He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

A magyar gazdaság döntés hozói "segítettek" : Tömegek veszthetik el az otthonukat

2012.01.26. 13:15 guma

A PSZÁF adatai szerint tavaly október végén már 144 382 lakossági jelzáloghitelesnek - az 1 246 828 adós 11,58 százalékának.- volt 90 napon túl késedelmes hiteltartozása, összesen 983,2 milliárd forint. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) kék számát eddig mintegy háromezren hívták. A bankok már megkezdték az érintett hiteladósok értesítését arról, hogy ingatlanuk kényszerértékesítésére kerülhet sor.

 A nem teljesítő állomány és ügyletszám emelkedett az előző időszakhoz képest, tavaly szeptember végén ugyanis a 90 napon túl késedelmes ügyletek száma 143 100, a késedelmes követelések állománya pedig 958,6 milliárd forint volt, míg az NPL ráta (a 90 napon túl nem fizető hitelek aránya) 11,2, illetve 12,8 százalék. Sok hiteladósnak már csak az a reménye maradt, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) megvásárolja majd az ingatlanát, és bérlőként benne maradhat.

A NET december közepe óta élő kék számát ez idáig mintegy 3 ezren hívták, a hívások hozzávetőleg egynegyede a fővárosból érkezik, Pest megyéből 15 százalék. A hívások 7 százaléka érkezik Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, illetve Baranya megyéből, 5 százalék Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. A többi megyéből az arány nem éri el az 5 százalékot.

A bankok már megkezdték azon ügyfelek értesítését, akiknek fedezetként szolgáló ingatlanát kényszerértékesítésre jelölték ki. Az Erste Bank már elküldte az eszközkezelőnek a hivatalos értesítést, az érintett ügyfelek várhatóan a napokban kapják meg a leveleket. A Budapest Bank (BB) is megkezdte az érintettek értesítését. A K&H Bank előzetes tájékoztatást küldött arról, hogy a fedezeti ingatlant kényszerintézkedésre jelölte a bank; csak azok az ügyfelek kaptak a NET vonatkozásában is tájékoztatást, akik esetében a banknál rendelkezésre álló adatok alapján a törvényi peremfeltételeknek megfelel az ügylet és az ingatlan, ez azonban még nem jelenti, hogy az érintettek valóban meg fognak felelni minden törvényi feltételnek. Azt, hogy a K&H-nál hány ügylet felel meg a NET konstrukcióba való bevonás feltételeinek, illetve hány ingatlan eszközkezelőnek való értékesítését támogatják, egyelőre nem lehet tudni.

A hitelezőknek minden negyedév 15. napjáig ki kell jelölniük azon fedezeti ingatlanokat, amelyek kényszerértékesítését kezdeményezhetik, 2012 első negyedévében ez a teljes 90 napon túli hátralékos állomány 3 százaléka lehet.

Az OTP és az OTP Faktoring együttesen 957 darab ingatlant jelentett a felügyeletnek, a hitelek adósait, illetve jelzálog-kötelezettjeit a PSZÁF jelentéssel egyidejűleg értesítette a bank, illetve az OTP Faktoring a kényszerértékesítésre jelölésről is tájékoztatja az ügyfelet. Az OTP hangsúlyozta: egy soklépcsős adósvédelmi folyamat hivatott megakadályozni, hogy végrehajtás alá kerüljön a fedezetet jelentő ingatlan. Azok az ügyfelek kerülnek ilyen helyzetbe, akik nem működnek együtt a bankkal a fizetési nehézségek megoldásában. A végrehajtási eljárást megelőzően számos lehetőség van a bank adósvédelmi programjának keretében - a konkrét élethelyzethez igazítva - a törlesztési kötelezettség átmeneti csökkentésére.

Ha a banki eszközök nem elegendőek, az OTP a felmondást követően saját work out szervezetének (OTP Faktoring) adja el a hitelt, ahol ugyancsak lehetőség van fizetési megállapodás megkötésére, és egyéb eszközök alkalmazására is, mint például az ingatlan közös értékesítése, kisebb (alacsonyabb értékű) ingatlanra történő cseréje, a követelés fejében való átadása majd visszabérlése. Amennyiben az előző megoldások egyike sem realizálható, illetve az adós nem működik  együtt, a követelés érvényesítése érdekében a végrehajtási eljárás megindítása marad a járható út.

A BB-nél a végrehajtás alá kerülő ügyfelek kiválasztásánál egyik fő szempont a fizetési késedelem mértéke, azaz, hogy hány hónapja nem tesz eleget szerződésben vállalt fizetési kötelezettségének az ügyfél. A fizetési nehézséggel küzdő ügyfelek számos fizetési könnyítést vehetnek igénybe, amelyek közé többek között az áthidaló kölcsön nyújtása, a tőkefizetési moratórium, a futamidő hosszabbítása vagy a törlesztőrészletek fizetésének időleges halasztása is beletartoznak, végső esetben pedig az ingatlan közös értékesítése is lehetséges. Az, hogy egy ingatlan végrehajtás alá kerüljön, a BB-nél is hosszú folyamat eredménye, azoknál az ügyfeleknél fordulhat elő, akik semmilyen módon nem működnek együtt a bankkal.

Forrás : http://www.ingatlanhirek.hu/hir/Tomegek-veszthetik-el-az-otthonukat/32299/ 

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr993831724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.01.26. 14:02:49

Inkább talán befogom a szám...de nem megy:-)
A(z) ...Bank Zrt. pölö semmilyen együttműködésre nem volt hajlandó...
Kerek-perec megmondták. Végrehajtanak, és slussz.

Most, amikor a cégünk már nem tudott fizetni a különféle állami bezsebelők felé, most derült csak ki, hogy mennyit is fizettünk a Magyar Államnak...(Járulékok, önkormányzati adók, kamara, stb.)

Mi magunk megdöbbentünk, hogy ezt a tetemes összegű lét hány éve fizette rendületlenül a cégünk...Most már majd nem fizeti. Meg sok más csődbe kergetett cég se. Vajon nem hiányszik ez senkinek ez a kieső pénz???

Éppen a nemzetinek hazudott gazdaságpolitika hagy ott a xarban.

Csak nem tudom, miből fogja majd finanszírozni az egészségügyet, nyugdíjakat, közalkalmazottak bérét, ha ezeket a cégeket mind-mind ledarálja.

Márpedig oly bőszen folytatta az elmúlt 2 másik ciklus által sikeresen folytatott kkv szektor bedarálását, hogy tán még überolnia is sikerült neki.
Bravó, nemzeti unortodoxia!
Csak így tovább...
A végén senki se dolgozik majd!
Vagy csak én nem látok új munkahelyeket?

Még a régieket is sikerrel megszüntették a szerencsétlen flótásai!
Itt, Baranyában, már csak munkanélküliség van.

Kire számítanak akkor a 2014-es választáson? Nem látják, hogy ők hozzák vissza és tartják életben az MSZP-ét? Éppen a szerencsétlen, nyomorék gazdaságpolitikájukkal, ami olyan, mint egy jókora atomcsapás Magyarországnak?

Honnan az istennyilából tudtak ezek egy Matolcsy-t előhozni? Egy magára valamit is adó gazdasági egyetem nem adna még diplomát se a kezébe, nemhogy egy ország gazdaságpolitikájának az irányítását.
Vagy ez is vette/lopta a diplomáját, mint Schmidt a doktoriját?

Micsoda bagázs...

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.01.26. 17:13:02

@miről van itt nagybasz0: Köszi, Mérnök!

Megismerhettem a belinkelt anyagból egy igazi, jó értelemben vett úriembert, akinek nem csupán esze, de szíve is van!
ÉS: érti a gazdaságot!!!!!!!!!!
KI IS PRÓBÁLTA, nem csak tanítja!!!!

No, ilyen tényleg gazdag érzelmű, magyar honunkat el nem felejtő koponya érthető, hogy NEM KELL a nemzetközi rablómaffiának!
Még a hideg is kirázza őket tőle!

Ezek szerint Orbán és pártja sohase volt se keresztény, se nemzeti, mert az ilyen jónevű, jó referenciájú tanácsadókat messze elkerüli.

No, a fenti tételből következik, miért Matolcsy, miért egy Hegedüs Zsuzsanna, és lehetne sorolni - kerültek a miniszterelnök közelébe.
Hasonló a hasonlónak örvend (plagizált latinsággal: simlis a simlisnek gaudet).

bandika gazdája 2012.01.26. 19:24:04

@Donna-CatOnAHotTinRoof: Nem kell befognod a szádat! Az ugyan nem segít, ha elmondod amit gondolsz, de talán egy nagyon pici könnyebbség, ha valakik meghallgatnak. Meg nekünk sem árt amikor hajlamosak lennénk panaszkodni valamiért (nyugdíj előtt már csak margarinos kenyér meg taj van, meg ilyesmi) arra gondolni, hogy pofa be! Mit szóljon akkor az a másik?

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.01.26. 19:42:15

@bandika gazdája: Valahogy gabalyodjunk ki ebből, jó?

Hülye voltam, ezt kaptam:-)
Az állam meg bűnszövetkezetként asszisztált hozzá, majdnem az egész magyar lakosság kifosztásához (ÉS NEM CSUPÁN A DEVIZAHITELESEK ÁTVERÉSÉHEZ!!!!!!!!!)
TE ÉS ITT SENKI ENNEK NEM OKA, ELŐIDÉZŐJE!
TE IS SZENVEDŐJE VAGY, csak MÁSKÉPP!!!!!!!

Amúgy ez már gazdasági téren tényleg túlmutat - pontosabban megmutat - az egyénen, és megmutatja a gazdaság szerkezetének nagyon elqrt helyzetét.

Igyekszem átmenni inkább humoros területekre - persze írok komolyan is - de utálom az önsajnálatot, még magamnál is;-D

Szóal írjunk csak bátran macskákról (ők tényleg megérdemlik a rájuk szánt időt), kutyákról, családról, gyerekekről, kertről, növényekről, vágyakról, álmokról: bármiről.

Nehogy már ezek elvegyék a jókedvünk és az élethez való kedvünk!!!!!!!!

AZT MÁR NE!

bandika gazdája 2012.01.26. 20:02:47

@Donna-CatOnAHotTinRoof:
Tessék: Tegnap reggel fél hatkor (!) a macskák kiugrasztottak az ágyból követelvén a reggelit. Itten csak a szobát tudom fűteni, ezért gyorsan eléjük tettem a reggelit, aztán gyorsan bejöttem öltözködni. Simon nevezetű öt hónapos lelenc szénfekete kisfiam (macska fajtájú) mire lehúztam a hálóingem, szokása szerint leszaggatta a veranda ablakáról a függönyt, majd leverte és összetörte a kávéval teli poharamat, aztán levert siettében egy kupac könyvet bele a kávés üvegcserepekbe, amiket aztán hokilabdának használt. Gyanította, hogy ez már sok lesz, mert mire feldúltan (és csűnya szavak kíséretében) kirohantam, elbújt a konyhaszekrény sarka mőgé, és onnan kukucskált az arany szemeivel, hogy nagyon mérges vagyok-e? Ez nála napi program, de nem tudok rá igazán haragudni, mert annyira hízelgő a kis nyomorult. Átkarolja a nyakam és úgy hízeleg meg dorombol.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.01.26. 20:44:43

@bandika gazdája: Erről van szó!:-)

Látod, nem kell híreket hallgatnod, mennyivel bájosabban viszik fel az adrenalinodat mindjárt kora hajnalban ezek a kis szőrmókok!

Engem 4 macska ébreszt, veszettül kaparásszák az ajtót, nem lehet tőlük tovább aludni hétvégén se, mert ők is kb. ugyanabban az időpontban kapják a reggelit.

Aztán jön a kutyaetetés, közben fő a kávé, Ubul kutyámnak gyógyszert is be kell valahogy adnom minden nap így télidőben, mivel reumás, jó kis szórakozás az is...Mibe adjam be és vajon megleli-e benne a kisszemű Medrol tablettát...Legtöbbször megleli...és kiköpi.
Törhetem a fejem újabb trükkön:-(
Amikor még ki se látok a fejemből amúgy...

Aztán a rigóknak is odadobok egy kevés kitekatot, mert azok is pontosan érkeznek.
Ha befagyott a víz, azt is kell kivinnem, mert kell kutyának, rigónak.
A macskák bent isznak.
Az egyik, a Dalma nevezetű, csak a fürdőkádban a szappantartóból iszik. Ez komoly...
Ugyancsak Dalma ugrál a billentyűzetem is, hogy néha azt se tudom, mit miért csinál a gépem:-(

A többi nagyfenekű macsekom, miután ettek, elkezdenek mosakodni.
Na, majd ekkor jutok én és a férjem a kávénkhoz...
De itt is van egy kis malőr: Gizi nevezetű macskám, amikor letenném végre a saját fenekem a saját karosszékembe, abban a minutában beleül a székbe, én meg egyensúlyozhatok a kávéscsészével, meg Gizi elkergetésének müvelete között. Sikertelenül.
A kávé rendre kilottyan, ekkor leteszem a csészét, Gizit kipaterolom a székből, feltörlöm a kiloccsant kávét, és mire megint odajutnék, hogy vége leülök meginni a reggeli kávémat, Gizi ismét a székemben terpeszkedik és mosdatja nagy elánnal a fenekét:-)
Mintha csak csúfolódna és kötekedne velem....

Talán még soha nem ittam meg nyugodtan a reggeli kávémat, amióta megvan a Gizi macskám.
Közben meg készülődni úgy, hogy ha lehet, a macskák erőszakos kidobása közben ne szaggassák szét a harisnyanadrágomat...

De legalább van élet: Nálad is, meg nálam is:-)

A Tied azért rafkósabb macsek:-D

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.01.26. 21:08:28

@conv: Olyan váratlanul bírsz felbukkani a semmiből:-D

Jó a kép:-DDDDDDDD
süti beállítások módosítása