He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Nemzetközi sajtószemle - az elmúlt hétről

2013.07.08. 18:08 guma

A Financial Times arról ír, hogy tapasztalt Orbán-szakértők valószínűleg már tavaly decemberben gyanakodtak, miként fog a kormányfő fejéből kipattant trafikrendszer működni, hiszen az elmúlt három évben a kormánypárt barátai vaskos üzleti előnyöket élveztek. sajtoszemle-d00019A082eb4d1b10fed.jpg

A német közrádió a szélsőjobboldali színezetű Magyar Szigetről közölt összeállítást. A Junge Welt pedig – a kormány által nemrég kitüntetett Bakay Kornél történész nézeteit ismertetve – arról ír, hogy Magyarország szellemi életében már széles körben elterjedtek a szélsőjobbos nézetek.

Reuters

Az új megrendelések hatására javulnak az üzleti feltételek Közép- és Kelet-Európában, ám szakértők szerint csak akkor lehet megmondani, hogy a visszaesés már elérte-e a mélypontját, ha még több jel utal a megújulásra. Egyelőre azonban úgy áll, hogy az euróövezet és a hazai piac gyenge kereslete miatt ezek a feltörekvő gazdaságok gyenge növekedéssel és csökkenő inflációval küszködnek. Magyarországon a termelés bővült a múlt hónapban, a jegybank azonban – az áremelkedések 38 éves mélypontját kihasználva – várhatóan folytatja a kamatcsökkentést, miközben a gazdaság még mindig kifelé kecmereg a recesszióból. Daniel Hewitt a Barclay’s Banktól úgy ítéli meg, hogy a magyaroknál a beszerzési menedzser index egy helyben pattog. Az egész körzet nagyban függ az eurózónától és főleg Németországtól, ahol a gyárak teljesítménye júniusban viszonylag nagyobb ütemben esett vissza. Ez arra utal, hogy Európa legnagyobb gazdasága a gyenge első negyedév után továbbra is csak próbál lábra kapni.

A Financial Times a hírhez hozzáteszi, hogy Magyarországon a BMI-mutató 50% fölé emelkedett, ami bővülésre utal, bár a magyar adat megbízhatóságát illetően vannak kételyek. Mindenesetre William Jackson a Capital Economics-től úgy értékeli, hogy a jelek szerint a régióban javulnak a kilátások Márpedig ez megerősíti azt a nézetet, hogy a második félévben- az elsőhöz képest - erősödni fog a növekedés, persze a kilábalás ezzel együtt halovány marad.

Financial Times

A magyar dohánybotrány kapcsán a lap arról ír, hogy az egész ügy jó elképzelésnek tűnt: Orbán Viktor, akinek percenként vannak új ötletei, Karácsony táján határozta el, hogy a kormány által egyformára szabott üzletekben lehet csak cigarettát árulni. A fáma akkor arról szólt, hogy fel kell dobni a családi vállalkozásokat és meg kell nehezíteni a fiatalság számára, hogy hódoljon a nikotin iránti vágyának. Tapasztalt Orbán-szakértők biztosan már akkor gyanakodtak, hogy miként fog ez az egész működni, hiszen messze elmarad az igazságtól, ha csak annyit mondunk, hogy az elmúlt három évben a Fidesz üzleti barátai előnyöket élveztek. Húsvét táján azután kirobbant a felháborodás, mert a nyertesek nevét sokszor vezető fiatal demokrata politikusok családjával, barátaival, illetve útitársaival lehetett összekapcsolni. A Népszabadság 650 ilyen esetről tud és akkor még ott van a szekszárdi ügy. Az ellenzék hiába próbálta megtudni, milyen alapon osztották el az üzleteket, a hatalom nem ad felvilágosítást. Ráadásul az új rendszer a zsebükön keresztül is érzékenyen érinti a bagósokat: mennek feljebb az árak. A közvélemény 60%-a amellett van, hogy érvényteleníteni kellene az egészet, a Fidesz azonban ezzel együtt továbbra is a legnépszerűbb párt. Ám az emberek nem mernek nyíltan beszélni, mert félnek, hogy jön a Nemzeti Gárda és a fejükre üt.

Deutschlandfunk

Jobboldali rock a Dunán címmel számol be a rádió a 2001 óta megrendezett verőcei Magyar Sziget-fesztiválról, amelyet előadások tarkítanak a „konzervatív ellenállásról” és katonai kérdésekről. A hatóságok nem vesznek tudomást az eseményről. (Maga a cím is szójáték: Rechtsrock=jobboldali rock, Rechtruck=jobbratolódás – a szerk.) A szélsőjobb a Sziget Fesztivál ellenpontjaként hozta létre a programot, a sztár a Kárpátia, amelynek első számú témája: Trianon. De az énekes, Petrás János egyaránt uszít a homokosok, a zsidók és a romák ellen. Ennek ellenére magas kormánykitüntetést kapott, az átadáskor Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a publikumot képviseli. Az elismerés időközben a miniszter számára is kínossá vált. Dániel Péter arról beszél a Sziget-Fesztivál kapcsán, hogy ott folyton előfordulnak csoportos botrányok, amihez járul az egész rasszista jellege. A közösség elleni izgatás, a náci és horogkeresztes jelképek terjesztése. A hatóságok pedig nem tesznek semmit.

Forrás: Ger-mánia

Junge Welt

A lap arról közöl összeállítást, hogy Magyarország szellemi életében már széles körben elterjedtek a szélsőjobbos nézetek. Az egyetemeken szélsőséges üzelmek kísérik a felsőoktatás átalakítását. Lásd az ELTE HÖK-listáit és a professzorok névtáblájára kiragasztott antiszemita matricákat. A rendszer átépítésének egyik lényeges célja, hogy nagyobb befolyáshoz jusson a kormány, amihez járultak az oktatók elleni hatósági támadások, ideértve a filozófusok meggyanúsítását. A megfélemlítési kísérlet azonban hamvába holt. Közben viszont kitüntetést kapott Szaniszló Ferenc és Bakay Kornél. Utóbbi ügy csekélyebb felháborodást váltott ki, pedig ez a megtiszteltetés ismét éles fényben mutatta meg a magyar politikai változások irányát, hiszen a régész a völkisch-népnemzeti nézetrendszerrel párosuló antiszemitizmust képviseli, miközben szemmel láthatólag mosódnak el az ideológiai határok a Jobbik és a Fidesz között. Bakay azt hirdeti, hogy a középkorban a zsidók szervezték a rabszolga-kereskedelmet, továbbá, hogy Jézus nem zsidó volt, hanem pártus, amely iráni nép szerinte a magyarok közeli rokona. Ezzel párhuzamosan különösen igyekvő tanerők igyekeznek távol tartani a gyerekektől a „liberális” gondolatokat, ahogyan a Balatonalmádon történt, ahol a gimnázium igazgatónője politikai okokból megtiltotta Heller Ágnes előadását.

Forrás: Galamus

Bloomberg

Ami jó az USÁ-nak, Kínának és Japánnak, vagyis a világgazdaság három szuperhatalmának, az a földgolyóbis más részein azzal fenyeget, hogy veszteseket produkál. A FED bejelentése ugyanis, ti. hogy hamarosan véget érhet a mennyiségi könnyítés, megdobja a kamatokat, és csökkenti ugyan a növekedést, ám egyben mérsékli a három gazdaság kilengéseit és javítja azok hosszabb távú kilátásait. Másfelől viszont bajba kerülhetnek a feltörekvő piacok, amelyek eddig előnyt húztak a laza amerikai költségvetési politikából, és amelyeknek még mindig szükségük van az olcsó pénzre, illetve gyenge a valutájuk. Idetartozik az euroövezet is. Egy londoni elemző úgy érzékelteti a helyzetet, hogy a világ alkotórészei mozognak és ez súrlódással jár. Mindenesetre az Oxford Analytica szerint a magyarok és a lengyelek a potenciális vesztesek közé tartoznak, mert esetükben a külföldi befektetők a hazai fizetőeszközben jegyzett adósság nagy részét tartják kézben és ők könnyen megválhatnak érdekeltségeiktől a térségben. Bernanke bejelentése óta egyébként a 10 évre szóló amerikai állampapírok hozama 2,64 %-kal emelkedett, ami azt jelenti, hogy erősödik a bizalom az USA jegybankja iránt. A másik oldalon szintén felkúszhatnak a kamatok, ám ez nem jó hír az érintett államok számára a szűkülő nemzetközi hitelek idején, pl. az eurózóna válság sújtotta perifériáján, mert a kormányok számára megdrágítja az adósságfinanszírozást, a cégeknek és a fogyasztóknak pedig a kölcsönök felvételét. Emiatt jó néhány ország gazdasága könnyen lecsúszhat a vágányokról, hiszen a forráshiány sokszor romló alapokkal párosul. A válasz immár jó pár fejlődő államban az, hogy visszacsinálják a lazítást szolgáló intézkedések egy részét: pl. növelik a kamatokat.
 

Süddeutsche Zeitung

A Karlovy Vary-fesztiválról küldött beszámoló azt írja, hogy a díjnyertes mű, a Nagy füzet már előzetesen felkeltette a megfigyelők kíváncsiságát, mert a forgatás évei alatt a vitatott magyar kormány teljesen átalakította a filmtámogatás rendszerét, ami a hazai szakemberek körében cenzúra-félelmeket váltott ki, és teljesen leállította a filmgyártást. A győztes alkotás az új Filmalap első produkciója és Havas Ágnes számára nagy siker, hogy a négy millió dolláros költségvetésből elkészült művet egyáltalán meghívták a bemutatóra. Mint korábban nyilatkozta: azt jelzi, hogy ismét a piacon vannak a magyar filmek. Úgy hogy most annál nagyobb lehet az elégtétel Budapesten. Mert arrafelé alighanem legalább olyan jól fektetik be a filmekre szánt pénzt, mint Ougadougou-ban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr395396543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása