He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Miért kell folyamatosan hazudni?

2012.06.05. 08:07 guma

 

Nyugdíjszámítás 2013: újabb csapás az alacsony keresetűekre

Az alacsony keresetűeket hozza hátrányba és a magasabb jövedelműeknek kedvez a kormány azzal, hogy a jogszabályban foglaltakkal ellentétben 2013-tól nem a bruttó, hanem a jelenlegi módszernek megfelelően a nettó keresetek után számítanák a nyugdíjakat. Ráadásul úgy próbálja meg beállítani a törvénymódosítást, hogy arra a nyugdíjak adómentességének megőrzése miatt van szükség, miközben semmilyen jogszabály nem írja elő azt, hogy a bruttó béreken alapuló számítási mód mellett adót kellene fizetni az öregségi ellátások után.

Megtévesztő a kormány érvelése, amely szerint azért számolnák 2013-tól is a nettó, nem pedig a bruttó bérek alapján a nyugdíjakat, hogy továbbra se kelljen adót fizetni az öregségi ellátások után. A Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere az általa beterjesztett törvénymódosítási javaslat indoklásában azt sugallja, hogy ha az 1997-ben elfogadott szabályok szerint 2013-tól a nettó helyett a bruttó bérekből számították volna a nyugdíjat, akkor személyi jövedelemadót kellett volna utána fizetni. "Bruttó keresetből bruttó összegű nyugdíj megállapítása lenne előírva... Mindez felvetné a nyugdíjak adóztatásának kérdését is" - áll az előterjesztésben.

Csakhogy a hatályos törvények szerint a bruttó kereseteken alapuló számítás egyáltalán nem jelentené azt, hogy a nyugdíjak után adót kellene fizetni - mutat rá Angyal József okleveles adószakértő. A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. melléklete ugyanis határozottan kimondja: a szociális juttatások közül adómentes a nyugdíj. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben sem szerepel egyéb, mint hogy a 2012. december 31-e után megállapítandó nyugdíjak esetében az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a figyelembe vehető bruttó átlagkeresettől függ. Vagyis a jogszabályban egy szó nem esik arról, hogy bruttósítanák a nyugdíjakat, vagyis adót kellene utánuk fizetni.

Elfogadható érvelés lenne, ha a kormány bevallaná, hogy a közeljövőben változtatni kíván a nyugdíjszámítási módszeren, és ezért nem látja értelmét egy új metódus életbe léptetésének. Az adókötelezettségre való hivatkozás azonban megtéveszti az embereket - véli Angyal József.

Az NGM által támogatott nyugdíjreformról ITT OLVASHATSZ! Állami nyugdíjpara: így nézne ki az új pontszerző rendszer

Az adószakértő szerint azt is érdemes megvizsgálni, kinek kedvez az, hogy a bruttó helyett továbbra is a nettó bérek alapján számítanák a nyugdíjakat. Jól jártak volna az újfajta számítási rendszerrel az átlagnál alacsonyabb keresetűek. Az idei évben az adójóváírás eltörlése miatt a legkisebb jövedelmek bruttóban 15-20 százalékkal emelkedtek. Ez azonban csak ahhoz volt elég, hogy a nettó keresetek a 2011. évi szinten maradjanak. Ezzel szemben a 16 százalékos egykulcsos adó, valamint a gyermekek utáni adóalap-kedvezmény bevezetésével óriási mértékben megnőtt a magasabb jövedelműek nettó bére. Az idei évben a 2 millió 424 ezer forint jövedelemig megszűnt az 1,27-szeres szuperbruttósítás, ennek előnyét a magasabb jövedelműek is élvezik.

A korábbi éveket megvizsgálva elmondható, hogy a nettó, illetve a bruttó béreken alapuló számítási rendszer nagyjából azonos összegű nyugdíjat eredményezett volna. Nézzünk meg egy nyugdíj előtt álló munkavállalót, aki 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben is a havi minimálbérnek megfelelő éves keresettel rendelkezett. Ha feltételezzük, hogy a magánszemélynek 40 év szolgálati ideje van, akkor a 3 év adatából 65 412 forint számított nettó átlagkeresetet kapunk. Ennek 80 százaléka, 52 330 forint a nyugdíj összege. Ugyanez a bruttó 79 359 forint átlagkeresettel számolva a következő: az 1997 évben törvénybe iktatott szorzók szerint a bruttó összeg után 66 százalékkal számolt nyugdíj havi 52 377 forint lenne. Tehát szinte teljesen megegyezne az ellátás összege a két számítási mód esetén.

Viszont jelentős változás következik be, ha figyelembe vesszük a 2012-es minimálbér összegét is. Ha a 2009-2012 közötti négy év átlagát tekintjük, akkor a nettó keresetből számított nyugdíj összege 51 980 forintra csökken az adójóváírás kivezetése miatt, míg a bruttó keresetekből számított nyugdíj 54 633 forintra emelkedne a bruttó bérek jelentős emelkedése következtében. Még nagyobb a különbség, ha csak a 2012-es év átlagából számolunk. Havi 93 ezer forintos bruttó bérrel számolva a nettó keresetből számított nyugdíj összege 50 934, míg a bruttó keresetből számított nyugdíj összege 61 380 forintra emelkedne. Ennek alapján a 2013-tól tervezett nyugdíjszámítási mód előnyösebb lett volna az alacsony keresetűeknek - érvel Angyal József.

Hozzáteszi: a leírt példák csak elméleti jelentőségűek, hiszen 40 év szolgálati idő esetén nemcsak az utolsó néhány évvel kell számolni. Az viszont jól érzékelhető, hogy hosszabb szolgálati idő mellett az alacsony keresetű, de bérkompenzációban részesülő magánszemélyek jobban jártak volna a bruttó kereseteken alapuló számítással. Hozzátartozik a képhez, hogy a nettó bérekre alapuló számítási mód a rövidebb szolgálati idővel rendelkezőknek is előnyösebb, mint a bruttó bér alapú számítás.

forrás : http://penzcentrum.hu/ongondoskodas/nyugdijszamitas_2013_ujabb_csapas_az_alacsony_keresetuekre.1032819.html

 (Azt is megmondhatná végre valaki miért van csend a legnagyobb hazugság körül, amikor "befenyegették" az aktív dolgozókat, hogy nem lesz nyugdíja, ha nem adja az államnak az eddigi megtakarítását!!! Erről miért nem üvölt minden hírportál, mint az őszödi beszédnél?)  

A pénztártagok is teljes állami nyugdíjat kapnak

Pénteken a kormány egy olyan törvényjavaslatot is benyújtott a parlamentnek, amely a nyugdíjak kiszámítását írja felül. Elvileg 2013-tól megváltozott volna a rendszer, azonban az idő rövidsége és a nyugdíjpénztári pillér átalakítása miatt most a kormány azt mondja ki, hogy a jelenleg hatályos rendszer marad fent 2013-tól, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjak alapja a nettó kereset lesz. Több éves huzavona után végre a jogszabályokba is bekerül, hogy a maradó pénztártagok 2010 szeptembere után teljes állami nyugdíjra lesznek jogosultak, vagyis számukra a lehető legjobb helyzet valósul meg, ha a javaslatot elfogadja az Országgyűlés.  

forrás :http://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdij/

 

"Józan ember azt gondolná, hogy minimum népi nemzeti nagy felháborodásnak kellene lennie ebből, mivel alig több, mint egy éve fenyegettek meg mindenkit, hogy ha nem lép vissza az állami nyugdíjrendszerbe, egyrészt egy erkölcsi nulla, másrészt kiiratkozik a tökömtudja minek a rendszeréből és csak leshet, ha az életben még nyugdíjra ácsingózna.

 
Különösen fel kéne háborodnia annak a 95%-nak aki visszalépett, mert becsapták őket, hazudtak nekik, hiszen most épp ugyanazok a fiúk nyújtják be a javaslatot, hogy mégiscsak kegyelem van, mégiscsak kaphatnak azok is nyugdíjat, akik beintettek és nem adták oda a megtakarításaikat.
 
Tehát:
1. Dühít engem, mert rászántam egy fél napot, hogy elzarándokolnak a követségre munkaidőben, kiálltam a sort, kitöltöttem a nyomtatványokat, miszerint nem, önként nem adom, vegyétek el erővel ha annyira kell. Erre kiderül, hogy nem gondolták annyira komolyan.
2. Dühít téged, aki az első hangos szóra összehugyoztad magad és odaadtad az üveggolyóidat. Mint a homokozóban, nagyon régen.
 
Ami megdöbbentő, hogy csönd van. Teljes apátia, senkit nem érdekel, hogy mi lett vele, megvédték-e végül, vagy nem, csökkent-e végül az államadósság, vagy nem, volt-nincs, easy come - easy go. Szerintem már nem is emlékszik rá senki, hogy volt neki magánnyugdíjpénztára."
 
"És sok ezer napja ugyanaz az évszám.
Mert tart még az 1984-es év."
 

forrás :http://oltonyosrabszolga.blog.hu/2012/06/03/csak_nekem_van_ezzel_problemam?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_06_04&utm_campaign=index 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr154564479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ayuamarca 2012.06.05. 21:29:40

Az az igazság, hogy ha a rendszerváltó generáció megéli egyáltalán a nyugdíjas kort, akkor éhen fog dögleni, tök mindegy honnan kap nyugdíjat. Egy megoldás van: külföldi munka és öngondoskodás. Ennyi.
süti beállítások módosítása