He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

És akkor a kormány belenyúl a matracba is az ott tartott pénzért

2023.06.05. 03:54 guma

Majdnem duplájára emelték a megtakarítások után fizetendő adót; bemutatták a 2024-es költségvetést, és már kezd látszani, min próbálnak spórolni; megsemmisítette a törvényszék a Ryanairre fogyasztóvédelmi bírságot kiszabó határozatot. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Egy késő esti rendeletbe rejtett el a kormány egy újabb adóemelést: júliustól a lakossági kamatjövedelmek adóját majdnem megduplázzák – egész pontosan a 15 százalékos kamatadón felül már 13 százalékos szociális hozzájárulási adó is terheli majd ezeket. Emellett a befektetéseket megpróbálják állampapírba átterelni – a gyakorlatban ez a legjobb bankbetéteket is kivégezheti, hiszen az állampapír adómentes marad –, az pedig már csak hab a tortán, hogy a bankokat az állampapírok reklámozására kötelezik.

A Bankszövetség úgy reagált minderre: a teljes nemzetgazdaság rosszul jár, hiszen így a bankok kevesebb hitelt tudnak majd adni. Mi pedig a Fülkében elemeztük ki, milyen hatásai lehetnek a döntésnek.

Mi lesz ennek az eredménye?

Bemutatták a 2024-es költségvetés tervezetét. 6 százalékosra tervezett infláció mellett 2,5 százalékkal nő a kiadási főösszeg – ezt hívhatnák megszorításnak is, ha a kormánykommunikáció ismerné ezt a szót. A kórházakra, az egyetemekre és a honvédelemre szánt keretet látványosan megemelik, az általános- és középiskolákra, valamint a háziorvosokra viszont alig jut több pénz, mint idén, ha beleszámoljuk azt is, hogy az infláció mennyivel értékteleníti el az összegeket, a vasút pedig nagyon nagyot bukik. A büdzsé igencsak szűkmarkú és az észszerű uniós javaslatokkal is dacol – a kormány ezt Brüsszelre fogja. Arról pedig, hogy milyen módon érnék el, hogy legyen elég bevétel az államkasszában és ne legyen túl sok kiadás, annyit írt a kormány, hogy idő előtti lenne és veszélyeztetné a hatás kiváltását, ha csak úgy az orrunkra kötnék.

A büdzsé szűkmarkú a vasúthoz ©

A részletekből az is kiderült, hogy a nyugdíjkasszán lesz egy minimum 531 milliárd forintos lyuk, és hogy az állam 200 milliárd forintot fog jövőre fizetni a Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségébe tartozó konzorciumnak az autópályák üzemeltetéséért. Az önkormányzatok ellenben a vesztesei lehetnek az új költségvetésnek, nem véletlen, hogy Karácsony Gergely mindezt úgy kommentálta, hogy „ez már vérontás”, és bejelentette, hogy perre készül, amiért már a fővárosnak kellene támogatnia a kormányt.

A költségvetés egy izgalmas pontja a jegybank veszteségtérítése – ugyanis a kormány ezt egyszerűen kihagyta a büdzséből, hiába volna törvényi kötelezettsége. Az MNB most adta ki a 2022-es beszámolóját, e szerint 402 milliárd forint veszteséggel zárt, idén pedig még nagyobbat bukhat, ezért a saját tőkéje szinte biztosan negatívba fordul. Ilyenkor a törvény szerint a költségvetésből kellene ezt kipótolni, Varga Mihály pedig közölte, hogy a parlamenthez fordul, vagyis ne csodálkozzunk, ha hamarosan kiveszik a jogszabályból a kormánynak ezt a kötelezettségét.

Ami pedig még 2023-at illeti: a KSH módosított az első negyedévről szóló GDP-adatán, így még nagyobb a visszaesés, mint amiről eddig szó volt.

Hol lesz még megszorítás ezek után?

Jogerősen megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék a Ryanairre tavaly kiszabott fogyasztóvédelmi bírságról szóló határozatot. Emlékezetes, tavaly a különadó bevezetése után a légitársaság elkérte az utasaitól az új adó összegét az olyan jegyek után, amelyeket még az adó kiszabása előtt, de már a hatályba lépés utáni dátumra váltottak meg. Ez után jött a fogyasztóvédelmi bírság, amely most mégis semmissé vált.

https://hvg.hu/gazdasag/20230604_Es_akkor_adok_koltsegvetes_ryanair_beszamolok#rss

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3518138688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2023.06.05. 09:17:44

végre a hétvégén kialudtam magam - de ez az újabb lehúzás ami mindenkit érint, totál felébresztett.

szerintetek még békekölcsönt is kell majd iratni?

örület egyesek milliárdos osztalékoként, olyan pénzeket vesznek ki különböző cégektől, amik nemrég még a közös kasszába folytak be...

BiG74 Bodri 2023.06.05. 14:06:45

@guma:
A hétvégém roppant szar volt, de én jártam jobban, mert így nem erre ébredtem.
Már csak egyben tudok bízni. Lassan szétválik társadalmunk olyan rétegekre, melyek szerveződése ezen nyomorult kormány tevékenységeinek konkrét hatásain fog nyugodni. Igy talán lesznek olyan csoportok végre, melyek nem önkéntes besorolású tagokkal ( akik -izmusok, kipihent vagy fáradt állapotú gondolatiságok, át vagy át nem gondoltságok alapján), hanem kényszerített besorolás révén lesznek ott, ahol lesznek. Jobbára orális ágon. Ezen rétegeknek pedig meg lesz a fő céljuk, mely nem közös, de ugyanaz. A rétegek egynéhánya pedig a fenti önkéntesség nélkül képes lesz a megfelelő tudást felmutatni a változtatásokhoz. Mert jelenleg az ország olyan katasztrofális úton halad, mely már nem a fidesz nélküli kormányzást, korrekciót feltételezi, hanem gyakorlatilag egy radikális, forradalmi változtatást, az előző rezsim totális felszámolását.

s 2023.06.05. 15:16:19

@guma: @BiG74 Bodri: Lesz orbánnak néhány kötélbarátságtalansága. Az idő kiérleli. Behűtöttem a sört, ha majd adják a tévében, akkor jól szórakozhassak.

BiG74 Bodri 2023.06.06. 09:28:02

@s:
Legyen igazad, de amíg látom, hogy van Észak-Korea, Erdogani Törökország, putyini orosz FÁK, addig szkeptikus vagyok, nem-e romlik meg az a sör?
Amikor demokraták fújnak, hogy az EU-ban betiltották az RTV -t hogy, jogtalan a soros elnökség megvonásának kísérlete. Amikor magát liberálisnak hazudó ember javasolja, hogy a magyar ellenzék is kérje az EU-s eljárások felfüggesztését. a pénzek kifizetését. Amíg a magyar ellenzéki érzület képtelen összekapcsolódni, addig itt bármi lehet.
süti beállítások módosítása