He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

„Gyáva népnek nincs hazája, a szolgalélek vezért keres” – Koncz Zsuzsa újraénekelte Bródy Jelbeszédét

2023.10.23. 04:25 guma70

Ma már poptörténelem: ötven éve jelent meg és tiltották be gyorsan Koncz Zsuzsa Jelbeszéd című albumát, amit most, az évfordulóra újra kiadtak, és rákerült a címadó dal aktualizált változata is. Sőt, egy elgondolkodtató klip is készült hozzá, amit a hvg-hu-n már meg is nézhetnek.

„A Jelbeszéd az ötödik nagylemezem volt, már a legendás Illés-korszak leszálló ágában, de mozgósítva mindazokat a KITT egyletben (Koncz–Illés–Tolcsvayék) dolgozó erőket, amelyek hamarosan a Fonográf megszületéséhez és egy új alkotói korszakhoz vezettek. Az album hányattatott utóélete elválaszthatatlan Bródy János személyes történetétől, de a kortól is, amelyben született – és ugyanúgy érthető jelenlegi életünk koordinátái között. Éppen ezért kérdeztem meg a szerzőt, nem írna-e a lemez ötvenedik születésnapjára egy új dalt, mely összeköti az akkori gondolatokat a valaha volt időkre fájón rímelő jelennel. Megszületett a dal, Jelbeszéd 2.0 címmel, és annyira megszerettük, hogy végül helyet kapott a Jelbeszéd ötvenéves, jubileumi, felújított kiadásán” – mondja az új dalról és klipről Koncz Zsuzsa.

A Jelbeszéd (amelyen olyan dalok szerepeltek, mint a Kertész leszek, a Ha én rózsa volnék és a címadó dal) egyébként, a közhiedelem ellenére megjelent 1973-ban, ki is került az üzletekbe, de miután már ötvenezer példányt eladtak, politikai indokok miatt a további kiadását felfüggesztették, és a raktáron lévőket bezúzták. Tíz évvel később, 1983-ban az albumot újra megjelentették.

Az akkori dalok nagy részét Bródy János írta, aki most, a jubileumi kiadásra megírta a Jelbeszéd 2.0-t, amiről ő is azt emelte ki, hogy

„olyan idők járnak, amikor egy 50 évvel ezelőtt betiltott lemez dalai ismerős érzéseket kelthetnek azokban, akik megértek már egy úgynevezett Kondratyev-féle ciklust”.

 

Szerinte tiltólisták nem voltak a lemez megjelenése idején se, „csak az állami rádióban és televízióban mindenki tudta, hogy be vannak tiltva”.

Amikor az új kiadáshoz Koncz Zsuzsa megkérte Bródyt, hogy ha tudna valamit hozzáfűzni az eredeti lemez dalaihoz, ne tartsa magában, ő nem is tartotta.

„Olyan dalt gondoltam írni, ami zenéjében jelzi az örökséget, és vállalja a legjobb hagyományok őrzését, de mégis egy új dal, ami reflektál az 50 évvel ezelőttire. Most is Petőfi éve van, mint 73-ban. Petőfi szelleme szállt meg, ahogy a szöveget kezdtem írni, és aztán persze otthagyott, mert látta, hogy nem vagyok méltó hozzá, és nem feszítem ki a zászlót azzal a jelszóval, hogy „Világszabadság”! Valami azt súgja, hogy ez a dal még így sem lesz a jelenlegi cenzorok kedvence, de az online világ kapui még nyitva állnak, Zsuzsa hangja még mindig varázslatos, és Závodi Gábor vezetésével a zenész kollégák kiváló felvételt készítettek. Jelbeszéd 2.0 lett a címe.”

A teljes lemez már meghallgatható például itt:

https://hvg.hu/kultura/20231017_Gyava_nepnek_nincs_hazaja_a_szolgalelek_vezert_keres__itt_a_Jelbeszed_20 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3418237167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása