He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Hajrá... - ismét gyűjtőm a híreket

2013.05.13. 09:03 guma

(légifelvétel: Mátyás Lőrincz)

Miközben tudja és elmondja Portugáliában : "Magyarország szegény ország, a havi nettó átlagjövedelem 500 euró, a nyugdíj nem éri el a havi 300 eurót." (- neked ezt sugallja ez a rongyrázás?) Szerinte az EU családellenes - véleményem szerint pedig itthon sok ezer család életébe szól bele és teszi tönkre érdekei szerint amikor kiszorítja őket az "útszélére" vegetálni.

Jövőre Orbán Viktor már az ablakból nézheti az NBI-es meccseket

http://444.hu/2013/05/10/jovore-orban-viktor-mar-az-ablakbol-nezheti-az-mb1-es-meccseket/

Akiket fél éven belül kétszer küldött padlóra a kormány

Az egri Molnár-család látszólag minden polgári erénnyel rendelkezik, melyet az első Orbán-kormány kijelölt: megvan a három szoba, három gyerek, négy kerék. A második Orbán-kormány ennek ellenére fél éven belül először a megélhetésüket, majd az újrakezdés esélyét vette el. Esettanulmány egy lokálpatrióta család padlóztatásáról.

"Molnárné Lukács Andrea vagyok Eger város polgára. Ez az én történetem" – így kezdődött annak a 40 éves, háromgyermekes anyukának a levele, akinek a családját a kormány egy éven belül most másodszor készteti újratervezésre.

A szerencsejáték szervezéséről szóló törvény módosítása tavaly ősszel egyik napról a másikra küldte padlóra a játékgépek szervizelésével és hiteleztetésével foglalkozó családi vállalkozásukat. Majd amikor kikecmeregtek a cégük romjai alól, és kitalálták, hogy trafikot nyitnak, szakértő bevonásával készített profi pályázataikat is elutasította az állami pályázatkezelő. Csupán véletlen, de mind a szerencsejáték-törvény, mind pedig a trafiktörvény szabályozása mögött Lázár János államtitkárnak a kezdeményezése állt.

Sikeres felfutás

Molnárékat annak ellenére is jól ismerik Egerben, hogy az asszony nem egri fiút választott párjául. Férje, Miklós a szüleivel ’89-ben Marosvásárhelyről jött, anyósa az egri kórház gyermekpszichiátriai rendelőintézetéből ment nyugdíjba. A három gyerek közül kettő a korosztályos focicsapatban, egy a helyi kézilabda csapatban alapember, a legidősebb is még csak 16 éves.

A család jelenleg Eger északi részén, Pásztorvölgyben egy külvárosi családi házban él, ahová lakáshitel és szocpol segítségével költöztek ki, miután kinőtték a város olvasztótégelyének számító, csabokszári lakótelep kétszobás lakását. „Itt is elől-hátul sorházak vannak, mégsem panel” – magyarázza Molnárné. Nem élnek luxusban, egy 12 éves Fordjuk van, aminek a lecserélése helyett inkább a gyerekek sportéletére költenek.

A családi vállalkozást 2006 óta építgették: az Euromatics Kft. játék- és nyerőgépek hitelesítésére, karbantartására és javítására szakosodott. Miklós műszaki informatikát tanult a Gábor Dénes Főiskolán, és bár diplomát nem szerzett (miután az induló cég az összes energiáját elszívta), vállalkozóként olyan céget épített fel, amely szinte folyamatosan növekedni tudott. Ez különösen azért volt nagy szám, mert 2006-ra „ezen a piacon már mindent leosztottak”. Miklós egymás után nyerte meg az Euromatics Kft. ügyfelének az iparág komoly szereplőit. 2010-re 340 ügyfelük mintegy 2500 gépén dolgoztak, és velük szerződött le a két nagy multi: a Merkur, illetve az Admiral Casinókat üzemeltető Novomatic is.

„Nem éltünk öncélúan a városban”

A nyerőgépeket a törvény szerint kétévente hitelesíteni kellett. Ha pedig bármit módosítottak a nyerőgépben, azt újra kellett vizsgáztatni. A hitelesítés amolyan szakfelügyelői- és karbantartói tevékenységet takart, és a gépeket üzemeltető vállalkozások, valamint a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) közötti szolgáltatásként volt értelmezhető. „Olyanok voltunk, mint a gépkocsi műszaki vizsgája előtt a szakszerviz: felkészítettük a gépeket a vizsgára. A feladatra együttműködési szerződésünk volt az MKEH-val. A vizsgáztatás költségeit előre finanszíroztuk, és miután a hatósággal együttműködve ez megtörtént, az ügyfél mindent egyben, utólag kifizetett” – meséli az egyablakos ügyintézési munkavégzés logikáját Miklós.

A cég emellett hatósági szabvány szerinti játék-, és nyerőgépeket is gyártott, és más gyártók gépeit is forgalmazta. A hitelesítés-karbantartás olyannyira jól futott, hogy Budapesten, Győrben és Sopronban is külön labort kellett nyitnunk. Mindegyikre megkérték az MKEH-től az engedélyt, és ahogy kellett, egyenként felszerelték több millió forint értékű eszközparkkal.

A portfóliójukba minden kocsmai és kaszinógép beletartozott, hiszen a flipperektől a videojátékokon át, a pénznyerő automatákig mindent hitelesíteni kellett. Ketten havi 4-500 ezer forintot kerestek, amiből futotta hiteltörlesztésre is. Biztos lábakon állt tehát a család, ezért arra sem panaszkodtak, hogy Miklós rendszeresen napi 12-13 órát dolgozott. A cégnek rajtuk kívül 12-15 alkalmazottja volt. „Utánuk mindig minden be volt rendesen fizetve, és ha futotta, az Euromatics Kft. szponzorálta a fiúk sportegyesületét. De volt úgy, hogy adott pénzt a kórháznak és a városnak is. Nem éltünk öncélúan a városban, senki nem mondhatja, hogy semmit nem tettünk érte” – mondta Mikós.

Aztán tavaly ősszel Lázár János egyéni képviselői javaslatára módosították a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényt, melynek értelmében pénznyerő automata csak játékkaszinókban üzemelhető. Mivel megtiltották azt a tevékenységet, amiből a vállalkozás élt, azonnal kihúzták alóluk a talajt.image_27.jpg

Memento a régi időkből  Fotó: hvg.hu

Tehetetlenül nézték, amint a vizsgára előkészített gépek után saját erőből az MKEH-nak fizetett díjak összege (plusz áfa), nagyjából 25 millió forint elúszik. Pár nap múlva már nem volt senki, aki az Euromatics-nak a követeléseik után a számlákat kiegyenlítse. Felmondták a laborok bérleti szerződéseit, a házaspár és dolgozóik is pillanatok alatt munkanélkülivé váltak. Miklósék csak azért húzták le januárban végleg a rolót, mert a piacon maradt cégeknek a bezáráskor meg egyszer utoljára ki kellett olvastatniuk a nyerőgépek fekete dobozát. Aztán ezzel az aktussal a szakmájuk is kihalt, a műszerek zöme elértéktelenedett. Három dolog maradt mementőként: a kis puttonyos autó, az emlékbe elcsomagolt, garázsba állított két képernyős pókergép, és a lehetőség, hogy a 7 millió forintos lakáshitelüket a tavalyi kedvezményes végtörlesztéskor a cégből fizethették ki. „Most van egy tehermentes házunk, munkánk viszont nincs” – rögzíti a tényt Andrea.

Február első napjaiban Miklós az Euromatics Kft-t 10 forintért eladta. A végelszámolást nem akarta végigcsinálni, a vevőnek pedig jól jött, hogy lett egy patyolat tiszta múltú vállalkozása, amivel fél év múlva akár fejlesztési pénzekre is pályázhat.

Megcsillantott remény

A kialakult helyzetben teljesen váratlanul csillant meg az újbóli talpra állás reménye. Andrea most sem tud mást mondani: akárhányszor is olvassa újra a trafikpályázati kiírást, mindig azt látja, mintha rájuk szabták volna. Nagycsaládosok, munkanélküliek, hosszú távra terveznek, és emellett korábban sikeres vállalkozóként már bizonyítottak. Profi pályázatíró céget vontak be alapos piacfelmérés után.

A Körics Forrásmenedzsment Kft. több ismerősnek is sikeres pályázatot írt, és már az első találkozáskor nyilvánvaló volt, hogy nem sufni cégről van szó, hanem komoly szakemberekről. „Láttam, hogy logikus és betartható pénzügyi tervet tudnak összeállítani. Állítom, hogy gyönyörű és nagyon tartalmas pályázatot tudtunk a segítségükkel beadni” – tette hozzá Miklós. Miután a nemzeti dohányboltban árusítható termékkört bővítették totó-lottóval, újsággal és üdítővel, már úgy látták, hogy 2, még inkább 3 trafikból újra lehet kezdeni az életüket, és a volt alkalmazottak közül néhánynak tudnak majd munkát ajánlani.

„Biztos, ami biztos alapon” Miklósi nevében 5 egri, Andrea nevében 4 egri és egy kápolnai területre adtak be pályázatot. „Úgy érzem, körültekintően felmértük a lehetőségeinket, többször osztoztunk-szoroztunk. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a pályázatok tartalmi és formai megfelelőségéről. Aztán annál jobban fájt mindkettőnknek, hogy a nevünk nem szerepelt a nyertesek listáján.” – mondta Miklós.

„Az országos botrány visszhangja engem nem érdekel, azt azonban tényleg mellre szívtam, amikor egy városi önkormányzatnál dolgozó az eredményhirdetés utáni napokban azzal veregetett hátba, hogy a pályázatíró cég helyett inkább valamelyik politikust kellett volna megfizetnem. Láttam, hogy mindezt nem viccből mondja” – meséli Miklós, aki aztán a kapcsolatain keresztül maga is meggyőződött arról, hogy nem a pályázati anyagok döntöttek, hanem a városi lobbi érdekek. Így került a listára több egri nagyvállalkozó és önkormányzati képviselő, illetve annak rokona is.

Marad a külföld?

A családi nagy beszélgetés még nem volt meg, de a szülők úgy érzik, a legidősebb fiú teljes egészében érti, mi a helyzet. A két kisebb gyerek egyelőre csak furcsállja, hogy apjukat mindig otthon találják. Korábban szinte sosem láttak ilyet.

A tartalékaik közben kimerültek. „Én már külföldben is gondolkozom, mert itthon hiába hajtottam eddig munka után. Ausztriában és Németországban is konkrét lehetőségeket ajánlottak fel, de az is előállhat, hogy a nővérem marosvásárhelyi vállalkozásában keresek helyet” – mondja Miklós, de a felesége azonnal kontrázik. Andrea szerint a család nem arról szól, hogy az apa háromhetente hazajön a hétvégére, anya meg húzza itthon, ahogy bírja. A gyerekeket kiszakítani ebből a közegből, hacsak lehetőség van rá, nem szeretnék. 

 

Egri trafikmutyi: csak a gyanú árnyéka

A Heves megyei megyeszékhelyen júliusban 29 nemzeti dohánybolt nyílhat, és ahogy annyi településen,  Egerben is vannak furcsaságok. A legszembetűnőbb, hogy különös párhuzamosságok vannak egyes egri és balmazújvárosi nyertesek között, ami azért is meglepő, mert Balmazújváros 126 km-re van Egertől, Debrecen mellett fekszik. Csugány Tamás, Farkas Lajos és Lakatos Attila Egerben és Balmazújvárosban is nyert egy-egy pályázattal, Szilágyi Lajosné Egerben hárommal, Balmazújvárosban eggyel, Polonkai Róbertnek a két városon kívül Füzesabonyban és Prügyön is termett egy-egy babér.

Jól teljesítettek egyes helyi nagyvállalkozók is: Hervaiékat Egerben mindenki ismeri, mivel Hervai Zsolt, az Agria Market Kft ügyvezető-tulajdonosa a város legnagyobb adózója címmel büszkélkedhet. Hervai Zsolt és Róbert az Agria Drink Kft ügyvezetői is - mindketten egy-egy trafikot nyithatnak. Politikai vonalon is vannak érdekességek: Várkonyi Péter, a városi közműcég, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zártkörű Részvénytársaság (EVAT) vezérigazgatójának a fia két koncessziót nyert. Várkonyi György Olivér egyébként az egri távhőn kívül a parkolók üzemletetését is irényítja. Szintén duplázott Tóth Péter Zsolt, aki az egri Polgármesteri Hivatal ifjúsági referense. Felesége, Tóth-Németh Nóra úgyszintén két trafik bevételét tolhatja majd be a családi kasszába. A fiatalkorúak védelmét Egerben furcsán képviselik: szintén nyert koncessziót a  megyei nagycsaládosok egyesületének a vezetője, Molnárné Brinza Edit. Brinzáéknak Egerben temetkezési vállalkozásuk is van. 

http://hvg.hu/gazdasag/20130511_ketszer_kuldott_padlora#rss

Orbán: Én nem vagyok populista

A magyarok szabadságharcosok, az egyenes beszéd pedig nem populizmus - mondta Orbán Viktor egy portugál televíziónak adott interjúban. Szerinte folyamatos harc zajlik az európai küzdőtéren a Néppárt és a szocialisták között, de a mai fő irányvonal családellenes és nemzetellenes. A multikat és a bankokat jobban kell adóztatni, ez itthon már működött, és a miniszterelnök szerint rövidesen ki is kerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól.

A magyarok alapvetően szabadságharcosok, erőteljes nemzeti érzelmekkel; ezt hazafiasságnak is lehet nevezni - mondta a SIC Notícias nevű portugál hírtelevíziónak nyilatkozva Orbán Viktor. A magyar kormányfővel készített interjút szombat este sugározta, vasárnap és hétfőn pedig többször megismétli a hírtelevízió.

Arra a riporteri kérdésre, hogy véleménye szerint miért fogalmazódnak meg kétségek az európai intézmények részéről a demokrácia iránti elkötelezettségével kapcsolatban, a kormányfő az angol nyelvű interjúban azt mondta: a szabadságharcosság stílusát tekintve őszinteséget, egyenes beszédet is jelent, amit Európában néha populizmusnak neveznek. "Én nem vagyok populista, mindössze a lehető legnagyobb mértékben próbálok egyenesen, egyértelműen beszélni az emberekkel" - mondta Orbán Viktor.

Harc az európai küzdőtéren

Mindemellett az Európai Néppárt - amelynek a Fidesz is tagja - és a szocialisták között erőteljes harc zajlik az európai küzdőtéren, ezért "meglehetősen logikus, hogy a szocialisták rendszeresen támadnak bennünket, mi pedig támadjuk a szocialistákat" - tette hozzá. Orbán Viktor szerint ráadásul Magyarország "jó jelöltté vált arra", hogy bírálatok érjék, mivel a 2010-es választások után a kormány igen széleskörű változásokat hajtott végre.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint összeesküvésről van-e szó, Orbán Viktor úgy fogalmazott: az összeesküvést titokban szövik, a jelenlegi fejlemények pedig "egyáltalán nem titokban, sőt meglehetősen nyíltan zajlanak". Van mögötte bizonyos mértékű ideológia is - tette hozzá.

Családellenes Európa

Kijelentette: az ő értelmezése szerint a mai Európában olyan fő irányvonal érvényesül, amely alapvetően egyházellenes, vallásellenes, családellenes, és nagyon nemzetközi, nemzetellenes. "Nekünk olyan elképzelésünk van Európáról, amely továbbra is elismeri a kereszténység fontosságát, alapja továbbra is a család, és Európát a nemzetek Európájaként értelmezi, így amit mi jelenleg képviselünk, az nem a fő irányvonal" - mondta a miniszterelnök.

Hozzátette ugyanakkor: ő Európa-párti politikus, az Európai Uniót viszont nemzetek közösségének tekinti, és úgy tarja, hogy a büszkeségnek, a nemzet iránti tiszteletnek az Európai Unióhoz tartozás örökös elemének kell lennie. Az európai szabályokat meg kell védeni, de vitatkozni is kell, mivel úgy nem lehet élni, hogy "ha Brüsszelből valaki azt mondja, hogy valami nem jó, azt csak úgy elfogadjuk". "Nagyon világos érveink vannak minden döntésünkkel kapcsolatban, és készek vagyunk európai módon tárgyalni" - mondta Orbán Viktor.

Adózzanak a multik

A bankokra kirótt adókkal kapcsolatos riporteri felvetésre a miniszterelnök kijelentette: Európában jelenleg nem igazságos a teherviselés elosztása. Nem igazságos teherviselés esetén viszont nem lehetséges egyszerre a válságkezelés, a versenyképesség javítása, az államadósság csökkentése és ezzel egy időben a társadalmi-politikai stabilitás fenntartása.

"Nagyon világosan megmondtam: a multinacionális cégeket be kell vonni a tehermegosztásba, és ebben részt kell vállalnia a pénzügyi szektornak is ... ez állandósult eleme gazdaságpolitikánknak, és az emberek ezt megértik" - tette hozzá. Kifejtette ezzel kapcsolatban: Magyarország szegény ország, a havi nettó átlagjövedelem 500 euró, a nyugdíj nem éri el a havi 300 eurót.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a végrehajtott reformok működnek-e, Orbán Viktor azt mondta: úgy gondolja, hogy igen, mivel például Magyarország az egyetlen ország, amely ki tudott kerülni egy IMF-program hatálya alól. "Erről soha nem történik említés, de Magyarország volt az első, amely pénzügyileg összeomlott, még a görögök előtt, 2008-ban. Csak nemzetközi pénzügyi injekciók tartottak bennünket életben, és egy IMF-program hatálya alá kerültünk, amelyet én viszont leállítottam, és kiléptünk (e programból)" - mondta a kormányfő.

Hangsúlyozta: Magyarország azon öt EU-tagállam egyike, amelyek csökkentették az állami eladósodottságot; az államháztartási hiány tavaly a GDP-érték 1,9 százaléka volt, ami "egészen jó szám". Ezzel kapcsolatban kijelentette: reméli, hogy Magyarország kikerülhet az EU túlzottdeficit-eljárása alól. A gazdasági növekedéssel egyelőre nehézségek vannak, tavaly nem volt növekedés, de minden szakértői előrejelzés szerint a növekedés az idén visszatér, és jövőre már egész jó ütemű lesz - tette hozzá.

http://index.hu/belfold/2013/05/12/orban_en_nem_vagyok_populista/

Magyar kormánymegbízatást teljesített a német jogász - Külföldi lapszemle - 2013.05.12
Magyar kormánymegbízatást teljesített az a német jogász, aki a minap kifogástalannak minősítette a 4. alkotmánymódosítást - írja a Stuttgarter Zeitung.

Az előzmény az, hogy a héten a baden-württembergi tartományi parlament vitát folytatott a magyar helyzetről, és ebben a CDU-s szónok idézte Rupert Scholz, egykori kereszténydemokrata védelmi minisztert, aki különben az M1 közszolgálati híradójában is kifejtette már szakvéleményét, miszerint Orbán Viktor nem szolgált rá a bírálatra és a bizalmatlanságra, mivel Magyarországon minden tekintetben példás a demokrácia és az alkotmányos rend. Az esemény után a lap megkérdezte a stuttgarti magyar főkonzult, hogy Magyarország felkérte-e Scholzot a 28-oldalas dolgozat megírására, ám Mydlo Tamás úgy válaszolt, hogy a szakértő saját szakállára állította össze az elemzést, mert szakmailag izgatta az alaptörvény, és mivel keresztgyermeke révén egyébként is kötődik Magyarországhoz. Ám lap beletekinthetett az elemzésbe és annak 3. oldalán az áll, hogy készült a magyar állam megbízásából, és hogy a felkérést a berlini magyar nagykövet juttatta el a szerzőhöz. Idetartozik, hogy Scholzot szakemberként Stuttgartban nem sokra becsülik, mert lejáratta magát a tartomány legnagyobb pénzügyi botrányában. Ugyanis kifogástalannak találta azt az államosítási ügyletet, amelyet később a Számvevőszék, majd a bíróság is jogsértőnek ítélt.

(Szelestey Lajos/Klubrádió)

Mi értelme volt a trafiktörvénynek?

A térképen teljesen jól látszik, hogy Újlipótvárosban gyakorlatilag minden sarkon lesz egy bolt.

http://444.hu/2013/05/12/mi-ertelme-volt-a-trafiktorvenynek/

Az alábbi kép is a 444.hu -ról való.

Még egyszer! Magyarország szegény ország! Akkor ez a legfontosabb közpénzből? Ugye én meg nem vagyok demagóg? Vagy ez már a bogár féle javaslat megvalósítása, hogy az ország 1/3-t veszni kell hagyni? Ugye az intézkedések nem a magyar Taigetosz építése???felcsut.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr525297483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcellusca 2013.05.13. 21:22:46

Kitartó vagy, Margarita. :D

Én már rég megcsömörlöttem a sok f@szságuktól. :(((
süti beállítások módosítása