He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Kolumbia - melynek partjait az Atlanti- és a Csendes-óceán is mossa...

2013.02.27. 08:12 guma

Az ország, amely megkapta az IMF-től, amit mi nem.

800px-LocationColombia.svg.png

Fővárosa Bogota450px-Bogotaview.jpgKávéültetvény800px-Cafe_Quimbaya_2005-08-27.jpg Medellín, az ország második legnagyobb városa800px-Panoramica_de_Medellin-Colombia.jpg Egy katedrális a fővárosbanCatedralPrimadaBogota2004-7.jpg Történelmi emlékSan_Agustin_parque_arqueologic.jpg2009 óta háromszor megkaphatta azt a hitelkeretet, amit mi nem.

2009 májusában kapta meg először Kolumbia a rugalmas hitelkeretet (Flexible Credit Line - FCL) a Nemzetközi Valutaalaptól, amit 2010-ben egy megerősítő, majd a kétéves hitelkeret lejártával egy harmadik FCL keret váltott fel. Az IMF januárban a tagországok mindegyikénél szokásos IV. Cikkely szerinti felülvizsgálatakor összegezte meglátásait a kolumbiai gazdaságról.

Tehetséges vezetés

Az IMF igazgatótanácsa nem fukarkodott a dicsérő szavakkal: Kolumbia gazdasága ellenállónak bizonyult az elmúlt években a globális sokkokkal szemben, továbbá a tehetséges politikai vezetés tevékenysége nyomán maradt elég mozgástér a ciklikus hatások kivédésére, azaz a hatóságok hathatósan tudtak a globális gazdasági visszaesés ellen dolgozni.

Recesszió ugyan nem volt, a 2009-es +1,7%-ot jelentő mélypontról a GDP növekedése 2011-ben 6%-ra gyorsult. Idén a növekedés lassul, de ez még mindig azt jelenti, hogy 4,4%-os lehet a bővülés, amivel Európában sok ország kibékülne. kolumbiagdp-20130204.png A gazdaságot különösen a nyersanyagok exportja hajtja. Az export negyedét az olaj, egy másik jelentős részét a szén teszi ki, de nem elhanyagolható a nemesfém, például arany exportja sem.74466.jpg aranyláz...tree_map_export_col_all_show_2010-20130204.png Eközben az infláció 2,4 százalékra lassult a 2011-es 4 százalékról, a munkanélküliség pedig az éveken át tartó robusztus növekedés alatt 9,2 százalékra mérséklődött (tíz évvel ezelőtt még 17% volt a ráta). A fizetési mérleg hiánya a GDP nagyjából 3 százaléka, és az utóbbi időben alig változott.

Az államháztartás hiánya az olajbevételek nélkül számítva sem változott, a központi költségvetés hiánya a GDP 2%-a körüli, az államadósság pedig a GDP 33 százaléka, és az utóbbi években csökken.

A pénzügyi szektor is kimondottan egészséges a Valutaalap szerint. A bankszektor jól feltőkésített és nyereséges, a nem teljesítő hitelek aránya alacsony és jól kezelt, a finanszírozás stabil, jórészt hazai megtakarításokra alapozott. A felügyelő hatóság lényegében minden pénzügyi intézményt lefed, és további intézkedéseket tettek a felügyelet erősítésére.

Miközben a hazai mutatók jól alakulnak, Kolumbia is kitett az erős sokkoknak, különösen a kereskedelmi partnerek felől, illetve ha hirtelen nagyot esne az olaj ára. Az IMF fel is hívja a figyelmet, gondot jelenthet a gazdaság koncentráltsága, és hogy a munkaerő termelékenysége még igen alacsony. 72205731.jpg

Brit_Kolumbia_kezdo2.jpg

20101110kolumbia6.jpg
Ilyet szeretne a magyar kormány is

A magyar kormány is rugalmas hitelkeretet szeretne kérni a Valutaalaptól. Ilyet a régióból egyébként Lengyelország kapott még. Az IMF azonban már többször jelezte, és ma az IMF magyarországi kirendeltségvezetője újból megerősítette: a szigorú gazdaságpolitikai kontrollal járó készenléti hitel az, amely a Magyarországéhoz hasonló szükségletekkel jelentkező országokra van szabva. Ennek a megállapodásnak az alapján jelentették a 2011 novemberi igénybejelentés óta folyó tárgyalások. Bár ezek a tárgyalások is megálltak.

28kolumbia_800x600.jpg falu_jo_0.jpg

31_kolumbia_sierra_nevada_cocuy_laguna_plaza.JPG

http://www.portfolio.hu/gazdasag/az_orszag_amely_megkapta_az_imf-tol_amit_mi_nem.179270.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság ország világ

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr505063039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása