He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Békevári mesék

2023.10.01. 04:30 guma70

„Joe Biden nem említette, hogy Oroszországon kívül ő lenne a másik, aki véget vethetne a háborúnak, gyakorlatilag pillanatok alatt. A Nyugatról érkező fegyverszállítmányok ugyanis jelentős mértékben hosszabbítják a háborút.” 

Ezt Szijjártó Péter kül- és űrügyi tótumfaktum nyilatkozta a minap – éles elméjéből fakadóan – a szentinel Mandinernek adott videóinterjújában.

Elmondom, pubi, miért támogatja az amerikai elnök, s Vele együtt az egész művelt világ, az ukránokat. Azért, mert – velünk ellentétben – ők tanultak a történelmi leckékből. Illusztrálom is egy példával e meglátásomat, ha nem is képileg.

A nyugati államok sokáig elnézőek voltak Hitler világhatalmi törekvéseivel szemben. A megbékéltetés és az engedmények politikáját folytatták sokáig, ami öreg hibának bizonyult. Szemet hunytak afölött, hogy Németország sorban rúgta fel a Versaillesi Békeszerződés pontjait, például erőltetetten fegyverkezett. Félrenéztek, amikor 1936-ban a német seregek bevonultak a rajnai fegyvermentes övezetbe. Más bokros teendőik akadtak 1938-ban is, az Anschluss bekövetkeztekor. Hagyták, hogy a Führer rútul bepalizza őket 1938. szeptember 29-én, amikor aláírták a Müncheni Egyezményt. A Német Birodalom, Franciaország, az Egyesült Királyság és az Olasz Királyság között létrejött megállapodás Csehszlovákia feldarabolását rendelte el. Azt hitték ugyanis a nagy naivok, hogy ezzel kielégítik – és egyben megállítják – Hitlert. Aki annak rendje-módja szerint megszállta Csehországot, a német tankok és oldalhajós motorbiciklik begördültek Prágába, tető alá került a Cseh-Morva protektorátus. A nagyhatalmak hadászatilag tétlenül bámulták az 1936-39-ben zajló spanyol polgárháborút, hagyták hogy Hitler és Mussolini támogatásával Franco tábornok nyerjen, vérengző diktatúrát vezetve be.

A Tengelyhatalmak szövetségre léptek, céljuk a világ újrafelosztása, az első világháborús békék eltörlése volt. Hitler legott követelte Lengyelországtól Danzig átadását. A megnemtámadási szerződésnek titulált Molotov-Ribbentrop paktum titkos záradékban a III. Birodalom és a Szovjetunió nemes egyszerűséggel felosztotta egymás között Lengyelországot. Kampec Dolores, a lengyel ország, mint olyan, megszűnt létezni – legalábbis ez volt a terv. De hogy komolyan gondolták, jelzi, hogy 1939. szeptember 1-én – kamu ürüggyel – Németország hadüzenet nélkül megtámadta Lengyelországot. (Mint később kiderült, Sztálin is megtette a tőle telhetőt, amikor tarkón lövette a lengyel értelmiség legjavát a katyini erdőben.) Ez már sok volt az nyugati államoknak, belátták, hogy nagyobbat nem is tévedhettek volna a náci Vezér szavahihetőségét illetően. Így aztán kitört a II. világháború Európában is, kiszámolhatatlan veszteségeket és elmondhatatlan fájdalmakat okozva.

Mindez benne van a középiskolai történelemkönyvekben és a világ emlékezetében. Biztos te is hallottál már ezekről, hacsak suttyó korodban is nem töltötte ki minden idődet a teremfocizás és a repkedés. 

Az EU és a NATO szerintem belesodródtak ugyanabba a hibába, mint annakidején az Antant – bár ezidőtájt nevezzük talán megfontoltságnak inkább. Hagyták, hogy Putyin martalócai megszállják a Krím-félszigetet. Hagyták, hogy bábállamokat hozasson létre a határai mellett, majd simán annektálhassa azokat. Azt ők sem gondolhatták komolyan, hogy bármiféle szankció megálljt parancsol a putyini ambícióknak – melyeknek nem túlságosan titkolt célja a volt Szovjetunió helyreállítása. Mégiscsak egy kirívóan jó gazdasági és földrajzi adottságokkal rendelkező országról van szó! Lehetséges hogy ezt ennyiben „elhibázták” a hozzáállást és a célt, de Európa vezetői legalább megpróbáltak beszélni a diktátor fejével, anélkül hogy nemtelen egyezségbe belementek volna. A közvetlen konfliktust is kerülniük kellett – és kell is, amíg a körülmények ezt megengedik. Lehetőségekként maradtak tehát a védekezéshez szükséges eszközök pótlása, az alkalmas fegyverrendszerek biztosítása és a humanitárius segítségnyújtás a megtámadottnak. 

Követsz még, Peti gyerek?

„Az Európai Unió inkább tüzeli a konfliktust, és meghosszabbítja a háborút. A magyar pozíció, mely a békére törekszik, nemzetközi szinten hatalmas megbecsülésnek örvend.”

Ezt bírtad mondani, ugyanott. Ha minimális eszed lenne, tudnád: az EU akkor hosszabbítaná meg a háborút, ha nem támogatná a rászorulót! A Putyin-féle, túlhatalmat összegereblyézett alakok totál megbízhatatlanok, az átverés a lételemük.Van egy csomó egészen kicsi állam a környéken (a balti államok, Moldova például), ahol már most attól rettegnek, hogy ők következnek a sorban. Csak az Orbán-kormány nem fél, mert hát ugye, itt még sosem tapostak orosz lánckerekek… Ami a „békeálláspontotokat” övező hatalmas nemzetközi megbecsülést illeti, hazudsz, ecsém, mint szinte mindig. A félkegyelmű híveiteken kívül mindenki átlát szitán, hiába hordozzátok körbe olyan szorgalmasan Katalin főasszonnyal vállvetve. 

Ez a mostani a nagyobb baj megelőzésének az időszaka, a gátlástalan agresszor megállításának a megkísérlése. Ha valakit megtámadnak az utcán, a legemberibb reakció az, hogy segítséget nyújtunk neki a támadás elhárításához. Mert nem lehet tudni, hogy az éjféli rabló holnap éppen ki rohan le. Ezért adnak fegyvereket – akár ingyen is – a védekező ukrán népnek. Ez egyrészt a szolidaritás parancsa, másrészt a józan megfontolásé. Rajtatok kívül ugyanis senki nem akar egy újabb bazi nagy, fékezhetetlen hitlerájt Európában – ezt kéne megértened, te csalafinta!

De nézzük tovább a videot.

„Az látszik, hogy a világon mindenhol a békét várják. Kezd mindenkinek elege lenni abból, hogy van egy konfliktus Európában, aminek az árát az egész világ fizeti. Azt kérdezik az afrikai, ázsiai, latin-amerikai külügyminiszter-kollégák, hogy nekik mi közük ehhez? Miért van az, hogy Európa ahelyett, hogy izolálta volna a háborút, a hatásait globálissá tette?”

Lavrov orosz külügyminiszer kitüntetettjeként és kebelbarátjaként mi a francért nem őket szekírozod, zárt megbeszéléseiteken? Tán Amerika és az EU biztatta a ruszkikat, hogy próbálják meg újraépíteni a nagy nehezen ledöntött falakat? Hogy a hidegháború múltán – sil vous plait – hozzák ránk az idegháborút? Tán ők akadályozzák tűzzel-vassal az ukrán gabona exportját? Ők fenyegetőznek rendszeresen atomcsapásokkal? Tán Biden bácsi és von der Leyen néni dug böribe, nyírat ki mindenkit a környezetében, aki nem a kellő alázattal tekint fel rájuk? 

Az az alapos gyanúm, hogy te külügyminiszteri szinten nemcsak hogy semmit nem tudsz te ezekről a dolgokról, de nem is érted a szitut. Pont olyan sutyerák vagy ugyanis, mint amilyennek mutatod magad. Gazdáddal együtt abban reménykedtek – sőt hiszitek -, hogy a csonkán maradt Oroszország legyőzi majd az ereje és befolyása teljében lévő NATO-t. Ne vicceljünk már, apafej! Kína épp az imént üzente meg, hogy beszünteti a harci drónok további szállítását, mert ki akar maradni a csetepátéból. (Titokban persze élénk figyelemmel kíséri a fejleményeket, leszűrve a maga számára annak minden tanulságát és tapasztalatát.) Ebből bizony nem lesz világrengető, határokat újraíró szövetség! Maradt az a dagadék Kim Dzsongun, akibe lassan csak hálni jár a lélek, s aki a kínaiak engedélye nélkül fingani sem mer, nemhogy betársulni Putyin esztelen vállalkozásába! Csupán hárman vagytok hát a buliban, Putyin, Lukasenka és Orbán Viktor (újabb nevén Magyarország). 

Nincs releváns jele annak, hogy az orosz elnök a közeljövőben észhez térne, dacára, hogy már pontosan tudja: betonba harapott. Persze annak sincsenek nyilvánvaló szimptómái hogy nyerésre állna – ha volna hozzá szemed, te is látnád. A háború végét valóban nem tudni sem időbeliségében, sem következményeiben – de azt igen, hogy ti rossz lóra tettetek. Gyakorta megesett ez már, ha az országvezetőt nem elvek vezérelték, hanem a saját és az udvartartása hazugságai és hatami-gazdasági érdekei. 

Mondják: „Meghalt Andersen, nincs több mese!” Te se etess már minket regékkel, fabulákkal, hagyd már másra azt a mókás illeg-billegést is a nemzetközi porondon! Az orosz rulett sem neked való játék, please, aludj el szépen, kis Peti!

Pandula Dezső

https://kolozsvaros.com/2023/09/29/bekevari-mesek/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6918224831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma70 2023.10.04. 17:15:57

vélemény, amit érdemes megismerni...
süti beállítások módosítása