He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Kitekintés a világ karácsonyaira....

2010.12.25. 15:34 Horizont

Nézzünk be más földrészekre, országokba, ők hogyan ünneplik a karácsonyt?

Ahány ház annyi szokás:)                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 Karácsonyi kaktusz.

 

 

Afrika. Az afrikai karácsony sokkal szerényebb, mint más országokban. Ez nem meglepő, hiszen Afrika a föld legszegényebb országa. Afrikában a keresztény vallás a legelterjedtebb, óvatos becslések szerint az afrikaiak 40-45%-a, eme vallás követői közé tartozik, akik főként Közép- és Dél-Afrikában élnek nagy számban.A Karácsonyt a kontinens szinte minden részén megünneplik, többnyire az általunk is ismert módokon.A családok összegyűlnek, közösen énekelnek, étkeznek és amennyire erejükből telik, még ajándékokat adnak egymásnak.

 

 

                                                                                                                                                                           

 

Ausztrália. A Föld másik felén az európai hagyományokhoz hasonlóan karácsonyfát állítanak. Itt azonban az ünnep - számunkra furcsa módon - nyár közepére esik. Ezért a karácsonyi ebédet a családok a szabadban fogyasztják el. 

 

 

                                                                                                                                                                    Amerika. Az Egyesült Államokban november utolsó csütörtökén ünneplik a hálaadás napját, ugyanakkor azonban ez a nap jelenti a karácsonyi előkészületek kezdetét is. A karácsonyfaárusok már vételre kínálják portékájukat, az üzletekben elkészültek a karácsonyi kirakatok és a bolti díszítések, amelyek nem mondhatni, hogy takarékoskodnának a villanyárammal. A karácsonyi idény alatt New York az ország központjává lesz. Szemkápráztató felvonulás keretében megérkezik Mikulás apó. Ezt követi a Rockefeller Központ karácsonyfájának hagyományos felavatása, amely 1933 óta minden évben hihetetlen tömegeket vonzott.    

 

 

 

Finnország. December 24-én a család hagyományosan összeül, és elfogyasztja az ilyenkor szokásos fahéjas tejberizst, melybe egy mandulát rejtenek. Aki azt megtalálja, annak szerencsés lesz a következő éve, ha pedig lány, akkor férjhez megy. A vacsora előtt még meglátogatják híres gőzfürdőjüket, és mikor mindenki tiszta ruhát vett fel, kezdődhet a vacsora, mely természetesen északi ételekből áll, mint például a hering vagy a főtt tőkehal, fűszerekkel és főtt paradicsommal.24-e szigorúan a családé, ilyenkor nem illik szomszédolni, sőt még ismerősökhöz telefonálni sem. A rokon-, barátlátogatásokat 25-én tartják.

 

 

Oroszország. Az orosz karácsony az általános szokástól lényegesen eltérőbb, mivel Oroszországban december 31-én állítanak karácsonyfát, az ajándékokat pedig a „Gyedmaróz”, vagyis a Fagyapó hozza el mindenkinek. A hagyományos orosz ünnepi vacsorából, úgy ahogy az északi népeknél, sem hiányozhat a hal, itt azonban kiegészül az ünneplés a vodkával.

                                                          

 

Brazília. A brazilok különböző etnikumú emberek keverékei, éppen ezért számos karácsonyi szokásuk van. A karácsonyi vacsora érdekes módon, mint Angliában, pulykából, sonkából áll, ám a helyi jellegzetességgel kiegészítve, mint a színes rizs, zöldségek és gyümölcstálak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betlehem. Karácsonykor Krisztus születésének templomát vörös zászlókkal és díszekkel ékesítik minden évben. Szenteste a helyiek a turisták tömegével együtt a templom tetejére mennek, hogy végignézzék az éves körmenetet. A karácsonyi menetet lovas rendőrök vezetik arab ruhában, akiket egy magányos lovas követ, aki keresztet visz egy olajfekete lovon, és ezután jönnek a papok és a kormánytisztviselők. A körmenet egy ősi képet helyez el a szent gyermekről a templomban. A keresztény otthonok egy kereszttel az ajtó fölött vannak megjelölve Betlehemben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Budapesti Karácsony 1999-ben került először megrendezésre, és mára a holtszezon egyik legnevesebb programsorozatává nőtte ki magát. A Vörösmarty téren erre az időre felállított pavilonokban, több mint 100 kézműves árusítja népi és iparművészeti portékáit. Közel 150 színes színpadi programot, Bábszínházat, folk zenekarok, néptáncegyüttesek biztosítják.

6 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr922538545

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Horgas Judit - KARÁCSONYI AJÁNDÉK 2010.12.25. 16:17:57

Már második napja keresem a szemüvegem. Amikor utoljára rajtam volt, az ágyamon ülve dolgoztam, nagy halom papírt rendezgettem, de mert olvasáshoz nem kell, félreraktam. A vaskosabb, sötét keretest általában hamar megtalálom, a pillekönnyű, alul csak d...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.12.26. 14:26:38

Kellemes karácsonyt mindenkinek!
Kicsit vagyok, majd ismét eltűnök ebben a szép hóesésben.
Az összeállítás aranyos, bár annyival helyesbítenék, hogy Afrika nem ország.
Idén már azt hallottam a Vörösmarty téri karácsonyról, hogy színvonalasabb lett a Bécsi-nél is. :-DDDDDD
További, Bejgliben gazdag karácsonyt kívánok mindenkinek! :-DDDDDDD

Horizont 2010.12.26. 14:56:08

@Ásó[Mosó]maci:
Köszönöm! És javítva:) Ti okos fiúk, mindig zavarba hozzátok az ember (öreg)lányát:)))
Bejgli szót se akarom hallani..:DDDDD

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.12.26. 15:01:36

@Horizont: Akkor ahhoz a aszóhoz mit szólsz, hogy
SZALONCUKOR!!!!
:-DDDD

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.12.26. 15:39:20

Jó kis post, grat Horizont!
Ajánlom ezt is, gyönyörű és érdekes:
hvg.hu/nagyitas/20101223_karacsonyfa_vilag_nagyitas

Horizont 2010.12.26. 16:09:50

@laspalmas: Köszi:)))
De érdekes amit belinkeltél. Úgy szeretem látni, hogy a világ más tájain mi a helyzet:)

@Ásó[Mosó]maci: én már semmilyen "ennivalós" szót se akarok hallani- kb. holnapig :DDDDDDDDD

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.12.26. 16:32:24

@laspalmas: @Horizont: Mindjárt írok egy postot, egy szép karácsonyi történetet!
süti beállítások módosítása