He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Így támogatta a svájci Stadler a magyar kormányközeli lapokat – Négy magyar lap perli a magyar államot az állami hirdetésekkel való torzítás miatt

2023.03.27. 04:20 guma70

A Magyar Hang és három másik független magyar lap bírósági per indítását tervezi az állami hirdetések aránytalan elosztása miatt. Az ehhez történő adatgyűjtéskor bukkantak a Fidesz-közeli lapok külföldi finanszírozásának egyértelmű bizonyítékaira. Például arra, ahogy a Stadler nagy erőkkel önti a pénzt a kormánypárti KESMA médiumaiba.

Egy, a Tages-anzeiger című svájci napilapban megjelent magyar vonatkozású cikk magyar nyelvű fordítását közölte a Magyar Hang.

Az írás annak az oknyomozásnak a folyamatát meséli el, melynek során a magyar hetilap munkatársa, Lukács Csaba feltárta, hogy miképp támogatja a svájci óriáscég, a magyar állam számára is értékesítő Stadler Rail a Fidesz sajtóját.

Több lap összefog és beperli az államot, amiért eltorzítja a magyar médiapiacot

A Magyar Hang három másik magyar hetilappal együtt magyarországi bíróság előtti pert, az Európai Bizottságnál pedig panaszt tervez indítani. Állításuk szerint ugyanis az Orbán-kormány torzítja a versenyt azzal, hogy kizárólag a kormánypárti médiumoknak ítéli oda az állami hirdetéseket, és ezzel masszívan korlátozza a médiaszabadságot. A vád nem új, de a magyar újságírók most tényekkel és számokkal akarnak szolgálni.

Ezért Lukács Csaba és kollégái hetekig ültek egy budapesti könyvtárban, átlapozták az összes magyarországi hetilap 2020-ban megjelent összes számát, és egy táblázatban rögzítették a hirdetések adatait. Ennek során számos kormányzati vagy állami cég hirdetése mellett rábukkantak a Stadler Rail kék-fehér motorvonatait bemutató negyed- és féloldalas kreatívokra is.

Így jött a pénz külföldről a magyar sajtóba

A Stadler összesen 39 hirdetést helyezett el három, az Orbán-kormányhoz közel álló hetilapban. Ezzel szemben egyetlen Stadler-hirdetést sem találtak független vagy kormánykritikusnak számító médiumokban. A Stadler megerősítette a Magyar Hang által kigyűjtött médiumokat és a hirdetések számát.

„A vállalat azonban 18 éve működik Magyarországon, és ez idő alatt minden médiatípussal együttműködött, tekintet nélkül azok politikai irányultságára vagy ideológiájára. A Stadler apolitikus, és mindig is az volt”

– állította az iparvállalat sajtóirodája.

Félelem a kormány bosszújától

Az International Press Institute (IPI) nevű nemzetközi sajtóintézet a magyarországi rendkívül magas állami reklámköltségvetést a Fidesz médiagépezetének „kenőanyagaként” jellemzi. Ezek „torzítják a médiapiacot a kormánypárti narratíva javára” az IPI szerint.

Marius Dragomir, a Média és Újságírás Kutatóközpont vezetője szerint nemcsak az állam, hanem a nagy nemzetközi cégek is részt vesznek a médiatérkép torzításában:

„A cégek a kormányhoz közel álló reklámügynökségektől listákat kapnak arról, hogy mely médiumokban érdemes hirdetniük. Követik, mert félnek a gazdasági bosszútól […] A reklámpiac Orbán Viktor egyik legerősebb fegyvere a média ellenőrzéséért folytatott harcban”

– mondja Dragomir.

A Stadler sajtóirodája megerősítette, hogy kaptak egy „médiacsomagot”: ez tartalmazta „a számunkra fontos médiumokat és más, kevésbé fontos médiumokat, amelyeket ingyen kínáltak”.

„A Stadler soha nem kapott utasításokat a marketingstratégia kialakítására, és soha nem is fogadott volna el ilyen utasításokat”

– tette hozzá az iparvállalat.

Lukács Csaba kutatásai szerint 2020-ban a Stadler hirdetéseket jelentetett meg a vidékieknek szóló Szabad Föld című hetilapban, a Figyelő című, azóta sikertelensége okán bezárt politikai hetilapban és az akkor újonnan alapított Mandiner című lapban. Mindhárom médium a KESMA / Mediaworks médiaalapítványhoz tartozik.

A Stadler számára Magyarország a legfontosabb piac Kelet-Európában. Peter Spuhler vezérigazgató vezetésével a svájci vonatgyártó közel két évtizeden át folyamatosan bővítette jelenlétét az országban. Ma mintegy 800 ember dolgozik a Stadlernél Budapesten, a szolnoki gyárban és a pusztaszabolcsi javítóműhelyben. A Stadler 40 Kiss emeletes szerelvény építésére kapott megbízást a magyar államvasutaktól, a MÁV-tól. Ezen kívül úgynevezett Tram-Train vonatokat is szállítanak.

A magyarországi termelés bővítése és az alacsony munkanélküliségi ráta miatt a Stadler számára nehéz szakképzett munkaerőt találni, írja sajtóirodájuk: „Ezért a Stadler elsősorban álláshirdetésekbe fektetett be”.

A Magyar Hang lapigazgatója, Lukács Csaba azonban ezt nem így látta. Ő 2020-ban nem talált egyetlen álláshirdetést sem a Stadlertől. A svájci vonatgyártó hirdette az emeletes vonatát („Utazzon az emeleten!”) és általában a magyarországi flottáját („Mindenre van megoldásunk!”).

Majd a világjárvány idején egyenesen azt hirdette, hogy tartózkodjunk a vonatozástól: „Nem ez az idő a közös utazásra!”

„Nem ez az idő a közös utazásra!” - a Stadler hirdetése a Mandiner-hetilapban.
„Nem ez az idő a közös utazásra!” – a Stadler hirdetése a Mandiner-hetilapban. Fotó: a Magyar Hang engedélyével.

A kormánypropaganda kalapácsa

A környezet, amelyben ezek a hirdetések megjelentek, csak a vidékieknek szóló hetilap esetében volt apolitikus. A Mandiner többnyire az Orbán-kormány propaganda vonalát követte, kritizálva az EU-t és mindent, amit baloldalinak vagy liberálisnak tartanak.

A Figyelő még nemzetközi tiltakozást is kiváltott, amikor 2018-ban egyértelműen antiszemita címlapot nyomtatott. A fotómontázsban bankjegyek záporoznak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökére. A Stadler szerint e címlap miatt két évre felfüggesztették a hirdetéseket a Figyelőben: „2020-ban folytattuk az együttműködést, miután a Figyelőnél főszerkesztőt cseréltek, és a lap profilja a politikáról a gazdaságra váltott”.

Lukács Csaba itt sem ért egyet. A lap még inkább átpolitizált, amióta Orbán médiaalapítványa, a KESMA irányítása alatt áll. A kormánypárti Fidesz Soros György magyar származású amerikai milliárdos ellen a Figyelőben indított antiszemita kampánya is visszhangra talált. Így abban az évben, amikor a Stadler ismét hirdetéseket adott fel, a lap egy állítólagos összeesküvésről számolt be: Soros egymillió eurót adott magyar ellenzéki politikusoknak. A Figyelő – mondja Lukács – „akkor is a Fidesz-propaganda egyik kalapácsa volt”.

A Magyar Hang más nemzetközi cégek reklámjait is megtalálta a kormányhű médiában: például az amerikai dohánygyártó Philip Morris vagy a francia PSA (Peugeot Citroën) autógyártó csoporttól. Ám egyetlen külföldi cég sem hirdetett annyit a vizsgálat ideje alatt, mint a Stadler – mondja Lukács.

Mészáros Lőrinc focicsapatának is jutott

Szemmel láthatóan az Orbán Viktor körüli baráti körhöz is kapcsolódik a Stadler: az NK Osijek (Eszék) futballklub szponzorálása által. Bár a város Horvátországban van, a sportklubot Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor néhány év alatt milliárdossá vált volt gázszerelő barátja vásárolta meg.

Az eszéki csapat játékosai 2020-tól olyan mezeket viseltek, amelyeken két logo volt: egy „M” betű Orbán bizalmasának, Mészárosnak a cégére utalva, felette pedig a Stadleré. A sajtóirodájuk válasza szerint a Stadler akkoriban gyárat szeretett volna vásárolni Horvátországban, és így a sportszponzoráció beleillett a stratégiájukba. Igaz, Horvátországban ez a kötelezettségvállalás Orbán barátjának klubjára korlátozódott.

A Stadler végül nem volt sikeres a horvát gyár megvásárlásában. A svájci cég mindössze két év után befejezte az NK Osijek szponzorálását.

https://media1.hu/2023/03/16/igy-tamogatta-a-svajci-stadler-a-magyar-kormanykozeli-lapokat/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=igy-tamogatta-a-svajci-stadler-a-magyar-kormanykozeli-lapokat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr318080952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása