He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szijjártó Péter: Pintér Sándor belügyminiszter döntött.

2015.09.19. 17:35 guma

A magyarok kérték a horvát rendőröket, hogy jöjjenek be az országba

Munkatársunknak a magyar határnál sikerült felszállnia annak a vonatnak a mozdonyára, amely pénteken Pélmonostorról körülbelül ezer menekültet hozott át Magyarországra. Videónk cáfolja a kormány állításait az üggyel kapcsolatban.
A határon álló magyar rendőrök kérték meg horvát kollégáikat, hogy maradjanak fent azon a vonaton, amely pénteken az észak-horvátországi Pélmonostorról körülbelül ezer menekülttel átjött Magyarországra – árnyalja a negyven horvát rendőr „lefegyverzéséről” szóló kormányzati bejelentést az a munkatársunk, akinek a határon sikerült felszállnia a vonat mozdonyára és Magyarbólyig jött a tíz kocsiból álló szerelvénnyel.

A 16:25-ös pélmonostori indulás után a menekülteket szállító vonat a határon megállt, a horvát mozdonyvezető pedig azt mondta, hogy ő nem mehet tovább Magyarországra, és nem is akar. A magyar oldalon a vonatot hat magyar rendőr várta, parancsnokuk, egy zászlós pedig fel is szállt a szerelvényre, és megkérte a horvát kollégákat, hogy maradjanak fent a vonaton, és kísérjék Magyarbólyig, mert a hat magyar rendőr nem tud mit kezdeni a nyakukba szakadó körülbelül ezer menekülttel. Némi telefonálgatás után a horvátok úgy döntöttek, segítenek, a vonat pedig – amelyet a rajta szereplő szereplő kiírás szerint a Zágráb–Varasd vonalról irányítottak át – ezután szabad jelzést kapott, és tíz kilométer per órás sebességgel elment Magyarbólyig, ahol a magyar rendőrök már felkészülve várhatták a menekülteket.

A fegyverrel rendelkező horvát rendőrök – állítja munkatársunk – végtelenül készségesek voltak a magyar rendőrökkel, és annak ellenére, hogy nem akartak bejönni az országba, végül közösen koordinálták a menekültek átültetését a horvátról a magyar vonatra. Ezt a közös akciót követően jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő, hogy „mindenféle egyeztetés nélkül” ezer menekült érkezett vonattal Magyarbólyba, negyven horvát rendőr kísérte őket, velük szemben pedig a magyar hatóságok eljártak, a mozdonyvezetőt pedig őrizetbe vették.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó az incidensről pénteken úgy nyilatkozott, a horvát rendőröket a magyar hatóságok lefegyverezték, utána pedig busszal vitték vissza őket Horvátországba, egy szombati kormányszóvivői sajtótájékoztatón pedig úgy nyilatkozott, hogy a horvátok a MÁV tilos jelzése ellenére „átcsorogtak” Magyarországra. Videónkon ezzel szemben látszik, ahogyan a vonat áthalad egy autóúton, később pedig az, hogy Magyarbóly felé már volt magyar rendőr rajta.

http://nol.hu/belfold/a-magyarok-kertek-a-horvat-rendoroket-hogy-jojjenek-be-az-orszagba-1564137

Miért engedjük át ilyen simán a menekülteket?

HUS 1419
A külügyminiszter szerint a horvát választási kampány miatt kavarnak és hazudoznak Zágrábban. Furcsa, hogy miközben diplomáciai csatát vívunk a horvátokkal, az általuk határra szállított menekülteket átvesszük, nyoma sem volt az elmúlt másfél napban a korábban a szerb határon mutatott keménykedésnek.

Már egy hónapja kénytelen voltam megállapítani, hogy magyar-horvát viszony a mélyponton van, de most bebizonyosodott, hogy van még lejjebb is

– mondta az Indexnek Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint a két ország között politikai kapcsolat minden idők legrosszabb állapotában van, ami pénteken egyértelműen bebizonyosodott.

Mindez egy nagyon furcsa kettősségben öltött testet. Hiszen miközben a politikusi szavak szintjén, a diplomáciai kapcsolatokban az abszolút nulla fokra hűltek a magyar-horvát kapcsolatok, addig az is látható, hogy a határon a horvátoktól átérkező menekültekkel egyelőre sokkal inkább kesztyűs kézzel bánik a kormány, mint a néhány nappal korábban a szerb határon felbukkant migránsokkal. Buszokkal, vonatokkal szállítják a határhoz – sőt, akár a határon is át – a horvátok a menekülteket, akiket azonban a magyar hatóságok nem fordítanak vissza, holott Horvátország mint EU-tag, éppúgy biztonságos országnak mondható, mint Szerbia – ahonnan az elmúlt napokban már nem tudtak menekültek átjönni.

Jól látható tehát a kontraszt: míg pár napja a szerb határon szomszédos ország területére átkönnygázágyúzva verték vissza a magyar erőszakszervezetek az országba bejutni próbáló menekülteket, most Horvátországból

rendőri kísérettel engedtek át sok ezer menekültet, és szervezték meg a továbbszállításukat

az osztrák határhoz. Miért engedte be Magyarország a menekülteket Horvátországból?

Szijjártó szerint kizárólag praktikus okokra vezethető vissza, hogy a két határszakaszon nem ugyanúgy zajlott a magyar fellépés. Amíg nem épül meg a kerítés, addig nem lehet ugyanúgy visszaküldeni a menekülteket, mint a szerb szakaszon. Tehát egyszerűen itt nem volt meg a megfelelő védvonal, így kaotikussá vált volna a helyzet, ha a magyar hatóságok idejekorán kezdik visszafordítani a migránsokat.

Jogi szempontból az a különbség a röszkei helyzethez képest, hogy – bár a „tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet” a maga szigorított törvényeivel csütörtökön a horvát határ melletti megyékre is kiterjesztették –, itt még nem lehetett senkit felelősségre vonni a kerítésben való károkozás miatt, hiszen csak pénteken kezdték el rohamtempóban felállítani a gyodát.

Az biztos ugyanakkor, hogy mivel Horvátország nem a schengeni övezet tagja, így az illegális határátlépés itt is megtörtént, vagyis ebből a szempontból jogilag nem esik más elbírálás alá egy letenyei határsértő menekült, mint egy röszkei. Így különösen szembetűnő, hogy a magyar hatóságok mégsem indítottak eljárásokat – leszámítva a menekültvonat mozdonyvezetőjét.

Szijjártó Péter az Index kérdésre azt mondta, hogy

a horvátok által küldött vonatok, és így a menekültek befogadásáról végül Pintér Sándor belügyminiszter döntött.

Szijjártó szerint más eljárás, például a vonatok visszafordítása az európai normák figyelembe vételével nem jöhetett szóba. Furcsa ugyanakkor, hogy ha nem is vonat-visszafordításról kellett dönteniük, de a szlovénok mégis elzárták annak lehetőségét, hogy rajtuk keresztül vezessen át a menekültek útja Ausztriába.

A menekültek meglepően konfliktusmentes átvétele kapcsán viszont felmerül egy újabb furcsaság. Nincs arra vonatkozó információ, hogy Magyarországon regisztrálták volna a pénteken érkező menekülteket. Szombat reggelig körülbelül nyolcezren lépték át a magyar horvát határt – majd délelőtt a becslések szerint újabb ezres nagyságrendben érkeztek a határhoz –, és a beszámolók szerint őket a magyar hatóságok buszokkal, vonatokkal gyorsan az osztrák határ melletti gyűjtőtáborokba vitték. Vagyis erre praktikusan nem is nagyon lehetett sem idő, sem lehetőség.

A magyarok tehát a jelek szerint most nem törődtek azzal, amire egyébként a kormány hivatkozni szokott: a regisztrációra vonatkozó schengeni előírásokat láthatóan ugyanúgy nem tartjuk be, ahogy az ezért kárhoztatott horvátok sem ( igaz, a szombat délutáni kormányszóvivői tájékoztatón már beszéltek arról, hogy Szentgotthárdra regisztrálni viszik a menekülteket). Pedig Rogán Antal bejelentése szerint a horvát lépésekért Magyarország a jövőben blokkolni kívánja Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, mert „a horvátok erre nincsenek felkészülve”.

Szerencsére Magyarország most kényelmes helyzetben: Ausztria egyelőre nem emelt hasonlóan éles kifogást azzal kapcsolatban, hogy Magyarország péntek-szombaton gyakorlatilag szintén egy hatósági támogatással működtetett menekültfolyosón vitte a menekülteket Ausztria felé. Kérdés azonban, hogy most meddig lesz nyitva a magyar-osztrák határ – és ezzel párhuzamosan az is kérdés, hogy meddig lesz nyitva a magyar-horvát határ. Ahol egyébként a helyszíneken lévő tudósítóink jelentései szerint az elmúlt két napban láthatóan olajozottan ment az együttműködés a magyar és horvát hatóságok között – leszámítva a magyarbólyi vonatos incidenst –, ami arra utal, hogy ha ezt nyilvánosan nem is vallják be, folyamatos az egyeztetés a magyar és horvát hatóságok között arról, hogy melyik átkelőhöz mikorra mennyi menekült érkezhet.

Úgy, hogy közben a hivatalos kapcsolatok – Budapest szerint egyértelműen a horvátok hazugságai miatt – nagyon mélyen vannak. És hogy mi az ottani kavarások oka? Szijjártó szerint az, hogy Horvátországban választási kampány van, ezért jól láthatóan verseny alakult ki a pártok között, hogy ki tud jobban beolvasni a magyaroknak:

Ezért nem szabad meghunyászkodnunk.

Kérdésünkre elmondta, hogy péntek délután háromszor is felhívta telefonon a horvát külügy irányítóját, aki mindháromszor hazudott neki.

Szijjártó először Belgrádból hívta Vesna Pusicsot, aki akkor azt mondta, hogy a két belügyminiszter megállapodott, később a helyi rendőrfőnök megállapodására hivatkozott, miközben kiderült, hogy semmilyen megállapodás, sőt kommunikáció sem volt. Ezt szombaton Zoran Milanovics miniszterelnök be is ismerte.

Belehazudtak Európa és a magyarok szemébe, és aztán elismerték, hogy ez kellett ahhoz, hogy át tudják nyomni a menekülteket a magyar határon

– mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy nem érti, ilyenkor hol van az unió, hol van az az osztrák kancellár, aki Orbán Viktort hazugozta.

A lapunknak nyilatkozó külügyminiszter kifogásolta, hogy a horvátok, akik korábban a humánus ellátásról beszéltek, most úgy löktek át a határon több ezer embert, hogy nem is szóltak, hogy legalább ellátási szinten fel tudjanak készülni a magyar hatóságok.

Érdekes módon a horvát rossz viszony miatt jelentősen javultak a kapcsolatok a szlovénokkal. Szijjártó szerint ebben természetesen az is közrejátszott, hogy a horvátok Szlovéniával is összerúgták a port, és az elmúlt hónapokban megindult a magyar-szlovén gázvezeték-építés, valamint a koperi kikötői együttműködés előkészítése.

http://index.hu/belfold/2015/09/19/szijjarto_a_horvat_vonatok_befogadasarol_pinter_sandor_dontott/

A BBC tudósítója szerint akadálytalanul léphetnek Magyarországra a menekültek Beremendnél

 

Ahol horvát buszokról magyar buszokra szállhatnak át, amik aztán Szentgotthárdra, papíron a gyűjtőponthoz, gyakorlatilag az osztrák határhoz viszik őket tovább. “Minden olajozottan működik” – írta.

http://444.hu/2015/09/19/a-bbc-tudositoja-szerint-akadalytalanul-lephetnek-magyarorszagra-a-menekultek-beremendnel/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr97801390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása