He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Magyar lapok szemléztek a világsajtóból. (Ma önmagukat ünnepelik vezetőink, pedig az új alkotmány nemzetközi megítélése : "botrány"!)

2012.01.02. 09:25 guma

A Der Tagesspiegel című német liberális lap az új alkotmányról közölt rövid beszámolót hétvégi számában, vasárnap a dpa német hírügynökség az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) külpolitikai szakértőjével közölt interjút a jogszabályról, míg Szapáry György washingtoni magyar nagykövetnek a The New York Timesban közölt levelére válaszolt Kim Lane Scheppele professzor az amerikai napilapban, Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász blogjában.

 "A Der Tagesspiegelben megjelent, a "Magyarország új alkotmányt ad magának" című írás bevezetőjében megjegyzik, hogy a bírálók szerint a jogszabály veszélyezteti a demokráciát. Az új alkotmányt megszavazó Fidesz a kétharmados többség révén "elvileg mindent megtehet, amit csak akar" - írta a lap, hozzátéve, hogy "nem volt valódi vita a nacionalista irányzatú új alkotmányról". A bírálók szerint a jogszabály "megpecsételi a demokrácia lebontásának folyamatát, amelyet Orbán indított el.   .........

A lap szerint "már az ékesszólás is furcsának tűnik. Preambulum helyett ’Nemzeti hitvallás’ van a magyar alaptörvényben", amely "a rohamtempóban elfogadott kiegészítésekkel megnehezítheti egy jövendő kormány munkáját"."

 A dpa hírügynökség vasárnap Rolf Mützenich szociáldemokrata parlamenti képviselővel, az SPD-frakció külpolitikai szakértőjével közölt rövid interjút, amelyben a politikus kifejtette: úgy véli, az új magyar alkotmány "szakítást jelent a demokratikus hagyományokkal és az európai jogi normákkal". Rolf Mützenich hozzátette: "az Alkotmánybíróság jogainak megkerülése, a többségi döntések megkérdőjelezése és a kisebbségi jogok semmibe vétele botrányos."

"Szapáry György washingtoni magyar nagykövetnek a The New York Timesban közölt levelére válaszolt Kim Lane Scheppele professzor az amerikai napilapban, Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász blogjában. A Princeton egyetem professzora a választási törvényre vonatkozó korábbi bírálatára történt nagyköveti reagálására válaszolva megjegyezte: nem létezik másik olyan választási rendszer, ahol a választókerületek határának átszabásához kétharmados többségre legyen szükség, és ne legyen olyan független testület, amely megállíthatná, hogy ezeket a határokat igazságosan szabták-e meg.

 Az új alkotmánnyal kapcsolatban az amerikai professzor megjegyzi: a Fidesz nem kampányolt az új alkotmány ígéretével. Kifogásolja, hogy az új alaptörvényt az ellenzéki pártok részvétele nélkül dolgozták ki, illetve nem erősítették meg népszavazáson, hogy valóban mit is akar a közvélemény.

A magyar nagykövetnek a bírói függetlenséggel kapcsolatos korábbi bírálatára adott válaszára reagálva Kim Lane Scheppele ezt a véleményét a lefektetett kritériumok és eljárások hiányával indokolja. A független intézmények - Országos Bírói Tanács, Állami Számvevőszék, Költségvetési Tanács, a főügyészség, médiahatóság - élére történt kinevezések kapcsán a Princeton egyetem professzora elismeri, hogy más demokráciákban is töltenek be vezetőik a választási ciklusnál hosszabb mandátumot, de a megválasztásuk többpárti megállapodás vagy jóváhagyás alapján történik."

forrás : http://hvg.hu/itthon/20120101_alaptorveny_reakciok#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_1_1

A helyettes államtitkár szétalázza a Nemzeti Együttműködés külpolitikáját

"Prőhle Gergely külügyi helyettes államtitkár szerint szinte mindent másképp kellene, mint ahogy jelenleg csinálják.

Nem lehet könnyű lojálisnak lenni Orbán Viktorhoz és józanul gondolkodni egyszerre, ez időnként az amúgy a nevetségességig kormányhű lapokból is kibukik néha. Ha a december 30-i Magyar Nemzet első pár oldalának hűségnyilatkozatait és ellenzék-kesergőit átlapozzuk, akkor ennek ismét szép példányára bukkanhatunk: Stier Gábor interjújában Prőhle Gergely külügyi helyettes államtitkár, volt berlini nagykövet egy amerikai diplomáciai levél udvariasságával mond kemény bírálatot a NER külfölddel szembeni viselkedéséről.

Prőhle negatívan vélekedik a fejjel a falnak rohanó kurucos hévről, és olyan érdekek fontosságáról beszél, melyekkel a kormány éppen ellentétben cselekszik. A helyettes államtitkár szerint a nemzeti szimbolikus politizálást is úgy kellene folytatni, hogy közben "egy regionális és globális felelősség is tudatosuljon".

Prőhle szerint "hibás elképzelés, hogy az egész világ ellenünk fordult, folyamatosan csak bántani és támadni akar bennünket", nem szabad megfeledkeznünk például a rengeteg uniós fejlesztési támogatásról. "Másrészt, az ellenségkép erősítése gátol minket a saját felelősségünk tisztázásában is." "Ennek a hiánya pedig a posztkommunista Magyarország legnagyobb átka" - mondja a külügy egyik vezetője abban a lapban, melyben karácsony előtt a miniszterelnök kifejtette, hogy lezárták a posztkommunizmus korszakát.

Prőhle kifejti azt is, hogy a külügyi apparátus nagyon komolyan veszi azt a feladatát, hogy a hazai politikai elitet tájékoztassa arról, hogy mik azok a külföldi kritikák, amikkel fölösleges túl sokat foglalkozni, vagy mik azok a magyar lépések, amik összeférhetetlenek az uniós jogrenddel. Csakhogy, mint Prőhle mondja, a hazai elitre továbbra is jellemző az "extra Hungariam" mentalitás és a belpolitikai hozzáállás, miközben "balgaság azt hinni, hogy a külpolitikai összefüggések elvesztették a jelentőségüket." A teljes interjú a papír Magyar Nemzetben olvasható."

----------------------

"Orbán Viktorról és a Fidesz-frakcióról közöl értékelő írásokat a londoni The Times, illetve a The Economist. Német és olasz lapok szintén foglalkoztak Magyarországgal.

EU legzsarnokibb vezetőjévé alakult át". Orbán Viktor egypárti állammá akarja visszaalakítani Magyarországot, ahol az ő pártja van hatalmon. Miközben az európai vezetők a pénzügyi válságra összpontosítanak, ő kétharmados parlamenti többségét olyan törvények elfogadtatásra használta, amelyek demokratikus válságot okozhatnak Európában.

Victor Sebestyen szerint „Orbán Magyarországa a maga módján ugyanakkora próba elé állítja az EU-t, mint Görögország". Az európai vezetőknek van lehetőségük szankciókra. Máris reális kilátás van arra, hogy nem lesz újabb pénzügyi segítség az EU és az IMF részéről, és tekintettel a GDP 80 százaléka feletti adósságállományra, felsejlik a csőd lehetősége.

A The Economist című folyóirat kelet-európai blogrovatának Fidesz-nyáj című, iróniával átszőtt írása szerint a Fidesz parlamenti képviselői olyan engedelmesek, hogy sokan közülük éppen most szavazták ki magukat saját állásukból, miután a parlament jóváhagyta a képviselők létszámának csökkentéséről szóló törvényt. „Bennfentes diplomáciai források" szerint ugyanakkor mindazoknak, akik jó eséllyel elveszítik képviselői helyüket, kényelmes állásokat ajánlottak fel az államigazgatásban.

......A Die Zeit című német hetilap Orbán úrnak problémája akadt címmel közölt beszámolót évzáró számában a magyar belpolitikai helyzetről. A cikk alcímében a szerző, Alice Bota azt írta, hogy miközben Magyarország pénzügyi válságba csúszik, erősödik a demokratikus tiltakozás a miniszterelnökkel szemben. Az írás bevezetőjében Bota megjegyezte: „egymás után érkeznek az aggódó levelek a budapesti minisztériumokba."

A Die Welt című konzervatív német napilap pénteki számát a 2012-es kilátások elemzésének szentelte. A lap vizsgálta egyebek között a tőzsdén várható folyamatokat, és ezzel összefüggésben felvázolta azt a lehetőséget is, hogy Magyarország fizetésképtelenné válik. A magyar csődtől a DAX szárnyalásáig című írásában a Die Welt megjegyezte: az euróövezeten kívül is akadnak országok, amelyek „benne vannak a slamasztikában", és „mindenekelőtt Magyarország veszélyeztetett". A Die Welt röviden ismertette az állampapír-piaci helyzetet és megjegyezte, hogy a svájci UBS bank úgymond felvette a magyar csődöt a 2012-ben lehetséges meglepetések listájára.

Az új Magyarország, mely aggasztja Európát címmel közölt címoldalas cikket a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera brüsszeli tudósítójától, aki szerint az európai parlamentben Magyarország választási jogának felfüggesztését vizsgálják.

A külpolitikai rovatban Tapasz a sajtónak, képviselők bilincsben, Orbán Magyarországa megijeszti Európát címmel folytatódó cikk alcíme hangsúlyozta, hogy „Clinton is szembeszállt a kormányfő önkényuralmi sodrásával". A cikket Giorgio Pressburger író Szegény ország, mely elárulja történelmét című kommentárja egészíti ki.

„Budapest napok óta feszült város" - írta a Corriere, amely Gurmai Zita európai képviselőt idézte, „mintha visszatértünk volna az ötvenes évekbe". Gurmai úgy nyilatkozott, hogy „ezekkel a törvényekkel és ezzel a vezetéssel ma Magyarországot nem fogadnák be az Európai Unióba, mivel nem tesz eleget többé a koppenhágai kritériumoknak".

A Corriere szerint „Budapest önkényuralmi sodródása... az utóbbi 8-10 év általános mélaságából is ered. Nem csak Görögországnak, Gyurcsány szocialista kormánynak is megengedtetett például, hogy a költségvetéssel játsszon". Szerinte „az Európai Parlamentben elkezdték vizsgálni a Lisszaboni Szerződés hetedik cikke által előírt eljárást: el annak a szavazati jogával, aki nem tartja tiszteletben az unió alapvető jogait".

forrás : http://hetivalasz.hu/uzlet/a-legrosszabb-verzio-is-tervben-van-mar-44484

A legfrissebb komoly összefoglalót itt találod  :

"Egy hazárdjátékos Budapesten" - Külföldi össztűz Magyarországra

http://vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/egy-hazardjatekos-budapesten-kulfoldi-ossztuz-magyarorszagra-365931

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr673511365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ayuamarca 2012.01.02. 10:23:24

Ettől már hányok. Ha orbán ellen szólok, gyurcsány mellém áll és vállon vereget, pedig őt szeretném orbán cellatársaként látni. Ha ezt el is mondom, náci jobbikos vagyok.

Emberek! Miért nem teszünk közzé egy nyílt levelet, amiben elhatárolódunk a magyar szervezett bűnözés vezetőségétől - más néven politikusoktól -, és leszögezzük, hogy Magyarország és a magyar nép NEM AZONOS VELÜK!

Csak pár szám: kb 8 millió szavazópolgár volt választások idején, abból kb 5 millió szavazott, abból kb 2,7 millió szavazott a fideszre (megvetésem jeléül szándékos a kisbetű). MILYEN FELHATALMAZÁSA IS VAN A FIDESZNEK??? 5,3 millióan nem szavaztak rájuk! Mégis, amikor csődbe viszik az országot, mind megyünk a kukába.

Ezért írtam ki Fonyódi szövegét ide is: egy nemzet tragédiájához nem kellenek harcoló tömegek, elég néhány hülye, aki a hatalmat gyakorolja.

Ja és egy érdekes vélemény:
jakabandor.blog.hu/2012/01/01/crowdsourcing

guma 2012.01.02. 10:46:56

@Ayuamarca:el sem tudom mondani mennyire utálom ezt a katyvaszt, de valóban az izlandi út lesz csak járható, ahol ha jól tudom minden politikust elhajtottak!

(ma egy politikus sem lehet "vezér" a demonstráción. :)
erre szervezi rá a gárdát budaházi - nem is tudom lehet-e valami normális dolgot csinálni, vagy valóban megyünk a levesbe...)

conv 2012.01.02. 11:09:26

@Ayuamarca:

érdekes, mert ez talán még nagyobb baromságokkal és tudatlanságból eredő hülyeségekkel, pontatlanságokkal van tele, mint az ezért nem adok én munkát című baromsága.

fura, hogy egy ilyen szinten tájékozatlan, buta, közhelyes gondolkodású demagógiában tobzódó ökörre mennyien felnéznek.
a társadalom szellemi nívójának elég pontos mércéje ez.

Ayuamarca 2012.01.02. 11:35:51

@conv: nem nehéz. Ismersz pár idegen szót, gördülékenyen fogalmazol, célzásokat teszel rá, hogy bennfentes vagy...

Az elmúlt húszonpár év oktatásának - vagyis az oktatás szétverésének - lenyomatát látod.

conv 2012.01.02. 12:39:29

@Ayuamarca: igen, pontosan erről van szó.

bandika gazdája 2012.01.02. 13:54:13

@guma: Botránkozz meg! nem vagyok fidesz rajongó (sem), de NAGY KANYARBAN SZAROK A NYUGATI LAPOKRA, MEG A NOBEL DÍJAS KÖZGAZDÁSZOKRA, MEG H. CLINTONRA IGAZSÁGOSAN EGYFORMÁN, ha olyan okosak oldják meg a válságot, (de nem tudják, mert direkt csinálják, hogy legyen) POFÁZNI KÖNNYŰ, AZT ÉN IS TUDOK!

guma 2012.01.02. 14:52:03

@bandika gazdája: nem fogok! DDDDD

amiért elolvasom néha (általában heti 1-re csökkentettem ez irányú érdeklődésem)annak oka, mi lesz velünk a nagyok játéka okán...

bandika gazdája 2012.01.02. 15:31:42

@guma: Semmi baj, én is olvasok mindenféle hülyeséget. Hogy mi lesz velünk? Megmondom én neked! Betörnek bennünket akkor is ha a fejünk tetejére állunk, azért, mert jó nagy pénzeket nyernek a mi nyomorunkon. Az lesz!

guma 2012.01.02. 15:43:19

@bandika gazdája: annyira szeretném, hogy más legyen...

bandika gazdája 2012.01.02. 16:22:36

@guma: Ha valami kurvára nem érdekli őket az az, hogy mi mit szeretnénk! Sajnos!

guma 2012.01.02. 16:29:57

@bandika gazdája: akkor neked is! :)
@Ayuamarca: előbányásztam Izlandot. kicsit hosszú :

Izland - az elhallgatott győzelem

Izlandon van az újkori világ legrégibb parlamentje, az Alping, 930-ban alakult.

A médiák az utolsó részletekig tájékoztattak bennünket, az Egyiptomi és a Líbiai eseményekről. Mélyen hallgattak viszont a példaképes polgári forradalomról, amelyik két évvel ezelőtt zajlott le Izlandon, ahol a polgárok kikényszerítették a kormány távozását és az alkotmányuk átírását. Az Izlandi forradalom cenzúrája a legjobb bizonyíték arra, hogy hogyan kezelik azokat az információkat, amelyek veszélyesek a politikai és a gazdasági elitnek.

Az Izlandi Nép lemondott a régi kormány bármilyen formájáról, a nagy bankok államosítva lettek, és népük nem fizeti meg az adósságot, amelyet a politikusok alakítottak ki, mert ez az ő rossz gazdasági politikájuknak a kérdése, és nem a népé. Az új alkotmányban rögzítették, hogy a politikának a főszereplője a polgár, és nem a politikus.
Elhallgatott tények Izlandról!

Jelenleg Izland a legjobb példa a nép békés és tisztességes reakciójára a fennálló politikai hatalom ellen, amelyik az országukat a világválságba vezette.
Az izlandi modell azt mutatja, hogy a politikusoknak van mitől félniük, ha nem a népük érdekében fognak dolgozni. De ne az életüket féltsék, hanem a munkájukat és a politikai karrierjüket.
Az izlandi átalakulás története:
2008-ban államosították a legnagyobb bankot. A pénznemük összedőlt, és a piac összedőlt. Az ország csődbe ment.
2009-ben nagyszabású tüntetések voltak a parlament előtt, a nép lemondásra kényszerítette a kormányelnököt és az egész kormánykoalíciót. A politikusok követelik az adóság megfizetését Nagy Britanniának és Hollandiának, összesen 3.500 millió Euró, amelyet 15 év alatt kellet volna megfizetni 5,5% kamattal.
2010-ben a nép az utcára vonul, és kiharcolják maguknak az általános népszavazás törvényét. 2010 januárjában a köztársasági elnök elutasítja ennek a törvénynek a ratifikálását, és bejelenti, hogy konzultálni fog az Európai unióval. A nép ismét az utcára vonul. Márciusban népszavazás van, amelynek az eredménye, hogy a nép 93% elutasítja megfizetni az adósságot Nagy Britanniának és Hollandiának. A kormány rá volt kényszerítve, hogy elkezdje az állam képviselőinek kivizsgálását, hogy jogi felelősségre vonja őket a válságért. Utána következett, egy néhány bankfőnök és menedzser bebörtönzése. Miután az Interpol kiadta a parancsot, minden résztvevő bankár elhagyja az országot. A nép alkotja az új alkotmányt, amelyik már nem a Dán alkotmányának másolata, amint ez idáig volt.
2011 februárjában összejött az alkotmányalkotó testület, amelyet a nép által közvetlen választott képviselők alkották, és elfogadásra előterjesztették az új alkotmányt, amelyik megállapodás alapján született.

Az Izlandi forradalom rövid története: az egész kormány lemondása, bankok államosítása, általános népszavazás, a válságért felelős emberek bebörtönözése és egyenesen a nép által átírt alkotmány elfogadása.

Az Izlandon történő események olyan politikusoknak volt a figyelmében, mint Merkel (német), Sárkozy (francia), Cameron (angol), Zapatero (spanyol), Berlusconi (olasz) és mások, akik gyorsan felismerték a veszélyt az ő korrupt rendszerükre.
Az Izlandon történő események bojkottálását szigorúan betartották az összes korporációs sajtónak, rádiónak és televíziónak tudósítóinak ezrei. Némelyik állam kiegyezői állítólag a médiáknak cserébe a hallgatásért, adókedvezményeket ígértek.

Ennek ellenére az Izlandi forradalom eszméje terjed az egész Európában. Az izlandiak kiálltak a korrupt és tarthatatlan rendszerük ellen, és leckét adtak a világnak az igazi demokráciából. Akaratukat rákényszerítették a világválságot okozó politikai és gazdasági elitre. Előbb-utóbb az egész világ megismeri és értékeli az izlandi modellt.
A szabadságnak nem pénz az ára!

Fordította: Vajda Iván

Forrás:
www.votoenblanco.com/Las-democracias-degradadas-de-Occidente-silencian-la-revolucion-civica-de-Islandia_a4122.html
indymedia: imcmedia.cz/?p=393

conv 2012.01.02. 19:19:02

no, izland után egy kis finnország:

szerintem ez az ami változást hozhatna. a focira költött pénz feléből megoldható lenne. az utolsó mondat mindent visz.

minunsuomi.tumblr.com/post/14469086598/a-finn-oktatasrol

Horizont 2012.01.02. 19:45:48

@conv: Na ezt köszi nagyon jó volt olvasni! Ilyet szeretnék ide! Vagy menjünk Finnországba?
Ez meg mindent visz!
"Aki nem tud olvasni és írni, az nem csinálhat gyereket!"

conv 2012.01.02. 19:55:02

@Horizont: ezt mondtam én is :)

guma 2012.01.02. 20:38:08

@conv: köszi! DDDDD

ezt régen hallottam, de városi legendának véltem.
fokozni sem lehet, egyszerűen óriási. :)

tokmányos 2012.01.03. 10:39:56

Már megint többet tudok. köszi: gumacica,conv.Nem baj ,hogy pár ismerősömnek ajánlottam a mindörökké offot? Benéztek ,meglepődtek a hangulaton,stb...

Horizont 2012.01.03. 18:59:52

@tokmányos:
Mert ide feltöltődni jön az ember.......mert jó közösségben lenni:)
süti beállítások módosítása