He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kipróbálnád ezt az izgalmas landolást? Erős idegzetűek előnyben. :)))

2011.08.20. 12:25 guma

Ezt a pályát csak külön engedéllyel rendelkező pilóták használhatják a  fokozottan veszélyes terep viszonyok miatt. A kiszámíthatatlan széljárás, a jeges terep és a hegyek közelsége mellett az 535 m-es pálya igazi nehézségét 18,5%-os szintkülönbség adja ebben a francia síparadicsomban található Courchevel repülőtéri leszállópálya.

A világ egyetlen repülőtere melyen autóút vezet át, pedig enélkül is van itt izgalom bőven. Az 1800 m-es kifutópályara érkezéskor a pilótának azonnal fékezni kell, nehogy túlfusson a gép. Gibraltár különleges topográfiája miatt még gyakran ezt sem lehet végrehajtani így más repterekre irányítják a gépeket. Gibraltár repülőtere Algeciras-i öböl partján fekszik.

A világ egyetlen helye, ahol a kifutópályaként a homokos tengerpartot felhasználja az a Külső-Hebridák Barra repülőtere. Menetrend szerinti járatokat fogad természetesen az ár- apályhoz igazodva csakis apály idején kihasználható a pálya.

Ezt a pályát 2000-ben hosszabbították meg cölöpökön álló toldalékkal, ami alatt parkoló van. 2800 m-es pálya még így is kihívás a leszállás a pilótáknak az egyik oldalon a hegyek a másik oldalon az Atlanti óceán közelsége miatt. Az utasoknak pedig elég rémisztő látvány amikor azt látják, hogy a gépet egyenesen a hegynek vezetik, majd az utolsó pillanatban egy éles jobb fordulóval teszik le a portugáliai Funchal, Madeirai repülőterén.

Nem hiszel a szemednek? Pedig ez valóban sziklafal a 400 m-es leszállópálya végén! A felszállás még izgalmasabb : ellenkező irányban szállhat csak fel a gép. Ott azonban szakadék van. Így a gép előbb kicsit zuhan az emelkedés előtt! Jegyezd meg, itt van : Lesothot, ahol többnyire segélyszállítmányokat fogadnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr73166221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása