He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Az elpusztíthatatlan Lovagért is eljött a végzet – Silvio Berlusconi halálával egy korszak ért véget Itáliában

2023.06.12. 18:15 guma

Karrierjét annak köszönhette, hogy sokszor volt jókor, jó helyen. Kevés emberre illik jobban az „ellentmondásos figura” jelző.

Már-már azt lehetett hinni, hogy mindenkit túl fog élni. Fizikai és politikai értelemben egyaránt. Jó néhányszor temették már az olasz közéletben, de szűnni nem akaró széles mosolyával, sokszorosan kisimított arcával, öröksötét hajával és nem utolsósorban múlhatatlan ambíciójával újra meg újra megjelent, és élete utolsó percéig vonatkozási pont volt személye és a hozzá való viszony. De a leukémia alakjában megjelenő Kaszást ő sem tudta becsapni. Silvio Berlusconi 87 évesen fejezte be rendkívüli földi pályafutását.

„Harcos volt” – e szavakkal búcsúzott tőle Giorgia Meloni miniszterelnök, akit a rossz nyelvek szerint a Lovagként (Cavaliere) emlegetett Berlusconi nemcsak támogatott, hanem irányított is. „Igazi barátom volt, kevés olyan politikus van a világon, mint ő” – méltatta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ferenc pápa az energikus, határozott politikust látta benne, de még Maurizio Landini, a baloldali CGIL szakszervezeti szövetség vezetője is elismerte Berlusconi bátorságát, és felidézte kiállását mellettük, amikor szélsőjobboldali támadást hajtottak végre székházuk ellen.

„Az ősolasz vezető, aki kitalálta a populizmust” – írta a Repubblica, mely mindenekelőtt azt emelte ki karrierjéből, hogy a II. világháború utáni olasz történelemben egyedülálló hatalmat összpontosított a kezében: először gazdasági-pénzügyi potentát lett, majd a legnagyobb médiacézár, egy patinás futballcsapat régi dicsőségének visszahozója, és mindezek nyomán futott be szédületes politikai karriert.

Ezio Mauro, a liberális lap neves publicistája kiemeli: az általa alapított politikai kurzus nem volt utódlásra teremtve, mivel kezdettől fogva kizárólag az ő személyéhez kötődött, ő adta hozzá az ideológiát és fizikai megtestesülését, önmagának szimbólumává vált.

A torinói Stampa egyenesen azt írja, hogy Berlusconival vége a II. olasz köztársaságnak. Massimo Giannini főszerkesztő szerint a néhai kormányfő bizonyos értelemben egyszemélyben testesítette az olasz vállalkozói, politikai és kulturális értékeket, pozitív és negatív oldalukról egyaránt. Miután felépítette magát sikeres üzletemberként, mindezt átvitte a politikába: létrehozta a „cég-párt” fogalmát a Forza Italiával és bevezette médiabirodalmán keresztül az „infokráciát”, szintén kihangsúlyozva a megkérdőjelezhetetlen egyszemélyi vezetést, a populizmus alapvető elemét.

Giannini arra is kitér, hogy az „őt választó nép”, amely elfogadta erkölcsi botlásait, sőt törvénytelenségét, állandó hivatkozási alapja volt az őt több mint 30 esetben perbe fogó igazságügyi szervekkel szemben.

„Dúsgazdag volt és a szegények szavazataival került hatalomra. Milánói létére Szíciliában robbantott bankot. Így sikerült neki elérnie, hogy az olaszok többsége vele azonosította magát. Nem akarta őket megváltoztatni, csupán megosztotta velük azt az érzésüket, hogy nem viselik el a szabályokat és mélységesen bizalmatlanok a politikával szemben” – olvassuk a Corriere della Sera Berlusconi igazi vállalkozása című írásában.

Aldo Cazzullo főszerkesztő-helyettes külön felhívja a figyelmet arra, hogy a Cavaliere sikerében nem kis szerepet játszott az átlag olaszok számára két rendkívül fontos terület: a nőkhöz való viszonya és a futball.

Silvio Berlusconival kapcsolatban igaz az a rockefelleri mondás, mely szerint „csak az első millió eredetét ne firtassuk”. Máig tartják magukat azok a szóbeszédek, mely szerint a fiatal vállalkozó már az 1970-es években alkut kötött a maffiával, de ezt ugyanúgy nem tudták rábizonyítani, mint szinte semmit, kivéve azt a bizonyos adócsalást, amiért a nevetséges egy évi közmunkát rótták ki rá. Tény viszont, hogy sokszor volt jókor, jó helyen. 1980-ban egy kis helyi milánói csatornából indította el a Canale 5-t, amely az olasz kábel televíziózás elindítója és a későbbi Mediaset médiakonszern alapja lett. A Canale 5 szellemében, frissességében, az addigi erkölcsi tabuk lazább kezelésében is megújította az olasz televíziózás, később csápjai átnyúltak Franciaországba és Spanyolországba is. Immár a Fininvest pénzügyi csoportba tömörítve vagyonát Berlusconi 1986-ban megvásárolta a csőd szélén álló AC Milant, majd mindenki meghökkenésére szerződtetett egy szinte ismeretlen edzőt, Arrigo Sacchit, csapatába pedig három holland világklasszist, Marco Van Bastent, Ruud Gullitot és Frank Rijkaardot szállított olyan hazai klasszisok mellé, mint Carlo Ancelotti, Roberto Donadoni, Franco Baresi és Paolo Maldini. Az Ördögök a világ első számú csapatá váltak néhány év alatt, bajnoki címmel, két BEK-és két Interkontinentális Kupa-győzelemmel.

Mindezek csak előszobái voltak Berlusconi politikai karrierjének, amelynek a végső lökést az 1991-92-ben kirobbant, gyakorlatilag az egész addigi olasz politikai osztályt elsöprő, „Tangentopoli” néven ismertté vált korrupciós botránysorozat adta meg.

A Cavaliere azt a politikai űrt célozta meg, amelyet az 1940-es évek óta a kereszténydemokrata párt (DC) és szövetségesei hagytak széthullásuk után. A piros-fekete szurkolók harci kiáltásából – „Forza, Milan” – született meg a „Forza Italia” (Hajrá, Olaszország) mozgalom, amely 1993-94-ben olyan villámgyorsan szerveződött párttá, hogy az 1994-es választásokat már meg is nyerte. Népszerű lett a „levitézlett pártok” elutasításával, miközben kezdettől fogva úgy tekintette a parlamentet, mint felesleges időtöltést és igyekezett a kollektív történelmi emlékezetet is minél jobban lerombolni.

Egy idő után kezdett olyan törvényeket keresztül verni a parlamentben, amelyeket kifejezetten saját magára szabott – például a büntetőjogi felelősségre vonásával kapcsolatosakat – a közmédiát is saját képére formálta, igaz, hogy az egész olasz sajtóra vonatkozó „szájkosártörvényt” végül nem tudta keresztülverni a szakma példátlan összefogása miatt.

Arcorei villája valóságos uralkodói palota volt, egyetlen embert tartott igazi vetélytársának, Gianni Agnellit, a Fiat és a Juventus mindenható tulajdonosát. Kényesen ügyelt eleganciájára, szexuális botrányai szinte még csak erősítették őt a köznép körében, hiszen elvégre a férfiasság hatvanon túl nemcsak erény, hanem tiszteletre méltó cselekedet is. Imázsépítésének és politikai gyakorlatának számos követője akadt azóta Nyugaton és Keleten egyaránt.

Berlusconi háromszor került a kormányfői székbe, összesen 11 évig volt a Chigi-palota lakója, és bár utolsó miniszterelnökségétől haláláig 12 esztendő telt el, nimbusza nem csorbult, sőt, az utóbbi évek politikai káoszai nyomán már-már nosztalgia alakult ki iránta.

Alig másfél éve a köztársasági elnöki posztra is pályázott, végül azonban nem volt komoly esélye az addigi államfő Sergio Mattarellával szemben. Még a fociban is nyomot akart újra hagyni: 2018-ban megvásárolta a Monza csapatát, amely tavaly felkerült az első osztályba, és sokan már egy új Milant láttak az egyesületben. Kérdés, hogy a Cavaliere nagyravágyó tervei nem szállnak-e sírba vele ugyanúgy, mint olaszországi örökös nélküli politikai hagyatéka.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/szemembe-nezett-a-rendor-es-azt-mondta-az-o-gyereke-is-itt-van-velunk-a-magyar-anyak-is-ott-voltak-a-fidesz-szekhaznal/

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9718145196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2023.06.12. 19:15:39

szerintem túl tolta ez a szarházi, és kegyes volt hozzá a karma.

remélem nemsokára megy utána putler, orbán, lukasenka, és a többi szarházi.

444hsz.com/kommentek/john_cleese_nem_ugy_bucsuzott_berlusconitol_mint_orban_viktor

uploads.disquscdn.com/images/2c6f5d5c7b68ba8ceba5c46baebbd7d65e629361b6ea4d2f88d51af4bf682f7f.gif

taga20 2023.06.12. 19:34:21

@F1őr: hol halt meg az istened, te nyomorult?

te fityeszes barom, te miért nem?

s 2023.06.13. 01:05:20

@taga20: Pedig jól mondja. putyin halott. Sokan még most sem látják, még ő maga is azt hiszi, hogy él.

F1őr 2023.06.13. 19:51:54

@taga20: Több mint 1 éve kómában van. Szerinted még él?

ez a nevem senki 2023.06.14. 07:12:04

@F1őr: rómában
ott bele rakták a t2 modult

taga20 2023.06.14. 18:42:33

@F1őr: ez miből számoltad ki, te mészaroslölö 2.0?
süti beállítások módosítása