He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Gyárlátogatás! Kormányunk és a gombnyomó "robotok" remélem elsüllyednek szégyenükben az új MT miatt...

2012.11.21. 17:15 guma

A 3 napra tervezett sztrájk felfüggesztve! Frissítve - mert van ahol működik az összefogás!!!

Tovább húzódik a vasműs bértárgyalás

Dunaújváros - Meghatározatlan időre felfüggesztette a szerda délután egy órára meghirdetett sztrájkot a Dunaferr DV Vasas Szakszervezet.

A három naposra tervezett munkabeszüntetés kezdetét hétfőn, a vállalatvezetéssel folytatott tárgyalások nyomán már egyszer elhalasztották, 24 órával.

Mint Mucsi Zoltántól, a Vasas Szakszervezet helyi elnökétől megtudtuk, a sztrájk felfüggesztésének oka, hogy szerdán délelőtt telefonon beszéltek a vasmű tulajdonosának, az ISD-korporáció két vezetőjével. Velük megállapodtak az érdekvédők, hogy jövő szerdán, 28-án Oroszországban találkoznak, és a vasmű két érdekvédelmi szervezete, a Vasas, valamint az Ifjúsági Szervezet a cégtulajdonosokkal közvetlenül folytatják a tárgyalásokat az idei béremelésről.

Pekarek János

http://duol.hu/hirek/tovabb-huzodik-a-vasmus-bertargyalas-1441881

A vasműsök azonnal követelik az idei béremelés második részét

http://duol.hu/hirek/a-vasmusok-azonnal-kovetelik-az-idei-beremeles-masodik-reszet-1108032

Számos juttatási formát csak az ISD Dunaferr biztosít

A közelmúltban Magyarország ötven legnagyobb foglalkoztatójának Kollektív Szerződéseit összehasonlítva készült el egy elemzés, amely azt vizsgálja, hogy egyes cégeknél milyen tartalommal működnek a szerződések, melyek azok a munkavállalói juttatások, amelyeket e dokumentumban garantálnak dolgozóik számára a cégek.

A vizsgált cégek közül az ISD Dunaferr Zrt. mellett a Magyar Posta Zrt., a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., a Magyar Államvasutak Zrt., a Videoton Holding Zrt. és az Audi Motor Hungária Kft. kollektív szerződéseinek rendszeréről állnak rendelkezésre részletesebb adatok, amelyeket vizsgálva kitűnik, hogy vállalatunk kollektív szerződése a legszélesebb körű juttatásokat nyújtó megállapodások közé sorolható.

Neuralgikus pont manapság a magyar gazdaságban a létszámleépítés kérdése. A csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szabályokat vizsgálva a fent említett hat vállalat vonatkozásában jól látszik, hogy az ISD Dunaferrnél van a leginkább teljes körű szabályozás ez ügyben, főként a megelőző intézkedéseket tekintve, amelyek például a kölcsönzött munkavállalók leépítését, a korengedményes nyugdíjazás szabályait, a részmunkaidős foglalkoztatást, illetve a képzési, átképzési lehetőségeket rögzítik, illetve rendelkeznek a más, betöltetlen munkahelyek felajánlásáról, illetve az Acélalapítvány működéséről. A Magyar Postánál mindössze annyit ír elő a KSZ, hogy ha van más betölthető munkakör, ezt fel kell ajánlani, az Audinál pedig arról szól a dokumentum ide vonatkozó pontja, hogy az egy háztartásban élő közeli hozzátartozók munkaviszonyának rendes felmondása között nem telhet el 60 napnál kevesebb idő. Megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatásáról a vasműs mellett csak a MOL kollektív szerződése rendelkezik, törzsgárda elismerési rendszert az ISD Dunaferr mellett a MOL és a Magyar Posta működtet.

 

A választható béren kívüli juttatások tekintetében a MOL-nál jelenleg évi 761.000 Ft (bruttó összegek) az egy főre jutó összeg, az elemek körét és választásuk módját az érdekképviseletek által elfogadott szabályzat tartalmazza. A MÁV-nál 305.000 Ft/fő az éves keretösszeg, a választható juttatások között például lakáscélú támogatás, SZÉP-kártya és iskolakezdési támogatás is szerepel. A Magyar Postánál és az Audinál az éves mértéket az adott évi bérmegállapodás tartalmazza, a választható juttatások köre hasonló. Az ISD Dunaferr Zrt.-nél a 2012. évben átlagosan bruttó 994.980 forintot tesznek ki munkavállalónként a béren kívüli juttatások. Ez az összeg tartalmazza az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári hozzájárulást, az étkezési hozzájárulást, az iskolakezdési támogatást valamint a 13. és 14. havi bért.

A közelmúltban kezdett el dolgozni a vállalatnál, a humánerőforrás vezérigazgató-helyettes szervezetében
dr. Mezőközy András. A humán szakember korábban olyan nemzetközi cégcsoportok magyarországi vállalatainál töltött be különböző vezetői beosztásokat, mint a japán Denso, a német Robert Bosch, illetve a gáz- és villamosenergia-szektorban tevékenykedő francia GDF-SUEZ.

A multinacionális cégek magyarországi gyakorlatát tekintve, de a magyar tulajdonú vállalkozások esetében is elmondható, hogy jelentős eltérések tapasztalhatóak a kollektív szerződésben rögzített munkavállalói jogok és a béren kívüli juttatások mértékében egyaránt. Ez valahol földrajzi kérdés is, egy gazdaságilag erősen teljesítő nyugat-magyarországi régióban például az eleve magasabb bérek mellett általában a juttatások is magasabb összegűek, mint például egy borsodi térségben. Ugyanígy a KSZ-juttatások terén többet tud elérni egy tradicionális, évtizedek óta működő szakszervezet, mint egy zöldmezős beruházásban felépült vállalat újonnan felállt érdekvédői. Úgy gondolom, hogy Fejér megye egy versenyképes, jó gazdasági régió. Ami pedig konkrétan az ISD Dunaferrt illeti, úgy látom, hogy a juttatások köre és mértéke is kiemelkedő, a vasmű ebből a szempontból is pozitív példa a magyarországi nagyvállalatok körében.

 

 

Juttatásokat csökkentenek a kkv-k

Egy szeptemberben készült elemzés szerint a harmadik negyedévben csökkent azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek béren kívüli juttatásokat nyújtanak munkavállalóik számára. Jövőre a hazai kis- és középvállalkozásoknak csupán 45 százaléka tervez alkalmazni valamely természetbeni juttatást. A különböző ágazatokat tekintve a mezőgazdasági vállalkozások állnak az élen, 64 százalékuk tervez nyújtani a következő év során béren kívüli juttatást, az ipari vállalkozások esetében ez az arány 48 százalék.

 

Csak nálunk létezik

A vizsgált tételek körében számos olyan juttatást, munkavállalók számára nyújtott szolgáltatást találunk, amelyek egyedülállóak az ISD Dunaferr Zrt.-nél, más magyarországi foglalkoztató esetében nincs példa az alkalmazásukra. Ilyen például a gondoskodó létszámleépítés az Acélalapítvány révén, a szakember-utánpótlás támogatása, a jogsegélyszolgálat, a családi szállás, a nyugdíjasok támogatása, valamint a 14. havi munkabér.

 http://www.dunaferrhetilap.hu/index.php/isd-dunaferr/43-isd-dunaferr/759-szamos-juttatasi-format-csak-az-isd-dunaferr-biztosit

2013-ig járó 8200 milliárd EU-s pályázati pénzből eddig 2700 milliárdot fizettek ki(?)! Ez is bizonyítja mennyire nem végzik munkájukat, csak a harácsolás és a saját érdekeik miatt dolgoznak! Európai csúcson az inflációnk és az áfánk! Eltapsolták a MANYUP megtakarítást. Két év alatt plusz 26 adót vezetek be. Büntették .az új adórendszerrel még az 1 gyermekeseket is  valamint rokkant kismamákat. Olyan rombolást vittek végbe a munkavilágában, hogy a munkavállalót kiszolgáltatott jobbágy sorsba taszították (hosszabb munkaidő, kevesebb pihenőidő, megvont vagy csökkentett műszakpótlék, felmondás indok nélkül, stb). Bevezették a minimálbér alatti minimálbéreket (közmunka, fiatal, stb).

80 fokban a dunaújvárosi vasműben - Nagyítás-fotógaléria

image_1.jpg

Ésszerűtlenül csökkentették, korlátozták az egészségügyi ellátás hozzáférését. Leszűkítették a tovább tanulás lehetőségét, pl állami jogász, közgazdász képzés "nem kell". A gyógyszertámogatást esztelenül nyirbálják és rendelkezéseik miatt elvették a munkát mert soha ennyi kisvállalkozás nem ment tönkre (új törvények és baráti érdekeik miatt) mint most. Hitelre vásárolnak és sok száz milliárdot dobnak ki az ablakon plusz kamatteherre, hogy senki ne lásson baráti elosztási rendszerükbe. Még olyan alkotmánybírót is kineveztek aki képes az általa írt alkotmányt a többség ellenében "értelmezni"!!!Közben nem dolgoznak, csak látszat tevékenységet folytatva törvénykeznek magukra szabva az országot, úgy szórva a pénzt maguk, barátaik és holdudvaruk felé mintha az ország 80%-t nem semmizték volna ki és csak ők léteznének. Remélem lesz majd törvénynek egyszer annyi ereje, hogy megismerjék a munkát ők is "közelről"!
_______________________________________________________________________
Mindegy kint milyen meleg van, bent a vasműben a lassan folyó vas mellett az ember átértékeli a hőségről kialakult képét. A kohászok viccelődve közlik, hogy vigyázzak, meggyullad a gyufa a zsebemben, de eszemben sincs közelebb menti az olvasztókhoz. Nem csak a 80 fokosnak mondott, de sokkal többnek érződő hőhullám fog vissza, a gigászi meretű tégelyekből folyó izzó vas csak távolról szép, közelről még védőruhában is igen veszélyes. Fotóriportunk a Dunaferr ISD nagyolvasztó- és acélműjéből.image_2.jpgimage_3.jpgimage_4.jpgimage_5.jpgimage_6.jpgimage_7.jpgimage_8.jpgimage_9.jpgimage_10.jpgimage_11.jpgimage_13.jpgimage_14.jpgimage_15.jpg
első kép : Lázár Zsolt

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr684671254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2012.07.26. 10:52:20

hé Mérnők!:)
hogy a francba kerülsz te 9999-be? :)

Horizont 2012.11.21. 19:25:56

@Donna-CatOnAHotTinRoof:
Szia! Ne csak e-mailt írj, hanem ide is:)))Jól vagy?

guma 2012.11.22. 07:43:57

@Horizont: nem figyelsz? :DDDDDD

@miről van itt nagybasz0: ja! :)))))))

nem tudom, hogy kell frissíteni - hát így csinyátam :)

Horizont 2012.11.22. 15:33:03

@guma: Na jól becsaptál:))))))))
süti beállítások módosítása