He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Roháč-interjú letiltása: Hihetetlen magyarázatot adott az Átlátszónak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

2023.12.18. 07:25 guma70

A BVOP szerint a visszaéléseket és bűncselekményeket feltáró Átlátszó nevű oknyomozó műhely olyan kérdéseket tett volna fel Roháčnak, ami túl bulváros és a bűnözői életmódot népszerűsítette volna. A portál szerint abszurd az egész, elmondták, miért.

Mint arról a Media1-en már beszámoltunk szeptember végén, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) nemrég ismét megakadályozott egy olyan börtöninterjút, amit az Átlátszó készített volna. A portál Jozef Roháč-csal kívánt interjút készíteni, de a BVOP elutasította a kérelmet.

A BVOP nem először tesz keresztbe a portálnak mostanában: korábban engedélyeztek egy interjút Portik Tamással, de azt a beszélgetés egyik pillanatában váratlanul megszakították technikai okokra hivatkozva, miközben a beszélgetés kifogástalan kép- és hangminőségben zajlott és láthatóan nem volt olyan körülmény a háttérben, ami ezt a magyarázatot alátámasztotta volna. Az interjú egy későbbi időpontban sem folytatódhatott és egy újbóli interjúra vonatkozó igényt is elutasítottak zavaros indokkal, sőt a már felvett interjúrészlet közléséhez sem járult hozzá a büntetés-végrehajtás. A portál a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult a szólás szabadságát korlátozó, szerintük a rendszerváltás óta példátlannak számító eset miatt.

Az Átlátszó most egy újabb cikkben arról számolt be, hogy a Roháč-interjú esetében a BVOP azzal a magyarázattal állt elő, hogy szerintük bulvársajtóra jellemző nyelvi kliséket akart megkérdezni a lap a fogvatartottól és a megjelentetni kívánt szöveg úgymond alkalmas lehet a bűnözői életmód népszerűsítésére. Az Átlátszó szerint azonban ez már csak azért is abszurd magyarázat, hiszen ők soha nem népszerűsítenék a bűnözői életmódot, hiszen küldetésük épp az ellenkezője: visszaélések, jogsértések feltárása, hogy ne maradjanak következmények nélkül a különféle ügyek. Furcsának tartják a BVOP magyarázatát azért is, hiszen a büntetés-végrehajtás vezetése úgy foglalt állást a megjelentetni kívánt szöveg végkicsengéséről, hogy még létre sem jött a beszélgetés, nem hogy a tartalom, amit meg lehetne ítélni. A BVOP előzetesen elkérte az interjú során feltenni kívánt kérdéseket, ez alapján vonták le azt a következtetést, hogy az újságíró bizonyára a bűnözői életmódot kívánja népszerűsíteni.

További érdekesség, hogy korábban két újságíró könyvet is készíthetett, melyekhez Roháč-interjúk szövegét használták. Az egyik újságíró az egyik ismert bulvármédiának is a munkatársa volt. Náluk, bár a gyilkosságokról szóló műveik népszerűek voltak, nem feltételezték, hogy ezzel a bűnözést népszerűsítenék.

Az Átlátszó a Portik-interjú megszakítása majd a Roháč-interjú megakadályozása miatt úgy véli, hogy az újságíróját gyakorlatilag kitiltotta a BVOP a börtönökből. Különösnek találják azt is, hogy kérdéseiket nyelvi, stiláris szempontból előre elemzik.

Roháč ügyvédje egyébként közölte, hogy az ügyfele alkotmánybírósági eljárást indít, mivel az ügyben tett panaszát a büntetés-végrehajtási bíró elutasította.

Korábban Papp László Tamás, az Átlátszó újságírója a Portik-interjú meghiúsításával kapcsolatban részletes interjút adott a Media1 podcast- és rádióműsorának. Érdemes meghallgatni a beszélgetést, másrészt elolvasni az Átlátszó részletes beszámolóját a Jozef Roháč-csal készíteni kívánt interjúkérelmük BVOP-s elutasításának indokáról.

Jozef Roháč az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság miatt életfogytiglani büntetését tölti. Az 1990-es évek alvilági leszámolásai miatt Magyarországon és Szlovákiában is elítélték.

https://media1.hu/2023/12/07/bvop-jozef-rohac-atlatszo-interju-letiltas-abszurd-indoklas/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5918276507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása