He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Viszkis Attilát a parlamentbe

2012.01.31. 16:24 miről van itt nagybasz0

 

Eppen most néztem a hírtv-t, végre kiszabadult kedvenc mai betyárom, ww Attila!

Mint mondta a tudosítás, 7 év alatt 200millát rabolt, amit ma bármelyik politikus, már pár hónap alatt simán eltüntet...

 

Kedden szabadul a whiskys rabló. Ambrus Attila 1993. január 22. és 1999. október 18. között 29 bankból, postáról és utazási irodából összesen 196 millió forintot rabolt fegyverrel, ezért jogerősen 17 év fegyházbüntetésre ítélték. Jó magaviseletéért egy idő után átkerült az enyhébb börtönfokozatba, főiskolára járt, kommunikációt tanult. Három és fél éve a Népszabadságnak adott börtöninterjújában azt mondta: sport- és bűnügyi újságíróként is megállná a helyét, kérdés, lesz-e olyan szerkesztőség, amely alkalmazza.

A büntetés-végrehajtás (BV), kerülendő a nagy médiafelhajtást, hivatalosan nem közölte pontosan, hogy Ambrus Attila mikor lépheti át a fegyintézet kapuját, „szabadítása” így nulla és 24 óra között bármikor megtörténhet. A BV gyakorlatából kiindulva azonban a legvalószínűbb az, hogy hajnali négy-öt óra körül távozhat majd a fegyintézetből.

Ambrus volt a ’90-es évek legismertebb és egyben a leghírhedtebb rablója, akiről, nem kis részben a bulvársajtónak köszönhetően, egyfajta modern Robin Hood kép alakult ki, pedig nem volt az. Nem osztotta szét a rabolt milliókat a szegények között. Lakásra, luxus nyaralásokra, szórakozásra és nőkre költötte a fegyverrel szerzett százmilliókat.

Az Erdélyből áttelepült Ambrus első rablását 1993. január 22-én követe el, 548 ezer forintot zsákmányolt a XI. kerületi Villányi úti postáról. Azt még 25 rablás követte, melyeket kisebb részben egyedül hajtott végre, a többségét társakkal, Antal Károllyal, Kovács Péterrel, valamint Orbán Gáborral. A whiskys rabló nevet azért ragasztotta rá a média, mert minden rablása előtt ivott egy whiskyt a kiszemelt pénzintézet közelében lévő valamelyik kocsmában.

Mindig alapos terepszemlét tartott és közben azt is felmérte, hogy riasztás esetén az adott bankfiókhoz, postahivatalhoz mennyi idő alatt érhetnek ki a rendőrök. Minden alkalommal elváltoztatta a külsejét, mindig másnak maszkírozta magát. Egyszer a BRFK rablási osztályvezetőjének, Varjú Lajosnak a hasonmásaként rabolt, csak azért, hogy bosszantsa az őt üldöző rendőrtisztet. Ám még az utolsó, a 29. – 50,7 millió forint zsákmányt hozó – rablásakor is sikerült úgy elváltoztatnia a külsejét, hogy senki ne ismerje fel. A bank biztonsági kameráinak tanúsága szerint több mint másfél órát ült az Üllői úti OTP-fiók ügyfélterében, a rablásra legalkalmasabb pillanatra várva, de senki nem fogott gyanút, nem ismerték fel.

A whiskysnek két korszaka volt. 1999. január 15-én több mint 18 millió forintot raboltak Orbán Gáborral a II. kerületben a Frankel Leo utcai OTP-ből. Ez alkalommal azonban az egyik szemtanú, aki látta a menekülő támadókat, nem a 107-et hívta, hanem egyik rendőrbarátja mobilját. Bár a rendőrség hivatalosan soha nem ismerte el, de nem is nagyon tagadta, ha nincs ez a „közvetlen hívás”, nagy valószínűséggel azt a rablást is megússzák. Így viszont a járőrök a „vártnál” hamarabb érkeztek meg, és üldözőbe vették a gyalog menekülő rablókat.

Orbánt a Duna-parton fogták el, Ambrust pedig késő délután a magyar-román határon, amikor kilépésre jelentkezett.

Fél évvel később, július 10-én reggel kilenc és fél tíz között Ambrus Attila őrei figyelmetlenségét kihasználva, a reggeli sétán átmászott a Gyorskocsi utcai fegyintézet sétáló udvarát körbefogó négy méter magas kerítésen, majd betört az egyik harmadik emeleti irodába (ahol az elfogása óta többször kihallgatták), az ott lévő elektromos hosszabbítókból és függönyökből „kötelet fonva” leereszkedett az épület Fő utcai utcafrontján az első emeletig. Körülbelül 4,5 méter magasból leugrott, majd elsietett. Miután őrei mindezt csak jó másfél órával később észlelték, esély sem volt a gyors elfogására. Még három rablást követett el, mire az egyik tetthelyen felejtett telefonkártyája segítségével a rendőrségnek sikerült azonosítani azt a férfit, K. Domokost, aki rendszeresen élelmet vitt a rejtekhelyére, majd rajta keresztül beazonosítani azt a zuglói házat, ahol az utolsó rablásakor súlyosan megsérült whiskys meghúzta magát.

Második elfogása után már esélye sem volt a szökésre. Amikor 2008 őszén Sátoraljaújhelyen, az ország egyik legszigorúbban őrzött fegyintézetében beszélgettünk, azt mondta: nem iszik több whiskyt, józan életet akar élni, mert nem szeretné megkísérteni az ördögöt.

nol.hu

15 komment

Címkék: magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr964036140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2012.01.31. 18:33:44

Valamelyik cikkben olvastam, hogy az igaz, hogy nagyon népszerű Ambrus, de akire fegyvert fogott pénztárosnőre akkor,utána összeomlott idegileg és sokáig kellett orvoshoz járnia, meg olyan is volt, hogy a másik pénztárosnőt a hajánál fogva ráncigálta oda a pénzhez. Ugye nekünk csak az számít, hogy nem ölt embert és kibabrált a rendőrökkel.Ennyi elég is. Ha pénztáros lettem volna anno és ott, hát a halálfélelmem kijött volna az tuti.

miről van itt nagybasz0 2012.01.31. 19:31:07

@Horizont: A pénztáros mindig veszélyes szakma volt, nem csak a bankban, és már a tanári is veszélyes, pláne mert elnőiesedett, bármikor összeverhetik őket a kis tanulók és rokonaik!

guma 2012.01.31. 21:13:53

@Horizont: már az élet is veszélyes, ebben @miről van itt nagybasz0: csak megerősít :)

Marcellusca 2012.02.01. 08:46:55

Sosenem értettem, mé' köll sztárolni egy BŰNÖZŐt?!

guma 2012.02.01. 09:07:12

@Prof. Dr. Marcellusca dr.: helló :)))))
őt (és párat) azért mert sikeresen tört borsot hosszú ideig egy tehetetlen szervezet orra alá.
viszont megmagyarázhatatlan néha a reakció, gondolj a stockholm szindrómára.

de @miről van itt nagybasz0: tévesen nevezi betyárnak szerintem, mert csak a saját jólétéért követett el bűncselekményt és nem "kényszer" vitte rá, csak az igénye a luxusra!

miről van itt nagybasz0 2012.02.01. 11:54:19

Sajnálom, ha röpke két soromból nem érződött ki az ironnyijja...

guma 2012.02.01. 12:30:34

@miről van itt nagybasz0: ne sajnáld! DDDDDD
ennyi kell, te betyár. (csak ne lenne ekkora hatással rám a "képed"! DDDDDDD)
különben mi lenne a téma? :)))))))))

guma 2012.02.01. 22:04:55

ma az ironnyijja is elveszett és a szó is :))
jó éjt!

Horizont 2012.02.02. 19:48:06

teljesen szét tud vetni a düh Ambrussal kapcsolatban. Tehát aki tisztességesen becsületesen ledolgozza az életét az le van szarva, de egy bankrablót (ne szépítsük)csak azért mert borsot tört a rendőrök orra alá, sztárolják, istenítik. Szar világ ez akárhonnan nézzük is!!!!

Horizont 2012.02.02. 22:13:57

@miről van itt nagybasz0:
Magyarország egy ketyegő bomba, csak idő kérdése mikor robban!

Ayuamarca 2012.02.04. 22:10:46

@miről van itt nagybasz0: uram atyám! Ilyen seggnyaló cikket utoljára talán Rákosiról és Sztálinról írtak. És legalább ennyire érdemtelenül dicsérőt is.

Mohácsi egy személyben testesíti meg a mélységes ostobaságot, a fröcsögő gyűlöletet, a hazugságok erdejét, ráadásul teszi mindezt nemzetközi szinten, sugárzó magyarellenes rosszindulattal. Az ilyet rég lecsuktam volna hazaárulásért.

Ayuamarca 2012.02.04. 22:17:38

@miről van itt nagybasz0: támogatnám az ötletet, ha nem azok a szocik csinálnák, akik szétrabolták, szétrohasztották, eladósították az országot. Velük én sehová.
süti beállítások módosítása