He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szlovénia csodái

2016.07.15. 08:01 guma

 Bledi tóSzlovénia télen és nyáron egyaránt bámulatos kirándulóhelyeket ígér látogatóinak. Különlegessége, hogy területének fele erdő, így aztán bőven akad olyan rejtett kincs, amelyet érdemes felfedezni.

Isonzó folyó

gyönyörű Isonzó folyó (szlovénül Soča, olaszul Isonzo) Szlovéniában és Olaszországban kanyarog. A Júliai-Alpokban, a Trenta-völgyben ered, 1100 m-es magasságban. Dél felé folyik Bovec, Kobarid, Tolmin, Nova Gorica és Gorizia városokon keresztül, majd Monfalconél 5 km-re délre ömlik az Adriai-tengerbe. Az Isonzó Európa egyik legszebb folyója, amely teljes hosszán csodálatos színben pompázik. Nyáron vadvízi evezők lepik el a folyót, rengetegen vágnak neki a nagy kalandnak és eveznek le a gyors, helyenként tajtékzó és cseppet sem veszélytelen folyón. Az első világháború alatt 1915-től 1917-ig, itt vívták a isonzói csatákat, az Osztrák–Magyar Monarchia és Németország illetve Olaszország csapatai között. Isonzó folyó

isonzo

Isonzó folyó

Isonzó folyó

Isonzó folyó

Isonzó folyó

Postojna


A több mint 20 km-es hosszúságú postojnai cseppkőbarlang Szlovénia legnagyobb barlangrendszere. Hivatalosan már 1819 óta a látogatók rendelkezésére áll. A barlangrendszer turisztikai jelentőségét igen korán felismerték, kijelölt útvonalak, világítás és egy körkörösen futó barlangvasút is segíti a barangolást. A barlangnak van egy emblematikus kétéltű élőlénye is, az emberhal, vagy vak szalamandra. A föld alatti karsztvilág egyedülálló és garantáltan felejthetetlen élményt nyújt minden látogató számára.

Postojna

Postojna

Postojna

Postojna

Predjamai rablóvár

Postojnától 9 km-re található a Predjamai rablóvár. A vár különlegessége, hogy egy 120 méteres sziklafalba építették. Alaprajza, felépítése zegzugos, egészen sejtelmes. Ráadásul van egy titkos barlangrendszer is a vár alatt. A várban kiállítás látható, viaszbábukat, korabeli berendezéseket nézhetünk meg a számos teremben.

Predjamai rablóvár

Predjamai rablóvár

Predjamai rablóvár

Predjamai rablóvár

Bledi tó

A Bledi-tó Szlovénia második legnagyobb tava, festői környezetben, hegyekkel és erdővel körülvéve. A tó Bled községben található az ország északnyugati részében, a Triglav Nemzeti Parkon belül, a fővárostól, Ljubljanától 55 km-re. 2,1 km hosszú és 1,4 km széles. Közepén van egy kis sziget, több épület található itt, de a legkiemelkedőbb a Szűz Mária búcsújáró templom, ami a 17. században épült barokk stílusban.

Bledi tó

Bledi tó

Bledi tó

Bledi tó

Vintgar szurdok

Az 1,6 km hosszú Vintgár-szurdok a függőleges sziklafalas Hom és Boršt közé ékelődik be, a szurdokot a Radovna folyó vízesései, medencéi és zúgói teszik felejthetetlenné. A szurdokon keresztül a folyó felett lévő fahidakon át, és a sziklák oldalához rögzített fafolyosókon tanösvény vezet, amely a 13 m magas Šum-vízeséssel fejeződik be. A Bledi Vintgár a meredek mélységekkel, függőleges falakkal, a sebesen rohanó folyóval a mélyben, a növényzetével és a legmagasabb szlovén vízeséssel minden látogatót lenyűgöz.

Vintgar szurdok

Vintgar szurdok

Vintgar szurdok

Vintgar szurdok

Kranjska Gora és környéke

Kranjska Gora nem csak a kirándulni vágyóknak, hanem a téli sportok szerelmeseinek is aktív pihenést ígér. Az alpesi falu az olasz-osztrák-szlovén hármas határ közelében található. Számos, különböző nehézségű sípálya áll az érdekeltek rendelkezésére. A hivatásos sízők, a világkupában is pontozott Vitranc Kupáért versenyezhetnek minden évben és a közelben található Rateče, ahol az egyik legnagyobb síugrósánc található.

Kranjska Gora

Kranjska Gora

Kranjska Gora

Kranjska Gora

Kranjska Gora


 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr818884402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2016.07.15. 18:44:00

Tanúsíthatom egy csodaország :)
süti beállítások módosítása