He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Öt év alatt a felével drágult a temetkezés, egyre többen fizetik hitelből

2023.05.22. 07:30 guma70

A GVH vizsgálódik.

Óriásit emelkedett a temetkezés költsége Magyarországon az utóbbi 5 évben, egyre több temetést fizetnek személyi hitelből – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal fél éve kezdett konzultáció-sorozatából, melynek keretében „tájékozódik az egyes piacok folyamatairól és felhívja a gazdasági szereplők, illetve az őket képviselő szövetségek figyelmét a tiszta verseny kulcsfontosságára”.

A konzultáció-sorozat keretében a versenyhatóság az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestülettel folytatott egyeztetést. Mint közleményükben írják, 2018 óta legalább 47 százalékkal drágultak a temetési szolgáltatások, a KSH adatai szerint egy koporsós temetés minimum 325 ezer forintba kerül, a hamvasztásosért pedig átlagosan 93 ezer forinttal kértek kevesebbet 2022-ben.

A temetkezési költségek drágulása miatt sokaknak eszébe juthat a szociális temetés évek óta halogatott terve. Emlékezetes, 2013-ban módosították a temetkezési törvényt úgy, hogy a rászorulóknak az állam ingyenesen ad sírhelyet és koporsót vagy urnát, de az elhunyt rokonainak vagy ismerőseinek kell segíteni a halott temetésre való előkészítésében, a sír kiásásában, visszahantolásában.

Az elképzelést általános ellenszenv fogadta, később a kormány maga döntött úgy, inkább elhalasztja a lépést – most éppen 2025-ig:

https://hvg.hu/gazdasag/20230511_Ot_ev_alatt_a_felevel_dragult_a_temetkezes_egyre_tobben_fizetik_hitelbol#rss

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3518122006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2023.05.22. 21:43:26

"egyre többen fizetik hitelből"

Hitelből meghalni pedig a legnagyobb buli. Hajtsad be hülyegyerek, akin akarod. Engemet már - a dolog természetéből adódóan - nem fog érdekelni a téma.

guma 2023.05.25. 17:59:32

@s:

emlékszel a szoc.temetés törvényre?

2012-ben készitették el. de azóta sem merték "üzembe" helyezni most 2025-ig tolták el életbe lépését...

s 2023.05.26. 02:10:49

@guma: Jobb, ha a temetési törvényt nem léptetik életbe, mintha az életbe léptetési törvényt temetnék.
süti beállítások módosítása