Nyáron különösen ideális ital ez, hiszen az alkohol élvezeti értékét kiegészíti a buborékok friss, üdítő érzése. A szénsavnak köszönhetően intenzíven érezhető a bor íze, aromája, illata – persze csak ha nem hígítottuk túl az italt. Ami a mennyiséget illeti, nos, annak szabjon határt mindig a józan ész, az alapul szolgáló bor alkoholtartalma, és az, hogy milyen meleg van, illetve mozgunk-e, vagy épp az árnyékban ücsörögve fröccsözünk.
A legenda szerint a fröccs Fáy András, a magyar reformkor egyik legtevékenyebb alakja pincéjében született, mégpedig úgy, hogy a szüreti mulatságon részt vevő feltaláló, Jedlik Ányos mindenki elképedésére a világ első szódásüvegéből szódát töltött a kezében tartott borba. Az italt németesen spriccernek kezdték hívni, ez azonban Vörösmartynak – aki az ominózus estén szintén Fáynál vigadott – nem tetszett, ezért kitalálta a fröccs szót.
Azóta ez a könnyed, szénsavas ital nagy karriert futott be, igazi hungarikummá vált. Kiváló hűsítő ital. Számtalan néven ismert a kisfröccstől a hosszúlépésig, de szódával kevert bort jelent a bivalycsók, a polgármester, a Puskás Fröccs, a maflás, a bakteranyós és a kukamosó is. Elsősorban rozékból és fehérborokból készítenek fröccsöt, utóbbiak közül különösen népszerűek a muskotályos borok, az olaszrizling és például a hárslevelű.
Érdemes azonban néhány dologra felhívni a figyelmet: arra a tévhitre például, hogy a fröccs a silány borok feljavításának egyik lehetséges módja. Nem igaz az sem, hogy melléktermék, amit legfeljebb a sarki kiskocsmában illik fogyasztani. Ez a könnyű ital kiváló kísérője kerti partiknak, egy-egy fesztiválon eltöltött hétvégének, szabadtéri programoknak.
Ajánlom Duna-, Tisza- vagy Balaton-parti strandoláshoz, sült halazáshoz, virsli és kolbász mellé, de ne átalljuk kérni egy-egy forró napon étteremben sem. Még egy hosszúra nyúló baráti beszélgetés alatt is nehezebb a kelleténél jobban felönteni a garatra, ha az ember fröccsöt iszik.
Ahogy a főzésnél sem mindegy, milyen alapanyagokból dolgozunk, úgy az italoknál sem az. Jó fröccs a zamatos, illatos és élénk savtartalmú borokból lesz. Legyen minél hidegebb a pohár, a bor és a szóda is. A fröccsetikett szerint vétek a bort ásványvízzel felönteni vagy jégkockát tenni bele – csakis szódavizet használjunk.
Nyáron különösen ideális ital ez, hiszen az alkohol élvezeti értékét kiegészíti a buborékok friss, üdítő érzése. A szénsavnak köszönhetően intenzíven érezhető a bor íze, aromája, illata – persze csak ha nem hígítottuk túl az italt. (forrás : Nők Lapja Café - Bodor Bence villányi borász ajánlása)