He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

The Washington Post: Be kell biztosítani a NATO-t arra az esetre, ha Trump visszatér a hatalomba

2023.08.10. 07:24 guma70

A The Washington Post arra alapozza vezércikkét, hogy a volt elnök még hivatalában azzal fenyegetőzött, hogy Amerikai kilép a szervezetből, hacsak a szövetségesek nem költenek többet katonai célokra.

A szövetség meggyengítése és megosztása az orosz elnök egyik legfőbb stratégiai célja, sőt álma, és ha az Egyesült Államok kiválna, az jókora felfordulást okozna nem csak Európa, hanem Washington számára is.

Szerencsére a Szenátus a múlt hónapban kétpárti támogatással olyan határozatot hozott, miszerint

bármely elnök csak úgy viheti ki az országot a NATO-ból, ha azt a felsőház kétharmaddal támogatja, illetve a Kongresszus törvényt hoz róla.

Kulcsfontosságú, hogy a Képviselőház csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Európa számára a kollektív biztonsági garancia elengedhetetlen az Oroszország elleni elrettentés céljából. Ebből a szempontból drámai lenne, ha az amerikaiak távoznának a szervezetből. A korábbi elnök híveinek törvényhozásban végig kell gondolniuk, mekkora kockázatot jelent, amit Trump megpendített. A kelet-európai tagok fokozottan ki lennének téve az orosz támadás veszélyének. Sok kormány felülvizsgálná kapcsolatait Washingtonnal, jó néhány közülük közeledne Kínához. Az anyagi szempont nem olyan lényeges, hogy amiatt meg kellene torpedózni a NATO-t – hangsúlyozta a lap.

***

A Trump elleni vádemelés folytán minden amerikai szavazópolgár gyakorlatilag egyetlen nagy esküdtszék tagja lett.

A The Economist szerint ők mondják ki a végső ítéletet a politikus ügyében.

Még egyetlen amerikai elnök ellen sem folyt bűnvádi eljárás, ez esetben mellesleg több is, de a legfrissebb minden mást felülír. Ha elítélik, a politikus úgy vonul be a történelembe, hogy ő volt az, akinek börtönbe kellett mennie, mert megpróbálta megváltoztatni a választás eredményét.

Az a vád ellene, hogy a lehető legsúlyosabb bűncselekményt akarta elkövetni a demokráciával szemben. Amit csinált, az összeesküvéssel ér fel az Egyesült Államokkal és annak polgáraival szemben. Ezt sok helyen hazaárulásnak minősítik.

Védelmét valószínűleg politikai, illetve jogi alapokra építi. Előbbi azt jelenti, hogy azt hirdeti: az igazságszolgáltatás a mélyállam lakája. A jelek szerint egyelőre profitál abból, hogy az ügyészség szeretné felelősségre vonni. Messze ő a legesélyesebb, hogy a republikánusok jelöltje legyen. Ügyvédei azt fogják hangoztatni, hogy a vádak java igaz, de kérdés, hogy bűncselekménynek számított-e, amit csinált. Az igazságügyi tárca ugyanis nem foghatja perbe az elnököt, márpedig Trump 2021. január 20-ig betöltötte a hivatalt. Továbbá azt hozzák majd fel, hogy komolyan gondolta, hogy ő nyert, de nem volt összeesküvő.

A per azonban aligha zárul le a jövő novemberi elnökválasztásig, így nem csupán a bíróságok és a republikánusok vizsgáznak, hanem az amerikaiak is. Mármint hogy ismét hatalomra juttatnak-e egy olyasvalakit, aki nem tartja magára nézve kötelezőnek a köztársaság legfőbb elvét, hogy ugyanis a választás vesztese átengedi a kormányrudat.

***

Donald Trump ügyében vizsgázik az amerikai demokrácia – vélekedik hasonlóan a Financial Times.

“A következő években az egész ottani jogrendszer hatalmas nyomás alá kerül. A korábbi elnök elleni perektől függ, hogy merre megy az ország” – vélekedik Gideon Rachman, az újság fő külpolitikai elemzője.

Az eddigi vádemelése közül a két napja emelt legutóbbi messze a legfontosabb. Az a lényege, hogy

a politikus fenyegetést jelent az Egyesült Államokban a politikai szabadságára nézve.

Itt három alapvető elvet kell szem előtt tartani.

1. Minden vezetőt választanak, és mindenki tiszteletben tartja a választás eredményét.

2. Senki sem áll a törvény fölött, még az elnök sem.

3. Mindenki elfogadja, hogy az igazságszolgáltatás pártatlan.

Trump pedig éppen erre nem hajlandó, úgy állítja be, hogy politikai vendetta folyik ellene.

Ráadásul az egész eljárás várhatóan éppen a választási kampány idején csúcsosodik majd ki. A politikus arra fog törekedni, hogy legyen egy másik tárgyalás is – a közvélemény révén. Vagyis a szakkérdések, gazdaság, külpolitikai háttérbe szorulnak. Nem valószínű azonban, hogy az ügy miatt gyengülne ellenőrzése a Republikánus Párt fölött. Így az várhatóan olyasvalakit támogat, aki a kormányzatot a náci rezsimhez hasonlítja.

Viszont éppen a vádemelés miatt csökken az esélye, hogy Trump újra elnök legyen. Egyre többen fenntartással viszonyulnak ugyanis hozzá, még a konzervatív oldalon is. A per rengeteg idejét és pénzét elviszi, ráadásul több eljárás van folyamatban ellene, miközben már 77 éves. De így sem elképzelhetetlen, hogy nyerni fog. Számára az a választási lehetőség, hogy vagy győz, vagy bevonul a cellába.

 

Fotó innen.

Harmadik vádemelés: Trump hazugságok hálójával próbálta megváltoztatni az elnökválasztás eredményét

Ártatlannak vallotta magát Trump

Szerző: Huppa-értesülés
Forrás: Huppa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1018186157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása