He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Telex: nem 700 ezer, hanem 70 ezer Moderna-vakcinát rendelt a kormány + Véletlenül derült csak ki, hogy már rég elérte Magyarországot az éppen tomboló koronavírus-variáns

2023.12.14. 16:15 guma70

Telex: nem 700 ezer, hanem 70 ezer Moderna-vakcinát rendelt a kormány Vakcina beadása (Fotó: Unsplash)

Csak régebbi, a most keringő variánsok ellen kevésbé hatásos vakcinák érhetők el itthon – írja a Telex egy közbeszerzési eljárás dokumentációja alapján, amelyből az is kiderül, hogy a kormány nem 700-800 ezer vakcinát rendelt a Modernától, hanem nagyságrenddel kevesebbet, 72 ezer (kedvezménnyel együtt 92 ezer) adagot.

A vakcinabeszerzésről Takács Péter nyilatkozott néhány napja. Az egészségügyért felelős államtitkár mintegy 700-800 ezer adag, az új omikron variánsokra frissített Moderna Covid-oltóanyag vásárlásáról beszélt a Népszavának. A Telex megkereste az egészségügy irányításáért felelős Belügyminisztériumot, hogy nyelvbotlás volt-e az államtitkár részéről a 700 ezer adag, és arra a bő 70 ezerre célzott-e, ami a közbeszerzési eljárásból kiolvasható alapmennyiség, vagy esetleg létezik egy másik megállapodás a Modernával, amely nem található meg a közbeszerzési adatbázisban. A minisztérium nem reagált a megkeresésre.

Az államtitkár egyébként azzal indokolta, hogy a Modernától vásárol vakcinát a kormány, hogy a konkurens Pfizer nem is tett ajánlatot. A portál cikke szerint viszont az ajánlatkérés eleve a Moderna vakcinájára szólt, így nem érhette váratlanul a kormányt, hogy erre csak a Modernától érkezett ajánlat. A kormány egyébként épp perben áll a Pfizerrel, mert az ukrajnai háborúra hivatkozva nem akar fizetni a szerződésben rögzített régebbi vakcinaszállítmányért. A közbeszerzési iratok szerint a Modernától most ennél drágábban venne vakcinát – a beszerzés sürgősségét pedig részben épp az ukrajnai háborúval indokolják.

A Telex a közbeszerzési dokumentumban arra is rábukkant, hogy már szeptemberben azonosították itthon a világszerte leginkább figyelt vírusvariánst, az XBB.1.5-öt, csak ezt nem közölték.

https://hang.hu/belfold/telex-nem-700-ezer-hanem-70-ezer-moderna-vakcinat-rendelt-a-kormany-160076

Véletlenül derült csak ki, hogy már rég elérte Magyarországot az éppen tomboló koronavírus-variáns

Véletlenül derült csak ki, hogy már rég elérte Magyarországot az éppen tomboló koronavírus-variáns usztráció: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ / Facebook

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ már szeptember 11-én azonosította Magyarországon a legújabb koronavírus-variánst – írja egy november végi közbeszerzési dokumentumra hivatkozva a Telex. Az XBB.1.5 az utóbbi hónapok legjelentősebb variánsa, világszerte ez okozta ősszel a legtöbb új fertőzést, és jelenleg is az ezzel rokon vírusváltozatok okoznak megbetegedéseket.

Magyarországi megjelenéséről azonban hallgatnak a hatóságok, így ez csak abból a dokumentumból derült ki, amelyben Müller a Közbeszerzési Hatóság elnökének igyekszik igazolni, hogy szükség van sürgősséggel beszerezni közel 100 ezer Moderna-vakcinát, amelyeket a gyártó már épp az XBB.1.5-höz adaptált. Bár Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a múlt héten 700 ezer Moderna-vakcina beszerzéséről beszélt, a lap értesülése szerint

Valójában ennél egy nagyságrenddel kevesebb oltóanyag vásárlását tervezi a kormány, és még ez sem valósult meg.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3318281199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma70 2023.12.14. 17:38:22

hvg-s komment: kova 11 perce

Végigolvastam a Telex cikkét. Én azon döbbentem meg, hogy a gyerekeknek csak kínai oltás van, az is a lejárat végén jár (december). Mondjuk az nem baj, hogy végre eltűnik a választékból az eredeti vírusra is gyenge kínai lötty, de az elég nagy baj, hogy a választék is eltűnik. Azért azt ne higgye senki, hogy ez a variáns teljesen ártalmatlan lenne. Egészséges szervezet valószínűleg legyűri, de betegen elkapni meglehetősen kockázatos, és nem csak az öregeknek (akikről tudjuk, amúgy se számítanak ennek az országnak). Épp a héten halt bele egy 40-es évei elején járó ismerősöm - kórházi kezelés során kapta el.
Egyébként Müller Cecília felelősségét is ideje lenne megvizsgálni. A kosztümgyűjteményén kívül más eredményt nem láttunk tőle.
süti beállítások módosítása