He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

körkép : a munka "jól megérdemelt" bére segégmunkástól a...

2012.04.03. 08:10 guma

Megismételték a 98-2002 közötti sikersztorit, amikor emberek ezreit rúgták ki a béremelés miatt vagy a megjelent munkaerő kölcsönzés fényes lehetőségei okán. Akkor jött divatba, hogy egész részlegeknek, cégeknek mondtak fel - majd kisebb bérért és juttatások nélkül eseti szerződéssel visszakölcsönözték az embereket felrúgva a nemzetközi szerződésbe vállalt egyenlő munkáért, egyenlő bért elvet. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint "egyértelmű siker" az arányos, egykulcsos adórendszer, hiszen jelentős, közel 6%-os volt a reálkereset növekedése 2011-ben. Ja és szerinte a gyerek születések is ezért nőttek, ami az elmúlt  évek legalacsonyabb száma lett a 45 916 gyermekkel... Ez az ember még a papírt sem látja, nemhogy a számokat!

Siker: 38 600 embert rúgtak ki

A versenyszférában 2012 januárjában 31,8 ezer fővel kevesebb ember dolgozott, mint 2011 januárjában, a költségvetési szférából 12,5 ezer embert bocsátottak el. Összességében a nemzetgazdaságban alkalmazásban állók száma 38,6 ezerrel csökkent. Matolcsy arra már nem tért ki, hogy ez miért siker.

Mindemellett a 2011-es bérek 2012 januárjában növekedés helyett drasztikusan csökkenni kezdtek. 2011 decemberéhez képest  2012 januárjában 7,1%-kal estek vissza a nettó bérek, a versenyszférában 8,1%-kal, a közszférában 3,7%-kal voltak alacsonyabbak a nettó fizetések. 

A dolgozók felének 1,3%-kal emelkedett a reálbére, és nem 6%-kal

A minisztérium a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva értékelte sikernek az egykulcsos adórendszert, arra viszont már nem tértek ki, hogy a KSH átlagokkal számol, a közel 6%-os reálbér-emelkedésnek - ami valójában 5,8% - van alja, és van teteje.

A valóságban a dolgozók közel felének - 49% - alig 1,3%-kal emelkedett a reálbére, ők azok, akiknek nincs gyermeke. Mivel a dolgozók száma mintegy 2,6 millió fő, ezért ez annyit jelent, hogy 1,3 millió embernek minimálisan nőtt a reálbére 2011-ben.

További közel 800 ezer embernek már jelentősebben,  6,4%-kal emelkedett a reálbére, ők azok, akik egy gyermeket nevelnek. A dolgozók 28%-a tartozik ebbe a csoportba.

150 ezer ember azért jól járt

Két gyermeke a munkavállalók 17,7%-ának van, ez félmillió dolgozót jelent, nekik 12%-kal lett magasabb a reálbérük. A Matolcsy által emlegetett három- vagy többgyermekesek csoportjába az alkalmazottak 5,3%-a tartozik, ez kevesebb mint 150 ezer embert jelent. Ők könyvelhettek el 19%-os reálbér-emelkedést az előző évben.

A Központi Statisztikai Hivatal kérdésünkre, hogy készült-e statisztika a családi adókedvezmény szektoronkénti hatásáról, közölte: nem, és nem is lesz ilyen, mert annyira bonyolult lenne az elkészítése, hogy nem lehet összehozni.

Az adatok szerint az év első hét hónapjában főként a fizikai dolgozóknál csökkent a nettó bér, a legnagyobb csökkenést az oktatásban dolgozó fizikai munkások könyvelhették el, nettó bérük 9,8%-kal volt alacsonyabb, mint tavaly. Második helyre a művészet, szórakoztatás, szabadidő fizikai dolgozói kerültek, esetükben a nettó bércsökkenés 6,9%. A harmadik helyre a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység fizikai dolgozói kerültek, nettó bérük 5,3%-al csökkent. Ugyanennyivel csökkent az oktatásban területén munkát vállaló szellemi dolgozók nettó keresete.

kisebb normál nagyobb

A csökkenés mellett viszont nőttek a nettó keresetek a mezőgazdaságban - 2,7%-kal -, a feldolgozóiparban - 7,6%-kal -, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás szektorban - 12,6% -, a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítés szektorban - 4,7% -, a kereskedelemben - 8% -, a szállításban - 4,2% -, az információ és kommunikáció szektorban - 15,8% - és a pénzügyi szektorban is -19,1%. (forrás : femina.hu)

Erre jön rá az, hogy a jövedelmünkben megjelenik egy 27% ÁFA plusz némi jövedéki adó. Tehát a nettónkból is még elveszítünk egyharmadot. A megtermelt jövedelem kétharmadát / három negyedét érinti a redisztribúció és egy negyedről vagy harmadról döntünk szabadon!

Erre jött még az, hogy az elmúlt 5-6 évben hivatalosan 48% - nyi infláció zajlott le, ami kozmetikázott adat.
A döntően élelmiszerre vetített infláció 60% volt az elmúlt 6 évben, ha a család hitellel küzd, akkor ennél nagyobb mértékben csökkent a pénzük vásárló ereje.A jóléti társadalom modell arról szól, hogy a bérben VAN diszkrecionális jövedelem. /Az a jövedelem hányad, amiről szabadon dönthetünk, ami nincs lekötve villanyszámlára, kajára, közlekedésre./

Ha volt is a középosztály bérében diszkrecionális jövedelem, ma már ez nincs. Simán az éhezés határán táncolnak a tanárok is!

Európa közepén adó és társadalombiztosítás címén súlyos összegeket vagyunk kénytelenek fizetni a közjavainkért felelős államnak. Magyarországon a 11, 2-ről majdnem tizenkét százalékra nőtt az elmúlt másfél évben a munkanélküliség. Ha elveszted az állásod, és legutóbb minimálbérre voltál bejelentve (az esetek többségében ez a helyzet), legfeljebb kilencven napig kapsz napi kb. 1650 Ft-ot –  függetlenül attól, hány gyereket nevelsz. (Az egyébként rendkívül családbarát kormányzás alatt.) Ez az összeg valamivel több lenne, mint havi negyvenezer, ha le nem vonnák belőle az adót.

 Nemcsak adósságban úszunk, de a megélhetésről szóló közhazugságban is. Kurzusról kurzusra.

Számomra a legbosszantóbb, mikor valaki az afrikai éhezőkkel jön, mármint hogy hozzájuk képest ne panaszkodjunk már. De igenis panaszkodjunk, mert nem afrikai, hanem magyar éhezők vagyunk, a kutyafáját.

Miért nem Németországgal vetjük össze a helyzetünket?

A német baloldal néhány hete tiltakozott Joachim Gauck államfővé választása ellen. A tiltakozás oka: Gauck vezette be az ún. Hartz IV ellátmányt, ami a több mint egy éve állástalanoknak járó segély. A baloldal szerint „szociális vakságra vall”, ha valaki csupán ennyit juttat a munkanélkülieknek. A kifogásolt összeg havi 374 euró (kb. 110 ezer Ft), ami minden eltartott gyermek után 219-299 euróval növekszik, attól függően, mekkora a gyerek. Ez azt jelenti, hogy az átlag német munkanélküli, ha egy éve nem dolgozik, de van három gyereke, többet kap segélyként, mint a hasonló családi helyzetű magyar munkavállaló fizetésként. Ám Németországban komoly támadásnak teszi ki magát az a politikus, aki ilyen összeget elegendőnek vél.

Esetleg nem Joachim Gauck a szociálisan legvakabb európai politikus.

Hogy Németország túl erős viszonyítási pont? Jó, akkor nézzük Görögországot, ahol mostanság kirakatokat törnek be a népek a megszorító intézkedések miatt. A görög átlagkereset 1450 euró (420 500 Ft), a nyugdíj 1200 euró (348 000 Ft). Magyarországon, ahol „békemenetre” vonulnak a népek a Gonosz Sátáni Európa, valamint az Idegenszívű Ördögi Ellenség ellen, az átlagkereset bruttó 206 400 Ft (nettó 140 100 Ft), az átlagnyugdíj pedig 88 ezer Ft.

Miért nem ez ellen tüntetünk? Nem amiatt kéne szót emelni, hogy a magyar átlagkereset a felét sem éri el európai átlagnak (annak csupán 48 százaléka), viszont az élelmiszerek árai kirívóan magasak, az üzemanyag, az ivóvíz és az elektromos áram tekintetében pedig Magyarország az egyik legdrágább hely a kontinensen? Miért nem mondjuk ki, hogy totál hamis konszenzusra épül a hazai rendszer, amelyben növekedésről, munkahelyteremtésről, szociális érzékenységről, középosztályról, GDP-ről és hasonló baromságokról pofázik minden döntéshozó, miközben a bérek és árak viszonyán senki, de senki nem akar változtatni?

A magyar politika forgószínpadán a szereplők rendre eljátsszák, hogy ez így tulajdonképpen rendben van. Az állami szférában a csúcsvezetői fizetések csillagászatiak, ezt mindenki tudja, de hát ez a vezetői réteg a fő kiszolgálója az aktuális hatalomnak. Mindegyik kormány a magyar kisvállalkozók megsegítéséről papol, és mindegyik – jelenlegit is beleértve – évente százmilliárdokat fizet közvetlen állami támogatásként a multiknak, hogy azok olyan munkahelyeket teremtsenek, amiket szégyellnének a saját hazájukban. Az egészt tohonya, méregdrága, diszfunkcionális, ráadásul velejéig hazug és korrupt rendszert kéne lebontania annak, aki az igazsággal akarna szembenézni.

Talán nem a Rettenetes Külső Ellenségről szóló dumákat kéne bevenni, hanem a várat. Elkezdhetnének politizálni a tehetséges fiatalok, aktívabban kicsit. Jöhetne már egy rendszerváltó réteg, amelyik elég okos és becsületes ahhoz, hogy ezt az elitet elzavarja a fenébe, persze abszolút demokratikusan.

Ha nem így lesz, akkor a barbárok fognak jönni. És majd hoznak törvényeket. Én szóltam.

forrás (ollózva) : http://hirszerzo.hu/velemeny/2012/3/16/A_barbarok_majd_hoznak_torvenyeket_AY8BWX

A ma (2012. 02. 28.) reggeli MTI-hír teljes, szerkesztetlen változatát itt olvashatod, a táblázathoz az adatokat ebből a közleményből vettem.

forrás : http://maria.blog.hu/2012/02/28/mennyit_keres_egy_segedmunkas_es_mennyit_egy_diplomas

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr734319684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ayuamarca 2012.04.03. 10:34:53

"Jöhetne már egy rendszerváltó réteg, amelyik elég okos és becsületes ahhoz, hogy ezt az elitet elzavarja a fenébe, persze abszolút demokratikusan." - itt a becsülettel van baj. Nem azzal, hogy nincs, hanem hogy már senki nem tudja mit jelent.

bandika gazdája 2012.04.03. 13:36:03

Megmondom őszintén, ezt egyszerűen nincs türelmem elolvasni. Semmilyen statisztikából egy kurva szót el nem hiszek. (Boltba viszont járok, és a csekkeket is fizetem - amíg tudom.)

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2012.04.03. 13:44:22

Most kezdik el a több ezer munkahely létrehozását, és ennek a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma nem is áll az útjába:
belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/127908/1/belfold/Aggalyok_az_oroksegvedelmi_torveny_modositasaval_kapcsolatban
Ahogy azt Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár kijelentette:
"A NEFMI ezért nem kíván kerékkötője lenni több ezer munkahely megteremtésének és sok milliárd forint felhasználásának"
Úgyhogy meg lehet nyugodni. Eddig azért nem volt munkahely, mert azok a földettúró régészek elszabotálták a munkahelyteremtést. De most, hogy már nem kell holmi régészeti feltárással szórakozni, most majd felvirágzik a magyar munkahelyteremtés! A Nemzetgazdasági Minisztérium, sőt egyenesen Lászlóné maga fogja létrehozni itt a munkahelyeket, amit eddig megakadályoztak a galád régészek!

Ayuamarca 2012.04.03. 23:43:22

Matolcsy is levelet írt az EU-nak, hogy a tavalyi hiány csak 2,5% lett, és milyen jók vagyunk, és ez az egy kulcsos adónak köszönhető...
Úgy anyáztam, mint még soha. Néha tényleg nem tudom eldönteni, hogy egy pszichopata hazudozóval állunk szemben, vagy tényleg el is hiszi a baromságait. Egyik kilátás sem túl szívderítő egy gazdasági - vagy akármilyen - minisztertől.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.04.04. 16:43:17

@Ayuamarca: Dehogy cihopaták, dehogy cihopaták!!! Azokat kilöki még az abnormális társadalom is!
Ezek GAZEMBEREK, schímán!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
HAZAÁRULÓK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mert megérdemeljük.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.04.04. 16:53:20

@Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül): Igen, igen! Miért vetted el a munkahelyemet?
Ha nem ásnál folyton, most még 50 giga-mega üres betonépület-fermedvénnyel lenne több a városomban!
Így csak 2-3 épült meg, de abból egy érdekes van, az, amelyiket még a 19-ik század végén-20-ik század fordulóján építtette Zsolnay Vilmos.

Még szerencse, hogy a Zsolnay-t nem kellett feltárni, mert akkor csak a beton-förmedvényeink lennének, mint túrista attrakció! Ha látnád őket...tudod, az ősember barlangja sokkal-sokkal izgalmasabb lehet.
Nem is tom, miér' gondolok az altamirai barlangra példul, sztem azt a fene se látogatja, ellenben a mi Tudásközpontunkat és a Kodály Központunkat (ahol normális művészek ódzkodnak koncertet adni, az év 365 napjából kb. 360 napon üresen kong) - na, ide özönlenek a Láthatatlan Bolygóról a Láthatatlan Földönkívűli Túristák!

Na látod:-D

guma 2012.04.06. 16:48:01

@Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül): ne panaszkodj. :)

mert vehettek majd fel "szakértőt", ha ásni akartok, "művek" közelébe. :((((
viszont az is lehet, hogy akartok ásni de az államérdekből titkosított tulajdonos ezt felülbírálja?
hát szerintem a középkor is egyszerűbb volt...
aki nem tetszett megölték, becsukták - most törvénnyel kicsinálják, hogy levegőt se kapjon.
süti beállítások módosítása