Marcellusca a Főnökkel zsinórban gyárthatod ajándéknak is a golyókat. :)
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta (50 dkg); 1 csomag (25 dkg) gesztenyepüré; 1 tk rumaroma; 2,5 dl tejszín (édesített akkor nem kell cukor hozzá); csipet só és 1 tábla étcsoki tortabevonó
Elkészítés :
1 : A leveles tésztát pizzavágóval csikókra majd téglalapokra vágjuk. Kb 44 db 10x3 cm-es darabot kapunk.
2. A kis téglalapokat tejjel megkenem és feltekerem a habroló sütővasra úgy, hogy a megkent oldal legyen kint.
3. előmelegített sütőben sütőpapíron megsütjük (nem szabad sötétre mert kiszárad, így készíts sajtos rolónak is tésztát).
4. A tejszínhabot felverjük, a gesztenye masszát lereszeljük és összekeverjük a habbal. Nyomózsákot használva töltjük meg a rolókat.
5. Viz fölött megolvasztjuk a csoki 1/3-t, rumaromával összekeverjük és rácsorgatjuk a roládokra.
Jó étvágyat! :)))
Most pedig gyorsan készülő csemegéket is megismerhetsz :
Zserbógolyó:
30-35 darab, elkészítési idő: 30 perc + 1-2 óra hűtési idő
Hozzávalók:
30 dkg darált keksz
10 dkg darált dió
8 dkg darált vagy nagyon apróra vágott aszalt sárgabarack
5 dkg porcukor
1 kiskanál rumaroma vagy 2 evőkanál barnarum
3-4 evőkanál baracklekvár (krémes)
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
1. A darált kekszet keverőtálba szórjuk, majd hozzáadjuk a darált diót, a darált vagy nagyon apróra vágott aszalt sárgabarackot, a porcukrot, a rumaromát vagy rumot, és annyi baracklekvárt, hogy egynemű, formálható keksztésztát kapjunk.
2. Vizes kézzel kicsi golyókat formálunk belőle.
3. Vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét, majd meglocsoljuk vele a golyókat. 1-2 órára hűtőbe tesszük pihentetni. A zserbógolyókat teljesen is bemárthatjuk étcsokoládéba, ebben az esetben 25 dkg-ra lesz szükség.
Marcipánkockák:
35-40 darab, elkészítési idő: 20 perc + 1 óra hűtési idő
Hozzávalók:
25 dkg darált háztartási keksz
10 dkg vaj vagy margarin
2 evőkanál porcukor
0,5 dl 30%-os tejszín
fél kis üveg mandulaaroma
Elkészítés:
1. A darált kekszet a puha vajjal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a tejszínt, a mandulaaromát és egynemű tésztává gyúrjuk.
2. Lefóliázva 1 órára hűtőbe tesszük.
3. A tésztát kekszmorzsával megszórt gyúródeszkára tesszük, fél cm vastagra kinyújtjuk.
4. A tetejét éles késsel egymásra merőlegesen bevagdossuk, és 3×3 cm-es kockákra vágjuk. Jól lehűtve tálaljuk. A marcipánkockák tetejét meglocsolhatjuk olvasztott csokoládéval is.
Karácsonyi trüffel:
20-25 darab, elkészítési idő: 30 perc + 2 óra dermesztés
Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
fél dl erős presszókávé
4 dkg porcukor
8 dkg vaj
2 evőkanál Cointreau (vagy narancslé)
1 mokkáskanál vanília eszencia
1 evőkanál aprított kandírozott narancshéj (vagy egy kicsi narancs reszelt héja)
ezüst cukorgyöngyök a díszítéshez
Elkészítés:
1. Az étcsokoládét kisebb darabokra tördeljük, majd vízgőzfürdő felett felolvasztjuk.
2. Belekeverjük a presszókávét, a porcukrot, a puha vajat, a narancslikőrt, a vanília eszenciát és a narancshéjat.
3. Hűtőben 2 óra alatt megdermesztjük, majd spatulával jól átkeverjük a trüffelt, csillagcsöves habzsákba szedjük, majd kicsi bonbonkapszlikba rózsákat nyomunk belőle.
4. Ezüstszínű cukorgyöngyökkel díszítjük, és hűtőben lehűtve kínáljuk. A tetejét megszórhatjuk barnacukorral elkevert frissen darált kávéval is.
Bonbonok bevonása csokival:
1. A szobahőmérsékletű csokit egy tálkába tördeljük.
2. Egy kisebb edényt félig töltünk forró vízzel, felforraljuk, majd ráteszünk egy tálat. Beleöntjük az összetört csokit, és lassú tűzön néha megkeverve felolvasztjuk.
3. Az előkészített, megformált bonbonokat fondü-, mártó- vagy kisvillára szúrjuk, és a vízgőz felett megolvasztott csokiba mártjuk.
4. A bemártott bonbonról finom mozdulatokkal lerázzuk a felesleget, majd rácsra téve megdermesztjük a csokit.