He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Brutális elszegényedés jöhet

2013.09.14. 09:06 guma

Súlyos figyelmeztetés érkezett: brutális elszegényedés jön?image1368173293.jpg

Akár 25 millióan is a szegénység által veszélyeztetettek körébe tartozhatnak 2025-re Európában, ha folytatódnak a megszorításokra alapozott hiánycsökkentések - figyelmeztetett az Oxfam nemzetközi segélyszervezet, amely szerint ez a gazdaságpolitika megbukott, miután a robusztus növekedés helyett több európai országban nőtt az államadósság és a költségvetési deficit, emelkedett a munkanélküliség, és nőtt a társadalmi egyenlőtlenség.

A napokban publikált tanulmányában az uniós pénzügyminiszterek a litván fővárosban, Vilniuszban tartott pénteki informális találkozója előtt a szervezet azt hangsúlyozza, tanulni kell az 1980-90-es évek latin-amerikai, dél-ázsiai és afrikai eseteiből: ezek alapján a szociális kiadások drasztikus visszavágásai valamint a mentőhitelekért cserébe kért piacliberalizáció után 10-25 évbe is telhet, míg a szegénység szintje a 2008 előtti szintekre tér vissza.
 

Ezek az intézkedések megbuktak: a gyógyszer, amelynek gyógyítania kellett volna a beteget, megölte a pácienst. (Korábban hasonló következtetésekre jutott a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO is, erről ide kattintva olvashat bővebben - a szerk.) Nem engedhető meg, hogy ez megismétlődjön, ezért az Oxfam arra szólítja fel Európa kormányait, hogy a megszorító intézkedésektől inkább forduljanak az inkluzív növekedés felé, amelynek az emberek, a közösségek és a környezet számára is jobb kimenetelt biztosítanának. A szervezet szerint egy radikálisan új tevet kell elfogadni. Ennek keretében progresszív adózást, a beruházások növelését javasolja, valamint azt, hogy az olyan fontos közszolgáltatások, mint az egészségügyet és az oktatást óvják meg a kiadáscsökkentő intézkedésektől.

A növekedés még várat magára

Az Oxfam tanulmánya is kritikával illeti a megszorításokon alapuló gazdaságpolitikát, ami elsősorban a költségvetési hiány csökkentésére összpontosít a piaci bizalom visszaállítása érdekében és a végén munkahelyteremtéshez, gazdasági növekedéshez és alacsonyabb adósságszinthez vezet. Az intézkedések majd három éves végrehajtása azonban az eredetileg meghatározott célok elérése ellen hat: az óriási, egyenetlenül megosztott humán költségek mellett több országban a hiány növekedéséhez és az adósságszintek emelkedéséhez vezettek. Vagyis az erős növekedés ígérete a legtöbb országban még várat magára.

A tanulmány megjegyzi, hogy az alacsony GDP-arányos államadósság és költségvetési hiányszintek nem feltétlen előjelei a növekedésnek. Az Oxfam szerint a megszorításokon át történő adósságcsökkentésre való elvakult összpontosítás figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy relatíve magas adósság mellett is lehetséges növekedés (erre példaként az Egyesült Királyságot említi, ahol 1949-66 között a GDP-arányos államadósság jóval 90 százalék felett állt), ugyanakkor elismeri, hogy van az a pont, ahonnan az adósság fenntarthatatlanná válik és más lehetőségeket is számba kell venni.

Az Oxfam szerint, az európai kormányoknak a következőket kellene tenniük:
1. Fektessenek a humán tőkébe és a gazdasági növekedésbe
2. Költsenek a közszolgáltatásokra
3. Erősítsék meg az intézményi demokráciát
4. Alakítsanak ki fair adórendszert

A megszorításoknak egyedül a leggazdagabb 10 százalék látja hasznát, akiknek a vagyona növekedett ez alatt az időszak alatt, míg a szegények még szegényebbek lettek - idézi Max Lawson, az Oxfam érdekképviseleti vezetőjét a Guardian. Görögország, Írország, Olaszország Portugália, Spanyolország és az Egyesült Királyság, azaz azok az országok, ahol a legagresszívebb költségcsökkentést hajtották végre, hamarosan a világ legegyenlőtlenebb társadalmai közé lépnek a világon. Az Oxfam szerint a gazdagok és szegények közötti szakadék Dél-Szudánhoz vagy Paraguayhoz hasonló méretűvé szélesedhet.

4500 milliárd vs. 200 millió euró

A szervezet tanulmánya megjegyzi azt is, hogy miközben az Európai Bizottság a 2008-2011 között 4,5 ezer milliárd eurónyi (az EU GDP-jének 36,7 százaléka) pénzügyi segítséget szavazott meg az olyan nagybankoknak, amelyek között olyanok vannak, mint a brit Lloyds TSB vagy a német BayernLB - amelyből közvetve, állami segítségekkel egyebek mellett a Barclays, a Deutsche Bank és a Santander is részesedett -, miközben a 2008-10 közötti időszakban a gazdaságösztönzésre fordított intézkedések mindössze 200 milliárd eurót (az EU GDP-jének 1,5 százalékát) tettek ki. A kumulálódott államadósság nagy része pedig főként a bankmentéseknek volt a következménye - teszi hozzá a tanulmány.

 

Aggasztó munkanélküliség, csökkenő reálbérek

Európában a munkanélküliség, a tartós munkanélküliség és az állástalan fiatalok aránya 2000 óta a legmagasabb szinten áll - Spanyolországban és Görögországban 2007 és 2013 között majdnem megháromszorozódott az állás nélküliek aránya. Írországban, Görögországban és Spanyolországban a tartós munkanélküliség 2008 és 2012 közöt megnégyszereződött, Európában pedig a tartós munkanélkülieknek több mint a felének már két éve nincs munkája, ami komoly aggályokat vet fel a fiatalok munkanélkülisége mellett, aminek aránya Portugáliában, Spanyolországban és Görögországban több mint duplájára emelkedett a 2008-as szinthez képest - sorolják a tanulmány készítői. (A pénteken közölt uniós foglalkoztatási adatok ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy a foglalkoztatottság negyedéves összevetésben az eurózónában 0,1 százalékkal csökkent, míg az EU egészében stagnált, éves összevetésben pedig mind az eurózónában, mind az EU-ban csökkent, 1 illetve 0,4 százalékkal, 2013 második negyedévében.)

Az Oxfam szerint Spanyolországban a jelzáloghitelezésre vonatkozó szabályozások alapján a bankok mintegy 115 családtól veszik el az otthonát minden munkanapon. Eközben majdnem minden tizedik háztartás él már a szegénységben és a trend egyre rosszabb irányba halad - jegyzi meg a tanulmány. Ráadásul a gyerekszegénység is emelkedik, azok akik dolgoznak, gyakran nem kapnak elég fizetést ahhoz, hogy a családjukat eltartsák.

Az Egyesült Királyságban és Portugáliában a reálbérek 3,2 százalékkal estek 2010-2012 között. Az Egyesült Királyságban a bérek reálértéke jelenleg a 2003-as szinten van - állapítja meg a tanulmány. Olaszországban, Spanyolországban és Írországban szintén estek a reálbérek ebben az időszakban, Görögországban pedig több mint 10 százalékos zuhanást regisztráltak.

Ha ez folytatódik...

Az elmúlt évek adatai alapján 2025-re akár 25 millió szegény is lehet, ha a megszorításokra alapozott intézkedések folytatódnak, ami Hollandia és Ausztria népessége összesen. 2011-ben 121 millió ember volt kitéve a szegénység kockázatának az EU-ban, ami a teljes népesség 24,3 százalékát teszi ki. Ez azt is jelenti az Oxfam szerint, hogy ha az EU-ban a 2025-ig terjedő következő 12 évben három százalékos növekedés következne be, akkor az 14,9 millióval, míg egy 5 százalékos emelkedés 24,9 millióval növelné a szegénységi kockázatnak kitett emberek számát. A tanulmány szerint ráadásul ez a nőket érintheti a leginkább.

Bár a pénzpiacok most relatíve nyugodtak, de több uniós döntéshozó már egy újabb, körülbelül 10 milliárd eurós görög pénzügyi mentőcsomagról beszél. Ez immár a harmadik lenne. Az Euobserver ugyanakkor a belga központi banki kormányzóját, Luc Coene-t idézve azt írta, hogy nem egy, hanem két újabb mentőcsomagra lesz szükség ahhoz, hogy Görögországot kihúzzák a gazdasági válságból. A jegybankár erről a belga rádiónak a Le Premiere-nek beszélt erről. Közben, tegnap publikált friss munkaerő-piaci adatok szerint Görögországban újabb rekord szintre, a májusi 27,6-ről 27,9 százalékra emelkedett a munkanélküliség, ami több mint kétszerese az euróövezeti 12,1 százalékos rátának. A legaggasztóbb azonban a fiatalok helyzete, a 25 év alattiak körében 58,8 százalékos volt az állástalanok aránya. Egy Twitteren közzé tett korosztályi bontás szerint ezen túlmenően a 25-34 évesek körében 37,4, a 35-44 évesek körében 24, a 45-54 éves korosztályban 20,4, míg az 55-65 évesek körében 14,7 százalékos a munkanélküliség.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr565512818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prolee 2013.09.17. 23:34:19

Hiába a figyelmeztetés. A töketlen politikusok pont leszarják, hogy hány millió szegény lesz, nekik az a lényeg, hogy anyagi biztonságban, közpénzen repüljenek egyik fehér asztaltól a másikig megbeszélni a nagyon fontos dolgokat, pl. azt, hogy melyik országnak mit kell megszorítania úgy, hogy a szent gazdagok és a szent bankok, meg a szent multik érdekei ne sérüljenek. Na, ki fog erre ráfaragni? A helyes megfejtőknek hangszórót osztogatunk.
süti beállítások módosítása