He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Az európai kormányfők közül Orbán Viktor keres a legjobban az átlagbéréhez képest + Magyarországon csökkent a legnagyobbat a fizetések vásárlóereje a régióban

2024.05.10. 07:15 guma70

Vörös Szilárd / 24.hu

Az átlagjövedelem növekedésével együtt emelkedtek a politikusi fizetések is. Azonban egyik európai miniszterelnök sem keres olyan sokat az országa átlagbéréhez képest, mint Orbán Viktor – mondta az RTL Reggeli című műsorában Bucsky Péter, a G7 gazdasági portál munkatársa.

Immár bruttó 6,3 millió forintot keres Orbán Viktor miniszterelnök havonta, ez európai összevetésben is meglehetősen magas – erről Bucsky Péter, a G7 gazdasági portál munkatársa beszélt az RTL-nek.

A kormányfő eddig sem alacsony bére annak a néhány éve hozott jogszabálynak köszönhetően emelkedett tovább, amely minden évben az átlagbér szorzatában állapítja meg a parlamenti képviselők fizetését. Egy átlagos országgyűlési politikus esetében ez háromszoros szorzót jelent, ez a bruttó 571 ezer forintos átlagfizetés mellett havi bruttó 1 millió 713 ezer forint. Orbán Viktor azonban ezen felüli fizetésemelést kapott, azóta pedig a havonta neki járó összeg csak tovább gyarapszik – olvasható a Népszava szemléjében.

Mindez annak fényében is szembetűnő, hogy – amint arra a G7 munkatársa is utalt – az ország bérszínvonalának emelkedése távolról sem ilyen dinamikus. Ez abból is jól látszik, hogy az európai országok átlagbéreihez viszonyítva Orbán Viktor keres a legjobban a miniszterelnökök közül, vagyis

Magyarországon a legnagyobb a különbség az életszínvonal és a miniszterelnök keresete között.

Tehát bár Olaf Scholz német kancellár fizetése kétszerese Orbán Viktorénak, a német átlagfizetés a háromszorosa a magyarénak, vagyis a különbség arányaiban jóval kisebb az ország vezetőjének a fizetése és az átlagbér között.

https://24.hu/fn/gazdasag/2024/05/08/orban-viktor-fizetes-kormanyfo-miniszterelnok-atlagber-fizetesemeles/

Magyarországon csökkent a legnagyobbat a fizetések vásárlóereje a régióban

A 17 százalékos infláció mellett a bérek csupán 11 százalékkal nőttek. 

2023-ban a régió minden országában jellemző volt a megugró infláció – derül ki a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat friss adóbrosúrájából. 

A kiadvány szerint Kelet-Közép-Európában a minimálbér és az átlagbér 10 százalékkal emelkedett, miközben a régió átlagos inflációs rátája 9 százalék körül mozgott. Az Európai Unió számos tagállamában a bérek növekedése meghaladta az infláció mértékét, ezért az életszínvonal szinten maradt vagy javult. 

Ezzel ellentétben Magyarországon az infláció különösen magasra szökött:  

a 17 százalékos infláció mellett a bérek csupán 11 százalékkal nőttek, ami 6,5 százalékos reálbércsökkenéssel járt.

A magánszektor átlagos bérszintje tehát a régióban átlagosan 10 százalékkal nőtt, de az országok közötti különbségek és az inflációs szint változása miatt a hatások különbözőek. Például Horvátországban, Szlovéniában, Bulgáriában és Lengyelországban az átlagos bérnövekedés meghaladta az inflációs rátát, míg Csehországban és Szlovákiában az inflációhoz igazított bérek a hazánkéhoz hasonló mértékben csökkentek. 

Kelet-Közép-Európában Magyarországon volt a legnagyobb mértékű a reálbérek csökkenése, a vizsgált országok közül pedig csak Kazahsztánban és Üzbegisztánban romlott jobban a fizetések vásárlóértéke – mintegy 10 százalék körüli mértékben. 

https://hvg.hu/kkv/20240509_mazars-realber-inflacio-fizetesek-vasarloereje

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3118399575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása