő héten csütörtökön pedig az orvosok fognak tanúskodni.

http://www.origo.hu/itthon/20131022-katyura-paprikasprayre-es-rossz-autora-keni-a-felelosseget-a-hummeres-gazolo.html?sec-2

..................................................

Ellentmondásokkal küzd a hummeres gázoló

Szeged – Thomas B. R. szerint baleset, az ügyészség szerint emberölés Kenéz Imre elgázolása. Az osztrák vallomása több ponton ellentmond a helyszínen készült videónak.

Segesvári Csaba

14:30 Véget ért a tárgyalás. Csütörtökön folytatódik az eljárás.

14:20 Joó Attila felolvassa a tanú vallomását. A férfi Aradról Szeged felé tartott a 43-as főúton. Magyarcsanád előtt látta az intézkedő rendőröket, majd maga elé engedte a Hummereket. Látta, ahogy a négy autó gyorsít, távolodik. 5-10 perc múlva látta, hogy két motoros rendőr megelőzi, szirénzva, villogva. A kamionos beért Apátfalvára, és azt látta, hogy 3 Hummer áll jobb oldalt, egy rendőrmotor a negyedik mellett. A kamionos nem tudta őket kikerülni, a rendőrmotornál állt meg. Azt vallotta, látta hogy a rendőrmotortól 7-8 méterre, az út jobb oldalán feküdt egy sérült rendőr. A dulakodást is látta, majd odaszaladt a fekvő rendőrhöz. Több lövést is hallott. A sértett mellett látott egy 5-10 centiméteres kést. A kamionos hallotta, hogy az osztrák doktorért kiált. A kamionos szerint 13-15 percig tartott, mire a vádlottra bilincs került. Azt mondta, volt olyan, hogy a két rendőr már a földre vitte a vádlottat, de ő felugrott. A tanú azt mondta, a vádlott akkor nyugodott meg, amikor látta, hogy az orvos elkezdi Kenéz Imre ellátását. Az ügyésznek, a vádlottnak és a védőnek nincs észrevétele.

14:10 A vádlott egyértelműen az őt és társait ért hatósági bánásmódot teszi felelőssé az indulatokért, azok továbbsodródásáért. Tagadja a szándékos gázolás. A szakértő szerint a vádlott korlátozás nélkül felismerte cselekményei következményeit. Elmebetegséget nem színen, de a teszt során próbálta önmagát kedvezőbb színben feltüntetni. Thomas B. védője indítványozza a szakértő meghallgatását. A bíró figyelmezteti Thomas B.-t, ha beszélni szeretne, kérdezik, álljon fel. A román tanú nem érkezett meg.

14:00 Folytatódik a tárgyalás, a bíró kéri a bv-seket, hogy vezetőre rakják a vádlottat. A román kamionsofőr a szabályszerű idézésre nem jelent meg. A bíró tájékoztatja Thomas B.-t, hogy a tanú vallomását az eljárásban fel lehet olvasni.

Ing, nyakkendő, zakó. Így nem látszanak a tetoválások Thomas B.-n.
Ing, nyakkendő, zakó. Így nem látszanak a tetoválások Thomas B.-n.


A vádlott igazságügyi elmeorvosi szakértői véleményét a bíró ismerteti, amit a tolmács fordít Thomas B.-nek. A szakértő szerint a vádlott nem szenved és nem szenvedett elmebtegségben, tudatzavarban. Átlag feletti, magas intellektussal rendelekező személy, aki a képességeivel tisztában van. Személyisége kiegyensúlyozatlan, énképe - a bíró szavaival egoista, nárcisztikus, labilis. Irányító szerepre törekvő, alacsony frusztrációs toleranciával. Disszociális, devianciába hajló megoldások is tarkították előéletét. Ugyanakkor a vádlott elismerte, ezek a fiatal korát jellemezték, amióta családja van, kiegyensőlyozott, segítőkész és családcentrikus.

Joó Attila tanácsvezető bíró egy román kamionsofőrt hallgatna meg, aki szemtanúja volt Kenéz Imre elgázolásának. Amennyiben a férfi nem jelenik meg, korábban vallomását ismertetik. A tanácsvezető bíró elmondta, csütörtökön a rendőrök, jövő héten a civilek meghallgatásával folytatódik Thomas B. R. pere. A szakértők miatt az elkövetkező két hétben ítélet nem várható, a tárgyalás jövő január végén folytatódik.

11:40 A bíró befejezte a vádlott vallomásainak felolvasását. Mivel nem volt kérdés, 2-kor folytatódik a tárgyalás.

11:31 2013. máricus 21-én Thomas B.-t szembesítették S. Gábor rendőrrel. Joó Attila bíró elmondta, ellentmondások voltak a tanú és a vádlott vallomása között. Thomas B. azt vallotta, egy kátyú miatt rántotta balra a kormányt, nem látta a rendőrt. Fenntartotta, hogy S. Gábor gázsprét fújt az arcába, ezért lépett a gázra. A szembesítésen újra azt vallotta, hogy csak egyszer szállt ki az autóból. Majd bocsánatot kért, hogy elütötte Kenéz Imrét.

11:30
Thomas B. azt vallotta, csak egyszer szállt ki az autóból, de a videó szerint a 11. lövés után a vádlott visszaszállt az autóba. Erre az osztrák úgy reagált, nem szállt vissza. Csak erre emlékszik. Állítja, a csípőlövés miatt vérzett, mozogni sem tudott.

11:10
A hummeres állítja, parkoló pozícióba akarta az autó váltóját tenni, de nem sikerült. Ezért történhetett, hogy elgázolta Kenéz Imrét.

11:00 Joó Attila az ügyészi kihallgatásból idézett, az osztrák azt vallotta nem látta a rendőri intézkedést, a rádióból tudta, hogy rálőttek. Thomas B. többször elismételte, félt, mert lőttek rá. De nem adott egyértelmű választ arra, látta-e a rendőröket, látta-e Kenéz Imrét. Thomas B. azt vallotta, nem látta. A vádlott azt állította, a Hummer váltója D állásban volt, amit csak akkor lehet állva tartani, ha azt folyamatosan fékezik. Ennek ellentmond, hogy a videón nem látszik, hogy világítana a Hummer féklámpája. Thomas B. szerint, aki civilben autószerelő, azt vallotta az automata váltós Hummer D fokozatban sem indul el fékezés nélkül. Szembesítették azzal, hogy a szakértő szerint ez nem így van.

10:53 A műszaki szakértő véleménye szerint a Hummer ablaka csak lefelé automata, felfelé nem. Thomas B. korábban azt vallotta, az ablak egy mozdulat után magától ment fel. Szembesítették azzal, ha erősen mindkét kezével a kormányt fogta a rossz úttartás miatt, hogyan húzta fel az ablakot. A balesetnél nem fogtam a kormányt - vallotta.

10:34 Az ügyész a nyomozás során megmutatta az esetről készült videót, amire Thomas B. azt válaszolta, ő nem látta a rendőrt, mert nem fordította balra a fejét. "Nekem nem mondták, hogy álljak meg." - vallotta. A bíró folytatta a vallomás felolvasását, amiben az ügyész azt kérdezte, miért nem állt meg a Hummerrel Thomas B. Azt válaszolta, félt. Az osztrák elmondta, az automata váltós Hummert vezetett, de a gázolás előtt nem tudja melyik pedált nyomta. Azt mondta, nem látta, hogy a rendőr előtte van és jobbra próbál menekülni. Az osztrák arra sem tudott válaszolni, miért nem engedelmeskedett a rendőröknek.

Balról a vádlott, mellette a tolmács. Nem tesz újabb vallomást Thomas B.
Balról a vádlott, mellette a tolmács. Nem tesz újabb vallomást Thomas B.


10:25 Thomas B. későbbi vallomásában is azt állította a rendőrök ököllel ütötték, ő nem tett semmit. Az ügyészi kihallgatáson azt mondta, nem gondolta, hogy veszélyezteti a rendőröket. Az ügyész megkérdezte, hogy amikor hallotta a szirénákat, mire gondolt? Thomas B. azt válaszolta, nem figyelte. Az ügyész megkérdezte, mi az eljárás Ausztriában, ha szirénázó rendőrautót lát? Azt mondta, lassítani kell. Az ügyész szembesítette korábbi vallomásával, mivel abban azt vallotta, hogy látta a mellé húzódó rendőrt.

A vádlott emiatt ellentmondásba keveredett korábbi vallomásával.

10:10 Folytatódik a tárgyalás. Felolvassák Thomas B. korábbi vallomását. A bíró elmondta, a vádlott nős, két gyermeke van. Érdemben viszont nem tett vallomást. Azt nyilatkoztata nem volt büntetve. Az első érdemi vallomást 2012. 10. 31-én, írásban tette. A 35 éves férfi azt írta, "a baleset óta minden percben arra gondolok, mit csináltam rosszul." A vallomás szerint gondjai voltak az autó kormányzásával, Romániában próbálták a nyomtávrudat javítani. Azt írta, a gyorshajtásban nem volt érintett, az ellenőrzés egy parkolóban zajlott, mert nem akarta a bírságot kifizetni. "Nem hittük, hogy le lettünk radarozva. A társam elment a postába, kifizetni a bírságot. Utána visszakaptuk a papírokat, majd meg akartam nézni a radaros autót. Észrevettem, hogy egy civil autó követ, majd láttam a motoros rendőröket, akiknek a középső ujjamat mutattam. Ez nagy hiba volt. Irányt változtattam, de nem akartam a rendőrt veszélyeztetni. Miután megláttam, hogy a rendőrök kezében pisztoly van, nagyon megijedtem. A konvoj megállt. Nem tudtam ezek pontosan mit akarnak, az ablakom nyitva volt. Ekkor egy rendőr szaladt hozzám, aki borssprét fújt a szemembe az ablakon keresztül. Pánikba estem, és a gázra léptem, a kezemet az arcom elé tettem, nem láttam semmit. Éreztem, hogy valamit keresztül hajtottam, majd az autó megállt. Lövéseket hallottam, majd kiszálltam, ekkor újra rámlöttek. Feltettem a kezeimet, eltalálták. Egy rendőr pisztolyt dugott a számba, nem tudom hogyan éltem túl. Segíteni akartam az elgázolt rendőrön, de nem engedtek. A szegény rendőr 10 percig feküdt anélkül, hogy elsősegélyt kapott volna. Nem volt nálam kés. Nem vettem be kábítószert, a gerincproblémáim miatt fájdalomcsillapítot vettem be. Én nem vagyok gyilkos, egy ember nem érdemli meg, hogy meghaljon. A rendőrakció félelemkeltő volt. Boldog házasságban élek" - vallotta korábban Thomas B.

Később kiegészítette, hogy a Hummer ablaka nyitva volt, és lehet, hogy becsukta, mert az ablak automata.

09:46 A bíró a vádlottat kérdezi, hogy válaszol-e a bíróság kérdéseire, tesz-e vallomást. Thomas B. nem tesz vallomást. A bíró figyelmezteti, hogy kérdést így hozzá már nem lehet feltenni. Nem lehet szembesíteni a tanúkkal, de bármikor dönthet úgy, hogy vallomást tehet. 10 perc szünetet rendel el a bíró.

A vádlott rezzenéstelen arccal hallgatta a magyar nyelvű vádiratot, amit tolmácsa folyamatosan német nyelvre fordított.


09:20 Az ügyész vádismertetésével indul a tárgyalás, magyar nyelven. Thomas B. R.-t a vádiratot németül már megkapta. Az ügyész a gázolás részleteiről elmondta, a motoros járőrök 40 km/óra sebességgel kísérték a 4 hummert, hogy intézkedés alá vonják őket. Thomas R. B. először S. Gábor rendőrre húzta a kocsit, ezért a rendőr elővette fegyverét, majd a hummer hátsó kerekeire lőtt. A hummeresek rádión tájékoztatták egymást a lövésekről, ezért a hummer konvoj megállt. A második Thomas R. B. az oszlop élére állt, és 40 métert haladt Makó felé. Kenéz Imre balra kikerülte a hummert, az úthoz közel az autótól 15 méterre megállt. Majd Thomas B. felé indult, ezalatt S. Gábor a vádlott autójának autójához rohant, majd az ablakot protektorral megpróbálta betörni. Ekkor a vádlott nagy gázzal elindult, majd először egyenesen később jobbra, a menekülő rendőr felé hajtott. Kenéz Imre 5 métert tett meg, mielőtt Thomas B. elgázolta. A gázoló megpróbált a felakadt motorról lehajtani, ekkor S. Gábor több lövést is leadott a vádlottra. Kettő lövedék eltalálta Thomas B.t. A rendőr kést látott a gázoló kezében, ezért S. Gábor újra lőtt. A rendőr megpróbálta a vádlott kezéből kirúgni a kést, de nem sikerült. Thomas B. megpróbálta megszerezni a rendőr fegyverét, ezt Móra Ferenc akadályozta meg, aki kirúgta a fegyvert a kezükből. Közel negyed óráig tartott a dulakodás, Thomas B. ruházata alól újabb kést húzott elő, majd megpróbálta megszerezni Kenéz Imre fegyverét.

A vádlott a bűncselekmény során megsértette a KRESZ több pontját, Kenéz Imre élettel összeegyeztethetetlen sérülések miatt elhunyt. Thomas B.-t az ügyész hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűncselekményével, felfegyverkezve elkövetett erőszak bünetettével, közúti veszélyeztetésével vádolja.

Láncon vezették a terembe a Kenéz Imre gázolóját, az osztrák hummerest. A tárgyalást vezető Joó Attila bíró elmondta, az ügy kiemelt, ezért tárgyalás először a vádlott meghallgatásával kezdődik, ha nem tesz vallomást, akkor a nyomozás során tett vallomását használja a bíróság. Ma a vádlottat és egy szemtanút, egy román kamionsofőrt hallgatja meg a bíróság. A hét második felében a rendőröket, majd jövő héten a civil tanúkat hallgatják meg. A bíró szerint két hét alatt nem fejeződik be a tárgyalás, a videófelvételek és a szakértők meghallgatása miatt. Hozzátette, januárban folytatódhat a per.

A pert nagy sajtóérdeklődés követi, közel 15 kamera és fényképezőgép figyeli az osztrák minden mozdulatát. A teremben tartózkodik az Osztrák Nagykövetség több képviselője és az áldozat barátnője is.

Thomas R. B.-t tavaly októberben szolgálatteljesítés közben halálra gázolta Kenéz Imre posztumusz rendőr hadnagyot, majd az autóból kiszállva rátámadt Kenéz járőrtársára. Thomas R. B.-t többször meglőtték, először a tököli rabkórházba, később a Csillag börtönbe szállították.

Az osztrák gázolót hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettével vádolják. A bíróság előzetesen négy napot tűzött ki a tárgyalásra, amelyről lapunk folyamatosan tudósít.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ellentmondasokkal_kuzd_a_hummeres_gazolo/2354603/?utm_source=borsonline.hu&utm_medium=rssfeed&utm_campaign=contentbo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr675592939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása